Истории от комунистическа България

• 157 998
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 015
NinoTino, през 1990 г. по време на пожара гледах искрено пенявещи се журналисти от в. Дума - сигурно си вярваха, едва ли много хора тогава са били наясно с обстановката.

Лошото е, че и сега си вярват, ама то и това ще е до време.

fatoumata,  "Какво аз бе! Кой си ти? Я, тихо! Ти-и-хо! Какво става тука бе? Ако се научи от министерството знаете ли какво ще стане? Всички ще ви изключат. До един! Я отстъпи! Какво е това бе? Бийтълс! Ще ви дам аз на вас едни Бийтълси! Какви са тия маймунски танци? Не ви ли е срам? Ако искате забавата да продължи - валс! Я извъртете един валс бе, покажете, че сте млади хора бе, нещо... мм..."

Толкоз за музиката : )

Обаче по морето пак беха открили капитализма рано, другарката певица Рени пееше на италиански!

# 3 016
Аз също се сетих за книгата "Воля". Много силно впечетление ми е направила.
Ние също сме следили хора, за които мислехме, че правят нещо тайно. Също и правехме Тимуровски команди, да помагаме. Но още първия път имахме фал старт. Една баба , на която бяхме решили да помогнем нещо, ни се развика, че не била толкова възрастна да й помагаме.
"Следите остават" прочетох отново това лято и ми беше много интересна.
Имах една друга любима книга от български автор.  "Милена" се казваше. Пак за някакви деца, живеещи в града беше.

# 3 017
  • София
А, много готина беше "Следите остават".
И Госпожа Тороманова буржоазката.

И Богомил Райнов харесвах.
Но най-вече баща му. няма такива приказки, няма.

# 3 018
на някои другарки им е много важно да размият всяка неудобна тема ...

# 3 019
на някои другарки им е много важно да размият всяка неудобна тема ...

Не се ядосвай. Това е, може би след години ако ме пита някой,  най-добрата за мен тема.
Много неща си припомних, някои нови неща изгледах. Няма да споделям изобщо чувствата си, щото не желая да чета никакви лигавщини под формата на личностни анализи, които някой да ми прави.
Надявам се доста хора, млади, да са прочели, погледнали материали извън дребнавите реплики, които си обменяхме.
Даже мен ако ме питаш, аз бих предприела радикална мярка - щях да заключа темата и да я закова.  Mr. Green

Един чудесен материал, чудесен! Малко е дълъг, но знам, че има хора за всичко, включително и за това да го прочетат и изгледат.

http://kultura.bg/web/%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%8 … 1%85%D0%BE%D0%B4/

Има два филма, документални.

Единият е Пантеон, направен през 1987 г. т.е. преди промените.

" Той беше ядосал много хората от ЦК и разни функционери на високи постове. Филмът разказва за група младежи, които са деца на директори и партийни функционери и които се събират периодично около Пантеона в Бургас и го разбиват като изтръгват буквите от плочите, на които са изписани имената на загиналите, за да си правят олово за въдиците. Имаше забрана да се прави този филм и всъщност филмът разказва защо не бива да бъде направен – нашите колеги от Свободна Европа само това чакали – да видят този филм и да питат това ли била нашата младеж и пр. И понеже преди да бъде спряна работата, аз бях снимала част от материала, Художественият съвет на студията се събра, за да обсъди заснетото и да реши какво да правим оттук нататък. И всъщност това е филмът – първата част е заснетият материал, а втората част е коментарът."

Вторият филм е "Приключено по давност" - за подпалването на Партийния дом.

Филмът „Приключено по давност” разказва за едно основно събитие – подпалването на Партийния дом, – за което продължавам да твърдя, че е ключово, но което се неглижира и премълчава. Има хора обаче, които знаят какво точно се е случило.

# 3 020
"Воля" и "Следите остават" са много хубави книги всъщност, и сега са хубави. "Следите остават" има и филм, мисля, че го има в ютюб. Все пак книгата е писана от Павел Вежинов, който е много талантлив писател. И "Нощем с белите коне" е много хубава книга, но във филма Иван Иванов, когото страшно много харесвам, играеше Сашо, не чак толкова подходящо, защото Сашо е млад учен, първенец на випуска, академично момче, а визията на Иван Иванов е друга:)

# 3 021
Вие нали вече си имате тема, в която да обсъждате заплатите?

# 3 022
Пуснах ви тема, понеже сте много свенливи, хайде сега да си пишете там и да не разводнявате тук!
За последен път моля модератор да разчисти, щото ме е срам вече!

# 3 023
  Стига сте размятали цифри. Има статистика на заплатите в България по браншове,  няма значение на кого познатите получавал 10 хиляди лева на месец.

А помните ли, че в Рицар без броня децата ходеха да следят "шпионка"?

# 3 024
  • Куциндрел
Покрай тази тема и аз се зарових в биографии и история.
Ох, трябва да разпитам баба ми, тя е родена 1940, т.е. свидетел е на целия строй.

# 3 025
добро предложение :

​Реформатор иска престъпленията на комунизма да влязат в учебниците по история

# 3 026
Вие нали вече си имате тема, в която да обсъждате заплатите?

Извинете, не съм видял.

# 3 027
Joy
Чела съм я. Но те наистина намериха някакъв диверсант, разкриха цяла схема. Страшна пропаганда, деца изземват ролята на полицаи, следователи.

Не е бълг.изобретение това
И Кале Бломквист следи и разкрива престъпници, и още много други детски чуждестранни герои

Аз помня една руска книга, която ме разтърси из основи като дете
Не помня заглавието
Но за едно дете, чиято майка умира, бащата миньор, много работи, детето се скъсва да домакинства да замести майка си
В резултат закъсва с училището и заради това го изключват от пионерската организация, което за тогава е било страшно петно

Така и не можах да проумея защо никой не е помогнал на това дете, а са го наказали така жестоко
Че и за пример ни го даваха, какво става ако не учиш
А аз виждах единствено как обществото е абдикирало и е оставило едно дете само и после го наказва жестоко

Нино, подпалването още го помня, и всички въпроси,  останали без отговор тогава
Явно другарите много ги беше страх и си организираха сами разчистването на архивите

# 3 028
   Подпалването още го помня, а също и вицовете по тоя повод, че комунистите са си го подпалили, щото те са по пожарите - Райхстага, нали. Grinning

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 10:33 от Iris04

# 3 029
Абе, аз успях да ги изчета тези книги за индианци и коМбойци много преди годините които Герри дава. Библиотеките в които ходех ги имаха.  Късмет съм имала явно.
Аз също.

Общи условия

Активация на акаунт