Истории от комунистическа България

• 157 903
  • 3 891
  •   2
Отговори
# 3 210
http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2064

Филмът е вътре в статията.

Екипът снима Петко Огойски в с. Чепинци, Софийско, където възрожденецът от ХХI е създал своеобразен етнографски музей. В него е запазил уникални реквизити от лагерите и затворите на комунизма. Сред тях са последният му къшей хляб от лагера „Белене”, който получава в деня на освобождаването му оттам през 1953 г., налъми с тайно укритие за бележки и лекарства в тока, както и затворническото му сандъче, в което съпругата му е изпращала колети, когато е бил политически затворник.

Какво е преживял в лагера „Белене” Огойски разказва пред камерата на мястото на някогашния Втори обект на остров Персин. Кадри с бившия лагерист са заснети и на кариерата на някогашния лагер „Слънчев бряг” край Ловеч.

Във филма Петко Огойски разказва и за натиска, на който е бил подложен от Държавна сигурност да бъде вербуван и да подпише декларация за сътрудничество, което той не прави. Неотдавна той беше обявен за регистриран от ДС през 1958 г. в качеството на агент, от който репресивният апарат на Държавна сигурност се отказва още на следващата 1959 г. с мотива, че не е изпълнявал поставените му задачи.

Сценарист на поредицата „Отворени досиета” е разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов. Режисьор на 27-минутната документална лента за Петко Огойски  е Димитър Коцев – Шошо, а оператор е Венцислав Нешев.

# 3 211
  • София
Нино, сигурно знаеш, че концлагери за политически противници е имало и в царска България?

Имало е дори и в САЩ, по времето на маккартизма.

Това са отминали времена, защо точно това трябва да се навира непрекъснато в очите на хората? Даже и Огойски е излезнал от лагера още 1953-та година, все пак... и успешно доживя до депутатство...

# 3 212
Нино, сигурно знаеш, че концлагери за политически противници е имало и в царска България?
Това са отминали времена, защо точно това трябва да се навира непрекъснато в очите на хората? Даже и Огойски е излезнал от лагера още 1953-та година, все пак... и успешно доживя до депутатство...
Темата е за история на комунизма, значи имаме право да пишем за теми "отминали времена". Вие имате право да не четете и неудобните истини няма да ви се навират в очите.
По-горе ви помолиха да не оправдавате престъпленията на комунизма с американците, царска България, Западна Европа или световните несгоди, но пак продължавате. Явно рефлекс.
Хубаво е да се изучава не само комунизма, но и историята на царска България, и американската история, и всичко важно от световната история. Може даже да се направят сравнения между едните и другите лагери, като присъди, условия, брой въдворени, брой оцелели...

Между другото, един от героите на България, Димитър Пешев, е съден от народния съд за антисемитизъм. Освободен е предсрочно заради застъпничеството на влиятелни евреи.

# 3 213
Даже и Огойски е излезнал от лагера още 1953-та година, все пак... и успешно доживя до депутатство...
А това звучи доста цинично.

# 3 214
Да, цинично е и се възпроизвежда от потомци на соцноменклатурата. В Университета една преподавателка обяснявала на студенти, че в трудовите лагери не било чак толкова лошо. Тук пък призовават тези лагери да не им се "навират" постоянно пред очите. Ако може някак да се заличат, да не съществуват; или пък да се приравнят с "американските", с тези на лошите империалисти.

# 3 215

Права си, че и другаде е имало, но се е знаело. При нас историята е крита и продължава да се крие, за това е важно да "се навира в очите" на хората, за да се замислят като изпитат носталгия по строя.
в крайна сметка единствено познаването на историята би ни предпазило от повтаряне на груби грешки.
Факт е, че обществото още оледува от наложени в онова време "ценности".

# 3 216

Това вярваш ли го или просто ти е гот да говориш глупости. Я дай пример за някой концлагер в САЩ по вр. на маккартизма....

# 3 217
  • Varna
Аглая Епанчина

Ми напомни за учителката ми по история. Тая жена не спря през трите години докато ми преподаваше да плюе изгнилия капиталистически строй. Обаче въпреки това всяка година ходеше точно там по екскурзии. Беше лИбовница на намазан пехливан и можеше да си го разреши. Плюе, плюе другарката пък се хвали какво си купила от там. Последният път си беше купила една яка златна гривна от Англия и ни я размятва под носовете, отново обяснявайки упадака на тамошното общество....Кипна ми келя и уж тихичко се обърнах към съученичката си, казвайки и...И таА червана буржоазия ще ми се прави......Обаче оная ме чу и послеееее ooooh!.....отивах на изключване. Имахме обаче директор-слънце, ако не беше той щяха да ми бият шута бързо, бързо.

# 3 218

Това са отминали времена, защо точно това трябва да се навира непрекъснато в очите на хората?  

Знам.

Колко отминали времена?

Мирчо Спасов е български политик от БКП, заместник-вътрешен министър по време на тоталитарния режим. Като един от най-близките сподвижници на Тодор Живков, организира и ръководи лагерите край Ловеч и Скравена, ръководи контрабандни канали и отговорен за източването на милиони левове от служба „Културно наследство“ към Министерството на външните работи[1][2]. В хода на разследването на престъпленията в лагера в Ловеч всички от ръководството на лагера свидетелстват, че писмени заповеди никога не са давани, а е действано единствено по устни указания от Мирчо Спасов[1]. Спасов оправдава затварянето в лагери на хора без съд и присъда като „борба с гнилия американски капитализъм“, зародишът на който били хората, затворени в лагера, които трябвало да бъдат подложени на „физическо и стерилно унищожаване“[3].

През 1990 г.
, за извършените зверства край лагера в Ловеч, Спасов е изключен от БСП, а тогавашният президент Петър Младенов му отнема генералското звание [1].

# 3 219
Моите лични спомени са от 80-те години и по-скоро от втората половина. Нещо, което си спомням, а не видях да сте засегнали до сега  бяха граничните пропуски. Майка ми, която е родена  в край близо до гръцката граница, то винаги, когато ходихме на гости на баба и дядо, тя трябваше да си изкарва граничен пропуск в милицията, който важеше 3 или 6 месеца (не помня точно). По пътя имаше две застави, на които спираха автобусите и колите и проверяваха документите на всички пътуващи. Обикновено по пътя се разминавахме с военна техника - бтр-и или танкове или не знам какви точно бяха, но на мен ми беше изключително страшно. Отделно сутрин като се събуждахме се чуваха стрелби от провежданите учения, навсякъде около селото имаше окопи и разни тунели, в които се провеждаха. Беше си гадно.
Спомням си също, че за да се свържем с баба ми по телефона, разговорите минаваха през телефонни централи, и то беше едно чакане. Първо даваш заявка, след това чакаш централата да се свържи с другата централа, а след това оттам да се обадят на другата страна и така, не винаги можеше да се осъществи връзка.
Определено не искам да се връща това време.

# 3 220
Темата е за история на комунизма, значи имаме право да пишем за теми "отминали времена". Вие имате право да не четете и неудобните истини няма да ви се навират в очите.
По-горе ви помолиха да не оправдавате престъпленията на комунизма с американците, царска България, Западна Европа или световните несгоди, но пак продължавате. Явно рефлекс.
Хубаво е да се изучава не само комунизма, но и историята на царска България, и американската история, и всичко важно от световната история. Може даже да се направят сравнения между едните и другите лагери, като присъди, условия, брой въдворени, брой оцелели...

Между другото, един от героите на България, Димитър Пешев, е съден от народния съд за антисемитизъм. Освободен е предсрочно заради застъпничеството на влиятелни евреи.

Никой нищо не оправдава, просто нещата трябва да се гледат в историческия им контекст. Пределно ясно всекиму е, че в годините на началото на студената война правилата ще бъдат по-строги, преследваните и заподозрени във вражески идеи съответно повече и по-строго наказвани. А пък маккартизмът е нарицателно за демагогски обвинения и изсмукани от пръстите доказателства, защо пък сега и това се отрича? Колко хора и работа, и кариера са си загубили, и интернирани има, и по затворите пращани.

Георги Марков хубаво е писал за създадената ни чрез комунистката пропаганда илЮзии за Обетованата земя, но и в Западния фронт пропагандата не е бездействала. Те пък са си представяли някаква орда варвари, дето и хора ядат, и какво ли още не. Пак казвам, забравя се някак си, че е имало война, макар и никой никого да не е пуцал открито... Водили са си я хората със всякакви средства, било то лагери, салами или възтъпи лозунги. И от двете страни, обаче.

А преди няколко десетки страници се засегнаха темите за заплати и сегашен начин на живот. Направи ми впечатление, че все същите лЮде се оплакват от комунистически заговори, обясняващи липсата им на реализация. Правилото е следното: Разликата между мен и по-нископлатените е заслужена и справедлива. По-високоплатените обаче са мръсни комунисти и връзкари  Joy Хубаво е да се чувстваш съвършен, но някак си е хубаво и самочувствието да е с подплата  Mr. Green

# 3 221
  • София
и едните лагери са се знаели, и другите.
и едните са били, и другите.

в едно и също историческо време.

така че... ако дискусията е в посока "комунистическа", не привеждайте лагерите точно като характерен белег, защото ги е имало и в "монархическата". не става дума за оправдания, не е толкова плоско...

а който питаше за САЩ, да потърси за съдбата на гражданите на САЩ от немски и японски произход по време на войната. да потърси и за сенатор Макарти и лова на вещици.

# 3 222
Мисля, че ако направим съпоставка, според съществуващите исторически източници, архиви и прочие, няма да е в полза на комунистическите лагери. С броя си, отношението си, жестокостта си, смятам, че са един от основните белези на комунистическия режим, още повече, че са действали под една или друга форма през цялото му съществуване. До края. А главният идеолог на тези изродщини е заемал изключително висок пост до недалечната 1990 година.
Иначе ние в темата споменахме, че е имало навсякъде и всякакви неща.

# 3 223
Моите лични спомени са от 80-те години и по-скоро от втората
Явно ще е било само за определени хора, т.к. по това време съм живяла в граничен град ( с временно жителство) и твърдя, че пропуски нямаше. А съм от семейство от врагове на народа

Но пък средата на 70-те си спомням другарите от ДС как ни изкарваха по тревога, по средата на зимата.... Същите тези другари, като стана 1989 дойдоха да искат обвинителния акт от народния съд ( интересно ми е как от цяла Провадийска околия имаше само един акт)

# 3 224
Според мен си беше за всички, които пътуваха до там. Става въпрос за Ивайловград - първи пост в Любимец и втори на яз. Ивайловград. Проверяваха се абсолютно всички, дори брат ми, който беше 7-8 клас трябваше да показва ученическа карта. За баща ми нямам спомен искаше ли се пропуск, защото той беше милиционер и имаше карта.

Общи условия

Активация на акаунт