Истории от комунистическа България

• 157 914
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 330
  • Вън от пространство и време
И най-важното предимство - хората имаха идеали, ценности, достойнство. Може повечето да са били грешни, но ги имаше. Те даваха самочувствие както на отделния индивид, така и като нация.
Мечтая си да си върнем вярата в ценностите и достойнството.

И къде изчезнаха тези ценности? Ако наистина ги е имало, защо не бяха предадени на следващото поколение? Нима днес не ни управляват именно хората, които бяха възпитавани в онази епоха? Защо изведнъж дойде този срив във всичко, след като е имало толкова добра основа?

Минало и настояще е едно цяло. Нашето поколение просто със закъснение плаща сметките за онази лъжлива сигурност, в която живеехме с родителите си тогава. Дори свестни управници не сме в състояние да си изберем вече 25 години

# 3 331
Съгласна съм за лъжливата сигурност - живели сме назаем, без да го съзнаваме.
След това дойде дивото разграбване на всичко, което повечето проследихме с жив интерес на бройлери в кланица, после дойдоха и безработицата, и гладът. А ценностите бързо се променят, когато си гладен. Пък и, дори да си ги опазил, трудно ще ги предадеш някому, ако всичко около теб те опровергава.
Всъщност, нашето поколение най-много плати за прехода - възпитаваха ни при едни условия, а после ни хвърлиха да оцеляваме в съвсем различни. Тези с добро образование сравнително бързо намерихме посоката, за останалите, особено в провинцията, беше страшно. Затова и така си избираме управниците, масата народ все се надява, че отново някой ще взема решения вместо тях и ще ги отглежда.
Колкото до управляващите, за да си там изобщо и да се задържиш, се иска по-специална ценностна система, която няма нищо общо с тази, която коментираме.

# 3 332
А ценностите бързо се променят, когато си гладен. Пък и, дори да си ги опазил, трудно ще ги предадеш някому, ако всичко около теб те опровергава.

Променят се, ако никога не си ги имал....

# 3 333
кои са тия ценности , които тоЛкова Липсват ?

никакви ценности няма през комунизма ,
някакви кухи внушения , страх , имитация и лъжа ...
 всеки си взима , т.е. краде от предприятието , в което работи , каквото може , хората дори не знаят , че така не трябва ,
хората са сопнати , троснати /пуснете си някой филм и чуйте как говорят , на мен ми е трудно да слушам тоя вечно сопнат тон  / ,
бЛъскане , бутане да не те изпревари някой на вечните опашки ....

да не продъЛжавам ,

сега хората са много по-учтиви един с друг ,
пенсионерите са най-грубата част от насеЛението  ...

# 3 334

сега хората са много по-учтиви един с друг ,
пенсионерите са най-грубата част от насеЛението  ...

Shocked

Вървят с гордо вдигнати глави и усмихнати лица /като на манифестация/. Радват се на заобикалящата ги действителност, защото тя няма нищо общо с комунизма. Гадните пенсионери /не  им стига, че са се пенсионирали/ ами само претенции имат. Малки  били пенсиите, ами толкова сте работили. Ние като станем като вас, подпрени с два - три допълнителни стълба ще видят.

# 3 335
  Никой не вярваше реално в тия ценности на социализма. Те се декламираха на външно ниво - в училище, в университет, на ОФ събранията, с ясното съзнание че се декламират наизустени мантри защото така трябва. Хората не споделяха нито вярата в партията, нито вярата в социализма - напротив, на битово ниво дълбоко и искрено ги ненавиждаха и им се присмиваха. Както ненавиждаха и се присмиваха на всяка проява на властта - милицията, например служеше основно за вицове за тъпота, "правителството" също.
  Това е дълбоко развращаващо и е основната причина за разрива между хората и държавата, който наблюдаваме в момента и последиците от което ще плащаме дълго.

Колкото до националното самочувствие - никакво национално самочувствие не се изграждаше. Напротив, получи се дълбок национален комплекс на Бай Ганьо пред света. Не може национално самочувствие да се изгражда на спортни форуми с гимнастички и допингирани щангисти - трябват личности, успели хора, строители и предприемачи, дарители на Университети. Когато държавата отнема на хората възможността да са личности и ги кара да декламират лъжи с ясното съзнание, че не са верни, за какви идеали и национално самочувствие може да се говори?

# 3 336
  всички имаха възможност да работят и можеха да планират живота си,

Пардон, Партията го планираше.
Grinning Имам предвид на първично ниво - дом, храна, ако има късмет да доживее - и кола... такива работи.
Това сериозно ли го казваш?
Нима баба ми и дядо ми са планирали, че в хола им ще се заселят някакви полуграмотни типове, защото "Вие тук се ширите, а другарите няма къде да живеят"? А след като се изнесат, че някакъв генерал ще си настани любовницата, за да я посещава по-лесно?
А че след това порасналото им дете ще се засели със семейството си в същия хол, а възрастният родител ще заеме "достойно" място в кухнята?
Да, баба ми планираше вечер да премести прадядо ми в друга стая, за да може семейството да се нахрани в кухнята. Той беше стар и болен и трябваше да си полежава, а нямаше къде.

9 септември е заварил всичките ми баби и дядовци в София, а едната ми баба е родена в този град, така че нямаше как да избегнем жилищната криза. Нямахме село, нямахме вила.

Изхранването се "планираше" на принципа "пуснаха еди-какво си, бързайте, докато не е свършило".
Екскурзия в чужбина не сме планирали, по разбираеми причини, а и пари нямаше.

А пък за ценности не ми говорете. Комунистите най-много се страхуваха от хора с ценности и намериха начин да ги унищожат или натикат в миша дупка. Те бяха най-големият им враг.

# 3 337
Аз и до ден днешен се чудя на телефонните измами, дето нападат хора на по 60-70 години, т.е. прекарали зрелия си живот в комунизъм/социализъм, без престъпност, със свобода и спокойствие. Примерно до "демокрацията" са били на по 40-50. Как така хора с подобно съзнание и възпитание са склонни да приемат, че някой ще ти се обади, че примерно "синът ти премаза дете с колата и го уби, аз съм прокурорът, дай пари и синът ти ще се отърве"....? За мен това си е доказателство, че по същия начин е било преди, но не го е пишело на крещящи заглавия по вестниците

# 3 338
Как така хора с подобно съзнание и възпитание са склонни да приемат, че някой ще ти се обади, че примерно "синът ти премаза дете с колата и го уби, аз съм прокурорът, дай пари и синът ти ще се отърве"....?
     Не е никакво доказателство за престъпно мислене, а за емоционален шок.
     Гадовете се бяха обадили на баща ми. Той е трезвомислещ и никога в живота си не би дал подкуп. Въпреки многократното обсъждане на въпроса за телефонните измами, беше се разтреперил от притеснение. Не им се вързал и ми се обади по телефона, настоя да разговаря лично с всеки член на семейството ми и се държеше така, сякаш го лъжа, че всички сме си вкъщи. После сподели, че усещането е ужасно. А обект на тия измами са доста по-възрастни и неориентирани от баща ми хора.
     Разговаряла съм и с други жертви, но месеци след измамата, когато преживяното не е толкова прясно в съзнанието им.

# 3 339
Как така хора с подобно съзнание и възпитание са склонни да приемат, че някой ще ти се обади, че примерно "синът ти премаза дете с колата и го уби, аз съм прокурорът, дай пари и синът ти ще се отърве"....?
     Не е никакво доказателство за престъпно мислене, а за емоционален шок.
     Гадовете се бяха обадили на баща ми. Той е трезвомислещ и никога в живота си не би дал подкуп. Въпреки многократното обсъждане на въпроса за телефонните измами, беше се разтреперил от притеснение. Не им се вързал и ми се обади по телефона, настоя да разговаря лично с всеки член на семейството ми и се държеше така, сякаш го лъжа, че всички сме си вкъщи. После сподели, че усещането е ужасно. А обект на тия измами са доста по-възрастни и неориентирани от баща ми хора.
     Разговаряла съм и с други жертви, но месеци след измамата, когато преживяното не е толкова прясно в съзнанието им.

Разбирам, че уплахата е голяма.  Ама не е хукнал да дава парите, ужасил се е, но е говорил с вас. Сама казваш, че е трезвомислещ и не би дал подкуп.

А другите не са се замислили, айде да кажем че половината дали са изкуфели или прости по рождение, но няма как 100% да са такива, че и да съберат такива суми, за каквито четем из вестниците.
Поразяваше ме фактът, как така ти казват, давай парите и законите не важат за тебе. Не бих си помислила, че ако спретна убийство, било и неволно, просто ей така ще се измъкна. Ми нали труп, следователи, свидетели, роднини на убития, потрошена кола. Толкова ли е лесно, не някоя мутра с връзки, а първият хванат просто да си купи прокурор/съдия.  newsm78

# 3 340
Аз никога не съм оправдала едните с другите! Истината ми е важна. Аз съм честен човек преди всичко. Честна пред себе си и децата си и на никого друг нищо не искам да се доказвам. Половин истина ми горчи.

Разказах за прадядо ми. Той не е бил социалист, тъкмо напротив. Купува ниви до средата на петдесетте и накрая, когато последен в градчето ги дава в ТКЗС, умира от рак на 40 години за няколко месеца. Но неговият брат по време на войната е бил социалист. Бил е на 21 години. Арестуван е 1943 г. и изтезаван жестоко в затвора в Стара Загора - до смърт. Връщат го на близките в запечатан ковчег със забрана да го отварят. Близките го отварят - трупът няма очи, уши, отрязан му е езика. След войната идват при прадядо ми комунисти и го питат: Знаем кой е палачът, изтезавал брат ти. Работи като каруцар сега. Искаш ли да го пречукаме? Прадядо ми отказва категорично и казва, че не иска един ден да се мъсти на неговите деца. Нека живее, казва. Съдете го ако искате, мен не ме занимавайте.
В този ми род няма партийни членове. Смъртта на чичото не е използвана за привилегии. Близките ми се гордееха с това.

Има и друга история за мъста на комунистите. През 1925 година, след взрива в Света Неделя, започва вартоломеева нощ за всичко дето е ляво, полуляво и въобще някога някъде се е изказвало със симпатия за социализма, СССР и т.н. В София ги прибират с камионетки посред нощите. Много хора. Стотици, хиляди в страната. Една част /най-видните!/ ги закарват в мазето на Военна академия. Няколко човека са палачи. Влиза жертвата, записват й имената, сваля си пръстените ако има - и разстрел в тила /точно както са разстрелвали полските офицери в Катин/. После заравят труповете някъде около София. Гео Милев го познават по стъкленото око двайсет години по-късно. Та защо припомням тази история... защото, уважаемите комунисти, когато завзимат властта, са заети десет години да трепат разни невинни хорица, заради имоти, постове, клевети или просто така, а убийците от 1925 г. си живеят десет години съвсем непотърсени! Никой не се е сетил да ги издири, да ги осъди за злодеянията - къса памет май...
Комунистическите убийства и у нас, и по света, рядко са извършвани заради отмъщение, заради загинали другари! Повечето причини са доста по-низки и прозаични!
Хубав пост, но тези преди и тези след не са едни и същи хора. В някакъв момент след войната се назначават от СССР подходящите комунисти, които действат по конкретна линия.  Във Франция има такова чистене на колаборационери след войната, че сума ти французойки са трепани единствено заради любовни връзки с немски войници.

# 3 341
Примерно до "демокрацията" са били на по 40-50. Как така хора с подобно съзнание и възпитание са склонни да приемат, че някой ще ти се обади, че примерно "синът ти премаза дете с колата и го уби, аз съм прокурорът, дай пари и синът ти ще се отърве"....?

''другите да мрат , важното е ние са се отървем '' ,
много са показатеЛни такива сЛучки -
 показват Липсата на морал , никакъв респект към закона , никаква почтеност ,
показват и Липсата на собствено мислене - някой е мислиЛ вместо тях половин век , трудно е да започнат сами да извършват тази дейност ,

Лошото е , че тези хора  имат право да гЛасуват и са доста активни в тази дейност дори ....       

# 3 342
     Разговаряла съм 4-5 жертви на телефонни измами, включително с такива, които са сигнализирали (дори измамниците са хванати и осъдени). Споделят, че до съзнанието им е достигнало -дете-катастрофа-пари. И не са осмислили точно за какво плащат. 
    Ако има психолози в темата, нека ме коригират, допускам да греша. Все пак жертвите са възрастни хора с по-силно чувство за срам, може да не признават, че са целели избягване на правосъдие. И голяма част от тях дават пари за лекар и операция, не за подкуп.
     Няма начин 45 години да не са оставили отпечатък и да не са формирали част от мисленето, но не смятам, че точно тези хора са критерий за формирано престъпно мислене вследствие на строя. През 90-те се нагледахме на тежки криминални престъпления, от които носим последиците и до днес. Разбира се, те също са резултат от пропадналия режим и абсолютната ни неподготвеност да живеем по демократични правила, но не така се поставя въпроса, който коментираме.

# 3 343
     Разговаряла съм 4-5 жертви на телефонни измами, включително с такива, които са сигнализирали (дори измамниците са хванати и осъдени). Споделят, че до съзнанието им е достигнало -дете-катастрофа-пари. И не са осмислили точно за какво плащат. 

Joy по-скоро '' внучето в затвора - пари'' ,

моето мнение е - Липса на мораЛ , респект към закона , както и Липса на собствена преценка и неспособност за вземане на решения - всичкото това по съвсем обективни причини ,

само едно ми е чудно- как  все броите ком. време / и хората от този период/  за невероятно добродетеЛни ,
тогава имаЛо някакви изключитеЛни добродетеЛи , които изведнъж започват да липсват ,
защо така ви се струва ?

# 3 344
      Не виждам нищо смешно. Вследствие на тези измами имаше и самоубили се хора. Ей този манталитет - да очерним жертвата е много по-силно формиран от соц. строя и неговия псевдоморал.
     А не допускаш ли, че сред измамените може да има отявлени противници на строя? Пак ли той е формирал престъпното им мислене или това се дължи на демократичните убеждения, които са успели да съхранят през онези 45 години?  
      Връзките, които правите между жертвите на измами със соца, са напълно произволни.

Последна редакция: вт, 02 дек 2014, 20:12 от Хърмаяни

Общи условия

Активация на акаунт