Истории от комунистическа България

• 158 314
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 345
     Не виждам нищо смешно. Вследствие на тези измами имаше и самоубили се хора. Ей този манталитет - да очерним жертвата е много по-силно формиран от соц. строя и неговия псевдоморал.
     А не допускаш ли, че след измамените може да отявлени противници на строя? Пак ли той е формирал престъпното им мислене или това се дължи на демократичните убеждения, които са успели да съхранят през онези 45 години?  
      Връзките, които правите между жертвите на измами със соца, са напълно произволни.

Не "между жертвите на измами" въобще, а на точно този тип измама. Да не искате да кажете, че в западна Европа, където ествено си има престъпност, точно този тип далавера се върти.
Сто пъти стана дума, че всичките ни добродетели рухнаха изведнъж като картонени кули.  Confused

# 3 346
Сто пъти стана дума, че всичките ни добродетели рухнаха изведнъж като картонени кули.  Confused

Защото са били такива. Моите не са рухнали, предавам ги на децата си.

# 3 347
Не "между жертвите на измами" въобще, а на точно този тип измама. Да не искате да кажете, че в западна Европа, където ествено си има престъпност, точно този тип далавера се върти.
Сто пъти стана дума, че всичките ни добродетели рухнаха изведнъж като картонени кули.  Confused
     Не отговорихте на този въпрос: Ако сред измамените има отявлени противници на строя? Пак ли той е формирал престъпното им мислене или това се дължи на демократичните убеждения, които са успели да съхранят през онези 45 години?

# 3 348
  • Куциндрел
Баща ми се опитаха да го метнат по телефона, че съм катастрофирала. Тогава бях бременна, аха да се върже, ама нещо му просветнало, та попитал "дъщеря" си за моминското име на майка ми.
Баща ми след това ми се обади, беше доста притеснен и ядосан и ме разпитва подробно как съм, що съм, добре ли съм.... Обади се в полицията, ама не знам дали нещо стана по-нататък.

# 3 349
Сто пъти стана дума, че всичките ни добродетели рухнаха изведнъж като картонени кули.  Confused
    Не отговорихте на този въпрос: Ако сред измамените има отявлени противници на строя? Пак ли той е формирал престъпното им мислене или това се дължи на демократичните убеждения, които са успели да съхранят през онези 45 години?

Какво му пречи да си не просто даващ рушвети, ами направо отявлен престъпник и пак да си противник на строя? Някои може да са мразили строя, защото са имали чисти идеали, а той не е бил достатъчно чист, други защото са били покварени, а същият строй им е пречил на тъмните дела. А може някой комунист с по-големи привилегии да ги е настъпал и затова да мразят.

П.П. Преди "онези 45" години демократични убеждения в съвременния смисъл надали е имало, комунисти, анархисти, социалдемократи и каквото се сетиш, но светът е бил различен и идеите не са били същите.

# 3 350
     За мен успеха на телефонните измамници не се дължи на строя, на а емоционален шок и възрастови изменения. Статистика от началото на тази година:
      „При жертвите на телефонни измами констатираме увеличение на възрастта. За първото тримесечие на 2014-а от 60 потърпевши, 40 са над 80-годишни. Това е основната мишена”.
     http://www.vesti.bg/bulgaria/zhertvite-na-telefonni-izmami-sa-pr … ra-nad-80-6012336
     Ако допуснем, че 80-годишните баби и дядовци имат престъпно мислене, нека отчетем, че през последните 25 години усещането, че всичко става "по онзи начин" не е с по-малък интензитет.
     Спирам да пиша по този въпрос, защото не е по темата.

# 3 351
    За мен успеха на телефонните измамници не се дължи на строя, на а емоционален шок и възрастови изменения. Статистика от началото на тази година:
      „При жертвите на телефонни измами констатираме увеличение на възрастта. За първото тримесечие на 2014-а от 60 потърпевши, 40 са над 80-годишни. Това е основната мишена”.
     http://www.vesti.bg/bulgaria/zhertvite-na-telefonni-izmami-sa-pr … ra-nad-80-6012336
     Ако допуснем, че 80-годишните баби и дядовци имат престъпно мислене, нека отчетем, че през последните 25 години усещането, че всичко става "по онзи начин" не е с по-малък интензитет.
     Спирам да пиша по този въпрос, защото не е по темата.

За всеки човек е различно, но някъде около 60-те хората просто застиват във времето - не учат нови неща, не си променят навиците и т.н. Не приемат повече нова информация. Психолозите може би имат по-точно виждане. За мен тази генерация - като моите родители, и съседи, родени и живяли в този строй, са 100 процентови представители на цялото общество тогава.

Тази идея не е нова, нито моя, още Мойсей нарочно е водил евреите 40 години в кръг, че да умрат всички с робско съзнание и техните деца /една генерация е 22 години/.

# 3 352
Не мога да вдяна връзката на телефонните измами със спомените ни от комунистическа Б-я.

# 3 353
Аз пък си спомням, че бях шести клас, когато ни прокараха телефон,
голямо чакане било ...

# 3 354

С поста си не искам да кажа нищо друго, освен това, което казвам. Моля, не ми преиначавайте думите. Няма скрита умисъл в тях.

Да, в Западна Европа има точно такива измами. И в Канада ги има. И в Австралия. Последната известна ми измама беше за хора, получавали съобщение от близки и роднини "арестувани" отвъд океана (и в двете посоки). Българите не сме измислили топлата вода. Нигерийците са къде къде пред нас.

# 3 355
Цитат на: sophiemmaspencer link=topic=806864.msg29622736#msg29622736
Да, в Западна Европа има точно такива измами. И в Канада ги има. И в Австралия. Последната известна ми измама беше за хора, получавали съобщение от близки и роднини "арестувани" отвъд океана (и в двете посоки). Българите не сме измислили топлата вода. Нигерийците са къде къде пред нас.

То като погледнем, май нищо не сме измислили/направили. Социализмът дошъл от Русия, демокрацията я моделираме по западен, европейски, американски и нам още какъв модел. Същата история с всичко в държавата - образование, здравеопазване, пенсиониране .......
Не можем ли да си бъдем ние, да живеем в собствената си същност, ами все искаме да сме като .....

# 3 356
  • UK
Българите не сме измислили топлата вода. Нигерийците са къде къде пред нас.
Така е..

Ето и моята история:  Дядо ми (р. 1921г) е бил  главен секретар. Вкарват в затвора заради един подпис. Дело не е и имало, осъждат го набързо и буквално изчезва точно когато баба ми е била бременна с баща ми. Тя изкарва много трудна бременност, бебето се ражда малко и едвам оцелява. Така и не успява да има второ дете..
Подписа е сложен на разрешително за излизане от страната на наш далечен роднина. Човека успява да напусне България, отива в Австрия и минава през няколко други страни докато се добере до Австралия.
Там гладен и бос среща възрастен човек на плажа, който му предлага работа като личен асистент. След няколко години дядото почива и завещава фабриката си на нашия роднина. (малък бизнес със спортни продукти.) През 90-те хора от семейството заминаха за Австралия при него.

Година след ареста дядо ми се е върнал и никога не е разказвал подробности за престоя си в затвора. Много обичах да гледам картичките от Австралия и писмата.
Два дена след като дядо ми почина след кратко боледуване, телефона звънна и възрастен мъж пита за него. Веднага се сетих кой е. Казах му, че дядо е починал. Много се развълнува човека..

# 3 357
sinergon2, да, върти се. Много преди в България да сме чували за него. Добре го е написала sophiemmaspencer.
В тази връзка, никой не е в състояние да ме убеди, че криминалността, която сега се шири в Бг  не е дошла пак от вън, от обичната ни демокрация.

Омръзна ми българите сами да се плюем, все да се принизяваме и да се слагаме в черната графа.
Никой няма да ни помогне ако ние сами не се хванем за ръце, не се обикнем всички и не се държим заедно. Това типично наше си 'плюене' е още по- страшно, отколкото подценяването и пренебрежението, идващи отвън.

# 3 358
В тази връзка, никой не е в състояние да ме убеди, че криминалността, която сега се шири в Бг  не е дошла пак от вън, от обичната ни демокрация.

Разбира се, всичко лошо е от демокрацията. Да живее тотаритаризмът. И комунизъмът, и социализъмът. Затова сме зле, а хората се оправиха.

# 3 359

Разбира се, всичко лошо е от демокрацията. Да живее тотаритаризмът. И комунизъмът, и социализъмът. Затова сме зле, а хората се оправиха.

Именно. Изрично помолих думите ми да се прочетат точно както съм ги написала, а не да се преиначават. Споменах факт.

Общи условия

Активация на акаунт