Истории от комунистическа България

• 158 314
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 390
fatoumata ,
напълно съм съгласна с изброените от теб придобивки. Grinning Може малко да се подискурира , но като цяло, нещата са така. И слава Богу.
Заинтригува ме с мнението си за конкурентното ниво в обучението ни. Ако не е тайна, би ли споделила , в коя сфера си се обучавала.
Не ми се оспамва темата, че и без друго вече много се разводни. Аз съм с хуманитарно образование, а мъжът ми - с техническо. И двамата смятаме, че преподаването беше изостанало дори за онази епоха.
За обучението по чужди езици в училище да не говорим, още си доучваме.
А учителката ми по история беше луда за връзване, имам чувството, че в гимназията друго освен великата октомврийска революция не се е преподавало. Като минаваше покрай моя чин, подхвърляше на мен и приятелката ми: "Тук са безделниците". Не знам дали е преживяла промените през 1989 г., тя се пенсионира тогава, сигурно е била много шокирана.
Имах и двама-трима страхотни учители, ако трябва да бъда честна.

# 3 391
  • София
Само, че заплата на млад висшист под 100лв е била добре

заплатата на младия висшист беше 240 лв. през 1980-те години. не вярвайте на всичко написано.

# 3 392
  • Пловдив
На баща ми през 1979 е била 100 лева като млад висшист - в БНБ. Човекът си пази всички документи, та съм го виждала с очите си

# 3 393

заплатата на младия висшист беше 240 лв. през 1980-те години. не вярвайте на всичко написано.

това не знам къде, защото лично съм виждала фишовете на майка ми, с 10 год стаж и 100 лв по-малко

# 3 394

Не беше толкова, но почти.
Аз започнах със 170 лв., 1987 г.

Родителите ми са учители, баща ми беше и зам. директор.
За стотен път в темата пиша, че никой от семейството ни не е бил партиен член. Naughty

Бърди, идиотщините ги пишат други, аз няма от какво да се срамувам. Naughty
Някой ако го е мързяло, вината не е моя.
Точка.

Заради такива частни случаи много хора, млади, вярват в безумия.

# 3 395
То си беше безумие.

На твоите обобщения за мързеливците, аз пък мога да обобщя дори още по-негативно за тогавашните учители.
Повечето бяха психически и физически насилници. Точка.
Не е приятно, нали.

# 3 396
  • Varna
Това за мързеливците ....го оставям без коментар, като се сещам как баща ми и майка ми се прибираха от работа.
Татко ми, милият все курсове преквалификации караше. За да получава повече, а и обичаше на учи. Навремето не е могъл да учи-дядо ми все интерниран е бил-трябвало е да работи и учи още като дете, заспивал е на чина.  Той ме научи да чета когато бях в детската градина. Майка ми с три чавета на главата и караща, първа, втора и трета смяна.Аз и виках състезателка Laughing защото все се съревноваваше с колежките си коя ще е ударник повече пъти. Затова на мене най-голяма ми се наложи да порастна много бързо, за да гледам братята си.
......Та колкото и квалификации да защитаваше баща ми, заплатката си му беше мижава, плюс това и последното му дете се роди болно. И колко разходи, заради това......Та това, за мързеливите  родители де........................................

# 3 397
Интересно, какво означава "мързеливи" в планова икономика, където онова постановление 56 май беше, не помня точно името, според което можеше да се работи на частно, се появи съвсем накрая? На тази и тази позиция - заплата еди каква си. Може да се докарат премии и това е. На колко работни места по осем часа е можел да работи човек? Или да върти собствен бизнес? Ако си прост инженер и само правиш проекти и сметки, обикаляш обекти и гледаш, че работниците, които даже не могат да пишат на български вземат повече пари, а ти лично отговаряш заради позицията си, явно е мързел, че не зарежеш професията си и не вземеш кирката и лопатата. А умствения труд са го полагали глупаците и мързелите.  Shocked

# 3 398

Аз пък мога да ти снимам трудова книжка за 75 или 80лв някъде 70-72 година и няма какво да вярвам в случая има го черно на бяло. Отделно заминаваш където те изпратят, освен, ако не си приближен до другарите. Гледам и други са се включили относно заплатите по онова време, та май няма смисъл да се дискутира повече въпроса.

# 3 399
Младите не пасат патки. Който има глава на раменете, ще узнае истината. На останалите така и така не им дреме.

А помните ли репризирането на чорапи, онзи възхитителен жанр на домакинското изкуство, даващ нови сили на изтърканите тъкани? Сега като се замисля, глаголът е френски, значи не сме измислили ние този изящен способ.
Никой чорап не се изхвърляше, без да мине през реприз и нова употреба. Сигурно от мързел и нещоправене са се хващали домакините с такова изтънчено ръкоделие.

А дрехите на ученика бяха - обувки - квито има, отвратителни панталони в кафяво, черно или тъмносиньо, отгоре синя престилка за момичетата, дълга до под или над коленете, отгоре яке или палто. Нещо като коледна елха, но в убити, потискащи цветове. Аз имах забележка в бележника: "Ходи с дънки на училище". Имаше и внезапни проверки и изгонване за деня, така че нямаше как да ги носим в училище.

Благодарение на тази тема си зададох въпроса какво чувствам по отношение на комунизма. Отговорът е: огромно облекчение. Още от онази вечер на 10 ноември, когато видях, че става нещо интересно по телевизията, та до днес. Облекчение, че сме се отървали, въпреки високата цена, че имаме шанс да изградим отново обществото си.

# 3 400

Не беше толкова, но почти.
Аз започнах със 170 лв., 1987 г.

И аз започнах със 170. А майка ми се пенсионира с 240. Не вярвайте на някои , които сънуват розови сънища.

# 3 401
За бримките и пестенето, мои връстници отрасли в една от богатите страни в Европа имат абсолютно същите спомени, че майка им е шиела дрехите им и редовно е кърпела чорапи. О това е продължило докато не е станало по-евтино да си купиш (също като тук). За какво да си играя да шия сака или панталони, като се намират качествени и за никакви пари.

Изводът е, че не е строят, а времето.

# 3 402
  • София

Истината е по средата.  01.1983 г. започнах в туристическа фирма първа работа - заплата за млад специалист 155 лв + 10 лв за ползване на руски език + 15 за английски. Отпуска 14 дни + 6 за ненормиран раб. ден. След 1 г. имаше атестации и ми дигнаха заплатата на 170 лв, пак + езиците.
Много, малко - не коментирам. Но стигаха, за всеки имаше работа и заплата.

# 3 403
fatoumata, благодаря.   bouquet
конкретни за чуждите езици, опитът ми в Германия показа, че изучавалите ученици чужд език само в училище не винаги могат да се похвалят с успешни знания. Нужни са  допълнителна подготвка или учене и опит.
hellymod
Цитат
За мен лично е наглост да се сърдя на европейците, които не ни обичат. Сами сме си виновни за това.
И ми е смешно от такива претенции като твоите.
Грешиш, нямам никакви претенции, а гледна точка. Разбира се, че всеки има право да обича един и да не обича друг. Разбира се, че не се сърдя. Но категорично не съм съгласна с генерализрането и слагането на всичко и всички под ножа.
За мен е наглост, когато въпросните 'европейци' подходжат изначално с предрасъдъци: принизяват, подценяват и видимо ощетяват без конкретни основания.Слагането под общ знаменател не е моят избор. Сами сме си виновни за какво?  И сами ли сме наистина в този свят? Или само когато сме виновни....
Aludra *
абсолютно съм съгласна Peace

# 3 404
На 10.11 изпитвах силна надежда промяната да ни отърве от предметите и изпитите по руски и история на бкп
С първото нямах късмет
Но ми беше голям кеф за второто, бях първи курс в ТУ и тази плява беше супер гнусна и противна

Общи условия

Активация на акаунт