Истории от комунистическа България

• 157 929
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 3 570
  • Майничка
...По соцвреме даваха т.нар. детски - за първо дете - 15 лв., за второ - 30 лв., ако не ме лъже паметта.
Заслуга на Костов беше деноминацията на тези пари, които от 15 лв. станаха 1,5 стотинки, закръглено - 2 стотинки.

Все пак, към тези деноминирани стотинки, имаше индексация ли, не помня как го водеха, по 8 и нещо лв., което си беше две кила и малко отгоре сирене. Wink

# 3 571
  • София
...По соцвреме даваха т.нар. детски - за първо дете - 15 лв., за второ - 30 лв., ако не ме лъже паметта.
Заслуга на Костов беше деноминацията на тези пари, които от 15 лв. станаха 1,5 стотинки, закръглено - 2 стотинки.

Все пак, към тези деноминирани стотинки, имаше индексация ли, не помня как го водеха, по 8 и нещо лв., което си беше две кила и малко отгоре сирене. Wink

Така. 15-те лв. си останаха, а към тях за компенсиране на инфлацията се даваше една сума, която се променяше и през 1999 беше около 8 500 лв.
Деноминираха я, тя стана около 8,5 лв., обаче деноминираха и 15-те лв. от Тошово време. Защо не махнаха само компенсационната сума?

# 3 572
  Ами те и сега много хора вземат детски. Само че ги наричат по друг начин и има изискване за  доход. Май са станали 50тина лева.

# 3 573
  • София
 Ами те и сега много хора вземат детски. Само че ги наричат по друг начин и има изискване за  доход. Май са станали 50тина лева.

Под 350 лв. брутен доход на човек. Халал да са им на хора с такива доходи. Лошото е, че и крайно ненуждаещи се ги взимат. Дали не са 35, но може и да бъркам.

# 3 574

Под 350 лв. брутен доход на човек. Халал да са им на хора с такива доходи. Лошото е, че и крайно ненуждаещи се ги взимат. Дали не са 35, но може и да бъркам.

Преди 5 години бяха 30-тина. Смях. Rolling Eyes Майка ми взимаше. Сега би трябвало да са ги поувеличили.

# 3 575
  • Майничка
Сега са 35.
Най-абсурдното е, че правителството на НДСВ (когато бяха в мнозинство) въведе семейното подоходно облагане, когато БСП дойде на власт го премахна, после точно те пак го предложиха като "благодеяние".

# 3 576
Вие каквито сте лигли и глезли, и по 1000лв да направят детските, пак няма да има файда, защото ви мързииииииииииииииии

# 3 577
  • Пловдив
Вие каквито сте лигли и глезли, и по 1000лв да направят детските, пак няма да има файда, защото ви мързииииииииииииииии
Shocked Какъв мотиватор може да са т.нар."детски" в решението да има дете на една разумна жена (и разумен мъж)?!?!

# 3 578
  • Майничка
Вие каквито сте лигли и глезли, и по 1000лв да направят детските, пак няма да има файда, защото ви мързииииииииииииииии...

Виж как уцели Laughing - признавам си честно, че и хиляда лева да станат детските, пак няма да се навия на трето, щото съм лигла и ме мързи (пък и дъртея вече). Ама пък друго си е да мога да се пъча по кафенетата: "Няма да й раждам деца на тази държава, тия хиляда лева да си ги заврат..."  Mr. Green

# 3 579

35лв първо дете,50лв второ или беше обратното newsm78

# 3 580

Около мен пък повечето случаи са на мъже, които отказват категорично второ или трето дете, въпреки желанието на жените си. И вас ви мързи, и вас...

# 3 581
Да, подтвърждавам казаното от Жаве. И понеже някои жени са изобретателни, все пак намират начин да забременеят отново. Въпреки нежеланието на мъжа до себе си.

# 3 582
По соцвреме даваха т.нар. детски - за първо дете - 15 лв., за второ - 30 лв., ако не ме лъже паметта.
Шокиран съм, че още има хора, които виждат деноминацията като хиперинфлация  newsm78

Въпрос - какво можеше да си купи човек с 15 лв. на 31 юни 1999 г. - ден преди деноминацията?

Реторичен е. Не се пъни да отговаряш.

# 3 583
Не че нещо, ама рИторичен се пише. Peace

# 3 584
Не че нещо, ама рИторичен се пише. Peace
Спамиш излишно. И ме принуждаваш и мен да спамя.

Двете форми са дублетни и могат да се употребяват равностойно в книжовната реч. Думата има гръцки (ρητορική) и латински корени (rhetorica).

Стоп по темата.

Общи условия

Активация на акаунт