Отопление на ток (без климатик) - какъв радиатор?

• 8 385
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
Търся вариант за отпление на квартирата (5дни в седмицата).
Стаите са две, спалня 19 квадрата (южна), с дървена дограма, тухла, паркет дървен (отдолу не живее никой) ет3 от 4ет. Най-много да уплътня прозорците...

За кухнята мисля нещо по-елементарно за временно затопляне (северна е). За банята още не съм решил. Може за двете да ползвам една духалка/кварцова печка!?

Шума ми пречи.

Климатик не е опция, както и газ (топлих се 3 дни с някаква газова печка - мирише си...).
Има и друг проблем - инсталацията разбрах, че е слаба.
 Има и стар бойлер 80л, на който пише 1/3КВ.

Предпочитам да е мобилен, има ли такива като този - без окачване на стена?
http://airelec.bg/?page_id=11&record_id=2

Друг вариант е лъчистите и инфрачервените печки?!

Краен вариант:  (ако с тока излиза много скъпо) е на дърва/въглища с печка "Чудо" - има добър комин, но 3 етажа хич не са малко за катерене с чували на гръб. А и хич не ми се става нощем да клада огън.

От днес в Лидл пускат това - с какво е по-добър от една  обик. конвекторна печка от 40лв, 2Квт, с две степени и вентиалтор, терморегулатор и по-зле от Аирелек, Адакс от 300лв?
 От къде идва икономията на по-скъпите радиатори?

1) Конв. печка от 40лв (имам такава)
2) Конвектор - 90лв (от 30.10.14)
http://www.lidl.bg/bg/513.htm?action=showDetail&id=13751
3) конвекторен радиатор Airelec, АДАКС... 200лв+
4) Инфрачервена печка?!

5) Радиатор "Смядово"  /от детството още/

Вариант ли е покупка на употребяван Аirelec?

Във времето в което няма да съм си вкъщи (около 9часа)- как е по-икономично , да се изключва или оставя да работи (в двата почивни дни естествено ще се спира централно)?
Дали има опция "отложен старт"  Laughing

# 1
  • До хладилника, който обичам
Вариант ли е покупка на употребяван Аirelec?

Във времето в което няма да съм си вкъщи (около 9часа)- как е по-икономично , да се изключва или оставя да работи (в двата почивни дни естествено ще се спира централно)?
Дали има опция "отложен старт"  Laughing

Абсолютно е вариант, и то добър. И употребяван Адакс.
По-икономично е денем да стои на ниска температура, например 17-18. Така няма да затопля от много по-ниска температура и би трябвало да е по-икономично.

Аз не бих си взела евтин конвектор. Да, еднакви киловати са, но разликата в качеството е голяма. И трабантчето, и опелът вървят на бензин и харчат 6/100, но не возят еднакво добре, бързо и комфортно. За мен е по-добре качествен конвектор втора ръка, отколкото евтин първа.

Темата, която ти трябва:
Инфо за конвекторите ADAX

# 2
  • Враца
Има специални стойки за конвектори, за да не се закачват за стена - ето една такава.

Съгласна съм с Бу, че е по-добре качествен конвектор втора употреба. Повечето имат 7 години гаранция.

Ние се отопляваме с два лъчисти и един конвектор за три различни стаи. Като трите стаи са с pvc дограма и изолация, а едната е вътрешна - тази с конвектора. През деня не ги оставяме да работят, бързо затоплят помещенията, аз лично съм по-голям фен на лъчистите да си призная.

# 3
Ние сме доволни от конвекторите на Елдом. Има и стенни и подови: http://eldominvest.com/bg/category/20.html  Към всички стенни се предлага и стойка за земята,така че няма проблем. Съветвам да е с ел. управление и задаване на градусите, тъй като е по-икономично и удобно, околкото механичните със степени.  Peace Успех!

# 4
  • София
При описаното положение, бих се спряла на конвектора от Лидл.

Духалка - в никакъв случай! Горят много ток, не загряват добре, а и са опасни.

Имай пред вид, че е по-добре за топлиш апартамента за 24 часа, а не само за 9.
Защото като изстине през останалите 15 часа, после ще похарчиш повече ток, за да го загрееш.
Т.е. - оставяш конвектора на по-ниски градуси цял ден.

# 5
Ние във вторник си взехме точно този модел на Airlec Tactic - 2000. Само от няколко дена го ползваме, не знам как ще е сметката за ток. Иначе консултанта в магазина ни обясни, че е малко по-икономичен от другите модели, защото имал някаква опция включване-изключване и така. Не съм много компетентна, но си прави топличко и то доста бързо.
А за лъчистите ни казаха, че не трябва да има никакви мебели покрай тях, защото нагряват доста. Все едно се печеш на слънце, а ние имаме доста мебели в стаята, та го изключихме като вариант.

# 6
  • Враца

А за лъчистите ни казаха, че не трябва да има никакви мебели покрай тях, защото нагряват доста. Все едно се печеш на слънце, а ние имаме доста мебели в стаята, та го изключихме като вариант.

Изискванията им са да няма нищо пред самия радиатор по-близо от 80 см. Истината е, че самото тяло на радиатора не се нагрява много, може да се пипне спокойно.

# 7
  • София
Ние във вторник си взехме точно този модел на Airlec Tactic - 2000. Само от няколко дена го ползваме, не знам как ще е сметката за ток. Иначе консултанта в магазина ни обясни, че е малко по-икономичен от другите модели, защото имал някаква опция включване-изключване и така. Не съм много компетентна, но си прави топличко и то доста бързо.

Обикновена ел. печка от 30-40лв го има същото, казва се термостат...

Има ли опция да се включи в определен час или таймер?

# 8

[/quote]

Няма такава опция. Но аз много исках да има отложен старт и сега малко съжалявам, че не взехме на Елдом. Може да погледнеш и тях, в промоция са до 15.11. с хубави цени и добра гаранция - мисля 5 години беше.

# 9
  • София

Няма такава опция. Но аз много исках да има отложен старт и сега малко съжалявам, че не взехме на Елдом. Може да погледнеш и тях, в промоция са до 15.11. с хубави цени и добра гаранция - мисля 5 години беше.
[/quote]

Какво ви спря избора на Airelec?

# 10
Нищо не ни е спряло, направо си го купихме  Wink Съжалявам само, че няма отложен старт.

# 11
Нищо не ни е спряло, направо си го купихме  Wink Съжалявам само, че няма отложен старт.
Аз в една друга тема писах, че Айерлек Тактик ми го предложиха като втори най-добър вариант след Адакс Гламокс. Та си взех такива за баните. Адаксът не ми се побра там.

# 12
Има специални стойки за конвектори, за да не се закачват за стена - ето една такава.

Ние се отопляваме с два лъчисти и един конвектор за три различни стаи. Като трите стаи са с pvc дограма и изолация, а едната е вътрешна - тази с конвектора. През деня не ги оставяме да работят, бързо затоплят помещенията, аз лично съм по-голям фен на лъчистите да си призная.

Може ли малко повече подробности за лъчистите и с какво са по-добри според теб от другите конвектори във високия клас? Прочетох, че е задължителен монтажът им на стена, докато другите конвектори може и на крачета да са. Засега това е единствената разлика, която виждам.

# 13
  • Враца
Купихме първия си лъчист радиатор преди 8 години и тогава за последно се интересувах по темата, затова и това, което ще напиша може да не е вярно вече. Тогава бяха нови в България и ровихме доста време за информация, докато попаднах на един руски сайт, в който имаше сравнение между лъчист и конвектор.
На графиката ясно се виждаше, че при конвектор най-топъл беше въздуха най-горе и съоветно най-студен долу на пода. При лъчистите температурата беше еднакво разпределена в помещението.

Както писах самото тяло на радиатора не се нагрява толкова колкото конвектор. Освен хората, затопля и предметите, например паркетът не е ледено студен. За мен лично е по-комфортно отопление.

Нашите два са стари модели, сега имат  електронен термостат, който спестява от тока, може да им се сложи допълнително програматор, който да го пуска в определен час, какъвто може да се сложи и на конвекторите.

Почти съм сигурна, че също могат да са мобилни, тоест да се сложат на стойка, но пак трябва да се спазват изискванията на колко см да няма предмети пред тях.

# 14
wa_wa, благодаря.
За тези например http://vimax.bg/product/1264/lachist-radiator-airelec-aixance-sas-2000w.html изрично пише, че са само за монтаж на стена. А иначе за свободното пространство пред уреда, ами аз мисля, че и за конвектор важи това - как ще сложиш нещо в близост до топлата струя, нали ще се повреди най-малкото, или пък ще спира потока на топлината.

Общи условия

Активация на акаунт