Шеф, мултиварка или както ние го наричаме Кукър 3

• 341 196
  • 2 076
  •   1
Отговори
# 975
Чакай сега обърках се ,халогенен капак? Отделно ли трябва да го купя ? Мислех че при новия модел филипс запича и от горе? Ми ако правя блат за торта ,да го обръщам ли трябва?

# 976
До колкото знам от всичкото четене тук халогенен капак имат само реднонд и оля. На редмонд се продава отделно, а на олята го има в комплект и отделно. Моята Оля пристигна в Испания. Сега чакам да ми я донесат.

# 977
ctefani, не запича отгоре и новия филипс. Отделен е капакът във всички случаи. Олята просто се продава понякога в комплект с такъв (но може и отделно да се купи). Редмънд също имат.
Иначе да, каквото се пече в кукъра, се обръща - хляб, кекс, баница... и т.н.
Родих се, откакто имам аерогрил, много по-бързо стават печивата (освен всичко друго).

# 978
Камиче ,като ще купувам да купувам ,от къде го купи аерогрила? И някой мушвал ли е съдът на кукъра във фурната за запичане?

# 979
  • София
Нати с това твое описание ме вкарваш скоро в преразход...и аз отдавна съм му хвърлила око...имах като теб стария на Филипс, копчето и при мен се счупи, поправиха го гаранционно....сега чакам благоприличчния период от две години да си взема нов....старият при мама hahaha
И мен не ме блазнят "изтощените" от налягане манджи hahaha

Не е задължително да се вкараш наведнъж в преразход. В Техномаркет в момента е също на промоция - 259 лв/, а BNP Paribas дават безлихвен кредит за него за 10 месеца - внасяш веднага на каса първата вноска от 25,90 лв. и след това още 9 месеца по 25,90 - те къде и не отишли тези пари ...

# 980
  • София
nati_nat , би ли споделила рецептата за домашно крема сирене и шунка в мултито? Heart Eyes
Аз от няколко месеца / по съвет на съфорумнички тук / си закупих този модел на Филипс http://www.technopolis.bg/bg/MULTICOOKERS/MULTICOOKER-PHILIPS-HD3167-70/p/823666 и съм изключително доволна  chef Тогава още не беше показан съвсем новият модел на Филипс , но аз и от този съм предоволна  bowuu

За крема сиренето:
Прави се от прясно мляко. Количеството според колкото ви трябва, от един литър излиза около 260-300 грама крема сирене. Млякото ако е домашно се кипва и изчаква да изстине до около 40 градуса. Ако е купешко пастьоризирано направо се слага в кукъра на програма Йогурт за да се стопли.
На един литър мляко се слага 1 супена лъжица кисело мляко, 5 капки мая за сирене и 1 супена лъжица сол, ако е за солена крема сирене, иначе солта се пропуска, ако после ще правите сладък крем. Разбърква се добре и се оставя на програма Йогурт 2-3 часа. Изключва се, оставя се да изстине и се цеди. Аз голям гевгир слагам върху купа или тенджера, покривам отгоре с тензух и изсипвам сместа. Цеди се няколко часа, зависи колко гъсто го искате. Соленото може да се смеси с подправки или дребно нарязани добавки, напр. маслини. Използвам го и за кремове - например смесвам по равни части крема сирене и течен шоколад, или крема сирене и разбита сметана. Кремовете са разкошни и за торта. Става от всяко купешко мляко, което се заквасва - преди време с експерименти установих, че това е Верея, малко по-добро от нея е Мегле, а най-добро Елби. Киселото мляко за закваската също е добре да е на тези марки. Крема сиренето става мазно и пухкаво, много по-вкусно от продаваните готови.

За шунката:
Каквото месо харесвате - пилешко, пуешко, свинско... Първите ми опити бяха с пилешко филе, стои малко сухо. После се установих на пуешки бутчета, по принцип избягвам да купувам пилешки бутчета заради концентрацията в тях на веществата в инжекциите, които слагат на пилетата. Купувам обезкостени пуешки бутчета. Правя доза от около 800 грама. Месото се нарязва на парчета около 2 на 2 см. Овкусява се с каквито подправки предпочитате - соев сос, сос Маги (детето го харесва много), зехтин с мед и горчица, може и чесън, но вкуса се усеща после,  или пък някаква варена от зеленчуци марината, слага се сол, черен пипер, може и червен. Добавя се около 80 гр. вода и така престоява в хладилник около 24 часа. 1/3 от месото се смила, аз ползвам блендер. измесва се смляното и другото месо с едно пакетче желатин, без да се разтваря във вода. Със сместа се пълни буркан, който не е стеснен от горе, намерих такъв ето тук http://reno.bg/kuhnq/burkani-sahranenie-podpravki-produkti.html?p=3, от 750 мл., височината му е точно за кукъра. Ако отгоре ви остане място, слагате намачкано домакинско алуминиево фолио до запълване на буркана, целта е месото да е натъпкано, затваряте с капака. Буркана се поставя във вътрешния съд на кукъра, налива се вода до нивото на месото и се пуска на 80 градуса (на стария ползвах програмата Bake) за 2 часа пилешкото и за 2,5 часа пуешко или свинско. След това се оставя в хладилника минимум за 7-8 часа, за да стегне хубаво. Вади се лесно и се реже и на тънки парчета, без да се разпадат. Можете да добавяте и други неща - например мариновани гъби, маслини, сушени домати, нарязани на дребно. Тази технология я измислих, след като четох за едни уреди - шунковари - цилиндър с бутало, което притиска месото. Не се продават обаче все още в България,а и те са по-високи и не стават в кукъра, трябва да се слагат в тенджера на котлон, да се мери температурата на водата постоянно и да се регулира котлона. Реших, че това не е за мене и така се роди идеята с буркана. В шунковара очевидно пресоването е по-силно, но и без него става, а и не го мислиш постоянно да мериш температурата на водата.
Имайте предвид, че тази шунка не издържа в хладилника дълго като купешката, все пак не е с консерванти. Но доза от около 800 гр. месо се изяжда за няколко дни - на сандвичи, мезе, за готвене - пица, паста, суфле, огретен с шунка, кифлички и т.н.

Опитайте и двете, няма да съжалявате и да ви е сладко ...

Последна редакция: пт, 11 дек 2015, 00:07 от nati_nat

# 981
  • София
До колкото знам от всичкото четене тук халогенен капак имат само реднонд и оля. На редмонд се продава отделно, а на олята го има в комплект и отделно. Моята Оля пристигна в Испания. Сега чакам да ми я донесат.

Открих, че може да се ползва халогенен капак от халогенните фурни от този вид http://www.miramarket.net/product/313/fleyvarueyv-turbo-ouvan-mn … -furna-hinxi.html имам такава купувана преди години. капака е с по-голям диаметър, но реотана е с малък диаметър и не пречи, като стърчи настрани част от стъклото на капака. Вадя съда от кукъра, слагам отгоре капака и включвам за 10-тина минути за запичане от горе.

# 982
За момичетата които не са убедени, че мултикукъра е полезен уред:

Собственик съм на Филипс 3037/70 - http://www.technopolis.bg/bg/MULTICOOKERS/MULTICOOKER-PHILIPS-HD3037-70/p/823615 от две години и вече не мога да си представя ежедневието ми в кухнята без такъв уред. На този уред преди месец се счупи пластмасовото копче, което затваря капака и докато се организирам да звъня в сервиза им и да разбера, че го сменят срещу 3-4 лева, вече бях разгледала какво ново има на пазара и бях влюбена във Филипс 4749/70 - http://www.technopolis.bg/bg/MULTICOOKERS/MULTICOOKER-PHILIPS-HD4749-70/p/823539. От миналата седмица съм негов горд собственик. Колебанията ми бяха между него и Редмонд, но в крайна сметка наличието на добро сервизно обслужване при Филипс и доволството ми от досегашното двугодишно използване на стария уред  се оказаха решаващи. На стария уред ще сменя копчето и ще го дам например на сестра ми.
Тези уреди предлагат удобство,  пестене на време, и най-вече свободата да се занимаваш с нещо друго докато се приготвя храната и да не мислиш постоянно кога трябва да отидеш до печката за да не изври или загори нещо. Вкуса на храната също е много по-добър, вкусен ориз, при който да се отделя всяко едно зрънце никога не съм успявала да направя преди да имам този уред.
През седмицата готвя от манджите, в които мяташ всичко, затваряш, а после отваряш и сервираш. Предимно на отложен старт, или вечер го пускам, ако искам да е готово сутринта за да си носим храна на работата, или ако не си носим храна, пускам го сутрин така, че на обяд да е приключило готвенето и детето да има топла и прясна храна преди да тръгне за училище.
През почивни дни ако не сме по разходки, готвя по-сложни рецепти, с постепенно добавяне на продукти, затова херметик под налягане на мене не ми върши работа и не е стоял този въпрос при избора. Ако рядко ни потрябва за нещо под налягане - вадя тенджерата под налягане от шкафа. Но предпочитам бавното готвене - ако трябва мултикукъра да работи през ношта или през деня докато ни няма, вместо под налягане за 20-30 минути.
С какво новия Филипс превъзхожда стария, който имах - при 3037/70 единствената програма, на която можеш да нагласяш времето и температурата е Bake, но тя няма отложен старт. Новият Филипс има и поетапно готвене - настройваш например първо на задушаване, после на запичане и програмата се превключва автоматично. Ето така със задушаване, запичане - и двете с нагласени време и температура и отложн старт моята дъщеря вчера на обяд е яла месо със запечени карфки, току-що приготвени Simple Smile
Това, че не пече отгоре го реших така:
1. За мусака например приготвям я в кукъра, а после в тавичка и запичам за заливката на фурна.
2. Някои неща, например питка - запичам отгоре с капака на халогенна фурна (и през това увлечение минах преди няколко години). Слагам го директно въррху вътрешния съд на кукъра и включвам капака
3. Някои неща - тутманик например, обръщам и пак в кукъра.
Новия Филипс има и възможност за запаметяване на собствени рецепти. Например с опит се уцелва комбинация от последователни етапи на готвене на различни температури за различно време, после се запомня като готова програма, както са тези, които идват с фабричните настройки. Също така съда е керамичен, стария беше тефлонов и след година ползване трябваше да си купувам нов вътрешен съд, защото се поизтърка. Има и възможност функцията подгряване след приключването на готвенето да се изключи предварително. При стария го няма, кога готвя супа например, тази функция не е необходима, така или иначе супата се запазва за дълго време топла в самия уред.
Програмата за подквасване на мляко също е на почит у дома - за кисело  мляко (подквасвам купешки пресни млека, но не слагам нишестета и други сгъстители  Laughing), йогурт за детето, правя и домашно крем-сирене, в което съм наясно какви продукти съм сложила (става като маскрапоне и успешно се ползва и за торти).
Защо не купих ето този също нов Филипс 3167/70 - http://www.technopolis.bg/bg/MULTICOOKERS/MULTICOOKER-PHILIPS-HD3167-70/p/823666. Защото за задушаване на пара има тавичка, чиито крачета се слагат на дъното. На стария и на сегашния ми Филипс е кошничка, която се слага най-отгоре. Това позволява докато долу се готви месо със сос (от рода на кебапите) отгоре на парата да станат нарязани картофи, и двете са готови заедно, картофите само се намачкват с мляко и масло и пюрето е готово  Grinning  

На бавно готвене дори изпробвах технология за домашна шунка - става супер и е от МЕСО.

Това е за което се сещам ...
Относно използването на капака на халогенката, не е ли доста по-голям от съда на кукъра? Ако може снимка?

Последна редакция: пт, 11 дек 2015, 00:16 от noneta

# 983
  • София
За момичетата които не са убедени, че мултикукъра е полезен уред:

Собственик съм на Филипс 3037/70 - http://www.technopolis.bg/bg/MULTICOOKERS/MULTICOOKER-PHILIPS-HD3037-70/p/823615 от две години и вече не мога да си представя ежедневието ми в кухнята без такъв уред. На този уред преди месец се счупи пластмасовото копче, което затваря капака и докато се организирам да звъня в сервиза им и да разбера, че го сменят срещу 3-4 лева, вече бях разгледала какво ново има на пазара и бях влюбена във Филипс 4749/70 - http://www.technopolis.bg/bg/MULTICOOKERS/MULTICOOKER-PHILIPS-HD4749-70/p/823539. От миналата седмица съм негов горд собственик. Колебанията ми бяха между него и Редмонд, но в крайна сметка наличието на добро сервизно обслужване при Филипс и доволството ми от досегашното двугодишно използване на стария уред  се оказаха решаващи. На стария уред ще сменя копчето и ще го дам например на сестра ми.
Тези уреди предлагат удобство,  пестене на време, и най-вече свободата да се занимаваш с нещо друго докато се приготвя храната и да не мислиш постоянно кога трябва да отидеш до печката за да не изври или загори нещо. Вкуса на храната също е много по-добър, вкусен ориз, при който да се отделя всяко едно зрънце никога не съм успявала да направя преди да имам този уред.
През седмицата готвя от манджите, в които мяташ всичко, затваряш, а после отваряш и сервираш. Предимно на отложен старт, или вечер го пускам, ако искам да е готово сутринта за да си носим храна на работата, или ако не си носим храна, пускам го сутрин така, че на обяд да е приключило готвенето и детето да има топла и прясна храна преди да тръгне за училище.
През почивни дни ако не сме по разходки, готвя по-сложни рецепти, с постепенно добавяне на продукти, затова херметик под налягане на мене не ми върши работа и не е стоял този въпрос при избора. Ако рядко ни потрябва за нещо под налягане - вадя тенджерата под налягане от шкафа. Но предпочитам бавното готвене - ако трябва мултикукъра да работи през ношта или през деня докато ни няма, вместо под налягане за 20-30 минути.
С какво новия Филипс превъзхожда стария, който имах - при 3037/70 единствената програма, на която можеш да нагласяш времето и температурата е Bake, но тя няма отложен старт. Новият Филипс има и поетапно готвене - настройваш например първо на задушаване, после на запичане и програмата се превключва автоматично. Ето така със задушаване, запичане - и двете с нагласени време и температура и отложн старт моята дъщеря вчера на обяд е яла месо със запечени карфки, току-що приготвени Simple Smile
Това, че не пече отгоре го реших така:
1. За мусака например приготвям я в кукъра, а после в тавичка и запичам за заливката на фурна.
2. Някои неща, например питка - запичам отгоре с капака на халогенна фурна (и през това увлечение минах преди няколко години). Слагам го директно въррху вътрешния съд на кукъра и включвам капака
3. Някои неща - тутманик например, обръщам и пак в кукъра.
Новия Филипс има и възможност за запаметяване на собствени рецепти. Например с опит се уцелва комбинация от последователни етапи на готвене на различни температури за различно време, после се запомня като готова програма, както са тези, които идват с фабричните настройки. Също така съда е керамичен, стария беше тефлонов и след година ползване трябваше да си купувам нов вътрешен съд, защото се поизтърка. Има и възможност функцията подгряване след приключването на готвенето да се изключи предварително. При стария го няма, кога готвя супа например, тази функция не е необходима, така или иначе супата се запазва за дълго време топла в самия уред.
Програмата за подквасване на мляко също е на почит у дома - за кисело  мляко (подквасвам купешки пресни млека, но не слагам нишестета и други сгъстители  Laughing), йогурт за детето, правя и домашно крем-сирене, в което съм наясно какви продукти съм сложила (става като маскрапоне и успешно се ползва и за торти).
Защо не купих ето този също нов Филипс 3167/70 - http://www.technopolis.bg/bg/MULTICOOKERS/MULTICOOKER-PHILIPS-HD3167-70/p/823666. Защото за задушаване на пара има тавичка, чиито крачета се слагат на дъното. На стария и на сегашния ми Филипс е кошничка, която се слага най-отгоре. Това позволява докато долу се готви месо със сос (от рода на кебапите) отгоре на парата да станат нарязани картофи, и двете са готови заедно, картофите само се намачкват с мляко и масло и пюрето е готово  Grinning 

На бавно готвене дори изпробвах технология за домашна шунка - става супер и е от МЕСО.

Това е за което се сещам ...
Относно използването на капака на халогенката, не е ли доста по-голям от съда на кукъра? Ако може снимка?

Междувременно съм писала по въпроса, виж горния ми пост. Този капак излиза отстрани с около 2-3 см. и не пречи въобще.  Следващия път ще снимам и ще пусна.

# 984
  • Paris, France
Чакай сега обърках се ,халогенен капак? Отделно ли трябва да го купя ? Мислех че при новия модел филипс запича и от горе? Ми ако правя блат за торта ,да го обръщам ли трябва?

не обръщам блатовете за торта нито кексовете или хляба. Ако кората отгоре не е достатъ4но препе4ена просто слагам извадените от купата на кукъра блатове, кексове или пити хляб или тутманик под газовия грил във фурната. Но това го правя много рядко. Голяма игра е да се пекат тънки блатове във кукър, защото съда е дълбок и се вадят трудно а моят пе4е много бавно, 2-3 пъти по-бавно от газовата ми фурна. За по-дебел кекс или блат не е проблем, но ако трябва да пека 20 блата по 10-15 минути всеки си е убийство. Вси4ко, което става добре в кукъра гледам там да го пека за да пестя енергия. Ръжения хляб става като от съд на Пулман в кукъра, защото и на фурна се пе4е дълго на ниска температура и затворен с капак отгоре, оба4е не ми харесва формата му. Предпо4итам го на квадратни филийки и затова го пека в машината за хляб.

Камиче ,като ще купувам да купувам ,от къде го купи аерогрила? И някой мушвал ли е съдът на кукъра във фурната за запичане?

слагала съм целия съд под грила във фурната, когато правя заливка на мусаката, но понеже има дръжки отстрани ги покривам с фолио. За съд без дръжки няма проблем мисля. С аерогрил от халогенка е трудно ако капака на кукъра не се маха напълно, защото, както нати_нат писа капакът на халогенката е много широк и ако трябва да вадя тенджерата от кукъра за да запи4ам ми е по-лесно във фурната под грила. Само на Редмонд капака става за моя кукър. За кукъри с напълно свалящ се капак пасва без проблем капака от халогенката. Ако капак от халогенка ви устройва може да си вземете на старо цяла халогенка за 20-30 лева и да си ползувате капака с кукъра а и цялата халогенка. Пазарът е залят с халогенки на старо и в гаранция. Много хора си ги купуват, но осъзнавайки, 4е заемат много място на плота а не са кой знае колко функционални бързо се отърват от тях.

# 985
Нати,никакви уреди не купувам на кредит...то парите пак отишли...Simple Smile
Невена и аз бях пощуряла за халогенка, добре, че не взех...но идеята на старо заради капака е чудесна! Simple Smile

# 986
nati_nat, нямаш представа как ме зарадва с тези рецепти Hug Шунката ще я направя специално за майка ми и за малката - от месеци не купувам вече абсолютно никакви колбаси,просто съм погнусена от тях Naughty Още утре ще изпробвам рецептата за шунка chef Само да попитам - ако грамажът на месото се намали например наполовина,то тогава времето за готвене след това променя ли се? Thinking
Още веднъж-огромно благодаря bouquet Hug

# 987
  • София
nati_nat, нямаш представа как ме зарадва с тези рецепти Hug Шунката ще я направя специално за майка ми и за малката - от месеци не купувам вече абсолютно никакви колбаси,просто съм погнусена от тях Naughty Още утре ще изпробвам рецептата за шунка chef Само да попитам - ако грамажът на месото се намали например наполовина,то тогава времето за готвене след това променя ли се? Thinking
Още веднъж-огромно благодаря bouquet Hug

Времето за готвене не се променя, ако количеството е по-малко в кукъра ще налееш по-малко вода - до нивото на месото в буркана.

Малко СПАМ извън кукъра: Ние от години не купуваме готови колбаси, доста отдавна съм наясно какво има в тях и как се правят. Шунката я правя от скоро, иначе въпроса с колбасите е решен пак с домашен суджук и филе от свинско месо (като филето Елена) или т.нар. "джърки" от пилешко или пуешко филе. За да не сме зависимо от сезона (само зимата на балкон се сушат мезета), суша в сушилня за плодове и зеленчуци, по всяко време на годината, колкото за около месец запаси в хладилника, и следващия месец пак ... Става лесно и без особени усилия ...

# 988
 nati_nat , дяволски полезни съвети  Peace
Аз понеже месо не ям , но домашните хапват , а в същото време са наясно какво има вътре в готовите колбаси и не се купува нищо такова вече от доста време....Но сега,с твоите полезни съвети и рецепти,усещам вкуса на домашно приготвени вкусотии за любимите хора  chef
 bouquet bouquet bouquet

# 989
У нас също от години не се купуват килбаси..ядем само свжо сготвено месо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт