Веганството - да споделим опит - тема 15

• 40 442
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Браво, Кашмир!

За тофуто: ако искате да е хрупкаво, трябва да е сухо на допир, преди да го печете/пържите. Най-добре е да се купува extra firm тофу за целта, като след това то трябва да се нареже и залеее с подсолена вряла вода.

Днешното ми смути: кейл, спанак, магданоз, презряло киви, целина, ленено семе, портокал. Чия за декорация

# 601
Ето го яденето. После ще споделя рецепта

Много добре изглежда, приядеми се, тръгнах да търся елда в нас да готвя но е свършила.

# 602
Момичета ,  попадали ли сте на достоверен и безпристрастен източник/документален филм , който научно обосновава принадлежността на човека към всеядни или растителноядни животни?
 Знам , че е спорна тема и аргументи валят отвсякъде . Аз не съм от тези , които биха се мъчили да извъртят цяла екосистема , така че да им е удобна и да оправдава техния личен избор. Търся от чисто любознателна гледна точка. Резултатът не би повлиял на вече направяния ми избор  Simple Smile

# 603
Момичета ,  попадали ли сте на достоверен и безпристрастен източник/документален филм , който научно обосновава принадлежността на човека към всеядни или растителноядни животни?
 Знам , че е спорна тема и аргументи валят отвсякъде . Аз не съм от тези , които биха се мъчили да извъртят цяла екосистема , така че да им е удобна и да оправдава техния личен избор. Търся от чисто любознателна гледна точка. Резултатът не би повлиял на вече направяния ми избор  Simple Smile
Аз мога да ти пратя няколко филма, но ще е на лични и след няколко дни, защото трябва да ги намеря, забравих им заглавията.  Peace Но иначе всеки може да намери "своята истина". В свят с толкова много информация ( и огромен маркетинг ) всеки сам решава на какво да вярва и какво да защитава... Винаги има поне две истини...

# 604
Палечка, няма по-достоверен източник от начина, по който реагира човешкото тяло при приема на животински продукти. Прочети книгата "Китайското проучване".

# 605
Момичета ,  попадали ли сте на достоверен и безпристрастен източник/документален филм , който научно обосновава принадлежността на човека към всеядни или растителноядни животни?
 Знам , че е спорна тема и аргументи валят отвсякъде . Аз не съм от тези , които биха се мъчили да извъртят цяла екосистема , така че да им е удобна и да оправдава техния личен избор. Търся от чисто любознателна гледна точка. Резултатът не би повлиял на вече направяния ми избор  Simple Smile

Сръчните ръце, крака/при папагалите/, са типични за плодоядни живитни. Скоро четох, че човека бил еволюирал, като започнал да се храни с месо, с което автоматично казват, че не сме програмирани да ядем месо. Маймуните също ядат месо, макар и не основно и рядко. Предполагам сме яли ларви или от сорта+ основно плодове, после и зеленчуци. Иначе научнопопулярни филми гледах скоро на нешънъл, ВВС и подобни, за еволюцията на човека, основно за ядене на месо се говори, чак се чудя защо околко това се върти. Има ги в youtube. За всеядни спор няма, че сме, за растителноядни се спори.  Peace

https://www.youtube.com/watch?v=3nngZ6Qky84

https://www.youtube.com/watch?v=ZpMFu4LY52M

https://www.youtube.com/watch?v=5sMqFivWTmk

Това е много интересно, как растенията общуват помежду си.

https://www.youtube.com/watch?v=Q-4w5xYLwiU

На мен ми е интересно, какви растителни видове е имало и какви плодове, защото от ледников до ледников много са се изменяли. Знам земеделието е от последния ледников, събирали са семена и са се учили да ги отглеждат, защото са били в оскъдица, тогава сме се остановили на едно място. Преди това сме били фрии рънърс.https://www.youtube.com/watch?v=qyKKxxwcpok

Последна редакция: чт, 05 фев 2015, 03:27 от adelinda

# 606
Вижте на каква статия попаднах : http://drugata-realnost.com/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B … B0%D1%82%D0%B0-2/
Какво е мнението ви?

# 607
  • София
Да и аз го четох. Мен това, което ме е смущавало за спирулината е фактът, че ако е следвало да се храним с нея, тя нямаше да е водорасло. Ако ме разбирате какво имам предвид.

# 608
Палечка89 , факт е, че човекът е всеяден. Чисто емпирически погледнато.  
От там нататък, тези и антитези има океан. Тъй като съм с леко 'увреждане/пристрастност' предвид образованието ми, съм задълбавала много да чета и да търся  материал, тезис, труд , който да  'научно обосновава принадлежността на човека към всеядни или растителноядни животни' .
Всеки един подобен анализ, наблягащ в дадена посока,  за мен не би бил обективен. Защото принадлежността е многопосочна.
Моето становище е, че  Homo sapiens се хранят закономерно предвид  предопределености- генетически, био-социални фактори и социално-философски. Homo sapiens не са еднакви, няма такава строга идентичност, която да органичи само растителноядство или всеядство. Има учени, които са разбработили  детайлна карта на човешкото семейно дърво и неговите различни клонове. За мен е съвсем нормално наличието на разнообразие и отликите в хранителните ни навици, потребности и предпочитания. Въпросът е в толерантността и разбирането на ближния, независимо към кой клон принадлежи.
Пролетен дъждец , статията е малко тенденциозно написана, но има логика и смисъл. Най- съм съгласна с  правенето на  'митове', което обикновено е подплътено най- вече с пазарни интереси.
Основното , което категорично споделям е за ценността на локалната/регионална храна. Относно директното сравняване на откъслечни параметри не съм съгласна, защото то не изчерпва нито единият, нито другият продукт. Много други вещества и свойства на двете растения не са отразени в статията.
Ако започенм да пием системно конц. магданоз на таблетки, със сигурност ще получим подобни и допускам и по- сериозни оплаквания от гадене.

# 609
Палечка89 , факт е, че човекът е всеяден. Чисто емпирически погледнато. 
От там нататък, тези и антитези има океан. Тъй като съм с леко 'увреждане/пристрастност' предвид образованието ми, съм задълбавала много да чета и да търся  материал, тезис, труд , който да  'научно обосновава принадлежността на човека към всеядни или растителноядни животни' .
Всеки един подобен анализ, наблягащ в дадена посока,  за мен не би бил обективен. Защото принадлежността е многопосочна.
Моето становище е, че  Homo sapiens се хранят закономерно предвид  предопределености- генетически, био-социални фактори и социално-философски. Homo sapiens не са еднакви, няма такава строга идентичност, която да органичи само растителноядство или всеядство. Има учени, които са разбработили  детайлна карта на човешкото семейно дърво и неговите различни клонове. За мен е съвсем нормално наличието на разнообразие и отликите в хранителните ни навици, потребности и предпочитания. Въпросът е в толерантността и разбирането на ближния, независимо към кой клон принадлежи.
Пролетен дъждец , статията е малко тенденциозно написана, но има логика и смисъл. Най- съм съгласна с  правенето на  'митове', което обикновено е подплътено най- вече с пазарни интереси.
Основното , което категорично споделям е за ценността на локалната/регионална храна. Относно директното сравняване на откъслечни параметри не съм съгласна, защото то не изчерпва нито единият, нито другият продукт. Много други вещества и свойства на двете растения не са отразени в статията.
Ако започенм да пием системно конц. магданоз на таблетки, със сигурност ще получим подобни и допускам и по- сериозни оплаквания от гадене.

newsm74 Браво, много хубаво си го написала! Няма какво повече да добавя.

# 610
  • на острова на мечтите
Да и аз го четох. Мен това, което ме е смущавало за спирулината е фактът, че ако е следвало да се храним с нея, тя нямаше да е водорасло. Ако ме разбирате какво имам предвид.
Ами не е логично,защото сме излезли от океана преди хиляди години,така че вероятно сме яли водорасли. Но не това е важното,а че трябва да ги вземаме под формата на хапчета newsm78 Thinking Не сме космонавти все пак.
Според мен всеки се ражда в известен смисъл предопределен към своя си начин на хранене. Аз определено съм растителноядна. Като малка ме тъпчеха с месо, докато аз с удоволствие ядях салати и плодове. И мляко не пиех. Само сиренето ми харесваше. Моята храна са растенията. Иначе, не ме дразни, или по-скоро,не ме интересува кой какво яде. Боли ме, когато угояват животните по нечовешки начин, затворени в малки пространства, без възможност да се движат, и без никакъв достъп до природата. Ако всеядните се вгледат само за миг в очите на тези невинни същества, готови за кланниците , сигурно няма и да помислят да ги ядат. Древните са искали прошка от убитото животно. Ние дори не се замисляме как храната ни идва при нас.
Както и да е, благодаря за елдата Тети,много яобичам и аз,ама тофу ще пека, като се натуткам да си го направя.  bouquet

# 611
Аз направих фалафели, но малко попреиначих рецептата. Варя картофчета за салата с праз. Ако стане като за пред хора ще кача снимки.

# 612
Боли ме, когато угояват животните по нечовешки начин, затворени в малки пространства, без възможност да се движат, и без никакъв достъп до природата. Ако всеядните се вгледат само за миг в очите на тези невинни същества, готови за кланниците , сигурно няма и да помислят да ги ядат. Древните са искали прошка от убитото животно. Ние дори не се замисляме как храната ни идва при нас.
+1  Peace Това е основната причина, заради която отбягвам все повече месото. Насилието над животните и то от съзнателни интелигентни същества е зловещо...

Последна редакция: чт, 05 фев 2015, 20:46 от Анонимен

# 613
Пълнозърнест ориз със задушени зеленчуци: лук, грах, бейби-моркови  в кокосово масло и сладко къри (много ).

kashmir , не те разбрах за водораслите.
Аз много обичам Морско зеле, Нори- особено в суши, Уакаме...

Последна редакция: пт, 06 фев 2015, 00:59 от take a smile

# 614
Пол Макартни го е казал много добре: "Ако кланиците имаха стъклени стени, хората нямаше да ядат месо."

Данилу, според мен храненето е въпрос на избор, а не на генетика. От малка обичах и месо, и млечни. През последните години забелязах, че тялото ми реагира по-добре на растителни храни. Постепенно минавах на все повече и повече сурови продукти. Най-трудно ми беше да оставя кашкавала, млякото и сиренето - за целта ми беше нужно усилие на волята. За месото - не.

Общи условия

Активация на акаунт