Веганството - да споделим опит - тема 15

  • 40 446
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: X
Благодаря за топлото посрещане !  Hug   bouquet
Със сигурност ще ми е полезно и интересно, особено с такива прекрасни цветни снимки  Heart Eyes
Скоро очаквам нов телефон и се мятам и аз да снимам вкусотии.

За зехтина отдавна съм в голяма дилема, гледайки готварски предавания. Нали екстра върджин-а не е подходящ за топлинна обработка? Останало ми е в ума,че при висока температура се превръща в нещо като восък, което е вредно за организма. В същото време по телевизията с него пържат, пекат, къде е истината?

Кокосово био студено пресовано масло съм си взимала само с аромат. Пробвах да пека с него, но не ми хареса как миришеше, затова го използвам само за сладки сурови неща.


# 586
  • Мнения: 778
 Whistling ooooh!Какво ли не правят хората за няколко десетки милиона Simple Smile

http://showbusiness.actualno.com/Zaradi-rabotata-Samuel-Djaksyn- … -news_454065.html

# 587
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Нещо не си ме разбрала, но няма нищо, Данилу. Simple Smile
Става дума, че е излишна инвестиция ферма за кълнове/поници,което освен че предполага производство на повечко такива, заема и място. Дори и за двама ми се вижда излишно. Но пак зависи от консумацията. Аз си я представям ежедневно по 2-3 пъти на ден; като част от тях отиват за сок и нектар; или ако ще се правят на прах.
Не казвам, да се разчита на магазина да ги купува, а че може да ползва по-малки съдинки.

Пардон! Наистина не съм те разбрала добре!Помислих, че не трябва въобще да се правят поници за сам човек Thinking Аз кълнове си правя в малко по-дълбочка чиния и покривам с капак.Покълват за два или три дни.
Е, Фея, тя аптеката е билкова, ама поне там намирам това, което ям. Днес си купи веган "карпачо"
На мен повече ми харесват кренвиршите веган, но нямаше.
Днес качамак и сух грах. По отделно сварени и после направих нещо като кекс. Да видим как са се съчетали. И салата от валериана.
Благодаря за топлото посрещане !  Hug   bouquet
Със сигурност ще ми е полезно и интересно, особено с такива прекрасни цветни снимки  Heart Eyes
Скоро очаквам нов телефон и се мятам и аз да снимам вкусотии.

За зехтина отдавна съм в голяма дилема, гледайки готварски предавания. Нали екстра върджин-а не е подходящ за топлинна обработка? Останало ми е в ума,че при висока температура се превръща в нещо като восък, което е вредно за организма. В същото време по телевизията с него пържат, пекат, къде е истината?

Кокосово био студено пресовано масло съм си взимала само с аромат. Пробвах да пека с него, но не ми хареса как миришеше, затова го използвам само за сладки сурови неща.



Тц! Не е вярно. Това за зехтина! Но първо, добре дошла!  bouquet Ние си произвеждаме сами зехтин( то тук на острова е нормално). Много местни пържат с него, по-точно със зехтина, който остава от миналата година, но аз не! Не само защотот ми е жал, прясно пресовано зехтин екстра верджине е невероятно на вкус, така че...А и по принцип не пържа.

Последна редакция: вт, 03 фев 2015, 18:21 от danilu

# 588
  • Мнения: 9 992
Тък търсих семена за верериана да посадя, за котките но не намерих. Ако идваш към бг. да ми донесеш. Mr. Green

# 589
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Тък търсих семена за верериана да посадя, за котките но не намерих. Ако идваш към бг. да ми донесеш. Mr. Green
Peace

# 590
  • Мнения: 1 732
______Freya_______, зехтините са няколко вида, Екстра върджините са подходящи най- вече за салати и за лека Т обработка, примерно, в супа.  
Другите зехтини са рафинирани.На етикета им обикновено е обозначено , че са подходящи за висока Т обработка, например за фритюрник, пържене и подобни.  Рафинираните зехтини са по- прозрачни и леки. Филтрирани са им ненаситените мастни киселини (т.е. мазнините с двойни, понякога и тройни  връзки), т.е. тези, които бързо и лесно се окисляват и разпадат, като при пържене се превръщат във вредни вещества.
Всички видове рафинирани мазнини имат по- дълъг срок на годност, защото в тях доминират наситените мастни киселини., т.е. на тях  връзките са единични, респективно- по- здрави и устойчиви на разпад, окисление, гранясване.........
За всички видове рафинирани масла ( отнася се не само за зехтините) важи  правилото, че са с по- висока точка на пушене от нерафинираните. Това означава, че при нагряване деструктивните процеси започват при по- високи Т-ри.
Кокосовото с аромат е нерафинирано. То съдържа ароматни въглеводороди, които дават нежния аромат и вещества, които са полезни.
Рафинираното е минало през високотехнологичен процес на пречистване, под голямо налягане. Загубило е някои ценни вещества, както и характерния аромат. Но за сметка на това е с по- голям срок на годност и изключително подходящо за печене, пържене, както и за готвене на различни ястия, в които специфичният аромат на кокос не е желан.

# 591
  • Мнения: X
Благодаря за подробната информация   bouquet Вече ще знам. Аз понеже съм си купувала винаги и само екстра върджин въобще не съм се замисляла,че има други видове.

# 592
  • София
  • Мнения: 5 349
Усмивка, значи да се готви със студено пресовано слънчогледово олио е много по-зле, отколкото с рафинирано такова, нали? (не питам за мен Embarassed, някой да не си помисли  
Joy)

# 593
  • Мнения: 1 732
Усмивка, значи да се готви със студено пресовано слънчогледово олио е много по-зле, отколкото с рафинирано такова, нали? (не питам за мен Embarassed, някой да не си помисли  
Joy)
Зависи какво и как се готви. 'Стандартното' готвене, т.е., когато се готви с високи Т-ри, да, по- вредно е.

# 594
  • София
  • Мнения: 5 245
Имам една опаковка тофу. Дайте идея как да го запека/запържа? Какъв сос слагате? Соев? Нещо друго? Решила съм да си сваря елда, да добавя домати и зеленчуци и да метна отгоре запеченото/запържено тофу. Ама не знам как да го приготвя. Rolling Eyes

# 595
  • Мнения: 1 732
kashmir какво е твоето тофу, съвем натурално, неовкусено ли? Аз купувам все овкусено, т.е., не се налага да го обработвам допълнително, освен евентуално да го затопля и после го режа на кубчета. Обикновено го рендосвам върху супа, спагети.....
Натурално (много рядко купувам) съм пасирала на крем- паста с маслини, авокадо и др. неща на вкус.
Според мен, ако  го нарежеш на кубчета и го задушиш в мазнина с подправки ще с еполучи добре, така са ме черпили на гости, но аз нямам опит.

Кьопоолу, импровизация: печени патладжани и червени чушки, пасирани със сурови морков, домат, тиквичка, авокадо, зехтин, хималайска сол. Наръсено със ситно нарязан зелен лук.

# 596
  • София
  • Мнения: 5 245
Ето го яденето. После ще споделя рецепта

# 597
  • Мнения: 1 732
ау, браво! Интересно ми е как си го сготвила.
как обичаааам елда!!!Точно се връщам прегладняла от работа. Нямам нищо приготвено, твоята елда щеше да ми дойде идеално Flutter

Последна редакция: ср, 04 фев 2015, 19:15 от take a smile

# 598
  • Мнения: X
Аз това го помислих за булгур  Embarassed

# 599
  • София
  • Мнения: 5 245
 Hug Отплеснах се и за малко да забравя.

Елдата:Тук е мързеливата част. Елдата само я сварявам до пукване и после запръжвам (без мазнина) с готов гювеч, който имам в буркани - съдържа доматки, тиквичка, чушка, зелен фасул, грах. Иначе съм си преигптвяла частта със зеленчуците и от пресни

Тофуто : смесих две рецепти и добавих и от мен. Смесих: 1 суп.лъчица подправка (ползвам една от iherb),малко лют червен пипер (носеше още), 1 супена лъжица мед (който яде), 2 с.л. винен оцет, 3 с.л. соев сос.  Обърква се в купичка и соевото сирене, нарязано на кубчета, се овалва в соса. Пече се във фурна в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин.

Аз поръсих с хранителна мая отгоре. Стана разкош.  Heart Eyes Щом и ММ, който е месояден го яде с кеф...

Общи условия

Активация на акаунт