Веганството - да споделим опит - тема 15

  • 40 406
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Да бе,вярно! Имам предвид за био гръцки банани. Тук няма бананови палми,та вероятно и в гръцко не виреят.
Ще трябва да измисля нещо за тези кълнове.  chef Приятна вечер   bouquet

# 661
  • Мнения: 1 732
Фея Кръстница, браво! дано всичко е отминало!  Grinning  кажи за розовата загадка.
danilu , не знам наистина, аз се отказах да търся начини за вкусно решение. Може би ако ги мушнеш в кюфета и ги опечеш. Или в запеканка?
До сега се взирах в етикета на бананите и не видях да пише страна- производител. Само, че е не- ЕС страна и че са био.  Crazy
Конкретно за бананите, не съм усещала разлика межди био и не-био в консистенция, вкус, сочност . В дините съм. Био дини бяха като дунапренени, без аромат, без вкус, без цвят. Затова купувам в сезона обикновени дини от турските магазини и си отяждам на тях  с огромна наслада. Grinning

В  Бг като съм била, наистина в краставиците бях видяла огромна разлика, също и в лука, който купувах от магазина на пл. Журналист. Ами мнението ми е точно като в статията. За градушката и газените с трактор плодове и зеленчуци.
Изобщо, това съвременно 'био' има по- скоро общо със съвременната индустриализация и няма нищо общо с едновремешната натурална, селска истинска храна.....

# 662
  • София
  • Мнения: 5 349
Смайл, ама аз не знам зашо бях убедена, че ще ми харесат и си закупих 4 буркана Sick Ми сега хич не ми се ще да ги хвърлям! И най-гадното е, че като ги отворя ми дъхат на мишина Sick Уф! И аз с моя чувстивтелен нос Crossing Arms
В събота реших да си правя оризово мляко. Ама не намерих дозата и направих "по спомени"  chef Стана нещо гъсто newsm78 И добавих брашно(според мен е нишасте) от папая, кардамон, малко зелени подправки и стана нещо като сирене Mr. Green Е, не е лошо! Имам и рецепта за моцарелла от ориз, ама не се прави точно така де! Embarassed
Чакам идеи за кълновете Praynig
Комедия с неочакван финал Joy

# 663
  • Мнения: 9 992
Зачекнах бананите, и сега видях в гугъл Чикита и Доли, така популярните марки у нас имат 100% органик. Утре ще отида в супермаркета, да видя какво пише на най-нормалните банани.  Hug

Китайски пролетни рулца



Продукти за 3-4 порции:
50гр.соеви кълнове
120гр.зелен лук
1 голям морков
50гр.бамбукови кълнове
150гр.зеле
3-4с.л.олио
1ч.л.сол
1ч.л.кафява захар
1с.л.светъл соев сос
1с.л.китайско оризово вино
кори за пролетни рулца
1с.л. размито нишесте
олио за пържене
соев сос за сервиране

Начин на приготвяне:

Всички продукти се нарязват на тънки ивички. Загрява се тигана и се добавя олиото.
Зеленчуците се запържват набързо за около 1 минута.
Добавя се солта,захарта,соевия сос и оризовото вино.Пържи се още около 1 1/2 – 2 минути.
Сваля се от огъня, отцежда се излишната мазнина и сместа се оставя да се охлади.
Във всяка кора за пролетни рулца се слага по 1суп.лъжица от плънката.
Долният ръб се прехвърля в/у пълнежа и краищата се подпъхват.
Горният ръб се намазва с размито нишесте и се завива в стегнато руло.
Така приготвените рулца се изпържват за 2-3мин.в сгорещено олио и се отцеждат в/у кухненска хартия или решетка.
По желание се сервират със соев сос.

# 664
  • Мнения: 8 163
Смайл, "розовата загадка" е червен грейпфрут. А флъцлЕто днес няма температура.

***

Агнешка маруля, дива рукула, салата Фризе, микрозелении на броколи, чери домати, маслини. Двойна такава порция на човек за вечеря.

# 665
  • Мнения: 1 748
Здравейте момичета-кокичета.

Това ще е дълъг пост с цел запис в темата, хаха Simple Smile

Първо да се представя - на 25 години съм, не обичам месо и солено от малка. Преди няколко години реших първо да спра всякакво мляно месо, после всякакво месо от магазини и ресторанти (само домашно остана и от рибни развъдници), заедно с това си отмираше и апетита ми за сирена, последния етап, разбира се, беше да спра месото. От няколко години общото съм яла месо 2-3 пъти, последния път беше пъстърва миналия март (което е почти година). Не обичам етикети, не се считам за вегетарианец, нито за веган. От споменатите две направления, най-много ми допада милосърдието и липсата на лицемерие в поставянето на живота на слоновете, катеричките и тигрите, над тези на телетата, козлетата и кучетата.

Защо не съм веган, ами много неща. Първо, ям мед. Пчелите ги отглежда дядо ми, а в гимназията дори аз се грижих за тях. Второ, въпреки че не си купувам сирене, салати със сирене и мляко, нито ям яйца и масло, нещото което не мога да спра са сладкишите, шоколадови бисквити понякога. Обичам си сладко и като видя хубавичка торта, хич не я мисля, че има яйца и мляко. Иначе в суров вид или в солени неща сиренето, млякото и яйцата са ми гадни и не ги ям. Трето, ползвам кожа Sad Естествено, не си купувам кожени палта и т.н., но... като любител планинар всички, особено зимни, кожени обувки са с шита кожа, няма с еко кожа, проверявах, търсих Sad Така че не съм веган, не ме съдете, моля и не ме пъдете от темичката си  Heart Eyes

Колкото до храната, която ям. Задължително всяко ядене е или изцяло сурово (плодчета) или е готвена храна придружена със сурова салата или поне сок. Ям дооооста големи порции. Примерно в сезона на ягодите за закуска и късна закуска омитам два килограма ягоди. Не се притеснявам от многото захар. Старая се да не ям мазно, но не ми се получава, когато обядвам или вечерям навън. Иначе вкъщи като си правя, не добавям мазнина, само за сладкиши лешников тахан. Смятам, че мазнината, а не въглехидратите са проблем за мен (лични наблюдения и зяпане на канали в youtube Simple Smile ) така че гледам да не ям мазно наистина. Имала съм периоди от месеци само растително хранене, седмици само сурово и един период от около 5 дни само на сокове.

Целта ми е да се храня само с растителна храна, което значи да откажа сладкишите. Но всичко става с малки стъпки.

Това е от мен. На който съм досадила, се извинявам... за който го е прочел, приятно ми е да се запознаем Heart Eyes

# 666
  • София
  • Мнения: 5 245
Добре дошла Hug

# 667
  • Мнения: 9 992
shinebox, добре дошла. Има веган планински обувки. Аз имам на Соломон, но май не са за 4 сезона, или зимни/не знам как се водят точно/, също съм виждала с гума. Може и да няма  с еко кожа, защото тя не е достатъчно здрава, но има от плат, гума и други материи. Това само ако те интересува, не го приемай за критика. И аз не съм веган.  Peace Док Мартинс, скоро гледах и те са пуснали веган едишън.  Peace

Eто и линк: http://www.veganoutdooradventures.com/vegan-hiking-boots/

# 668
  • Мнения: 1 732
shinebox , добре дошла!  Hug Приятно ми беше да прочета, благодаря за споделеното.     bouquet Не всички в темата са вегани, аз например, не съм абсолютен такъв. Тук никога не пъдим. Peace
Цитат
Целта ми е да се храня само с растителна храна, което значи да откажа сладкишите. Но всичко става с малки стъпки.
Има изцяло растителни сладкиши Wink

Салата: рендосани моркови, краставица, лук, айсберг салата, червена чушка, дип от пасирани авокадо+ червено цвекло, сушен пролетен микс подправки + ябълков оцет, семена белен  коноп.


Кюфтета : рендосани моркови, лук, семена лен, черен пипер, хималайска сол, къри, индийски живовляк на прах, брашно елда, фини овесени ядки.

# 669
  • Мнения: 1 748
Момичета, благодаря за топлото посрещане. Много сте милички  Heart Eyes

Мерси за линковете с обувки без кожа. Аз моите ги купувах преди две години, тогава търсих и не намерих. Когато се скъсат съм обнадеждена, че следващите ще са без кожа.

Знам, че има растителни сладкиши, почитател съм им голям. Аз правя, освен това и във веджи ресторантите ям. Понякога и шоколад от био магазините си купувам, ама тия био работи като цяло ги избягвам. Не може на сред лято да си купуваме мака, спирулина, чия и не знам си какво, а да не вземем едно кило праскови да си хапнем едно хубаво. Ама това е обект на друга тема за размисъл. Та за сладкото, просто като видя сладко, пък да ме черпят още повече, не мога да не си взема...

Айде и аз да споделя вечерята си Simple Smile)
Салата, ама препълнена огромна купа само за мен със следните неща:
1 глава айсберг
един буркан печени чушки, нарязани на парченца
импровизиран сос песто от босилек, малко орехи, малко маслини, 1/4 авокадо

сега си допивам "чая" кипната вода с джинджифил, после добавен лимонов сок.

Момичета, вашите манджи и бисквитки изглеждат много апетитно!

# 670
  • Мнения: 9 992
По ТВ7, дават сериал " Сутрешен блок", в който една от главните героини е вегетарианка, природозащитник и действието се развива да я иронизират.  newsm78 Не знам как да го разбирам.

http://vbox7.com/play:1d1ecc16fe

Последна редакция: ср, 11 фев 2015, 04:57 от adelinda

# 671
  • Мнения: 8 163
Аделинда, разбирай го, че толковка им е акълът, а тоооничко - сърцето.

Шайнбокс, добре дошла!

# 672
  • Мнения: 5 714
В София  имало и друго веганско заведение (по-малко) - знаете ли подробности?

"Има ново Веге място ВЕГЕ ВКУС
София, ул. „Екзарх Йосиф“ 36 (на пресечката с „Бачо Киро“). Работно време: 9 - 18 часа, всеки ден без събота и неделя, тел. 0885 742 842 и 0988 985 686.
Чух че предлагат вече храна за офиса и дома на направо символични цени!, както и соево мляко от машина, което се приготвя на място. Цена: 4 лв/литъра."

# 673
  • София
  • Мнения: 5 245
Охооо трябва да се посети. Hug

# 674
  • Мнения: 1 745
Момичета, дайте хубава рецепта за салата с елда, моля. Благодаря предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт