МАШИНА ЗА ХЛЯБ-57-ма тема

• 53 193
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Вече ползвам програма 8 за млечен хляб ,когато правя хляб с яйце и хляба става като козунак ./Силвър Крест/.
 Черното ,което пуска е много странно защото вадя казанчето и изследвам и не виждам долу до уплътнението да има -нарочно пускам без бъркалка и чакам да излезе -ами няма. Има периоди в които избива черно и други в които го няма.
 С неизпечената кора отгоре  -ами беше се оправило -викам разработи се машинката -тази седмица пак същият проблем. Нагревателят ли пече на по -ниска температура ,машината ли си има настроения Grinning
 Само веднъж ми стигна до капака и то защото сложих повечко мая , около 2/3 пак и беше тутманик и на програма 8 естествено.
 Когато в тестото има мазнина хляба си има конци , точно като козунак . Бъркалките са 2 може и от там да идва ефекта .
 Според мен най- подходящата програма за козунак е млечен хляб 8. Подгрява предварително 25мин. Хляба става точно като козунак. В последно време само 2 /пухкав / и 8 ползвам и съм много доволна.
 Мисля скоро да се снабдя с ново казанче и да видя дали пак ще има черно. Аз постоянно бдя над машината ,така че черно в хляба не позволявам да има. Но е глупаво нова машина да се амортизира още при първо -второ ползване и да изгорят уплътнения или да се стопят. /Не виждам нещо такова да има ,но не съм и експерт./
 При положение,че уреда е в гаранция това като рекламация не би ли послужило за смяна на уреда или поне да сменят казанчето - повече от логично е ,че не може да съм я повредила от немърливост при първо печене на хляб.

Б
П.П. Не смея да сложа жива мая в хлебопекарната (може би защото в книжката препоръчват да се използва суха). Peace По-нататък може и да се престраша.
   Точно 2 пъти правих хляб със суха мая /аз и от преди не съм й фен/ ,с живата ми харесва повече ,а и е по -изгодно - 1 кубче минимум 4 хляба / от 27 до 35ст/ .
 Сухата бих ползвала за отложен старт .

# 91
За грамажа на хляба - по рецепта от книжката за 1000 гр. хляб, измерих с моята везна 880 гр. изпечен хляб.

# 92
Интересно ми е изпечен хляб с грамаж 1250г. дали се побира в казанчето /то си зависи и от типа на хляба -сигурно пълнозърнест и не много бухнал ./

# 93
С неизпечената кора отгоре  -ами беше се оправило -викам разработи се машинката -тази седмица пак същият проблем. Нагревателят ли пече на по -ниска температура ,машината ли си има настроения Grinning
Неизпичането на горната коричка, аз го подозирах, още преди да я купя моята. Сравнявах доста машини, на СиквърКрест реотана е само един и е сложен ниско, за това спред мен се получава така. Даже май бях чел предварително отзиви за това. Но машините с два реотана или поне с по-високо поставен един, ми идваха скъпи. Така че я купих с ясното съзнание, че няма да доопича отгоре. Иначе няма никакво "разработване", просто ако имаш късмет хляба да се вдигне точно до ръба на казанчето, тогава повечко горещ въздух минава покрай горната кора и тя се изпича по-добре. Но си е чист късмет, аз не знам как мога предварително така да наглася нещата, че да "програмирам" точно колко да се вдигне хляба. За Панасоник има доста добри отзиви, но и са доста скъпи. По-високия клас машини правят 3 цикъла месене-втасване, а СилвърКрест-а прави 2.

А рецептите които са към машината, само като ги разгледа човек се вижда, че не излзиат сметките. Една част са с 540гр. брашно и 300гр. вода, т.е 0.55 вода, а други с 600 брашно и 320 вода, т.е. 0.53 вода спрямо брашното. Отделно, с тия термини "хранително брашно" което по логика мисля че имат в предвид пълнозърнесто и др. подобни, мисля, че рецептурника е много некадърно преведен. Да не говорим за типовете брашна които се имат в предвид в книжката и тия които се намират на БГ пазар.

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 17:46 от -ral4o-

# 94
Да ,но не е логично първата седмица да излиза с бяла кора . После да се нормализира за месец -два и от онзи ден пак да се върне този проблем.
 Слагам фолио  на прозорчето по съвет от тук .
  Преди да приключи предпоследното втасване има още едно кратко премесване ,така че не съм съгласна ,че Силвър Крест прави 2  цикъла .

# 95
Интересно ми е изпечен хляб с грамаж 1250г. дали се побира в казанчето /то си зависи и от типа на хляба -сигурно пълнозърнест и не много бухнал ./

Побира се. Имам много хубав снимки на хляб, правен със старата ми пекарна, но са в друг компютър. Огромен, разцъфнал, разкошен и то бял хляб. Blush Изпечено тегло кило и 200.

# 96
  • София
 Някъде имаше таблица за теглото на готовия продукт спрямо теглото на брашното в рецептата. За бяло брашно обикновено е 150% , това ще рече, че при 500гр брашно, готовият хляб е с тегло около 750 гр. Peace

# 97
Въпроса е дали хляб с тегло 1250г . би се побрал в казанчето.  Защото хляба  с тегло кг  го изпълва догоре. /Става дума за Силвър Крест/
 За по -бухналите хлябове с кисело мляко например ми  е изпълвал и цялото казанче с 500г брашно/ 750г хляб/.

# 98
  • Sofia

Сухата бих ползвала за отложен старт .

За отложен старт пак можеш да ползваш прясна мая натрошена върху брашното.

# 99
Въпроса е дали хляб с тегло 1250г . би се побрал в казанчето.  Защото хляба  с тегло кг  го изпълва догоре. /Става дума за Силвър Крест/
 За по -бухналите хлябове с кисело мляко например ми  е изпълвал и цялото казанче с 500г брашно/ 750г хляб/.

Много зависи от машинката. Старата ми беше Аляска. От горният ръб на казанчето, до капака си имаше доста място и хлябът се издуваше до горе, този, за който споменах в предният си пост. Peace

# 100
Точно това исках да кажа ,мен ме интересува конкретно за моя модел. В предният пост нямаше как да разбера какъв модел е била старата ти машина. А това колко брашно има в едиколко си кг хляб моето казанче като не го побере ама хич няма да се замисли и хляба ще лепне на капака Grinning

# 101
Да, пропуснах да напиша каква е била. Peace

# 102
Няма проблем.

# 103
При положение,че уреда е в гаранция това като рекламация не би ли послужило за смяна на уреда или поне да сменят казанчето - повече от логично е ,че не може да съм я повредила от немърливост при първо печене на хляб.

неподвижната част е в гаранция. подвижните - казанче и бъркалки - обикновено не влизат в гаранцията.  дали е при при първо печене или при 100-но няма как да се докаже и за това не го коментират. отпада варианта и някой да си признае доброволно ,че е прецакал казанчето и да не му признаят гаранцията.  за това гаранция на тези части няма. мисля ,че преди известно време някой беше споменал ,че били му сменили гаранционното казанче. явно е бил късметлия.  Laughing

# 104
[quote author=Пролетен дъждец link=topic=807943.msg29458072#msg29458072
Бонго, къде се продават перки освен в сервизите? Убих се да търся някой чужд сайт за Горение, но нищо. Даже в Англия и Германия изобщо нямаше хлебопекарни с тяхната марка.
[/quote]
има сайтове , на които фирми предлагат резервни части за домакински уреди. там съм виждал и различни видове бъркалки.  тук също са публикувани линкове към тези сайтове.
от друга страна  имам чувството ,че един вид бъркалка е подходяща за няколко марки хлебопекарни.

Общи условия

Активация на акаунт