Прекалено ящно дете-ПРОБЛЕМ!

• 18 908
  • 194
  •   1
Отговори
# 135
  • където мечтите се сбъдват
Много гръмко се изказваш!Не знаех,че си лекар,а и че ми живееш в къщата  Laughing

Не съм ти в къщата, съдя единствено по постовете ти. И не е нужно човек да е лекар, за да "разчете" действията на едно дете, което е обезумяло от глад.

stefanel, пиша го за пореден път - тези кг са ок за дете на тази възраст, ако поведението му е спокойно и отношението към храната нормално. Хората са различни, някои са по-нагоре в границата, други по-надолу, т.е. за друго дете тези кг може да са нормални, но за твоето са малко.

Аз самата се боря с наднормено тегло, докарано от такъв режим. Дали не мислиш, че не ме е било страх да оставя детето си на поискване? Но след всичко, което изчетох, а то е всичко, което на намерих, + консултации с лекари, стигнах до извода, че ако не оставя бебето да се научи да "чете" нуждите си, цял живот трябва да съм до него, за да заключвам хладилника.
Резултатите са впечатляващи. Но се иска доверие в човешкия инстинкт.

Горното не го разбирай - да дадеш да се тъпче с каквото иска, менюто трябва да е внимателно подбрано и обмислено, да готвиш сама, за да знаеш какво има, междинните да са само мляко и плодове и т.н. Баланс м/у отделните хранителни групи, изключване на подсладени и пакетирани и т.н.

Пиша ти го не за да се заяждам с теб, а като човек, минал през всичко това с детето си, ясно ми е, че като всеки родител искаш най-доброто за него, но това, което правиш, има точно обратен ефект на онова, което искаш.
Ако детето е ок на килограми,ако не е болнаво,ако е жизнено и енергично,то подобно поведение може да е индикатор не на недохранване,а на реакция на детето спрямо ограниченията на родителя.Когато е чувало твърде много "не-та",то е възможно да започне да се държи така.За да има недохраненост трябва да има физически белези за това.Никой педиатър до сега не е забелязал това,а детето е следено от двама.
Както и да е,темата ми помогна малко да се успокоя,да стана по-либерална по отношение на храненето.Между първата и втората годинка наистина бях по-строга,но сега тя вече е по-голяма и аз и давам да опитва всичко,което си поиска без пържено и джънк.Когато иска да отвори хладилника,аз отивам с нея и я питам какво иска,а после и давам да си хапне.
Относно режимите-аз съм твърдо ЗА режим на хранене.В смисъл има си закуска,обяд,следобедна закуска и вечеря в приблизителни часове.Ако детето огладнее по-рано,му давам по-рано да обядва,разбира се.Не гледам часовника.Ако поиска допълнително,давам.Само внимавам да не се тъпче много с хляб.Между храненията плодове,а понякога и варя яйце.
По себе си съм забелязала,че качвам килограми,когато се храня безразборно без режим и пропускам основни хранения.Това ми се отразява много зле.Затова държа на режима.Дори и да не съм гладна на закуска,примерно,хапвам малко.Така се поддържа добър метаболизъм.

# 136
  • София - Рим и обратно
Виж колко са различни организмите - аз пък пълнея, когато се храня стриктно 3 пъти на ден. Дебелея, когато съм на работа, защото имаме заведение в сутерена, където се готви всеки ден топла храна и обядваме задължително. Отслабвам, когато съм си вкъщи и по цял ден си вземам това онова от хладилника, а не ям основни яденета. Де факто не се оставям гладна, за да седна и да се нахраня обилно, а просто хапвам някакви неща пътьом през кухнята и изобщо не се сещам дали е обяд.
В този смисъл, склонна съм да приема теорията на Човечето за храненето на поискване Laughing.

# 137
хорааа, правила съм какво ли не.... не е от режима, не е от вида храна, просто й се яде!!!!
това не се оправя! просто се чака да премине, абсолютно съм убедена вече, поне за моето дете
вече не ми и тежи, че ще стане дебеле, или че ще си разшири стомаха.... просто се ядосвам, защото вместо да седне с мен да си играе, да пеем, да рисуваме - тя стои на масата и плаче за храна ! От половин година е на една научена думичка... ами малко или много търся причината в това, че мозъкът й е зает от мисълта за храна.

# 138
на колко години е

# 139
година и половина

# 140
Ако разбере, че ще получи храна винаги когато е гладен, няма така да се нахвърля и да се тъпче. 11-12 кг за дете на година и половина не е много. Децата, които нямат свободен достъп до храна и им се е случвало да погладуват докато дойде точния час за хранене, имат навика да се натъпкват и нахвърлят всеки път, когато им се изпречи храна на пътя, защото знаят, че сега им е шанса. После ще си чакат докато някой друг реши вместо тях, че е дошъл момента да се хранят.
Имайте повече вяра на децата си  Peace

моето дете е точно така.Като види храна се натпква все едно някой ще му я грабне и бърза много.Ще взема да сложа на масата плодове в една чиния и д аима по цял ден за да видя ще се спре ли на края

# 141
и моето е на година и половина

# 142
и аз най-много се изнервям като се срещнемс др деца които ядат яко снаксове и кубети и какви ли не боклуци .И моето дете иска и то и поглаща страшно мнгоо като невидял.Аз бне му давам такива работи и не искам да ги яде все още е рано.Това ми е труден проблем за решаване

# 143
и аз най-много се изнервям като се срещнемс др деца които ядат яко снаксове и кубети и какви ли не боклуци .И моето дете иска и то и поглаща страшно мнгоо като невидял.Аз бне му давам такива работи и не искам да ги яде все още е рано.Това ми е труден проблем за решаване

да, затова и на площадката някая майка като изкара аз си вземам детето и си тръгваме, нашата игра е до там. Ден през ден са ни гонили така, и незнам защо трябва на площадката да се изкарват тези неща.

# 144
и аз не знаяя.Но как да им кажа .Те и без това ме обсъждат ,че си държа детето на диета и ен му давам снакс.Как да обясня ,че това за мен не е храна и а зне бих го яла

# 145
да , то това остана, не ми стига сега как яде, смятай като усети вкуса на сладкото и чипсовете, леле не ми се мисли тогава  Shocked
Както казах това е решението-
подбираме какви храни да гризят ,
 даваме вилица по възможност да забавим тъпченето ,
храним се заедно на масата, за да не ги дразним в другото време
и търпение Grinning
гледай от добрата страна- поне няма да го приберат в болницата от недохранване Grinning

# 146
хорааа, правила съм какво ли не.... не е от режима, не е от вида храна, просто й се яде!!!!
това не се оправя! просто се чака да премине, абсолютно съм убедена вече, поне за моето дете
вече не ми и тежи, че ще стане дебеле, или че ще си разшири стомаха.... просто се ядосвам, защото вместо да седне с мен да си играе, да пеем, да рисуваме - тя стои на масата и плаче за храна ! От половин година е на една научена думичка... ами малко или много търся причината в това, че мозъкът й е зает от мисълта за храна.

Какъв й е режима? Може и да си писала, ама колко тежи и колко е висока. Странно ми се струва, дете на година и половина да седи и да плаче за храна. За мен това дете значи е гладно. Аз не съм видяла сито дете, което да иска да се тъпче до пръсване.

# 147
  • София - Рим и обратно
Идеята с нож и вилица никак не е лоша. Много е важно да се храни бавно. Ако се нагълта с лъжицата бързо-бързо, докато се усети, че е сито....и вече преяжда.
Аз много се боря с мъжа ми и майка му, които са твърдо на мнение, че е ужасно невъзпитателно да й разрешавам да става от масата и да се разхожда насам-натам по време на ядене. А аз съм на мнение, че: 1. така поглъща значително по-малко храна и 2. по-бавното хранене е за предпочитане от всяка една гледна точка.

# 148

Какъв й е режима? Може и да си писала, ама колко тежи и колко е висока. Странно ми се струва, дете на година и половина да седи и да плаче за храна. За мен това дете значи е гладно. Аз не съм видяла сито дете, което да иска да се тъпче до пръсване.
Ами какво правиш в тази тема извинявай?!?!? мислих , че тук са само хора ,които знаят за какво говорим? Като видиш такова дете тогава пиши....

# 149
дива77, извинявай ама мога да си ходя от тема в тема и да си пиша, щом не нарушавам правилата. Не разбрах тук има ограничение ли някакво?

То човек иска да даде съвет, за който сте попитали, път сега се оказва, че не искате съвет. Няма угодия?

И да, мога да давам съвети, представи си, без да съм виждала тъпчещо се до пръсване дете.

Или пък, за да ти е по-леко мога да ти дам следния съвет: прибери храната у вас, давай му под час, пък то нека си реве. Ти като негова майка най-добре знаеш кога е гладно детето ти и му давай храна само в часовете, които са строго определени от теб. Само не забравяй, че не можеш завинаги да контролираш на 100% ежедневието на детето си.

Общи условия

Активация на акаунт