Прекалено ящно дете-ПРОБЛЕМ!

• 18 915
  • 194
  •   1
Отговори
# 120
Моят син е на 1 година и половина.И той отказва марули и спанак напоследък.Иначе яде всичко и най много ме е яд , че няма спиране и няма граница.Всеки ден мисля какво да правя,аз ли греша, той ли си е такъв, период ли е това.

# 121
  • където мечтите се сбъдват
Моят син е на 1 година и половина.И той отказва марули и спанак напоследък.Иначе яде всичко и най много ме е яд , че няма спиране и няма граница.Всеки ден мисля какво да правя,аз ли греша, той ли си е такъв, период ли е това.
Едва ли грешиш.Не мисля,че има родители,които държат децата си гладни.По-скоро обратния проблем се среща често-прехранването  Peace

# 122
Аз за моето си знам, че си е такова детето просто и вече си е доста голям период... но все се надявам , че наближава краят му. Не искам да си представям , че като поотрастне ще може сама да си бърка в шкафовете и хладилника....
Когато споделих на педитъра съветите бяха:
1. Даваме вилица и режем на парчета- това забавя самото ядене и така ще изяде по-малко количество храна, не както обикновено с ръце да си натъпче всичкото в устата. Има ефект да- ябълката я изяжда доста по-бавно.
2. Просто чакаме момента, в който детето ще намери нещо по-интересно и приятно от яденето. И чакаме .

# 123
Ох и аз чакам ли чакам.Всеки казва по-добре ящно , но аз си пожелавам не толкова ящно .И аз не мисля,че го държа гладен.Съвсем не е така.Яде си пълна порция, между храненията задължително плодове.Ограничавам го единствено от към боклуците в шарените опаковки.Но той не ги знае ,тъй ,че не го приемам за ограничение ,че не го тъпча с кубети .Дано да е период ,че от сега мисля за трапезите по коледа и НГ и т.н.... притеснявам се

# 124
абе кой си държи детето гладно? достатъчно мозък имам за да преценя , че това дете яде ненормално големи количества и то не от глад!!!
ядосвам се, защото много съфорумки ми реагират че детето ми остава гладно и затова така... как само лекарката не се сети да ме пита- Ами ти достатъчно ли я храниш? Просто си има такива дечица , това е, всичко й е ужасно вкусно, умира си от кеф като яде, ммммммм озвучава цялата къща.

# 125
абе кой си държи детето гладно? достатъчно мозък имам за да преценя , че това дете яде ненормално големи количества и то не от глад!!!
ядосвам се, защото много съфорумки ми реагират че детето ми остава гладно и затова така... как само лекарката не се сети да ме пита- Ами ти достатъчно ли я храниш? Просто си има такива дечица , това е, всичко й е ужасно вкусно, умира си от кеф като яде, ммммммм озвучава цялата къща.
И аз така мисля.Обаче на фона на всички злояди деца,просто има майки,които не могат да си представят,че има такива деца като нашите.Малката се храни с такова удоволствие,че няма човек,който да е видял и да не му е направило впечатление.Сигурна съм,че в 90 % от случаите иска храна не защото е гладна,а заради самото удоволствие от храненето.Въпросът е какво да правя аз,за да не си отгледам прасенце?Все пак имам някаква отговорност към това дете.Много ще ми е лесно да я оставя да се тъпче по цял ден,но не мисля,че е редно.

# 126
Едва ли грешиш.Не мисля,че има родители,които държат децата си гладни.По-скоро обратния проблем се среща често-прехранването  Peace

Прехранването и недохранването се срещат единствено при  деца на режим. Почти няма дете на режим, чиито нужди да уцелиш. При поискване няма нито едно от двете. За жалост, малко родители имат доверие на децата си и затова се получава разминаването.

Много е относително. Детето на авторката тежи колкото едногодишно, а е на 2 г., т.е. то ясно й показва, и с физическо състояние, и с поведение, че е лишавано системно от храна.
А тя дали ще промени мисленето си, това вече сама трябва да прецени. Детето си е нейно  Peace

# 127
Как да е без режим, та той ще изяде всичко наоколо и ще му се пръсне корема.Страх ме  е ,че ако го оставя без режим ще свикне така вечно да яде и после няма управия .За това стискам юздите за сега .Доста големи порции изяжда .Не зная точно колко тежи,че скоро не сме го мерили но към 11кг някъде ,може и 12 горе долу там на година и половина.ААКО го оставя да си хапва безразборно ще вземе да се търкаля .При мен вече стана психологически проблема ,не спирам д аго мисля.Като идем някъде не си играе ами виси на масата .А аз много искам като другите да играе и чак толкова да не се блазни от нещата по масата.Ей на...много искам ама няма .Всеки спроблемите си ....

# 128
Ако разбере, че ще получи храна винаги когато е гладен, няма така да се нахвърля и да се тъпче. 11-12 кг за дете на година и половина не е много. Децата, които нямат свободен достъп до храна и им се е случвало да погладуват докато дойде точния час за хранене, имат навика да се натъпкват и нахвърлят всеки път, когато им се изпречи храна на пътя, защото знаят, че сега им е шанса. После ще си чакат докато някой друг реши вместо тях, че е дошъл момента да се хранят.
Имайте повече вяра на децата си  Peace

# 129
  • Куциндрел
Между храненията могат да се оставят приемливи за родителя храни, от които детето да си похапва.
Вече писах, май не само аз, че м/у година и малко до към 3 децата ядат повече. В този период е имало случаи, в които детето ми ядеше на едно ядене повече от мен.
На 1 година моето дете беше 11 кила, на година и половина - 12. Съвсем нормално тегло.
Вместо да ограничавате детето си от ядене, измислете как да изразходва енергията си.

# 130

Прехранването и недохранването се срещат единствено при  деца на режим. Почти няма дете на режим, чиито нужди да уцелиш. При поискване няма нито едно от двете. За жалост, малко родители имат доверие на децата си и затова се получава разминаването.

Много е относително. Детето на авторката тежи колкото едногодишно, а е на 2 г., т.е. то ясно й показва, и с физическо състояние, и с поведение, че е лишавано системно от храна.
А тя дали ще промени мисленето си, това вече сама трябва да прецени. Детето си е нейно  Peace
Много гръмко се изказваш!Не знаех,че си лекар,а и че ми живееш в къщата  Laughing

# 131
http://www.moetodete.com/content/view/131/66/
В момента моето дете е високо 84 см и тежи 11,5 кг.Както е видно от таблиците сме в средата на нормата.Нито в горната,нито в долната граница.Тя се роди в средата на нормата и продължава да е така.

# 132
Много гръмко се изказваш!Не знаех,че си лекар,а и че ми живееш в къщата  Laughing

Не съм ти в къщата, съдя единствено по постовете ти. И не е нужно човек да е лекар, за да "разчете" действията на едно дете, което е обезумяло от глад.

stefanel, пиша го за пореден път - тези кг са ок за дете на тази възраст, ако поведението му е спокойно и отношението към храната нормално. Хората са различни, някои са по-нагоре в границата, други по-надолу, т.е. за друго дете тези кг може да са нормални, но за твоето са малко.

Аз самата се боря с наднормено тегло, докарано от такъв режим. Дали не мислиш, че не ме е било страх да оставя детето си на поискване? Но след всичко, което изчетох, а то е всичко, което на намерих, + консултации с лекари, стигнах до извода, че ако не оставя бебето да се научи да "чете" нуждите си, цял живот трябва да съм до него, за да заключвам хладилника.
Резултатите са впечатляващи. Но се иска доверие в човешкия инстинкт.

Горното не го разбирай - да дадеш да се тъпче с каквото иска, менюто трябва да е внимателно подбрано и обмислено, да готвиш сама, за да знаеш какво има, междинните да са само мляко и плодове и т.н. Баланс м/у отделните хранителни групи, изключване на подсладени и пакетирани и т.н.

Пиша ти го не за да се заяждам с теб, а като човек, минал през всичко това с детето си, ясно ми е, че като всеки родител искаш най-доброто за него, но това, което правиш, има точно обратен ефект на онова, което искаш.

# 133
До тук прочетеното разбрах едно, че грешим в режима и трябва детео да се остави да си яде свободно.Така ли е? Ще пробвам .Но как свободно, имате в предвид да оставя храна като плодове или солети на масата и да си седят там и той да ги взима когато си иска .Ако това ще подейства още днес ще го сторя!

# 134
Не. Пакетираните храни се махат от дома. Солетите са към тях.
Прави се меню, в което да влизат всички хранителни групи. От зърнените - включвайте в закуските повече овесени ядки, пшенични, просо, кус кус, грис... Избягвайте хляб с основно ядене. Детето спокойно може да си задоволи нуждата от зърнени с посочените закуски. Разбира се, не говорим за пълно изключване, можете да правите препечена филийка със зеленчук, с яйце и срене или др. отгоре, но разнообразявайте, не само хляб.
Когато покаже, че е гладно около часовете за хранене (да приемем, че са 4 за деня - закуска, обяд, следобедна и вечеря), давайте твърдата храна. Но не количеството, което вие сте определили, а колкото иска. Но само това. Без десерти, без хляб, без да заместване (не иска манджата, а да кажем баница - няма как да му дадете да яде баница до откат, това е ясно  Simple Smile). В началото може да изяжда по-големи количества, но постепенно ще си ги регулира.
Ако иска храна в останалите часове - заредете хладилника с плодове, кисело и прясно мляко - нека взима.
Десерти, баници, мекици и др. подобни правете рядко, да кажем веднъж седмично и в такова количество, че да е разпределено по чиниите и да няма повече. Ако иска още - чаша мляко или каквото си намери в хладилника.
Но когато детето се нахрани достатъчно на основното си хранене, след това няма да трепери като види хладилника.

Имайте предвид и че децата имат периоди на бърз растеж. Т.е. ще има моменти, в които ще яде много, както и други, с по-малко храна. Точно затова е важно да слуша тялото си - а не да приема еднакво количество, без значение дали му трябва или не.

Общи условия

Активация на акаунт