Прекалено ящно дете-ПРОБЛЕМ!

• 18 931
  • 194
  •   1
Отговори
# 105
  • Куциндрел
Моето на 1 годинка беше около 11,5 кг, на 1г и 6м беше малко над 12 кг. На 2 години беше около 13 кг.
Сега е на 3г. и е 15 кила, като за 1 година качи около 1,5 кг. Rolling Eyes

# 106
Може би майката трябва да каже дали го захранила грешно, дали е лишавано системно от храна. Аз не останах с такива впечатления. В такъв случай специалист наистина може да помогне, за да не се получи по-голям проблем.
По отношение на теглото, моите са на 11,5 кг. и 12,5 кг. на 1 г. и 10 мес. Не изглеждат болни, високи са по 86 см и 87 см. Не мисля, че са на теглото на едногодишни, поне не и според тукашните разбирания. Генетично им е заложено да са високи, ама да са слаби... освен през поколение да се предава този ген Laughing.

Е, тя сподели какво яде. И това е малко за дете на тази възраст. Освен за деца, които не щат да ядат.
За теглото - има норми, които са доста широки. Никой не казва, че тези на долната граница изглеждат болни, ако така си ме разбрала, нямам това предвид. Но има разлика м/у дете, на което му е заложено да е малко килограми и такова, което с лишаване от храна е стигнало толкова.
И това много личи от поведението. Тук е изразено толкова ясно, че въобще няма място за чудене.
Т.е. съотношението ръст/тегло е ок при тях, но е ясно, че това не е достатъчно конкретно за това дете.

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 14:50 от Не се сърди, човече

# 107
Детето на авторката си дава ясни сигнали, че това, което му се предлага, не му стига.

# 108
  • където мечтите се сбъдват
Според мен наистина реакциите на детето са като към нещо забранено. Това прилича на периода, в който ти забраняваш на детето да бърка в контакта примерно и като се обърнеш с гръб, то го прави. Защо - "защото е забранено и ако мама ме види ще ми се кара, затова ще го направя докато не гледа".

Та тук реакцията към храната според мен е същата - "гладно съм, обаче не ми дават, ще ям като не гледат. Храната е в хладилника. Мама излиза от стаята - отварям, вземам, изяждам."
Точно това си мисля,че е причината,а не че малката е наистина гладна  Peace Просто реагира на забраната.Опитвам се да не съм толкова строга вече с храната.Колкото повече расте,толкова повече неща и давам да си опитва.Но,държа да има режим на хранене,а не да се яде непрекъснато и безконтролно.
По отношение на мерките и-ние с баща и не сме никак едри и не се очаква малката да е едра.
За кухнята-опитвала съм я,вкусна е,но понякога наистина е малко водниста.
За захранването-мисля,че е захранена правилно.Много четох и се старах в това отношение.Започнахме на шестия месец с безмлечна оризова каша.Никога не съм я насилвала да яде.Всичко е приемала с голяма охота и не съм имала проблеми,но аз вече казах,че тя е противоположност на злоядо дете.
Може би е добре наистина да започнем да и даваме от нашата храна вечер,а да оставим кухнята за обяд.Допадаше ми идеята да вечеря супа,защото е по-лека,а и после има мляко преди лягане.Ако започне да се храни от нашата храна,ще има по-тежка вечеря и може би ще откаже млякото преди лягане.

# 109
Цитат
Та тук реакцията към храната според мен е същата - "гладно съм, обаче не ми дават, ще ям като не гледат. Храната е в хладилника. Мама излиза от стаята - отварям, вземам, изяждам."

Ще се самоцитирам, ама обърни внимание на болднатото. Ако е гладна ще реагира така, ако не е гладна, няма да има нужда от храна, Вие пък няма да има нужда да затискате хладилника.

Остави я сама да си създаде режим на хранене. До сега винаги ли ти си определяла кога и по колко да яде?

По отношение на мерките - от къде знаеш, че ще прилича на теб и на баща си? Познавам две семейства - майката и бащата са ниски, не повече от 1,60, а децата им са с по две-три глави над тях. Също баба ми и дядо ми бяха ниски хора, майка ми е ниска, брат й стърчи над нея с две глави. Един ген носят, ама ....  Peace

Ако ти й приготвиш супа, тя ще е много по-различна от водата, която вземаш от кухнята. Поне в нашата ДК супата си беше чиста вода. По-хранителната вечеря няма да я откаже от млякото.

# 110
В никакъв случай не говорим детето да е едро.
Не говорим и за безконтролно ядене. В часовете, които са около закуските, обяд и вечеря се яде съответната храна, в другите часове - мляко и плодове.
Но самото количество, което приема в тези часове е недостатъчно.
При положение, че от 19-20 ч. до 9 на другата сутрин това дете няма да приеме твърда храна, съвсем нормално е да има нужда от засищаща и достатъчно като количество, не от супа, която се води за разяждане.
Млякото на тази възраст не задоволява така, както бебетата, така че не го брой за нещо съществено.
Както и хлябът - по-добре да изяде едно парче месо със зеленчуци без хляб или порция спагети със смляко месо и домати, примерно, отколкото супа (и то от кухнята, а не гъста домашна) с хляб.

Също така яжте заедно и едно и също.

# 111
Аз така или иначе започнах по малко да и увеличавам храната,не драстично,разбира се и съм по-ларж,когато желае да опита нещо,дори и да не е за нея.
Иначе като кърмаче беше на поискване,естествено,но тя имаше зверски колики и ревеше по цял ден в продължение на месеци,та ми беше много трудно да определя кога точно е гладна,но я кърмех по-често от другите майки.

# 112
Ти най-добре си познаваш потребностите на детето, но ми се струва, че това с лееекичкоко отпускане на контрола от твоя страна, е във вярна посока. Не знам на какъв етап сте с напредъка с говора, но много от дечицата на две не могат да обяснят с думички (изречения) какво точно искат, затова при удобен случай нагледно го показват - пресяга се, взима си, или ти подава в ръцете, като приглася, колкото му позволява речниковия запас. От това, което не си предвидила да й даваш, само да опита някое парченце, и го скриваш (в някой шкаф, или другаде, за момента, колкото да не ревне, че иска още или всичкото), а от нещо, което може да хапне по това време - по повече. Нормално сама да си изгражда предпочитания, да се учи да има някакъв контрол по колко й се яде и от какво.
Моят син, например, още на годинка и нещо, изразяваше протеста си към контрола от моя страна, като не ми даваше да го храня/ да му кусам. В началото се притеснявах, че разлятото е много повече от това, което успява да изяде, но много бързо се усъвършенства в кусането.

А като почнеше да наизважда от хладилника, му отрязвах по малко от това, което е извадил и му обяснявах, че трябва да остане и за другите, защото иначе те ще останат гладни и ще плачат  Laughing Номерът минаваше

# 113
Не знам откъде идва тая идея с "разнообразието" в храната. Човек може да яде и едни и същи неща, и пак да е добре нахранен.

Идва оттам, че на човек трябва да му е вкусно и да не му омръзва едно и също. Иначе той може да е добре нахранен и от тубички за космонавти, но не е това идеята.

Всъщност ако човек се води по апетита си, може няколко дни да яде едно нещо, след това да се прехвърли на друг вид храна; през сезона на прасковите може всеки ден да закусва праскови, не е нужно точно тогава да "разнообразява" с портокали. След това една година няма да яде праскови.

Иначе за мен лично дори въглехидратът да е приготвен по пет различни начина, организмът ми отчита само едно. Независимо дали ям турски геврек, картофи или спагети- това е един вид "храна". Нито пък има особено значение дали ям свинско или телешко, ако се чувствам нахранена. Ако ми се прияде нещо, ще го потърся.

# 114
Цитат
Не знам откъде идва тая идея с "разнообразието" в храната. Човек може да яде и едни и същи неща, и пак да е добре нахранен.
И аз винаги съм се чудела, но подозирам, че е доста удобно извинение да се ползва кухнята  Mr. Green

А кремчетата и киселите по цветове и аромати избиват рибата от разнообразие bowuu

# 115
И голямата ни дъщеря имаше период, в който поглъщаше невероятни количества храна без да се чувства преяла между една и три годишна възраст, който след това отмина. Оставяхме я да яде колкото иска.
И тогава и сега е по-скоро слаба. Вероятно се е дължало на усилен растеж и бърз метаболизъм.

# 116
Идва оттам, че на човек трябва да му е вкусно и да не му омръзва едно и също. Иначе той може да е добре нахранен и от тубички за космонавти, но не е това идеята.
Всъщност ако човек се води по апетита си, може няколко дни да яде едно нещо, след това да се прехвърли на друг вид храна; през сезона на прасковите може всеки ден да закусва праскови, не е нужно точно тогава да "разнообразява" с портокали. След това една година няма да яде праскови.

Иначе за мен лично дори въглехидратът да е приготвен по пет различни начина, организмът ми отчита само едно. Независимо дали ям турски геврек, картофи или спагети- това е един вид "храна". Нито пък има особено значение дали ям свинско или телешко, ако се чувствам нахранена. Ако ми се прияде нещо, ще го потърся.
[/b]

Това е много, много вярно - протеинът си е протеин, въглехидратите-също..останалото е наслада за небцето....

# 117
Здравейте майки!Искам и аз да споделя моя проблем, който е същия като на авторката на темата.Моето дете е в същата крайност и аз започнах много да с епритеснявам.Водих го на гости .Преди това наяден и то толкова ,че започна д аси храни мечока и да отказва храната.И като отидохме на гости не искам д ави кажа какви количества изяде и колко много сок изпи на екс !Не можах да повярвам .Той няма граница ,не се спира.Това много ме тревожи

# 118
Здравейте майки!Искам и аз да споделя моя проблем, който е същия като на авторката на темата.Моето дете е в същата крайност и аз започнах много да с епритеснявам.Водих го на гости .Преди това наяден и то толкова ,че започна д аси храни мечока и да отказва храната.И като отидохме на гости не искам д ави кажа какви количества изяде и колко много сок изпи на екс !Не можах да повярвам .Той няма граница ,не се спира.Това много ме тревожи
Ние все още сме си така.Може би е до дете,а може би е просто период.На колко години е детето ти?Аз имам познати,които оставят децата си да ядат до насита каквото си искат и децата им са пълни.Не мисля,че това е решение.Аз започнах да и давам да опитва повече и от нашата храна и от други храни и в резултат тя в момента отказва да яде салати и някои плодове.А,преди ядеше абсолютно всичко.

# 119
Относно отказа да яде някои плодове, моят син в началото на сезона се хвърля да първите сезонни плодове и това продължава няколко седмици, след което му омръзва и почва да не ги ще. Тази зима беше така с мандарините

Общи условия

Активация на акаунт