Прекалено ящно дете-ПРОБЛЕМ!

• 18 940
  • 194
  •   1
Отговори
# 90
Не знам откъде идва тая идея с "разнообразието" в храната. Човек може да яде и едни и същи неща, и пак да е добре нахранен.

Идва оттам, че на човек трябва да му е вкусно и да не му омръзва едно и също. Иначе той може да е добре нахранен и от тубички за космонавти, но не е това идеята.

# 91
За разнообразието - едно дете в семейството е чудесен повод за здравословно хранене и меню. Защото все в един момент това дете ще мине на обща храна.
Ние не сме записвали на детска кухня, готови пюрета давах въвсем в началото, защото не бях сигурна дали ще успея да пасирам така гладко, и след това, още преди годинка си мина на обща. Само отсипвахме порция преди да сложим подправките.
За да не се готви всеки ден по 2 пъти супата я правех за 3 дни. Готви се 3 порции супа с някакво месо и се отделя 1 порция само зеленчукова. Примерно днес ще яде пилешка/заешка или там каквото е месото, утре зеленчукова, на третия ден другата порция зеленчукова, но пасирана с масло и мляко и с препечена филия, нарязана на кубчета.
Супата топчета пък може да се комбинира с картофена.
Когато варят гарнитура леща или боб, отделя в тенджерка на съседния котлон супа за другият ден.
Месо във фризера на малки парчета, колкото за една супа и надписани.
Така на практика се може да се готви само 2 пъти седмично на обяд.

За вечеря - предполагам си готвят за тях, така че няма какдо да го мислим. Детето е достатъчно голямо и може да яде всичко. Само да си прегледа какво ядат и да отсеят по-доброто Peace

# 92
  • Белгия
Много интересна тема, примерните менюта, които са цитирани, ще са ми много полезни. Grinning

Лично мнение по темата не мога да дам, защото моите близнаци са злояди, и то в смисъл на опитване на нови храни. Ядат по 200 гр. на хранене три пъти на ден + междинни закуски (плодове, зеленчуци, мляко или ванилови кремчета), но аз съм доволна от количеството. Разнообразието ми е основна грижа.

Около мен израстнаха три деца, които много обичаха да ядат и бяха насърчавани от близките си да ядат, щом искат. Едното, в БГ, си го хранеха доволно от бебе и на 7 години беше с наднормено тегло, но изпълваше бабите си с умиление колко филии с лютеница може да изяде. На 12 години е вманиачено на тема отслабване и спорт, но пак си е пълничко и надали ще се промени. Другите две деца са от едно семейство българи, които живеят в Белгия. Тук по принцип се яде по малко, не знам как го правят, но възрастните (местните) в 95% от случаите са слаби. Тези деца бяха на възраст 1,5 г. и 2,5. и бяха видимо едрички, когато педиатърката им започна да говори с родителите, че се хранят много и трябва промяна. Ходиха при детски диетолог, не знам в детайли какво направиха, но една година по-късно децата изглеждат различно. Когато ги срещам по детски рождени дни, не ядат нон-стоп и докато не свърши.

Аз лично бих внимавала с количествата храна, дори и да е качествена. В нашето общество, където храната е в изобилие, така се започва - първо ни хранят с хубава храна колкото можем да изядем, клетъчната памет запомня тези количества; после започваме да ядем и боклуци; докато сме млади организмът се справя някакси и изведнъж след 30-35 год. започва едно дебелеене и чудене как да се променим, но предполагам повечето ще се съгласят с мен, че вече е много трудно.

# 93
  • София - Рим и обратно
Вярно е, че е важно организмът да не трупа свръх тегло до 13 години, когато се изграждат мастните клетки, те действително "помнят" и отслабване е мисия невъзможна. След тази възраст, дори и да се случи напълняване, отслабването е лесно.

# 94
mik123, според мен дете, което не е хранено под час и под грамаж, няма начин да се научи да преяжда.
Защото съм свидетел как родител яде торта, обаче казва на детето си - ти сега няма да ядеш, защото след половин час ще вечеряш. Ок, ама не яж и ти сега! После пък му се дава вечерята, то изяжда определено количество, но не му се разрешава да стане от масата докато не изяде всичко. Ей така започват според мен проблемите.

На мен много пъти са ми казвали, как може сега да й разреша да стане като е изяла само 5 лъжици супа, а не цялата купичка. Или пък как така ще дам да яде в 11, след като се обядва в 12  ooooh!

И друг пример мога да дам - никога не съм ограничавала дъщеря ми от ядене на сладко. В момента в къщи има 3 шоколада, тя си ги избра от магазина. Отворен е единия, от него е изяла 2 парчета, сигурно аз ще го изям остатъка. Останалите 2 стоят в една чанта и ги разнася из къщи. Това била чантата с лакомства, обаче и дума не може да стане да се изяде нещо от там. Нито тя ги яде, нито на нас ги дава. С тях може да изкара до Коледа, ако не ги изядем с баща й  Embarassed

# 95
mik123, според мен дете, което не е хранено под час и под грамаж, няма начин да се научи да преяжда...

+1
Поне моят опит това показва.
Но имам предвид от бебе, не знам за по-голямо дете как стоят нещата...

# 96
Здравейте аз от малка имах този проблем да ям по много ,единствено сега когато съм бремена намалях яденето .Като най-хубавото е че не пълнях .Та съвсем нормално е ходила съм  по доктори и нищо

# 97
  • Белгия
mik123, според мен дете, което не е хранено под час и под грамаж, няма начин да се научи да преяжда.
Защото съм свидетел как родител яде торта, обаче казва на детето си - ти сега няма да ядеш, защото след половин час ще вечеряш. Ок, ама не яж и ти сега! После пък му се дава вечерята, то изяжда определено количество, но не му се разрешава да стане от масата докато не изяде всичко. Ей така започват според мен проблемите.

На мен много пъти са ми казвали, как може сега да й разреша да стане като е изяла само 5 лъжици супа, а не цялата купичка. Или пък как така ще дам да яде в 11, след като се обядва в 12  ooooh!

Тези работи са абсурдни, да ядеш пред детето и да не му дадеш, или да го караш да се тъпче насила, докато не свърши чинията! Нищо подобно не съм споменавала. Това, което исках да кажа е, че не подкрепям правилото "Да си яде детето, нали расте. Той си е ящен, на баща си прилича. Ох милото ми, две чинии изяде, че и с три филии хляб,  и пр." Не съм и говорила, че трябва да се яде в 8/12/16/20 часа и край, макар че има и такива съвети за недохранени/преяждащи деца. Иначе тези конкретни деца, за които аз споменах, си ядяха без час, когато поискат, когато някой друг яде, когато някой от семейството се сети и им предложи нещо вкусно, когато други деца ядат, без никаква схема.

Пък за детето ти и шоколада, няма лошо, в шоколада има захар, колкото по-малко го иска, толкова по-добре. Дъщеря ти е голяма сладурка, как си ходи с тази чанта! Моят мъж сигурно не би устоял на такова изкушение у нас. Ние сладко гледаме да не носим в къщи и той към 12 вечерта все се сеща колко му се яде. Според мен обаче, да не обичаш шоколад е изключение. Повечето деца, че и възрастни, обичат шоколад. Много е писано за съставките му и хормона на щастието. Моите деца вече се запознаха с шоколада на рождени дни, на 1 год. и  10 месеца са. Сега много внимаваме колко често го срещат, в какъв вид и с баща им си ядем тайно Embarassed. Да ям пред тях и да не им дам, ми се струва супер гадно. Да им давам, всеки път, когато аз ям, пак не става.

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 12:55 от mik123

# 98
mik123, и аз не подкрепям това правило, когато става въпрос за безразборно хранене или непълноценно такова. Явно тези деца, за които ти говориш са имали непълноценно хранене и затова са били склонни постоянно да дъвчат нещо.  Peace

От опита ми с моето дете и тези около мен - добре нахранено дете рядко ще пожелае да се тъпче с още неща. Йоана дори е отказвала любими неща, ако преди това се е нахранила хубаво. Обаче има и друго - тя знае, ча като поиска ще й дам. Много от децата се тъпчат сега и на момента, защото не се знае после дали ще имат шанс, дали ще им се разреши и т.н.

Иначе съм съгласна с всичко, което си написала, може би в горния пост не съм се изразила правилно.

# 99
mik123, това, което описваш няма нищо общо с дете, хранено на поискване, без режим.
Пак уточнявам - започва се още от бебе.
Съвсем в началото изглежда хаотично, особено докато свършат фазите на бърз растеж през първите някоко месеца. Тогава както може да се храни през 4 часа, така се случва и през 1, но това е само в началото. След това режимът става железен. Мога да си сверявам часовника по дъщеря ми. И за разлика от децата, които са хранени под час, не е нужно да гледам часовник и да казвам време е - тялото й само подава сигнал.
Няма как да изяде нещо с 3 филии хляб, просто защото дори не подозира, че може да се яде порцията с хляб. Освен в редки случаи - единствено при супа и то не винаги.
Когато е още бебе - мляко на поискване. Като започне твърдата храна и покаже глад - ако е сутрин - закуска, ако е около обяд - обяд, ако е вечеря - вечеря. В останалите часове - мляко и полодове.
Няма как да се сети да яде вафли и др., ако никога не ги е възприемало за опция. Не че не купуваме, нищо не е изключенона 100%, но говорим за всекидевното хранене, не за инцидентни случаи и празници.

Има разлика, нали?

# 100
  • Куциндрел
Ако на детето не му се дават филии и дестерчета винаги като му се яде нещо, то то няма да напълнее.
Другото, което е - нека се оставя детето да се движи. Стига да не застрашава с играта си себе си и околните, то нека играе. Ако ще и да се търкаля по пода.

# 101
  • Белгия
Явно само аз съм виждала деца, които обичат да ядат много Simple Smile. Даже и дебели деца съм виждала и не е само от вафли, а от системно прехранване с вкусна домашна храна. За гледане на дете без режим пък съвсем не ми се задълбава, под режим аз не разбирам пеленаче да врещи от глад, а майка му да чака да минат още 30 минути, за да му даде шишето. Ако има такива, да пишат в друга тема, ще ги обсъдим Simple Smile. Тук става въпрос за дете на две години, което отваря хладилника и граби каквото види.

Както и да е, исках да кажа моето мнение на авторката на темата, че оставянето на детето да яде, без да му се тревожи, може би не е добра идея. Тя вече получи полезни съвети да промени режима, да спре кухнята, за да не яде детето двойно, дори и идеята да се консултира с диетолог не е лоша. Тези специалисти съществуват, за да помагат. Да искаш непрекъснато да ядеш, може и нищо да не значи, но може и да има пръвопричини.

# 102
Няма как дете, хранено на поискване от бебе да се прехранва системно като голямо.
Тези деца като бебера са били на режим или са захранени грешно, сгрешено меню и т.н.

...Тук става въпрос за дете на две години, което отваря хладилника и граби каквото види...

Защото системно е лишавано от храна. То тежи колкото дете на 1 г., а е на две. Има наистина деца, които си тежат толкова, защото генетично им е заложено, но те не подсказват с поведението си, че това е малко.

# 103
Според мен наистина реакциите на детето са като към нещо забранено. Това прилича на периода, в който ти забраняваш на детето да бърка в контакта примерно и като се обърнеш с гръб, то го прави. Защо - "защото е забранено и ако мама ме види ще ми се кара, затова ще го направя докато не гледа".

Та тук реакцията към храната според мен е същата - "гладно съм, обаче не ми дават, ще ям като не гледат. Храната е в хладилника. Мама излиза от стаята - отварям, вземам, изяждам."

# 104
  • Белгия
Може би майката трябва да каже дали го захранила грешно, дали е лишавано системно от храна. Аз не останах с такива впечатления, стори ми се, че го храни разумно и с добра храна. В такъв случай специалист наистина може да помогне, за да не се получи по-голям проблем от системно гладуване до системно преяждане.

По отношение на теглото, моите са на 11,5 кг. и 12,5 кг. на 1 г. и 10 мес. Не изглеждат болни, високи са по 86 см и 87 см. Не мисля, че са на теглото на едногодишни, поне не и според тукашните разбирания. Генетично им е заложено да са високи, ама да са слаби... освен през поколение да се предава този ген Laughing.

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 14:40 от mik123

Общи условия

Активация на акаунт