Прекалено ящно дете-ПРОБЛЕМ!

• 18 912
  • 194
  •   2
Отговори
# 75
С това последното не мога да се съглася. Кухнята е до три години и щом така са го измислили, значи има защо.
Вкъщи по никакъв начин не може да се предложи разнообразие от три различни храни всеки ден.
Ако ходи на ясла да, но  за вкъщи гледано дете по добре кухня.
Това сериозно ли?
И как вафлата Боровец, кроасана, крема с нишесте , сгъстената манджа с брашно и рядката супица ще са по-добри алтернативи в детската грдаина или в ДК?
 Но аз самата бях избрала и бих избрала и сега да не ползвам детска кухня ,а си готвех всеки ден свежа храна за бебето и детето. Дори имах рецептурник за замразени пюрета ,които си готвех и замразявах и винаги имах поне за 2 седмици напред разнообразна храна освен готвената закуска, вечеря ,плодове ,супи и салати между другото .В кухнята използват много нишесте, брашно за сгъстяване, а и е едно хранене само та не си струва да се ходи за него. Да ,някои майки ползваха 1,2 и 3тото за почти цял ден хранения ,но аз не бих .Дадената тема е със страхотни рецепти ,а и разнообразието у дома няма как да се получи от детската кухня .Защо ли? Защото там няма да закупят прясна риба , крехко телешко , заешко, амарант, елда, киноа, овесена каша , трици и качествено масло, кашкавал , кисело мляко или сирена.
И аз правех пюретата от началото на захранването ;вариш,пасираш,слагаш във формички за лед, после фризер, а след това се вадят от формичките и в торбички с надписи.След това само ги комбинирах,кубчета сладък картоф с кубче броколи и тиквичка,или днес правя пиле ,пасирам месото прибавям едно кубче моркови, месото и 2-3 кубчета аспержи/ лук /праз и готово.                                  Така имах много вариации на храната. Отделно плодовите леко на пара и пак стотици комбинации,а отделно сурови плодове като банан с авокадо,круша ,праскова,кайсия и др. също предлагах . Изобщо освен многото комбинативност,богатият асортимент и здравословното удобство да имаш всичко под ръка и да не ходиш по магазините за купени пюрета и до ДК на опашка беше решаващото за нас.
Детето ни винаги е било ящно и хапва всичко с апетит.В момента е на 6 и половина почти ,тежи 23 кг и е висока 130 /131 см.
От личния ми виртуален дневник по това време :

Скрит текст:

Аз  ползвах контейнерите на "Авент" за домашната й храна (замразявам порции също) и носех по 2 всеки ден като ходя на работа, храна от дома.
Удобни са ,че стават и за кърма, и за храна, точно дозирани и точната порция  храна за дете от 1-3 години-250 мл, а по малките по 180мл за кисело мляко с плод .
Добра и полезна покупка за мен.
Подправките бяха от градината ни –розмарин ,джоджен ,магданоз ,копър, праз и див лук.
Млечните си ги купувахме от мандрата на село (от проверени братовчеди на мъжа ми)  мляко  по 1 лв/кг -4 литра на седмица най малко ,подквасвах си, правех сирене, масло от тях ,а си купувах само  кашкакавал.
Примерни закуски за дете мжду 1 и 3 години :
Кус-кус с мляко
-грис с  масло,
 -овесени ядки накиснати в мляко през нощта
- намачкано авокадо с мед и банан(след година с меда),
 -пълнозърнест сухар ,който да си гризка докато даваш основната храна,
-ръжена питка с масло и чай ,
мусли с мляко,
- има киноа ,амарант, булгур, елда с масло и мляко ,
-печени плодове с кисело мляко или кисело мляко с овесени ядки и намачкани сочни плодове,
-палачинка (направена само от мляко, яйце и тъмно/бяло смес брашно),
-пресни малини/ягоди (ако сте ги въвели) с извара с питка
-тост с масло и сирене, варено яйце  с чай (т.н. алпинистка закуска)
-зърнена каша със соево мляко и плод
-оризово мляко със стрити ядки (след годинката) и смесени овесени ядки,
-кисело мляко с банан и стрити ленено и сусамово семе с мед (много го обича нашето този вариант)

За мен режима е много важен за правилното физическо и двигателно израстване на детето .
Стомаха знае, че на равни интервали приема храна, усвоява я пълноценно и не произвежда излишно киселинен стомашен сок ,който след години на напразно дразнене на празният стомах се развива в редица болестни състояния. Детето има много по-голяма сигурност, че сега е време за игра после идва храна и сън ,после пак двигателна активност, засищане и почивка . Това е нормалният био ритъм на живота! И  аз имам режим на хранене ,спане и двигателна активност и това е в пъти по-полезно за организма и на подрастващият и на преуморения родител ,който има нужда от почивка.
Пример:
8 ставане
8:20 закуска
10 игра в парка ,бягане ,щуреене
12:30 обяд
13 сън до 15 часа най-късно
15 игра в градината или занимания с книжки, моливи, пластелин у дома
17:15 вечеря
19:30 баня и сън

Слагайки храната, предлагай я  атрактивно и ако до 30 мин не е изядена просто я прибираш и даваш храната чак на следващото предвидено ядене. Иначе става едно безразборно хранене  с интервали над 7 часа . Интервалите между храненията да не са под 3-4 часа и над 5 часа и да се следи дали не е период или недобро структурирания на храненията.
И още нещо ; на тази възраст децата искат да се хранят сами -предлагай леко на пара сварени грах, царевица, малки доматчета ,маслини, пилешко или риба на късове красиво аранжирани в чинийката като му засилиш интереса чрез цветово и вкусово разнообразие.
Позволи да се храни сам ,независимо от бъркотията. Завършвате храненето с малко кисело мляко и малки плодове в чинийка-малини ,боровинки, ягоди ,нарязан банан, киви. Има едни формички за изрязване  на плодове и сандвичи в красиви форми4ки (по 3-4 лева са) ,използвай да направиш интересни сандвичи на пълнозърнест хляб с краставица и пастет от нещо здравословно ( например печени чушки с маслини, магданоз, и бадеми -пасирани до пастет или тофу с авокадо, лимон  и домати пак така намазани на филийката ) и ще забележиш, 4е ще има подобрение и в апетита и в самостоятелността. За 6 месе4но бебе най добрият и безопасен вариант е оризовата каша ,но за по голямо дете -над година например- кафевият ориз е по пълноценна и богата на влакнини и фибри храна в различни смеси със зеленчуци.
Аз лично предпочитам сезонната храна ,а в Бг е лесно да отидеш на пазара и да си купиш карфиол ,броколи, череши, тиква когато са в сезона, защото тук има всичко по всяко време и хората забравят колко по вкусна е храната произведена в сезон.
Та ,чушките (ние си замразявахме за във фризера и имахме постоянно) ,затова че ако са замразени така  би могла да ползваш . Както и тиквички, зелени подправки и балнширани зеленчуци.
А "Бондуел" са супер за зимата когато нямаме много разнообразие.
За вечеря предимно бавни въглехидрати- гъстата супа с картоф, пащърнак, а не с хляб ,карфиол или крем супа с мляко и масло, са достатъчно засищащи .Протеинът се дава на обяд (защото има много повече време за да се смели- протеин 4-5 часа , въглехидрат 2-3 часа) ,а вечерята да е лека ,но засищаща.
НА ТАЗИ ВЪЗРАСт ВЕЧЕРЯТА В 17 ЧАСА трябва да е 200-250 мл супа или бавни въглехидрати (паста със зеленчуци ,картофи соте с гарнитура зеленчуци, гъста зеленчукова супа с крутони или филия пълнозърнест хляб, бъркано яйце с кашкавал, настърган домат, аспержи и т.н.),едно 125 грамово плодово кисело мляко( кисело мляко с намачкани плодове ягоди ,малини ,боровинки, банан ,праскова и т.н.) плюс една порция пресни плодове .
 А иначе ние преди лягане в 19;45 п зимното време и в 18 и 30 по лятното  (лягаше си тогава  в 20 часа ,както и сега) пиеше 120 мл АМ, защото киселото мляко не е толкова засищащо и обогатено с витамини като АМ. Спряхме с АМ преди да навърши 3 години.

малки порции като надписвам кое какво е и кога е замразено .
На 6 месеца я захраних на пюре на Хипп и Гербер ,но след седмица започнах да си и правя разнообразни пюрета у дома. Не съм ползвала никакви други, но веднъж по време на път отворих едно на ГАнчев- текстура ,вид ,мирис и цвят бяха под всякаква критика ,те затова са и толкова евтини. За едно Хипп пюре,което струва близо 3 лева бих си купила 4 сладки картофа и кг  био моркови за да направя поне 8 бурканчета по 150 мл ,които да замразя и ползвам при нужда.
Правя около 5-6-детски бурканчета на ядене по 200 грама всяко! Могат да се съхраняват във фризер при -4 градуса поне до 6 седмици- аз им слагам етикети със съдържание и дата на приготвяне. Не замразявам такива ястив с картофи и ориз! Няма разлика във вкуса и е доста удобно  ако е направено както трябва.

Аз замразявам постоянно ,готвя в по-големи количества и замразявам няколко бурканчета от 220-240 грама порция (използвам такива от сладка или малки други от този грамаж). И ориз и картофи съм замразявала и нямат чак такава промяна във вкуса, но избягвам ! Иначе за замразяването е най-важно веднага след сготвянето да се постави тенджерата в съд с лед и ледена вода за да се изстуди с разбъркване максимално  за кратко и веднага охладено по бурканчетата и фризера! Иначе при престой над 30 мин на стайна температура бактериите са милиони вече в ядененето!
Аз си готвя няколко пъти в седмицата и отделям за фризера като накрая на седмицата имам поне 8 различни неща за поне 2 седмици напред ако реша да не готвя нищо ,което не се случва ,но налично количеството е там.
Имаме поне една голяма тенджера пилешка супа, пилешко с други зеленчуци, 2 рибени ястия и 2 телешки във фризера по всяко време.
През останалото време на месеца все нещо и ние си готвим допълнително и стават доста замразени бурканчета за целият месец. А реално ми е отнело 4-5  дни готвене по час !Въпрос на желание е.
 Винаги има и макаронени изделия със сосове и печено месо със зеленчуци, на пара които стават доста бързо и не яде само готвени манджи ,а и салати . Днес например опекох 2 картофа във фолио на фурна и 2 пилешки бутчета за нас двете за вечеря и салата от краставици и готово. А обяда беше зеленчукова крем-супа от вчера. Не бих казала ,че не може при желание.
При добро желание добра организация няма да има  такъв проблем с готвенето. Аз готвя  в по-големи порции и замразявам на порции ,правя си киселото мляко и сиренето сама,всеки ден има прясна салата и задушени зеленчуци на пара, учех дистанционно ,дома ми е перфректно подреден ,мъжа ми има ядене като се върне, 2-3  часа сме навън всеки ден в парка за да играе детето и никога не съм чакала на Детска Кухня –ДК.

Примерни менюта за периода 1-3 години за нашето дете-личен архив:

Понеделник
домашни кифлички със сладко от грозде и прясно топло мляко с мед
рагу с тиквички ,пиле ,яйца, лук, чушки и праз ;сирене Бейбибел ; кисело мляко с ананас
Брускета  с домат и моцарела ;кисело мляко   с боровинки и манго
АМ

Вторник
елда с масло и сирене; банан
тофу с моркови, зелен фасул, гъби ,лук, праз и ниско нитратен соев сос;ябълка
омлет с грах и доматена салата с авокадо ;кисело мляко с парченца круша
АМ

Сряда
мюсли с мляко и боровинки
телешки кюфтенца в доматено-гъбен сос,салата от листа и спанак ,банан
пилешки тортилас с много зеленчуци ,ананас и кисело мляко

Четвъртък
овесена топла каша с мляко от бадеми, кокосова мазнина и мед; банан
пилешка супа по селски с фиде и кореноплодни заленчуци;филия типов хляб;кисело мляко с  печена тиква
киноа и кафяв ориз ястие с грах ,зелен фасул и броколи; сирене със зехтин на салата
портокал
АМ

Петък
Уитабикс зърнена закуска от просо с прясно мляко и боровинки
червена леща супа с чушки,моркови , целина и домати;  франзела ;краставица салата
кисело мляко с череши
сьомга на пара със салата от  домати ,авокадо и краставици със зехтин и лимон ; банан
АМ

Събота
мюсли със соево био мляко,банан
агнешка супа  с картофи и моркови; мандарина
салата от марули и репички,лозови сърми
кисело мляко,круша
АМ

Неделя
смесени овесени ядки със сушени плодове и слънчогледово семки с оризово мляко ;банан
супа топчета ,салата от краставици; ябълка
типова палачинка със сирене и извара; айран,плодова салата
АМ

Понеделник
овесени и пшеничени ядки с оризово мляко ,мандарина
бутерка с кашкавал ;салата от марули и репички ; банан
агнешка супа с филия ръжен хляб ;кисело мляко с круша
АМ

Вторник
овесени трици палачинка с оризово мляко,банан
пълнозърнест ориз с домати и гъб с млечна заливка; ананас
градинарска супа с черно семково хлебче ;кисело мляко
портокал, целина, морков и джинджифил фреш
АМ

Сряда
овесени ядки с оризово мляко,банан
дип от печени патладжани,нахут,чесън и пресни домати и спанак със зехтин и тахан,филия типов хляб
СЗ меденка от 3 типа соево и др .брашна с мед и канела
 кафяв ориз с маслини  и лук ;кисело мляко ,киви
АМ

Четвъртък
био мюсли с пр.мляко и мандарина
пиле на грил с гарнитура тиквички ; филия ръжена багета с масло ;кисело мляко с круши,бадеми и слънчогледови семки
супа от зеле,картоф, моркови, праз ,грах, киноа, лук, целина и поръсена със смлени семена от лен и сусам
кисело мляко с банан
АМ

Петък
овесени ядки с банан и кисело мляко
печено пиле с лук и домати,кисело мляко,мандарина
крем-супа от картоф,броколи и  тиквички със сирене,филия ръжен хляб с масло ,ананас
АМ

Събота
палачинка от амарант и бадемово мляко; банан
супа от червена леща, с моркови ,праз и домати; мляко с ориз и канела
фреш от моркови,целина , краставици и магданоз
пълнозърнеста багетка с кашкавал, домат, сирене и маслини; сос от печени червени чушки,тофу и чесън разядка
кисело мляко с печена круша с канела
АМ

Неделя
Био домашна гранола с прясно мляко от бадеми ,банан
печена скумрия на скара,картофена салата, мандарини
гъста броколи и карфиол ,чушка и праз зеленчукова супа с фиде поръсена със смлени сусамови и ленени семена ;филия ръжен хляб; кисело мляко
ябълка
АМ

Понеделник
пълно зърнеста питка с масло ;чай от мента с мед,банан
пилешко с червени чушки,гъби и тиквички на фурна,зелена салата с чери домати,малини
яхния грах с ръжена питка,ананас ,плодово кисело мляко

Вторник
гофрета с чай от мента/ лайка с мед от Манука; стафиди
телешко със сладки картофи , грах ,моркови ,пащърнак и лук ; червено грозде
 варена царевица;броколи на пара; сьомга  с картофени крокети;портокал
АМ

Сряда
домашни  ръжени палачинки с Агаве сироп; диня
свинско печено с грах,моркови и картофи;йогурт;диня
пенне паста с песто;салата от цвекло,зеле и моркови; резени лимони и портокал за десерт
АМ

Четвъртък
домашен Френски хляб с масло; чай от лайка с лимон и мед; круша
касерол със свинско ,ябълки ,грах и картофи ;диня
мусака с пуешка кайма и много зеленчуци; банан и кайсия на крем със сурово кашу
АМ

Петък
козуначена  домашна кифла с прясно мляко
банан в парка
Био паста с доматен сос и авокадо за гарнитура; айрян
Топла тортия с картофи, морков ,гъби и лук ;доматена салата ;кисело мляко с малини
АМ

Събота

Банан с орехи и мед, чай лайка
пилешки кюфтета на скара и  краставица и домати салата
бульона супа с морков ,гъби, зелен лук и, целина и гъби; ръжена питка
таратор ,омлет със сирене и зелен лук ; череши
АМ

Неделя
юфка с домашно прясно мляко,сирене и масло ;киви
пилешко с домати и зелен фасул;1 филия зърнен хляб Вита
ягодов шейк
пъстърва  с лук на фурна с доматена салата и авокадо сос; кисело мляко с ягоди
АМ

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 22:29 от Анонимен

# 76
  • Куциндрел
И как вафлата Боровец, кроасана, крема с нишесте , сгъстената манджа с брашно и рядката супица ще са по-добри алтернативи?
То е вярно, че нямаш поглед върху ДЯ и ДК последните години, ама що така се излагаш?
Никой не дава кроасан и вафли в яслите за закуска, нито манджите са брашнени каши и супите редки.
Вземала съм храна от яслата, вече го писах. Доста добра беше. И от частна ДК съм поръчвала.
И без замразяване на видове храни може да се готви на детето, само дето е трудоемко, особено ако ходиш на работа.
Отдавна детето ми не яде ДК, защото я отказа. Сега яде същото, което ядем и ние, на 3 години е.

# 77
Извинявай ако си се припознала в поста ми .Надявам се да ти е олекнало след като ми държа такъв тон .
Не смятам ,че за 80 лева такса порциона в детската градина или ясла позволява в  бюджета да купува качествени продукти ,както вече и посочих. Обосновката ,която ми предложи е крайно недостатъчна .
Някои по запознати от детската градина и ДК в псоледните години  в някоя друга тема го беше описал много добре .Остава само да намеря темата и да подкрепя тезата си с далновидни примери :

Re: Как се справяте с контрола на "вредните" храни, които понякога децата ви ядат?"

" Това е вярно, но само ако говорим за хамбургер направен у дома. Детската градина няма финансовата възможност да прави хамбургери с пълнозърнест хляб, чисто филе и кашкавал от мляко, а не от палмова мазнина. Нали никой от нас не си прави илюзиите, че детската градина има възможност да закупи друга освен най-евтината, следователно и най-далеч от добро качество храна."

"В училище безплатните закуски излизат на дете по 30-35 ст., колко ще да е качествен състава?!? С обяда е същата работа - може менюто да е риба, пилешко и т.н., но как е приготвено, е отделен въпрос! Пълнозърнестите сандвичи с чисто пилешко месо може да са много здравословни, но едва ли ще струват по 40 ст. на училището, което разполага с определен бюджет. Не оправдавам, само казвам какви са фактите и които всички знаят. За моето дете съм решила да закусва вкъщи,  да му приготвям закуска за следобяд, това че на обяд изяла един сандвич от училищната лавка не ми е проблем и не изпадам в потрес, но пък има доста семейства с ниски доходи, за които безплатната закуска в училище и купончето от 1.50 лв. за обяд си е начин на изхранване на децата им."

"
 В яслата за следобедна закуска всеки петък дават "Барни' и натурален сок в кутийка  ooooh! няма какво повече да кажа  "

"Нямам изисквания да се дава елда, мюсли или засукани  модерни неща. Искам да се спазва наредбата. Вместо пържена мекица, кроасани в опаковки и т.н. може да се дадат поне пет вида тестени, които не са пържени."

" По-горе хората пишат за случаи с чипс, шоколадови бисквити от най-евтините и то не за почерпка, а вместо и като допълнение към храненията по усмотрение на учителките. Да мълчат ли, защото е държавна и ако искат може вкъщи да си ги гледат. .и. И безплатната закуска е под всякаква критика. ...
Миналата учебна година в темата за детските градини една майка се оплака, че почти всеки ден в менюто има бобови, въпреки че в Наредбата ясно пише колко пъти седмично трябва да присъстват. "

"Засичала съм кифли - от тези по много в плик, както и филии с настъргано нещо, което беше с цвят между сирене и кашкавал. Не съм ги опитвала, но шоколадът на кифлите по мнение на дъщеря ми е гаден, а тя кифла с шоколад не би отказала дори да е закусвала преди това"
"
Чл. 38. (1) В детските заведения и училищата се използва само "Рафинирана бяла захар" или "Екстра бяла захар" при спазване на изискванията на Наредбата за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека, приета с ПМС № 209 от 11 септември 2002 г. (ДВ, бр. 89 от 2002 г.).

"За съжаление се оказа, че предлагането на меденка за закуска и вафла за десерт на обяд до два пъти седмично е разрешено. А на мен това крайно не ми харесва и заради това ги спрях от стол и възобновихме носенето на храна от в къщи. С други думи и наредбите не са съвършени. "

.....

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=599654.msg29223168#msg29223168

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 03:50 от Анонимен

# 78
  • Куциндрел
Контеса, твоята работа е като циганчето и салама - "не съм яло салам, ама бате е виждал как един яде." hahaha hahaha hahaha
Викаш не са кроасаните, вафлите Боровец и брашното, а качеството на продуктите?!?
Кога последно си праща детето на ясла или му взема ДК?
Като гледам хал хабер си нямаш, даже и таксата не знаеш колко е.
Зор да клъвнем колко бедно живеят хората в БГ. Надявам се ти да вземаш в Канада само БИО храни на детето си.
Трябва да видя къде са тези бобови всеки ден в градината и къде е вафлата Боровец. Mr. Green

# 79
Качеството на храната в ДГ, ДК или ясли май не е толкова ниско, за колкото говориш. Щом за теб 80лв. са малка сума за добра храна, то знай, че към тези 80 лв. се прибавят почти двойно от общината, в която се намира заведението. И това навсякъде е така, освен  частните ДК и пр. Излиза, че от 80 лв., които даваш, детето ти се храни за около 200, да не казвам и отгоре. За някои родители и 500 на месец може да не са достатъчно за качествена храна, но нали все пак има и частни заведения?  Wink

# 80
stefanel, не увеличавай грамажа от кухнята. Просто спри кухнята и готви на детето. В къщи винаги можеш да й приготвиш по-вкусна и по-засищаща храна. Ти би ли яла кухнята? Опитвала ли си я? Харесва ли ти?

Не помня с точност менюто на дъщеря ми на 2 години, но е било нещо от сорта:

Закуска - попара с 3 сухара, сирене и масло/сандвич със сирене и яйце/попара с овесени ядки, масло и сирене/кус кус - някакви такива неща й правех. Случвало се е да не иска да яде от закуската и гледачката й даваше начукани орехи + препечена филийка и мед.

10 часа плод

Обяд - около 200 грама нещо, което аз съм й готвила + филия хляб. Имаше период, в който обяда й беше между 350 и 400 гр. Отказваше десерт след като си изяде обяда. Най-много някоя краставица за салата. Около 150 грама АМ преди да заспи.

СЗ - кремчета, бисквитена торта, банан, орехи пак.

17-18 - плод, стафиди, орехи или някакви сушени плодове. Много обичаше боровинки. Купувах често сурови ядки, които също ядеше.

Вечеря - същото като нас или ако не иска от нашето - печено месо + салата, яйца, сандвичи, пица.

Преди сън около 150-200 гр АМ, през нощта също изпиваше по едно шише.

На яслата не знам какви бяха грамажите. На менюто ни пишеха енергийната стойност на всяка порция, но тя беше вечно гладна като я взимах.

# 81
  Аз съм вземала детска кухня за същата възраст. Не от ясла, не си спомням марката, но беше съвсем нелоша.
 Нищо и няма на детската кухня. Просто тя е за един обяд, а не за основно целодневно хранене на детето. За нормални деца, говоря, а не за такива, които фотосинтезират като моето, но в същия период много съм се съветвала с педиатри и диетолози, та макар че не постигнах успех, поне разбрах какво трябва да бъде.

Не се отказвай от детската кухня.  Давай я за обяд, щом искаш за имаш разнообразието, което предлага всеки ден.
 Другите хранения предлагай на детето каквото вие ядете за вечеря и подходящи закуски сутрин и следобед и плодове.
  Така няма да е гладно.
 Престани да мислиш, че яде много, просто ти не му даваш достатъчно.

# 82
  • София - Рим и обратно
Да, и аз не видях достатъчно месо и риба в менюто. На тая възраст не бива да се заместват с мляко и елда важните протеини.
Mесо и риба има всеки ден или в основното или в супата.Някой друг би ли написал режима си за тази възраст,за да сравня?
Ох, всички знаем колко "много" месо има в супите и манджите на ДК, че и в градинското меню Rolling Eyes.
Права е Ирис - давай й кухнята за обяд, а вечерята нека да е като вашата - месо и зеленчуци най-добре, и без това не е хубаво да се тъпче с хляб и въглехидрати вечер (това, с оглед на факта, че се опасяваш от ненужно пълнеене на детето).

# 83
Да, и аз не видях достатъчно месо и риба в менюто. На тая възраст не бива да се заместват с мляко и елда важните протеини.
Mесо и риба има всеки ден или в основното или в супата.Някой друг би ли написал режима си за тази възраст,за да сравня?

Да, ама по-скоро в символични количества.

До 5г. възраст количеството е: 5г. качествен протеин на килограм тегло. Да, едно дете може да яде повече, отколкото възрастен. За възрастен нормата е 0.5-1 г. протеин на килограм тегло. А под "протеин" не се брои глутен, който също е протеин, но не съдържа достатъчно добри аминокиселини.

Как смяташ детето ти да гради тялото си, ако няма градивни елементи? Месото в ДК като го умножиш по пет, може и да се окаже достатъчно. На 1г. и 6 мес. съм давала сготвена от мен манджа, в която месото видимо е 50% от обема.

# 84
Осем процента е/трябва да е месото в порцията от детската кухня. Вероятно на детето не му стига.
 Аз бях доволна от нашата, даваха много разнообразно меню - телешко, заешко, пуешко и беше вкусно.  

# 85
  • София
И как вафлата Боровец, кроасана, крема с нишесте , сгъстената манджа с брашно и рядката супица ще са по-добри алтернативи в детската грдаина или в ДК?
Нищо от изброеното не предлагат в градините. Запознай се с Наредбата за здравословно хранене.  Peace Порциите може да са малки, но вече не се ядат кренвирши и Фафли.
Аз също на нищо на света не бих се правила на героиня да готвя по три вида манджи всеки ден за детето. На който му се занимава, спокойно може да си губи времето, вместо да обръща внимание на детето си.

# 86
Не знам откъде идва тая идея с "разнообразието" в храната. Човек може да яде и едни и същи неща, и пак да е добре нахранен. Не знам къде е файдата всеки ден да се яде месо от различно животно, ако като цяло това месо е недостатъчно.

А всъщност храни като: хляб, кремче, овесена каша са си на практика една и съща храна, въглехидрат. Не виждам разнообразие между млечна попара и млечен крем, например.

Осем процента...смятай, това са от оня тип манджички, дето месото е само за вкус.

# 87
 На мен ми прави впечатление, че детето е около долната граница на ръст за възрастта си. Ако семейството не сте много дребни генетично, това може да говори за непълноценно хранене.

# 88
  • София - Рим и обратно
Ами именно - за да не се готви по 2 пъти на ден, може обяда да бъде отхвърлен с каквото дават от кухнята. Вечерята пак не е нужно да е дълго и тържествено готвена манджа, достатъчно е да е прясно (изпечено или задушено) месо и салата.
Изобщо, не е толкова важно да се отделят по сто часа за готвене, напротив - колкото по-кратко е обработвана храната термично, толкова по-добре. Дълго готвени меса и зеленчуци не съдържат много полезни вещества. Естествено, продуктите трябва да са пресни и качествени, а не евтини боклуци.

# 89
  • Sofia, Bulgaria
Стефанел, според мен щом яде всичко можеш да и даваш допълнително полезни храни. Нещо за гризкане, което се яде по-бавно - ябълка, морков. Също и извън храненията да няма храна на видно място за да не се сеща. И аз като останалите не мисля, че трябва да се ограничава толкова малко дете. Съгласна съм и с това, че може да е в период на растеж и да има нужда от повече храна. Дъщеря ми също има такива периоди. Ако и даваш допълнително витамини или някакви имуностимуланти имай в предвид, че те също повишават апетита. А активна ли е, има ли повечко енергия?

Общи условия

Активация на акаунт