Отговори
# 270
Или ако пусне жалба ще остане да се внася почерпка само за РД. Ако остане нещо може да се връща на родителите в края на деня. Между другото в много градини са забранени изцяло тортите. А през лятото навсякъде.

# 271
  • Варна
Или ако пусне жалба ще остане да се внася почерпка само за РД. Ако остане нещо може да се връща на родителите в края на деня. Между другото в много градини са забранени изцяло тортите. А през лятото навсякъде.
Е, тук не съм съгласна вече Peace Правилата или се спазват, или не се спазват. Такива ще се спазват ама при еди си кой и при еди си кой повод си е пазарлък Wink Или си стриктен, за какъвто се изкарваш и ги спазваш, или си траеш, защото и ти не ги спазваш точно така, както трябва да бъде!

П.П. А относно забраните на торти е защото не им се занимава  Wink При внасяне на една торта се отделя част от нея, варди се сертификата и ако мине ХЕИ, както казах имаш допълнителни главоболия и обяснения.. А пък и дори да не става въпрос за торта, а за друга почерпка, като имаш против това, че наредбите не се спазват, значи трябва да се спазват при всякакви условия Wink

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 11:07 от ca_sky

# 272
  • Berlin
.....всички носени неща не се дават примерно след следобедното хранене или късно, когато децата, оставащи последни огладняват. Не, учителката преценила, че който сутрин не си яде попарата, ще може да хапне вафла. На следобедна закуска-също....

# 273
  • Куциндрел
Ние не забраняваме на детето да яде "вредни" храни. Има си периоди, в които яде повече и периоди, в които не иска и да опита.
Снощи поиска шоколадова бонбона, но му казах, че ще я яде след вечеря. Изяде си вечерята и му дадох една, втора не поиска. Случва се да поиска и повече от една -давам, но кажа ли - край, детето спира.
Вчера му взех един пакет Зрънчо, изяде 1/3 и спря, сега пакета стои на масата в кухнята, но той не иска.
Ако не поиска и днес, ще го изхвърля. Бонбони също има на видно място, рядко се сеща за тях.

Не ми е самоцел да пазя детето от "вреди" храни, моята цел е да науча детето да яде не-вредни храни. За сега се получава, ще видим след време как ще е. Надявам се да стане като мен - когато е гладен да предпочита храна, а не десерти.

Не знам как е при другите, но при нас върви метода, че ще получи. Понякога му предлагам и без да поиска, не винаги взема, понякога той сам си иска, но в никакъв случай не е всеки ден.
Единственото, което го привлича неустоимо е сладоледа. Хапва си по мъничко почти всяка вечер.

# 274
Относно хамбургери - да има и много вредни неща, но пък те могат да се сложат или махнат Simple Smile

Това е вярно, но само ако говорим за хамбургер направен у дома. Детската градина няма финансовата възможност да прави хамбургери с пълнозърнест хляб, чисто филе и кашкавал от мляко, а не от палмова мазнина. Нали никой от нас не си прави илюзиите, че детската градина има възможност да закупи друга освен най-евтината, следователно и най-далеч от добро качество храна.

# 275
ДГ Е задължена да купува качествени и най-малко евтини продукти. Прочети си Закона и Наредбата. Прие я правителството на Бойко, наред с новите БДС.
Много еко и био майки има само по форумите, май-май, защото мюслите си стоят в паничките на децата, а родителите в този ден, когато това е закуската, си водят децата нахранени; рибата .... "аз таково не ям!", плодовете се гледат с подозрение, а наградата за след ДГ в най-добрия случай е Барни.

# 276
...защото мюслите си стоят в паничките на децата, а родителите в този ден, когато това е закуската, си водят децата нахранени;

Без значение мюсли или филия в менюто, винаги съм си водила детето нахранено, т.е. закусило вкъщи. Сега в училище, въпреки че имат безплатна закуска, процедирам по същия начин. Най-малкото осигурявам още едно хранене с достатъчно като количество и качествени продукти.

# 277
Какво ще им дават родителите вкъщи и каква хранителна култура ще им създадат, това си е лично тяхна работа. Но в детските и учебни заведения, трябва да се предлага добра храна, съобразена с възрастта и по балансирано меню, изготвено от специалист.

# 278
Аз също водя детето си нахранено, но поради друга причина, която няма нищо общо с вида храна, предлагана в училище.

НСЧ, е, как става този номер- вкъщи е научено да яде пържено, блажно и мазно, пък после да се нахрани с мюсли и риба на пара

# 279
ДГ Е задължена да купува качествени и най-малко евтини продукти. Прочети си Закона и Наредбата. Прие я правителството на Бойко, наред с новите БДС.

Мда, тук наредбите и законите се спазват за чудо и приказ. И един мармот завива шоколад.

# 280
  • Куциндрел
Добре, де. ДГ не е задължителна. Щом проблема е какво ядат там децата, ами да не я посещават.

Сега на мен, лично, ми е дерт, че са забранили тортите и всички сладки по случай рожден ден. Можело плодове, ама със сертификат за произход.  Crazy Т.е. ябълки в мрежички от Била, примерно. Ами на мен те не ми харесват, а на хубавите ябълки от сергийката до нас, не слагат сертификат.
Можело и желирани меченца и т.н. бонбони. Whistling За мен е по-добре детето да изяде парче торта, отколкото да си напълни шкембето с желе.
Не можело сушени плодове, защото НЕ всички ядяли такива.
Не знам от къде изкочи такава забрана. ooooh!

# 281
Добре, де. ДГ не е задължителна. Щом проблема е какво ядат там децата, ами да не я посещават.

А, точно!   bouquet
Но въпреки това всички се бутаме за държавната ДГ.

# 282
  • Велико Търново
В училище безплатните закуски излизат на дете по 30-35 ст., колко ще да е качествен състава?!? С обяда е същата работа - може менюто да е риба, пилешко и т.н., но как е приготвено, е отделен въпрос! Пълнозърнестите сандвичи с чисто пилешко месо може да са много здравословни, но едва ли ще струват по 40 ст. на училището, което разполага с определен бюджет. Не оправдавам, само казвам какви са фактите и които всички знаят. За моето дете съм решила да закусва вкъщи,  да му приготвям закуска за следобяд, това че на обяд изяла един сандвич от училищната лавка не ми е проблем и не изпадам в потрес, но пък има доста семейства с ниски доходи, за които безплатната закуска в училище и купончето от 1.50 лв. за обяд си е начин на изхранване на децата им.

# 283
  • Куциндрел
Бутат се, после започват да мрънкат - ами то това защо така, онова не е както трябва и т.н.
Предполагам, че има частни градини където менюто е споерд вижданията на родителите.
А като чета какви са предпочитанията и начина на хранене на някои списващи родители тук, предполагам, че ще могат да си позволят частна градина по вкус.

Моето дете е обикновенно, храни се с това, което се предлага на пазара, ходи в държавна ДГ, аз съм ОК с предлаганата храна там, яде и "вредни" храни. И най-хубавото е, че в махалата повечето родители сме със сходен мироглед.

*Biskvitka*, в училище детето е достатъчно голямо, за да откаже тази закуска и да си носи от вкъщи. Не мога да разбера, защото си се затръшкала за чуждите деца? Щом родителите им дават пари за купончето, тогава всичко е наред.

# 284
Относно хамбургерите: домашно приготвен такъв, с шунка, зеленчук и кашкавал не виждам да е проблемен. В ДГ има дават такива сандвичи, в училище също. Никой не дава на децата Макдоналдс, те са скъпи... Mr. Green

Качественият сандвич излиза доста по-скъпо от този в Макдоналдс newsm78 . В училищният стол или лавка, последното нещо, което ще им дадат е здравословна храна.

Общи условия

Активация на акаунт