Отговори
# 285
  • Велико Търново
Ама точно и аз това пиша, Сеса Simple Smile - не се вманиачавам в състава на всяка храна, която яде детето ми, абсолютни забрани не налагам, но се опитвам да обясня, че колкото и вредна да се струва на някои майки училищната/градинската храна, то за някои деца и техните семейства това е някаква храна Confused просто, в ума ми е дете от нашия клас, за което цялото ядене за деня се състои в училище... Confused Задоволените деца може и да откажат вафла, чипс и прочие, защото мама е набила канчето колко е вредно и нездравословно, и вкъщи има чия, елда, плодове в изобилие и т.н., но при семействата с ниски доходи това е излишен лукс.
Та, в духа на темата - контролирам количеството и честотата на ядене  на вредни храни, но не лишавам напълно -нито детето си, нито себе си Wink

# 286
НСЧ, е, как става този номер- вкъщи е научено да яде пържено, блажно и мазно, пък после да се нахрани с мюсли и риба на пара

Ами няма да яде, това си е проблем на родителите му. Не може цялото меню да е съобразено с лошата им хранителна култура. В класа на дъщеря ми има момченце, което се изхранва с чипсове, няма как цялата градина или училище да се съобрази с него.

Аз нямам особени претенции, стига да не става дума за пържени и пакетирани храни. Не намирам никаква належаща причина да се предлагат подобни неща в ясли и градини, затова и не мисля, че проблемът е в моите разбирания. Не че са табу у нас, но са неща за рядко ползване и ги слагам в графа - глезотия, в която родителят преценява - кога и по колко.
Като цяло мога да кажа, че менюто в нашата градина беше добро. В стола също, въпреки че купончето беше 1.45 лв. - супа, таратор, манджички, месо, риба, плодове. Много, много рядко кекс за десерт, което пак е ок, защото беше от обикновения домашен, не пакетиран. Какво е било точно качеството, чак за такива неща не задълбавам, не вярвам да е по-различно от това, което купуваме от хранителните магазини. Изисквания за био нямам.

За училищните безплатни, да дават каквото искат, само да не приказват, че били здравословни, това дразни. Другото, което ме дразни е, че попаднах на опаковки с размазан срок на годност. Не знам колко е случайно, но предполагам всички сте съгласни, че не е правилно.

# 287
  • Куциндрел
*Biskvitka*, мъчно ми стана за детенцето, куето е съученик на детето ти. Confused
Не може ли поне някак да се организирате и да помогнете, поне с храна, на семейството му?

# 288
Мнението ми е същото като на НСЧ. Нямам изисквания да се дава елда, мюсли или засукани  модерни неща. Искам да се спазва наредбата. Вместо пържена мекица, кроасани в опаковки и т.н. може да се дадат поне пет вида тестени, които не са пържени.

# 289
  • Варна
Аз както казах съм против подобни крайности, но пък ако решат да се спазват съм на мнение, че трябва да се спазват от всички и при всички положения, или от никой, при никакви положения! Мога да кажа, че ако някой родител беше подал жалба, от която да ме накарат аз да не внеса нещо си и после видя същия този родител да внесе почерпка дори и за РД щях да взривя цялата градина.

Като някой толкова държи на наредби и прочие и се прави на принципен, това означава, че спазва наредбите във всички случаи без изключение!

# 290
  • Велико Търново
Сеса, помагаме с каквото можем, уж помежду другото, защото те не искат да признаят, че са в тежко положение, някои деца, които не си ядат безплатните закуски, му ги дават, за да не ги хвърлят и то ги носи вкъщи - с тях се хранят и останалите членове на семейството за следващата сутрин Confused самото дете е споделяло, че всички харесват училищните закуски....

# 291
Лично аз смятам , че трябва да се изисква от у-щата да поддържат култура на хранене, защото децата прекарват по-голяма част от деня в тази среда. Не се вманиачаване да изисквам био, органични и т.н , но да присъстват плодове и нормални храни, аз съм много доволна че у-щето спомогна много в това да втълпява на децата колко е вреден макдоналдс и т.н , та сега сме в положение в което децата ми правят забележка , ако посегна към нещо вредно / напр. Салам , който аз обичам , но те не го ядат /, въпреки всичко понякога ядат хамбургери купени отвън или други глезотии , няма какво толкова да ги държа в стерилна среда , за мен е по -важно да разпознават коя храна е вредна.

# 292
Обаче от доста време училището не е на почит и уважение
сред децата.Не може в къщи да коментираме негативно учители,училище,храна
а да искаме от децата да ходят там и да слушат.
Вместо да се съюзят учители и родители за благото то става
родители бият учители ,учениците и те.Учителите ходят колкото
ден да мине друг да дойде..Та кой ще ти слуша за манджи в училище.
Дано си права и да има ефект.Аз не вярвам.

# 293
Desitka77,много си права и съм абсолютно съгласна с теб. Трябва да обединим усилията си с тези на учителите и да не създаваме негативни отношения с училището или поне ако не сме съгласни , да го обсъдим насаме с последните без децата да стават свидетели на негодуванието ни.

# 294
Добре, де. ДГ не е задължителна. Щом проблема е какво ядат там децата, ами да не я посещават.

А това значи ли, че в държавните ДГ може да правят, каквото си искат, а ние да се примиряваме, само защото са държавни и таксата е 60 лв., а не 600? Нали от нашите данъци идва останалата субсидия. Честно, не разбирам подобен тип мислене. Да не говорим, че предучилищната (2г.) е задължителна, а както става ясно, в училищата безплатната закуска е още по-зле.

Съгласна съм, че учителите не е редно да се коментират пред децата. Но за храната - как иначе да обясня на дъщеря ми защо закусваме вкъщи, а не я водя за безплатната закуска или защо ѝ приготвям следобедна закуска в кутия вместо да давам 1.50лв. за филия с нещо си отгоре?

# 295

Като някой толкова държи на наредби и прочие и се прави на принципен, това означава, че спазва наредбите във всички случаи без изключение!
Естествено, че бе изключение е хубаво да се спазват наредбите. Така за почерпка за рождения ден, родителите ще се поинтересуват дали да купят Траяна или други бисквити без хидрогенирани мазнини. Тамън ще научат и какво рпедставляват те, защото съм убедена в невежеството на много от тях по този въпрос. Това е чудесен начин да се ограмотят и учители, и родители.
Пресен пример от вчера обяснявам, че не давам от тези дъвки, защото имат аспартам. Три пъти ме попита жената с детето как била думата Joy  ooooh!

Относно децата, които нямат какво да ядат вкъщи, за тях е още по-жизненоважно в училище да ядат приемлива храна, богата на хранителни вещества, а не храна, която няма хранителна стойност. Защото нашите деца, дори и да ядат боклуци  в детското заведение, вкъщи ще приемат необходимите витамини, минерали и т.н. Докато тези деца, на които родителите не могат да осигурят достатъчно разнообразна храна вкъщи, ще ядат каквото има, полезно или неполезно.
Предполагам знаете за School Food Revolution на Jamie Oliver.  Ползвайки същия бюджет, който имат училищата, с които се заема, обучава персонала по столовете да приготвя храна без полуфабрикати, без излишна захар, без изкуственяци и децата пак харесват храната. Също така притиска доставчиците за по-качествени пресни продукти, а не полуготови такива. Изхвърля поддсладените напитки и въвеждат  натурално мляко.

# 296
  • Куциндрел
Добре, де. ДГ не е задължителна. Щом проблема е какво ядат там децата, ами да не я посещават.

А това значи ли, че в държавните ДГ може да правят, каквото си искат, а ние да се примиряваме, само защото са държавни и таксата е 60 лв., а не 600? Нали от нашите данъци идва останалата субсидия. Честно, не разбирам подобен тип мислене. Да не говорим, че предучилищната (2г.) е задължителна, а както става ясно, в училищата безплатната закуска е още по-зле.
Те не правят каквото си искат. Всичко е в главите на някои родители.
Храната им е добре, всеки ден им дават пресни плодове и зеленчуци. Менюто не е по-различно от това, което давам и аз вкъщи, даже там яде някои неща, които у дома отказва. (леща примерно)
Това, че някои искат децата им да ядат специални и напълно не-вредни храни, си е техен проблем.
Нямам как да се угоди на всички. Като чета какви ги дрънкате за градините, си мисля, че не сте стъпвали там.
Ето Касита каза, че по наредба в градините се дава това и това. Вие не й вярвате, ами има опция да не си давате детето в градина, а предучилищна има и в училищата.

Имам една съседка, чието дете е вегетарианче, намерила си е частна градина където менюто е такова.
Без драми, без писане по форумите как не гледат децата в градините и как искат да ги повредят с храната там.

В училище никое дете не е задължено да яде храната там. Вече го писах...

# 297
  • Русе
  И аз съм на мнение,че храната в градините е контролирана и балансирана. По скоро проблем е количеството. Моето дете не е имало проблеми, защото по принцип не е ящно. Но знам, че по разни измислени разпоредби, трябва да закупуват примерно кайма - Стара планина, на която само цената отговаря на името. Което пък силно ограничава грамажа. Докато детето ми ходеше на градина, винаги му приготвях закуска в къщи, не за друго, а зощото е капризен и злояд и исках да съм сигурна,че до обяд е хапнал. След обяд последната година го вземах в 3 часа и съм виждала какво им дават за закуска.
     Имам приятелка, която беше инструктор по плуване в детска градина, а  от няколко години живее във Франция и там роди децата си. Каза,че няма нищо общо в изискванията, които се спазват в нашите градини и беше много разочарована от условията там, въпреки че има възможност да избира по-благоприятни варианти.

# 298
Хайде сега в главите на родителите било. По-горе хората пишат за случаи с чипс, шоколадови бисквити от най-евтините и то не за почерпка, а вместо и като допълнение към храненията по усмотрение на учителките. Да мълчат ли, защото е държавна и ако искат може вкъщи да си ги гледат. Никой не настоява за специални продукти. За задължителната предучилищна в училище - да, в момента така я кара дъщеря ми. И безплатната закуска е под всякаква критика. Не е задължена да я яде и не я яде. И? Щом е безплатна (парите пак от някъде идват все пак) трябва да е некачествена и да пляскаме с ръце, иначе сме с големи претенции излиза.

Миналата учебна година в темата за детските градини една майка се оплака, че почти всеки ден в менюто има бобови, въпреки че в Наредбата ясно пише колко пъти седмично трябва да присъстват. Тя не си затрая и имаше резултат.

# 299
  • Варна

Естествено, че бе изключение е хубаво да се спазват наредбите.
Чл. 3. Храните в детските заведения и училищата се доставят от обекти, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните. Wink

Дефакто, в ДГ никой няма право да внася нищо по тази наредба, освен фирми занимаващи се с това. Така че когато някой има притенции означава, че не може да внася нищо - даже и ябълки Wink

http://lex.bg/en/laws/ldoc/2135752009

Общи условия

Активация на акаунт