Отговори
# 300
  • Куциндрел
Моето започна да отказва закуската вкъщи и казва, че ще яде в градината. Почти всичко си изяждал, не го насилват. Следобед е гладен, защото не винаги яде там закуската, не е по кремчетата много, много.

Ако детето хапне 1 хапка вафла или сдъвче 1 дъвка нищо няма да му стане. Само дето майка му ще получи нервна криза, щото видиш ли имало нещо си. Тези нерви се предават и на детето и се почва едно тръшкане по магазините за всеки боклук по рафтовете.

wild poppy, къде е този чипс, който се предлага в менюто на ДГ? Не четете ли какво се дава всеки ден на таблото? Това да не е някоя махленска легенда?
Едно съседче беше казало на баба си, че им давали бонбони. hahaha hahaha hahaha Тя се беше вързала. Ако слушам малкия, то се оказва, че всеки ден в яслата следобед е ял торта или сладолед, така му казваха, за да си яде следобедната закуска.
Големи хора сме, трябва малко да мислим преди да дрънкаме.
Закуската в училище е такава, за толкова пари - толкова. Тя е най-вече за да задържи циганчетата в училище. Училището не е задължено да дава храна на учениците безплатно.
Ето, Бисквитка пише за едно детенце, което носи закуските у дома, защото семейството му НЯМА какво да яде. Това вие, грийн майките с елдата можете ли да си го представите?
Може пък да се откажете от вашите закуски и да има пари за по-малко, но по-качествени закуски.

Някой ще ми каже ли какво се предлага като закуска в училище? Нямам опит още,....

# 301
Ceca,  въпрос на гледна точка. Ако ти съдиш по себе си и изпадаш в истерия, чудесно  Wink На детето и от пушене около него нищо няма да му стане, и от пийване на кола чат-пат, и от пийване на биричка/ракийка и т.н. От много неща нищо няма да му стане веднага. Друг е въпросът дали искаш да възпиташ култура на хранене и информираност у него.

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 11:51 от Пролетен дъждец

# 302
Ceca, иронията и заяждането ти са излишни. Може и да съм смесила темите - тази и за ДГ, защото и тук, и там родители се оплакаха, че Наредбата грубо не се спазва. За чипса може и да не е оттук, но за бисквитите се върни няколко страници назад. И не, на таблото го няма, а в менюто още по-малко. И ако твоето дете е склонно да си изфантазира подобно нещо, примерно моето не би си измислило. Затова приемам, че е възможно и другите деца да не са излъгали родителите си.

Някъде четох, че на дете в у-ще се пада 90 ст. за закуска и мисля, че не е по желание на директорката дали да я  дават. Не е чак толкова малко. http://www.blitz.bg/news/article/225204 - с това стана скандал миналата година. Според теб колко е себестойността на филийката от снимката?

# 303
  • Русе
   При нас закуската в училище беше - един ден - плод - ябълка,киви или портокал ;пудинг; сандвич с шунка и кашкавал ;зеленчук - морков; кроасан или кашкавалка. Обикновено по едно от тези неща се редуваха. Моето дете от тези неща изядаше само моркова или плода. Предложих му да си дава закуската, което няма да яде на дете, което иска.

И аз мисля, че е въпрос на количество и е по важно какво влиза в главата, отколкото в устата. До 3 години се стараех да огранича максимално де що е захар и консервант. Ядеше по кило и половина домашно кисело мляко. Обаче после си искаше от всичко, което видеше. От петгодишен стърчеше пред рафтовете и четеше съдържанието на опаковките, че даже и коментираше, обаче си позволява по нещо от "боклуците", както ги наричаме. По важното е, че спортува и има много добър метабилозъм, знае какво прави и какво избира.  

# 304
Не зная защо се косите за тези закуски в училище толкова много.Можете да сложите от вкъщи и да дадете пари на детето.В градината тези варианти са изключени.Аз не съм против градинското меню.
Ние дори си имаме кухня и им готвят на место.
Въпросът е и другаде,че ние живеем в беден район и от 20-25 деца в клас да не стане ,че 15 деца си ядат закуските ,защото няма какво друго.

# 305
  • Куциндрел
Пролетен дъждец, не, аз не изпадам в нервни кризи, писах вече какво давам или не давам на детето си. Ако искаш да ме настъпиш, не става точно на тази тема. Wink Измисли друго. Ние проблеми с тръшкане и ядене безконтролно на вреди храни нямаме. bowuu
Менюто в ДГ е по рецептурник. Моето дете е малко и вярва, че е яло мин. година в яслата торта и сладолед за следобедна закуска.
Ако някой е видял чипс в градината може да подаде оплакване, защото такива храни трябва да дойдат от вън. Не мисля, че бюджета на градината ще отдели пари за чипс. Имат си хората рецептурник и наредби за храненето.
Градинските легенди са най-различни. Mr. Green

wild poppy, за закуските питам от твоя опит, не от вестникарско заглавие. Нали имаш дете в училище?
Като дойде нашия ред за училище, ще мисля дали ще яде закуската там, ако все още има такава.

# 306
Ами, ето, аз писах какъв е моят опит за училище. Според вас тук е трябвало да си замълчим и тази практика да продължи. От това нищо няма да му стане на детето, от онова. Ама не говорим за 1 път в месеца или в годината, говорим за боклуци през ден, през два или вредна храна всеки ден. Как ще се въпита култура на хранене, ако дори не му се обясни защо да избере едното пред другото.

Не знам защо се хващате за определени думи-чипс и т.н. В една градина може да чипс, в друга друго. Гледайте малко по-глобално. Жената по-горе каза, че се внасят от родителите тези храни и лелките ги дават на децата вместо закуска.
Има и градини,където храната е ок. Нашата беше такава. От следобедните закуски имаше понякога меденки, но аз я вземах преди тях така или иначе. На обяд десерт нямаше или бяха плодове. В 10 Също даваха плодове. Обаче това, че в нашата градина е било добре, не означава, че навсякъде е така.

Пак ще си пусна линка към School Food Revolution.   

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 17:55 от Пролетен дъждец

# 307
  • Sofia
Нямате изчитане, не успях всичко. Предполагам, че за нашия чипс става дума. Точно това е проблемът-  храненето при нас не е по рецептурник, а чипсът го внасят родителите. Както и другите неща. Няма градски легенди. Учителката трябва да контролира това, не аз. Иначе не дават децата да си внасят лични играчки, ама храни може...
Ти Ceca като казваш, че няма проблем да хапне една вафла, колко често имаш предвид, че не е проблем? Един път на седмица, един път на месец, един път годишно, всеки ден? Щото всеки си има критерии, мен не ме вълнуват твоите, сигурно и моите не вълнуват теб, затова в градината те трябва да са уеднаквени за всички. Вкъщи, който както си иска. За мен също може да не е проблем една вафла, обаче никой не ме уведомява една ли е, десет ли са, аз случайно откривам, питам, правя разследване, питам майки. Това ли ми е работата, да следя чужди родители и учителки.
Аз не успявам да намеря директорката тези дни, че не може да ни съвпадне нейното приемно време с режима на бебето. Като имам резултат, ще пиша за взетите мерки.

# 308
Закуските при нас ги виждам само в понеделник, защото тогава купувам купони от стола, иначе нямам достъп. Засичала съм кифли - от тези по много в плик, както и филии с настъргано нещо, което беше с цвят между сирене и кашкавал. Не съм ги опитвала, но шоколадът на кифлите по мнение на дъщеря ми е гаден, а тя кифла с шоколад не би отказала дори да е закусвала преди това. Има и тема за безплатните закуски.

Бисквитите и чипсът се носят от родителите по молба на персонала да донесат нещо за подкрепа на децата в края на деня, когато са гладни или ако не харесат закуската. Преди няколко страници се разписа майката с бисквитите.

desive78, писали сме едновременно  Wink Ще ми е интересно да споделиш резултатът.

# 309
  • Sofia
А, да допълня. В другата трета група рядко се носят неща, в четвърта- няма такова нещо. В другата градина, която е залепена до нашата е забранено заедно с тортите. Една майка за рождения ден занесла соленки и сокове в кутия, минават през сестрата и тя решава. Върнала е соковете. Това са лични разговори с родители, не слухове.

# 310
  • Куциндрел
Пролетен дъждец, вече в училище детето трябва да знае колко лъжици захар да си сложи. Ако твоето си слага много захар, имате проблем. Гледам, че доста родители слагат за училище храна от вкъщи. Не става ли и при вас така?

desive78, подаваш оплакване където трябва и ще престане внасянето на чипс и т.н. Храната отвън е забранена, просто трябва да се реагира на случката. Едно оплакване е нужно само в този случай, до ХЕИ май беше. Толкова бързо ще спрат да подкрепят децата с вафли и чипс, че и няма и да си помислят дълго време за това. Wink
Peace
Тук така се разказа, че все едно самата градина купува чипс, а не родителите.

wild poppy, така е, защото е евтино. Но пак в училище едно дете има право на избор.
Кажете как е стола там? Добре ли готвят?

desive78, в нашата не дават почерпки, различни от плодове. На мен не ми харесва това, но се съобразявам, все пак РД-то на детето не е само в градината...
Хем ме питаш колко е нормално да яде моето вафла, хем не те интересуватмо ите критерии..?!?
Хайде ще кажа
Предпочита едни малки вафли от Берьозката. Купувам 3 броя, яде ги за около седмица, примерно, прибирам се с тях, яде една, след това може още 1 да изяде, 3-тата когато се сети. Не е много по вафлите, последно яде вафла на изборите, почерпиха го в избирателната секция. Mr. Green
За мен нормално е да хапне 1 сладко нещо за деня, но детето ми не всеки ден иска нещо сладко. По някога яде по 2-3 неща. Докато предпочита да яде нормална храна, няма проблем след това да му дам някакъв десерт. Повечето пъти десерта му е бебешко плодово пюре. Явно такъв си е вкуса на детето, но аз не отказвам да му купя нещо от вредните. Казах, че сладките не ги крия, стоят си на масата. Ако видя, че много се сеща за тях, те просто свършват. Като пита, му казвам - ще купи мама утре. Купувам, но не показвам, ако се сети, му давам. После пак ги слагам на масата. На фона на другите деца от махалата, моето почти не яде сладки, чипсове, гризки и т.н.
Не го водя по МакДонълдс, КФС, но редовно го водя на кръчма, там си хапва нормална храна. С кеф отива.
Аз съм против в градините да се внасят от родителите гризки, чипс и т.н. След градина децата да си ядат каквото искат. Моето и то така - вземам го и излезем ли от двора му давам каквото съм му купила.

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 11:08 от Ceca

# 311
Сеса, написах, че някои деца са слагали. Къде видя да съм писала за моето? Действието се развива в предучилищна , където са  деца на 5-6 годишна възраст. Със същия успех можеше да са и в градината. Та, не отговори на въпроса ми?

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 08:20 от Пролетен дъждец

# 312
Пролетен дъждец, вече в училище детето трябва да знае колко лъжици захар да си сложи. Ако твоето си слага много захар, имате проблем. Гледам, че доста родители слагат за училище храна от вкъщи. Не става ли и при вас така?

Ето това исках и аз да напиша. Не може да се очаква, че целият свят ще се съобразява с Вашето дете и ще го опазва от захарта, мазнините и аспартама. Възпитайте си го, обяснете му. В училищна възраст тези неща са напълно възможни. Моята второкласничка не би си сложила повече от една чаена лъжичка захар и то само, ако не се разсее нещо и не го изпие млякото и така.

# 313
  • Куциндрел
Та, не отговори на въпроса ми дали е ок да се сложи купа със захар на масата и да гребат, когато пожелаят?
За малки деца не е нормално, за големи вече в училище, няма нищо лошо, те трябва да си знаят мярката. 5-6 годишни са малки. Ти също можеш да подадеш оплакване за тази захар където трябва. Wink Мисля, че ще ти обърнат внимание.
Това дете, което гребе по няколко лъжици захар, просто наваксва сладкото, което му е забранено вкъщи.
Защото с толкова захар не е вкусно, но е "правя нещо забранено".

Моето отношение към храната, вредна или не, е че тя е нещо хубаво. Няма задължително ядене на нещо и няма забрана да се яде нещото. Искам и така да науча детето си - храната носи удоволствие, когато стане много сладка, горчива и т.н. не-хубава, то е по-добре да не се яде.

Имам поглед на неговите приятелчета от квартала. При тях даването на вафла, примерно, е нещо като награда, като извоювано след много молби и тръшкане, случва се само по повод и т.н. Тези деца прекаляват с яденето на сладки. Или стоят и гледат жално как другите ядат, защото ще им се скарат.

# 314
Пролетен дъждец това са деца на 7-8г.То като му се яде захар може спокойно да си купи от магазина.Моето не яде сладко и вероятно няма да сложи.Но знаеш ли ,че на комшийката детето само дебне къде има сладко.Научило се е да яде и това е.Ограничават го.Но вече няма отърване.Може да яде само бонбони и вафли ако го оставиш.В първи клас ще си купува само.Като няма и съзнание...Пък и съм виждала родители ,които не са против яденето на сладко.
До кога трябва да вървим подир децата и да казваме туй яж -туй не яж.

Общи условия

Активация на акаунт