Отговори
# 315
  • Варна

Не знам защо се хващате за определени думи-чипс и т.н. В една градина може да чипс, в друга друго. Гледайте малко по-глобално. Жената по-горе каза, че се внасят от родителите тези храни и лелките ги дават на децата вместо закуска.

Не мога да разбера защо не гледате фактите реално?!? Първо, жената каза, че синът й е посещавал градината тази година 5 дни!? Т.е. за тези 5 дни се вади заключение каква е храната... Второ каза, че се дават след закуска, не вместо закуска, ако някой не е ял попара. Но се оказа, че не се дава само на тези, които не са яли, ами и на всички останали. Т.е. въпросните бисквити не са замествали попарата, а по незнайни причини са се давали в дапълнение след нея. Това, че има деца, които не са яли попара е съвсем отделен въпрос. С бисквити и без бисквити различните деца ядат или не ядат различни неща! Трето, нямаше доказателство (или поне по-убедително твърдение), че това не е почерпка и че е практика! Ще ме извинявате ама от 5 дни крайни заключения не се правят!

И понеже се говори за захар - как я давали с млякото и прочие - ами прочетете наредбата, понеже от два дена само се спряга. В нея никъде не пише, че не се дава захар! Нито, че се дава такава кафява!

Чл. 38. (1) В детските заведения и училищата се използва само "Рафинирана бяла захар" или "Екстра бяла захар" при спазване на изискванията на Наредбата за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека, приета с ПМС № 209 от 11 септември 2002 г. (ДВ, бр. 89 от 2002 г.).

Един родител, правещ си самостоятелни заключения на база собствено виждане, без ежедневен контакт не е никакъв фактор за това колко е здравословна градината! Има една много хубава приказка - всеки луд с номера си! Не можете да си представите колко е вярна. Ако си мислите, че там тези хора са, за да угаждат на номерата на "всеки луд" много се лъжете... Или да броят лъжиците на детето ви и колко захар слага в млякото... Ами моите съжаления, ама за мен е важно тази учителка да го учи, за каквото й се плаща, отколкото да ми се прави на хранителен контрол по масите, пък в класната стая хич да я няма... Който има изисквания към детето да си го научи в къщи на тях Wink

И пето, след като някой има притенции относно бисквитите няма как да си отвори устата за РД за внесе дори и плодове, защото това е забранено в тази наредба! Има още една много хубава приказка - внимавай какво си пожелаваш, че ще вземе да се сбъдне! Защото за мен е изключително нагло някой да се прави на надзор, пък иначе за него да иска да му мине номера, защото той знаел каква мазнина се слага в бисквитата, или защото е изцедил фреш у тях и той не е натурален сок... Това означава, че преди да внесе нещо някой си родител трябва да му се прави тест за хранителната осведоменост и пак да не се спазва наредбата!

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 11:46 от ca_sky

# 316
Е, не, отказвам се.

Чл. 2. (1) Здравословното хранене на деца на възраст от 3 до 7 години в детски заведения се постига чрез:
1. прием на пълноценна и разнообразна храна;
2. достатъчен прием на зеленчуци и плодове;
3. ограничаване приема на мазнини, захар и сол;
4. прием на достатъчно течности.

Солници и захарници по масите не би трябвало да има, защото това противоречи на записаното в наредбата за ограничаване на приема на захар и сол. Подслаждането и соленето става от персонала, защото така може да контролира количествата.

Ето и за училищата:НАРЕДБА № 37 ОТ 21 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ
Чл. 17. Консумацията на рафинирана захар се намалява чрез:
1. ограничаване влагането на захар в чай, какао, прясно и кисело мляко (не повече от 5 % добавена захар);
2. предлагане на сладкарски изделия, извън посочените в чл. 6, т. 6, не повече от два пъти седмично в столовете, които осигуряват целодневно хранене.

За пръв път чувам, че 7-8годишните са в предучилищна. При нас на 6 или 7 се отива в първи клас.

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 23:22 от Пролетен дъждец

# 317
  • Куциндрел
Ох, за не знам кой път казвам - подавайте оплаквания за такива нарушения. Контролните органи сами не се задействат, но на оплакване правят проверка.

Не става само със сърдене и мрънкане.

# 318
Ама, ние подадохме и се прекрати тази практика  Peace

# 319
  • Варна
Е, не отказвам се.

Чл. 2. (1) Здравословното хранене на деца на възраст от 3 до 7 години в детски заведения се постига чрез:

Солници и захарници по масите не би трябвало да има, защото това противоречи на записаното в наредбата за ограничаване на приема на захар и сол. Подслаждането и соленето става от персонала, защото така може да контролира количествата.

За пръв път чувам, че 7-8годишните са в предучилищна. При нас на 6 или 7 се отива в първи клас.

Та така, по този въпрос. Моят син е предучилищна, но понеже тук в градината няма места за такива е в училище. Т.е. това е място предназвачено за деца над 7г възраст. Първо по време на тази година децата по различно време стават на 7, второ някой вече са и трето ако ще издребняваме това означава, че когато влезе моя син в стола в него не трябва да има по-големи. Всеки път като влязат предучилищните трябва някой да събира солниците и след 15минути пак да ги разнася. На обяд същото, че и за следобедна закуска пак... Общо взето направо могат да си сложат една лелка, която само да събира и да изнася солници и захарници, защото цял ден се сменят децата на възраст над и около 7 и стола почти не остава празен....

А пък в детска градина никой няма да сложи нито едното от двете на масата, защото вместо в чиниите ще се лее върху покривката...че някой и ще рисуват отгоре му...

и ми е много интересно как някой родител е видял как детето му слага лъжици захар в млякото, след като столът е забранен за външни лица Wink Това означава, че той още с влизането си е нарушил една наредба Wink

# 320
Е, не отказвам се.

Това е за детските градини.При нас солници и захарници по масите няма.А ако някъде има да се подаде оплакване.В училище в столовата не виждам проблем да има на масите такива.

# 321
  • Куциндрел
Ама, ние подадохме и се прекрати тази практика  Peace
Ами ето. Всичко е свършило чудесно.
Понякога персонала в ДГ и т.н. толерира дребни нарушения, някакси се унасят хората... Но тези неща се оправят след разговор с тях или след оплакване на по-висока инстанция.

Същото ще бъде и с този прословут чипс. Лично аз, като видя, че детето ми яде чипс, вафли и храни, които не са от менюто, на момента ще направя забележка, после, ако трябва, ще се стигне и по-нагоре с оплакването. Няма да стоя и да мрънкам по градинки и форуми.

# 322
  • Варна
А относно захарта в киселото мляко, което се давало за закуска или там не знам какъв точно беше проблема в тази цитирана наредба никъде не пише колко е това ограничение. Проблемът беше, че им дали мляко със ЗАХАР?!? Че къде пише, че захар не се дава??? Говоря за ДГ.

# 323
Е, ако им сложат захар в мусаката, да кажем браво ли? За мен е същото.

А това се прави (от готвачка го знам), за да се прикрият липсите - разрежда се яко с вода и се добавя огромно количество захар, за да не се усети, че е блудкаво.

# 324
  • Варна
Ами не е сложена захар в мусаката, ами в млякото, в което е нормално да има захар, повече отколкото в мусаката. Колко захар е имало вътре е спорен въпрос, освен ако някой не го е тествал лично и не е броял лъжиците на готвачката... Не вярвам да са им разредили киселото мляко с вода и после да са сложили захар, за да не стане блудкаво... По принцип в айран се слага сол Grinning Така че това мляко си е било за закуска, пък айрана си е друго нещо Grinning

# 325
  • Куциндрел
От мое време още се слага в кис мляко захар. Помня, защото се ядосвах на тази захар, разваляше ми хубавото кисело мляко и обирах около захарта.
Тогава млякото беше гъсто.
Слага се захар, защото и аз не знам, някаква практика, за да може детето да си изяде млякото.
Даже моята баба ме съветваше да слагам на детето захар, така щяло да си изяде всичко. hahaha hahaha hahaha

# 326
Айде сега.Едно 5г дете прави разлика между айрян и кисело мляко.Както кое е яло на закуска и кое като десерт към обяда.

# 327
  • Варна
Айде сега.Едно 5г дете прави разлика между айрян и кисело мляко.Както кое е яло на закуска и кое като десерт към обяда.

Първо айрана не се яде Grinning Той се дава към закуската, че да си преглъщат по-лесно филията Grinning И второ то си е написано, че е било за десерт Wink

За десерт на обед торти, компоти или кисело мляко със ЗАХАР (има и без захар за тези, които искат).  
Та къде всъщност е проблема? И не, че е по темата ама моят синковец пък много си обича кисело мляко със захар Grinning И аз съм доволна и той - с две лъжици захар ми изяжда цяла кофичка мляко, та не се налага да му го бутам в устата, защото трябва да яде Grinning Wink

# 328
Ами не е сложена захар в мусаката, ами в млякото, в което е нормално да има захар, повече отколкото в мусаката...

За мен и в двете не е нормално. Нямам нищо против хората, които си учат децата да подслаждат всичо, но не смятам, че детските заведения трябва да възпитават такъв вкус. Толкова ли е трудно децата да имат избор? Което иска със захар, което не иска - без. Няма да се затруднят кой знае колко, ако го сервират без и лелята да мине със захарницата покрай желаещите. Все пак не става дума да се готви отделно и да се правят гимнастики, елементарно е.

# 329
  • Варна

За десерт на обед торти, компоти или кисело мляко със ЗАХАР (има и без захар за тези, които искат).  
И отделно, това никъде не пише, че трябва дае така Wink Има наредба, описани неща. На някой не му харесва, стои си в тях. Това е положението. Няма как да се правят отделни менюта за всяко дете по отделно, защото един родител не искал захар в млякото, други пък (такива луди като мен Grinning ) искат. Трети не искат да им бъркат каши с брашно, четвърти пък искат. И така мога до безкрай... Ами това е детско заведение с правилник, никой не е натикал ничие дете насила вътре! И част от този правилник е родителете да се съобразяват с него и да уважават заведението и учителите вътре, като такива Wink

Общи условия

Активация на акаунт