Отговори
# 240
Имах предвид за училищата при нас в Бг. Просто ползвах поста ти за отправна точка. Да е безвкусно е другата крайност,но пък толкоз захар и пържено не виждам кому е нужно.

# 241
Хммм, тук в последните страници ми се струва че пишат родители, които не са си пращали детето на ясла, градина.
Защото там пък съвсем не могат да ги ограничат в това, което им дават. Разни салами, пържени филии, сухи пасти, вафли и т.н. от сорта неща.

Могат. На градина спокойно може да се води детето след закуската и да се прибира преди следобедната  Peace
В стола в училище храната не беше лоша, но само в 1 година ходи, като през част от времето не работеше, така че си носеше кутия с домашна храна, не виждам проблем.
Не купува никаква храна там.
Единствено от безплатните закуски яде, но основно когато е филия със сирене и зеленчук, кроасаните не ги отваря даже.
Пържени филии, сухи пасти и вафли е яла може би по веднъж за 10-те си години.
Не съм кой знае колко крайна, яде от време на време шоколад, дюнер, сладолед, но в никакъв случай не е редовно.

# 242
Опитваш се да ми даваш съвети да чета аматьорски статии в интернет, когато аз ти говоря за разговор очи в очи с лекар. Явно не си наясно кой и как пише тези статии.
П.П. Какво има в един хамбургер, че не е храна, от която тялото има нужда?

Имаш доста лоша култура на хранене  Peace . Говорила съм с достатъчно лекари, а ти продължавай да си мислиш, че статиите в интернет са писани от аматьори. Да, някой са, но не всички.

Явно нямаш деца, иначе нямаше да ми задаваш подобни въпроси. Какво има в хамбургера и колата ли ? Ами най-добре открий сама, но аз не виждам каква нужда има организма от типичният Макдоналд сандвич с избелено бяло брашно, хидрогенирани мазнини, високофруктозен царевичен сироп и консерванти. Половината състав в тези "храни" дори не се среща нормално в природата.

# 243
Могат. На градина спокойно може да се води детето след закуската и да се прибира преди следобедната  Peace
Точно така процедирах аз в градината. Само че я вземах преди следобедния сън, защото така или иначе не спеше отдавна на обяд.

# 244
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
Хммм, тук в последните страници ми се струва че пишат родители, които не са си пращали детето на ясла, градина.
Защото там пък съвсем не могат да ги ограничат в това, което им дават. Разни салами, пържени филии, сухи пасти, вафли и т.н. от сорта неща. ..........

Това съвсем не е вярно. Най-добрата ми приятелка е директор на ДГ. От първа ръка - от няколко години има наредба за здравословно хранене в ДГ. Абсолютно е забранен маргарин и респ. бутер тесто и всичко което съдържа хидр. мазнина. Каймата е само по БДС-Стара планина. Същото важи за сиренето, мляко, масло ..... Контролират се и почерпките на спонсори - веднъж, два пъти годишно (на Коледа и за края на уч. година), като последната вместо шоколади беше кисело мляко детски йогурт на хипп (подобно на данонино).

# 245
  • Sofia
Синът ми имаше добър контрол на храненето, докато го гледах аз-до 2,5 г. Оттам нататък стана много трудно и определено не се справям добре. Последната ми драма, която е свързана и с последния пост - масово родителите носят "почерпка" без повод в градината. Не знаех доколко е масово, докато синът ми не се похвали, че е ял чипс. Тогава взех да се интересувам и да го питам и стана ясно, че за 5 дни, в които е посещавал детската градина от тази година, един път са яли бисквити с шоколад на траяна, един път чипс и един път солени бисквити. Това е само по негови сведения. Когато попипах учителката каква е тази работа, най-нахално ми беше обяснено, че не виждала нищо ненормално, имала доверие на родителите какво носят, било пакетирано и съответно разрешено. Работата се оказа и по-сериозна от очакванията ми- всички носени неща не се дават примерно след следобедното хранене или късно, когато децата, оставащи последни огладняват. Не, учителката преценила, че който сутрин не си яде попарата, ще може да хапне вафла. На следобедна закуска-също. Помолих да се ограничи практиката. На другия ден е раздавала пак на сутрешна закуска бисквити, но на моят син не му е дала. Всичко това от РЗИ ми обясниха, че е забранено и ме насочиха да подам сигнал до районните здравни инспектори, които да направят проверка. Първо обаче ще говоря с директорката. За съжаление не мога да се добера до нея тези дни, защото съм с бебе, което не винаги мога да изведа, когато тя е на работа и е свободна. Най-неприятно ми е, че е изпуснала работата съвсем, а аз сега хабя нерви и време да ходя да се разправям.

# 246
Дано да има резултат от разговора с директорката. Най-кофти е, че при малки деца трудно се изкопчва информация за изминалия ден. Детето може и да забравя какво са му дали. Просто са за бой във вашата градина- и родители, и учители. Никога не съм ограничавала щерката да яде торта на рожден ден, но пък през ден да се носят такива буламачи, ужас!

Петеса, на теория и по закон всичко изглежда хубаво. На практика хич не е така, въпреки че има подобрение от преди 10 години. Много зависи от директора на градината/училището. Не само дали ще се предлагат вредни храни, но и продукти с какво качество да се внасят.

# 247
  • Варна
Ти да не се опитваш да ни убедиш, че лекар твърди, че в купешкия хамбургер има нещо друго освен "л...йна"?

Не се имам за толкова просветена относно хранителни режими и диети, но и на мен ми е много интересно какви л.йна има в един хамбургер например с пилешко филе, освен ако това не е хляба.. newsm78 Не говоря за макдоналдс и т.н.

Контролират се и почерпките на спонсори - веднъж, два пъти годишно (на Коледа и за края на уч. година), като последната вместо шоколади беше кисело мляко детски йогурт на хипп (подобно на данонино).

Не знам в коя детска градина е директорка тази приятелка, но в нашата дори от Общината имаше торбички с шоколад и разни вафли Peace

Когато попипах учителката каква е тази работа, най-нахално ми беше обяснено, че не виждала нищо ненормално, имала доверие на родителите какво носят, било пакетирано и съответно разрешено. Работата се оказа и по-сериозна от очакванията ми- всички носени неща не се дават примерно след следобедното хранене или късно, когато децата, оставащи последни огладняват. Не, учителката преценила, че който сутрин не си яде попарата, ще може да хапне вафла. На следобедна закуска-също. Помолих да се ограничи практиката. На другия ден е раздавала пак на сутрешна закуска бисквити, но на моят син не му е дала.

А относно почерпки от сорта на траяна и прочие се внасяха абсолютно свободно за 1-ви март и тн. Аз пък в това не виждам нищо кой знае колко ненормално. Все пак става въпрос за празник. И мисля, че много добре е направила учителката като не е дала на твоето дете. Защото не мисля, че ти си попитала другите майки на какво мнение са Peace Не знам защо хората си мислят, че в детски градини и училища трябва да им гледат детето все едно го гледа майка му. На който не му харесва през спокойно може да си го остави в тях (като е градинска възраст поне) Wink. Така вместо учителката да надзирава 20, майката сама ще си гледа 1 Sunglasses

П.П. Внасяха се и торти със сертификат Peace

# 248
Всички бисквити Траяна са с хидрогенирани мазнини. Лично съм проверявала съдържанието на кутиите.
Едно е да се внесат веднъж в годината на 1март за празника, друго е да се дават системно всяка седмица. Хидрогенираните мазнини са забранени за употреба в детските градини. Вземи, прочети наредбата ooooh!

http://varnamarket.com/index.php?id_product=320&controller=product
СЪДЪРЖАНИЕ: пшенично брашно, захар, хидрогенирано растително масло, нехидрогенирано растително масло, какао на прах, пълномаслено мляко на прах, сироп, обезмаслено мляко на прах, царевично нишесте, яйчен меланш, сол, набухватели, аромат.
 този сироп е абсолютно неидентифициран.

# 249
  • Варна
Абе не мисля, че някой ги е внасял ей така, защото не иска да ги дава в къщи... По скоро вместо на РД да купува торта е решил да мине тънко с траяна... или Имен ден е почерпил Wink Това, че са се случили начесто тези поводи е било чисто съвпадение.

П.П. Не че е по темата, ама по повод горния ми пост аз бях втрещена от притенции на родители, че като идвали и си заминавали от градина еди коя си учителка не ги посрещала на вратата, ами си стояла на стола ooooh! Ами ще ме извиняват такива, ама аз предпочитам да си стои на стола и да гледа някое дете да не си счупи главата, отколкото да ми се прави на портиер на вратата...

# 250
  • Sofia
Бъди така добра да четеш преди да коментираш. Първо учителката не е питала никой какво да дава на детето и подозирам, че много родители не знаят. Второ - това е забранено и изобщо не става въпрос за моето или мнението на други родители. Ти имаш свое, аз мое, а Пенка- трето. Затова има правила какво да се дава в детските градини. То е общо за всички. Има една наредба 6 и в нея е предвидено какво да ядат децата. Може да не ми харесва, но съм се запознала с нея и съм я приела. Ако имам забележки, ще се обърна към съответните институции, които я създават. Това няма нищо общо с незаконно внасяната отвън храна, била тя био, здравословна или отровна. Не знам къде прочете за 1 или 8 март или прочие празници. Аз също съм носила почерпка след тържество например. Тук даскалицата дава като допълнение или след закуската почти всеки ден.
Много ми е смешно за този сертификат за тортите. Какъв серфитикат бе моме, това е един лист, че тортата е в срок на годност. Чудо голямо. Да не говорим, че в много градини и те са забранени.
Не съм ти чела предишните постове, ще се постарая, но се чудя какво правиш в темата.

# 251
  • Варна
Тук даскалицата дава като допълнение или след закуската почти всеки ден.
Много ми е смешно за този сертификат за тортите. Какъв серфитикат бе моме, това е един лист, че тортата е в срок на годност. Чудо голямо. Да не говорим, че в много градини и те са забранени.
Не съм ти чела предишните постове, ще се постарая, но се чудя какво правиш в темата.

Даскалицата като ги дава в допълнение сама ли ги купува или? Или някой родител просто е много богат и е решил, че всеки ден ще раздава траяна Mr. Green

И моме, знам какво е сертификат Wink Но торта без сертификат не може да се вмъкне в ДГ, защото при една проверка на ХЕИ трябва да се покаже Wink А какво правя в темата - ами същото, което и ти Grinning

П.П. Има го и другия момент - като има празник и 20 родителя занесат 20 траяни нали се сещате, че не могат да ги дадат на децата на един ден, защото ще получат хранително отравяне Mr. Green В такива случаи често ги раздават няколко дни по малко Grinning Wink Защото пък иначе може някой да прореве, че от цялата почерпка детето му е изяло една бисквита и другите учителката си ги е прибрала у тях Wink

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 10:05 от ca_sky

# 252
Ти да не се опитваш да ни убедиш, че лекар твърди, че в купешкия хамбургер има нещо друго освен "л...йна"?

Не се имам за толкова просветена относно хранителни режими и диети, но и на мен ми е много интересно какви л.йна има в един хамбургер например с пилешко филе, освен ако това не е хляба.. newsm78 Не говоря за макдоналдс и т.н.

Обикновено под хамбургер се разбира онова хлебче, което при стискане намалява многократно обема си, нещо като "месо" (btw скоро доказаха, че "месото" в Макдоналдс е канцерогенно), а да - и майонеза. Виждала съм и пържено яйце и пържени картофи вътре да добавят - чудно. А като добавим, че масово хамбургери се купуват от едни дупки, тип дюнерджийници, с крайно съмнителна хигиена и чак не мога да повярвам, че изобщо има спор относно полезността им. Примерно:

http://luckygrill-gabrovo.com/%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83%D1% … 1%80%D0%B8-lucky/

Между другото аз също подкрепям от време на време да се позволяват вредни неща. Но ще заведа детето на сладкарница с уникални торти, а не да ядем дюнери или хамбургери. В крайна сметка е въпрос на предпочитания.

# 253
Не знам защо хората си мислят, че в детски градини и училища трябва да им гледат детето все едно го гледа майка му. На който не му харесва през спокойно може да си го остави в тях (като е градинска възраст поне) Wink. Така вместо учителката да надзирава 20, майката сама ще си гледа 1 Sunglasses

Ох да, и аз се чудя същото... newsm78
Не може хем да ползваш държавната ДГ, хем да не можеш да направиш някой, неголям при това, компромис относно храненето на детето там. Еми, внасят, носят, черпят ги, да. Ако вкъщи си го храниш здравословно и наблягаш на плодове и зеленчуци, дали ще има значение, че изяло една бисквита в детската?  Rolling Eyes
Много претенции имат всички и очакват някой да им ги задоволява постоянно... Crossing Arms

Относно хамбургерите: домашно приготвен такъв, с шунка, зеленчук и кашкавал не виждам да е проблемен. В ДГ има дават такива сандвичи, в училище също. Никой не дава на децата Макдоналдс, те са скъпи... Mr. Green И аз недоумявам какво толкова се рита против подобен тип закуски. Иначе вафлите, чипсовете, кроасаните са ясни, не са полезни, трябва да се избягват, но не и да се прави драма, че детето яло в училище и т.н.

# 254

Ох да, и аз се чудя същото... newsm78
Не може хем да ползваш държавната ДГ, хем да не можеш да направиш някой, неголям при това, компромис относно храненето на детето там. Еми, внасят, носят, черпят ги, да. Ако вкъщи си го храниш здравословно и наблягаш на плодове и зеленчуци, дали ще има значение, че изяло една бисквита в детската?  Rolling Eyes
Много претенции имат всички и очакват някой да им ги задоволява постоянно... Crossing Arms

С една дума има наредба и тя не се спазва, но ако някой държи наредбата да се спазва, има много претенции. Интересна логика. Защо тогава се морят да ги пишат тези наредби?!

Общи условия

Активация на акаунт