Прекалено ящно дете-ПРОБЛЕМ!

• 18 903
  • 194
  •   1
Отговори
# 60
Ако тя усеща, че я ограничавате, нищо чудно да и действа да иска все повече.
Ако сте седнали заедно на масата и тя яде една супичка, която не я засища, нищо чудно да иска
от вашата храна. В такава ситуация директно бих сипала порция в отделна чиния за детето,
а като видя че това продължава, направо бих спряла храната от ДК.
Ние като взимаме от ДК винаги сервирам за вечеря от общата храна, нормално е детето да иска да яде същото като нас и брат си.

# 61
  • където мечтите се сбъдват
А,някой чието дете ходи на ясла може ли да се включи да каже там какъв е режимът и количествата на храната?Може би е време да внеса някои промени в менюто  newsm78 Консултацията с диетолог е добра идея.

# 62
  • Куциндрел
Малко е храната, моето дете ядеше доста по рано и от 2-та яденета от ДК. След това мина на обща храна и яде колкото иска. Между 2 и 3 много ядат, после намаляват количеството.
В яслата режима е - закуска, към 10 часа плод, обяд, като обяда включва супа и основно около 150-200 грама всяко, хляб, салата някаква, десерт. Следобед има висококалорична закуска като крем някакъв.
Наистина е време да мине детето на вашата храна, сипвай му по повече и гледай да си хапва с вас на масата.
За ваденето от хладилника - и ние минахме този период, то не беше вадене на кашкавал и сирене, салам или каквото види, от всичко искаше да опита.

# 63

В яслата режима е - закуска, към 10 часа плод, обяд, като обяда включва супа и основно около 150-200 грама всяко, хляб, салата някаква, десерт. Следобед има висококалорична закуска като крем някакъв.

Shocked Много ми се вижда.Ми той мъжът ми яде по-малко на едно хранене от обяда в яслата примерно.

# 64
чета, чета..... ами не виждам подходящ отговор

достатъчно количество храна яде
достатъчно разнообразие откъм въглехидрати, протеини, фибри, ....
не е лакома , защото я ограничавам,
не е лакома защото цяла година я кърмих

просто такова си е детето, сега и да гадая няма да успея, търся някаква връзка между отделните случаи и не откривам. Явно е период, който се моля да свършва по-скоро, а не да стига съзнателната възраст , в която сама ще си бърка в шкафовете и ще се крие като яде - на училище , на улицата и т.н.

# 65
  • Куциндрел

Shocked Много ми се вижда.Ми той мъжът ми яде по-малко на едно хранене от обяда в яслата примерно.
Не е много, порцията е колкото 1 бурканче Хип - 190 грама, знам, защото съм вземала храна от яслата. То и от ДК менюто е само за обяд. Явно в твоите очи изглежда, че детето яде много.
В тази възраст моето дете имаше период, в който така ядеше, че ми плашеше окото, имах чувството, че ще започне храната през ушите му да излиза. Mr. Green
Закусваше редовно с попата от 3 сухара + 1 бурканче от 190 грама плодово пюре. На обяд пълна купичка храна, не знам колко грама е и следобяд като почнеше да яде... та чак и след вечеря си дояждаше. Mr. Green Не искаше да заспива, защото е гладен, та ядеше попара или пюре.
Сега вече говори и сам си казва какво иска, започна периода с еднообразната храна. В момента е на хляб и картофи, т.е. би я карал, ако го оставям сам да избира.
Другото, което съм забелязала, че точно м/у 2 и 3 години децата имат нужда от по-често хранене.
Давай на детето си полезни храни, т.е. не му засищай глада с боклуци и всичко ще е наред.
Освен това децата в тази възраст не се спират на едно място, излизайте навън да играе детето и не се притеснявай, че яде много.

# 66
При ящно дете проблемът може да дойде, ако увеличи рязко теглото си и точно в този период не се движи достатъчно. Така може да му натежи и да стане ленивичко. Влиза се в един порочен кръг- малко движение, защото му тежи и трупане на тегло.

Ако детето се движи достатъчно, ако се вижда, че не натежава, че тича добре, че е бързо, то храната няма нужда да се контролира, не и между 2 и 3 г. Освен това ако детето е яло истинска храна, няма да търси непрекъснато. Няма човек, който да хапва мръвка и да остава гладен.

Малко повече месце му трябва на това дете, и по-малко мляко.

# 67
  • София - Рим и обратно
Да, и аз не видях достатъчно месо и риба в менюто. На тая възраст не бива да се заместват с мляко и елда важните протеини.

# 68
  Давайте му повече храна на това дете, както го описваш, то е перманентно гладно.
 Детската кухня е за едно ядене - супа, второ и десерт, а не както повечето майки я дават - на обяд второто, следобедна закуска от десерта, а на вечеря гола чорбица натъпкана с хляб.
  Сяда с вас на масата и яде, докото се нахрани и се успокои. Постепенно ще престане да обикаля и да търси храна като изгладнял лъв.

# 69
Моето дете също би гладувало при такова хранене. Определено не би и стигало.

# 70
Да, и аз не видях достатъчно месо и риба в менюто. На тая възраст не бива да се заместват с мляко и елда важните протеини.
Mесо и риба има всеки ден или в основното или в супата.Някой друг би ли написал режима си за тази възраст,за да сравня?

# 71
На 2 години моето дете ядеше така:

Закуска - преходно мляко с бисквити - 230 мл.

Плод към 10.00

Обяд - 100 мл. супа, 200 грама основно, салата около 100-тина грама

Следобедна закуска - каша, йогурт с плодове, парче печиво - около 200 грама, някакъв пресен плод отново

Вечеря - манджа, запечен сандвич, салата, купа кисело мляко - общо количество около 300 грама, може и повече

Преходно мляко преди сън - 230 мл.

# 72
Черешка кисела,мерси! Ами,освен да увелича грамажа на кухнята на максимума 300 гр.

# 73
А също и да добавиш, освен това, малко мръвчица, някое парче сирене или кашкавал, сварено яйце, сварен картоф, към това, което й предлагаш от кухнята - в случай, че смяташ, че е по-добре да продължаваш с ДК.
С конкретизациите в последните няколко поста за хранителния режим, който си му определила - детето по-скоро яде малко. Разбира се, че ще си иска допълнително  Simple Smile

И може би вече спокойно може да се намали млякото, за сметка на твърдата храна  Peace

# 74
С това последното не мога да се съглася. Кухнята е до три години и щом така са го измислили, значи има защо.
Вкъщи по никакъв начин не може да се предложи разнообразие от три различни храни всеки ден.
Ако ходи на ясла да, но  за вкъщи гледано дете по добре кухня.

Нищо подобно. Има деца, които отказват кашести храни и всякакви маджи, дребни парченза, пюрета, пенести консистенции, а това е силно застъпено в кухнята. Имам добро лично наблюдение над такъв пример, който на 1 година ядеше само от общата храна в къщата, искаше да дъвче (първи зъб на 5 месеца) и ако видеше, че на вид храната в неговата чиния или купа е различна от тази на всички останали на масата, можеха да паднат прозорците от рязък крясък. Сипваш си му от тавата печено телешко със зеленчуци, човекът си хваща лъжицата и с порядъчно пъхане, падане, взимане и слагане САМ в устата си се храни идеално. Е, малко бавно, но кой пък иска да бърза. Напълно отказваше да го храни някой друг.

Никоя уравновиловка не лови всички хора, а децата са хора да не забравяме. Най-важното в развитието и за спокойствието на детето е да се следят неговите индивидуални предпочитания и потребности.

Общи условия

Активация на акаунт