Есен с песен и вали, АПРИЛчето расте, коремчето личи! - тема 6

• 26 311
  • 708
  •   1
Отговори
# 630
Добро утро! И аз мисля, че къпането трябва да е всеки ден. Не напразно има една приказка - да спиш като къпан. На бебетата им харесва, пък и мисля, че освен прах и т.н. , пада и отрицателната енергия събрана от хората и човек спи по-спокойно Simple Smile

# 631
И аз съм ЗА къпането всеки ден, едн вид да му "олекне" и на детенцето и да спинка спокойно.Аз себе си къпя всеки ден, та него ли ще оставя-абсурд.Също приемам идеята и за миене на дупето след смяната на всеки памперс, естествено когато има възможност, абе с една дума друго си е, когато е минало през водичка.  Laughing

# 632
Къпането е една от многото спорни теми в отглеждането на дете. В България традиционно се къпе бебето минути след раждането и след това всеки ден. Тук принципът е - колкото повече козметика, толкова по-добре. На Запад това е доста отречено и препоръчват да не се къпе първата седмица, за да се даде възможност на верникса да попие добре, а след това също не препоръчват повече от 1 път в седмицата.

Още нещо, което е добре да се вземе предвид при избор на честотата, е дали на бебето му е приятно. Има бебета, които обичат да се къпят, има и други, които се ужасяват от това. Докато при първите е ок да се къпят по-често, защото може да допуснем, че психологическите плюсове надминават физиологическите минуси, при вторите съвсем се обезсмисля.

Аз лично съм къпала сина ми веднъж седмично(понякога и по-рядко), само с вода. Мокри кърпички ползвам само навън, вкъщи го мия при смяна на пелена. Когато започна да пипа разни неща навън, му миех и ръцете със сапун, лятото съответно като е прашен, го мия и целия с душ гел. Ползваме Веледа, но далеч не всеки ден, както споменах (изключвам ръцете и памперс зоната). Косата му съм я мила със шампоан 3-4 пъти за година и половина. Не съм го мазала никога с никакви кремове за тяло. Пудра за бебе пък за мен е сред доста вредните неща, които не бих допуснала у дома. Дали поради или въпреки тези грижи, няма как да знаем, но синът ми има здрава кожа, а в момента на 1г 7м, се къпе с удоволствие (дори често се налага да го ограничаваме, за да може да се спрем на 1-2 пъти дневно). Продължавам за повечето къпания да го къпя основно с вода, изключвайки откритите части като ръчичките примерно....

Медицинската козметика, доколкото съм проучвала, е по-специална единствено с това, че се разпространява в аптеките, където теоретично аптекарките трябва да дават адекватни консултации(това не е така в повечето случаи), както и с цените си. Иначе като при всяка друга козметика е добре да се четат съставките - често (не винаги) тя съдържа парабени, наночастици(в случая с бебшките слънцезащитни), петролни продукти (вазелин, парафин и т.н.) - това са съставки, които аз лично не желая да попадат на кожата на моето бебе. Аналогичен е случаят и с останалата "бебешка козметика". Т.е. само защото нещо е бебешка и/или медицинска козметика далеч не значи, че е безопасно. За съжаление много компании поставят печалбата си пред здравето на децата.

Кожните проблеми, които вече са споменали, са доста комплексни, не са само от това, колко често и с какво се мие детето (макар че при тях специално се препоръчва да не се прекалява с честотата и препаратите) - има и наследствени фактори и хранителни(и не само) алергии и т.н. Специално атопичният дерматит е неразгадана мистерия за медицината. Хубаво е, че някои майки са открили лечение за него с "достатъчно миене", може би е добре да споделят наблюденията си с дерматолозите, които живеят в заблуда Simple Smile

# 633
  • София
Кой ще прави следващата темичка?

# 634
  • София
За щастие далеч не всички деца страдат от атопичен дерматит.

# 635
Да допълня още нещо - основна разлика в медицината и гледането на деца у нас и в чужбина е подходът. В развитите държави се използва така нареченият evidence-based подход - т.е. правят се мащабни изследвания, след което се решава, кой метод какви последствия има. Така понякога се установява, че препоръчвани практики всъщност нямат очаквания ефект, а понякога дори обратен и биват отречени. Затова и там има много драстично променени неща, относно препоръките за родилния процес, както и за отглеждане на деца (забелване, къпане, захранване, каляване и т.н.)

В България обаче на evidence-based подхода се реагира с: "Те ще ми кажат на мен! Те са си съвсем различни, ние тука така си правим нещата!!! Мен така са ме гледали и нищо ми няма!", "Аз така си знам/така си смятам, какво ме интерсуват тези изследвания". В медицинските среди пък се заявява, че след като в учебник от 70-та година пише така, значи е така и толкова... По-новите изследвания не се отнасят за нас, ние сме с уникална физиология Simple Smile Поради което тук нещата се променят значително по-бавно.

В крайна сметка обаче живеем във време, където имаме глобален достъп до информация, така че всеки, който пожелае може да се информира и да реши как да постъпи Simple Smile

# 636
Не съм мислила задълбочено за къпането. Истината е, че всички около мен са си къпали новородените всеки ден. Ще видим какво ще реша, но клоня към всекидневното къпане поне с водичка.

Вижте какво са открили момичетата от една друга тема - http://bebelandia.bg/product/15581/carriwell-razshiryavasht-kola … nichen-pamuk.html
За тези , които не искат да инвестират в дънки за бременни, те хората са го измислили, ама аз ония ден откривах топлата вода Wink.

# 637
  • София
Ох, то тва коланче колкото едни дънки Crazy

# 638
Скъпичко си е, ама може да се открадне идеята от по сръчните, или да се намери къдърен шивач за по-малко парички да го направи. Идеята ми е, че по този начин човек може да си ползва панталоните и дънктие които са му налични. А и тези панталони и дънки, които аз намерих тук за бременни почваха от 50лв нагоре, а с един чифт, особено зимата, като няма човек сушилня, не може....

# 639
Ох, то тва коланче колкото едни дънки Crazy
Мда, и за съжаление не е ясно, до кога ще свърши работа защото в по-напреднала бременност често тазът се разширява значително в подготовка за раждането.

# 640
  • София
ada_smiles, много ми харесват постовете ти   Grinning Относно къпането все още ясно изразено мнение нямам,но за козметиката,която се продава в аптеките мога много да ви пиша,ако ви е интересно. В никакъв случай не може да се каже,че е медицинска ( с мн малки изключения,където има наистина съставки,които лекуват). Това е маркетингова стратегия на определени брандове селективно да предлагат продуктите си именно в аптеки. Предимствата пред масовата такава са,че в продуктите,предназначени за бебета,липсват сапуни (пенещи агенти), както и аромати-това са съставките,които най-често предизвикват дразнения. НО, както ada_smiles отбеляза, в повечето си има и парабени ,и петролни деривати.

Аз за съжаление съм си завъдила домашни любимци( разбирайте гъбички) и сега чакам док да звънне да каже какво да си взимам   Sick

# 641
Аз също къпя /все още/ сина ми всеки ден. Е, естествено пропускали сме, когато не е имало възможност, но той беше лятно бебе, а и аз го разхождах и калявах още от първите дни, така че немокренето беше невъзможно ...  hahaha Относно козметиката в родилното ми казаха, че ако въобще ще ползвам някаква, е добре да е медицинска и ми препоръчаха А-Дерма, която ползвах само първите месеци, после минах на Тео Бебе. И той не е имал кожни проблеми, дори и не се е подсичал ...   Whistling Peace

# 642
  • София
За къпането има разнопосочно мнения. Повечето педиатри съветват бебето да се къпе всеки ден, но в последните години се застъпва и тезата за по-рядко къпане (която е описала Giada).

Добър ден, момичета!

За къпането - аз не съм чела, но винаги съм се чудила защо се къпят бебетата всеки ден с ПРЕПАРАТИ, ако нямат нужда. Нали, не включвам тук излизания, оповръщане и тн. Това, което е писала Giada според мен е по-логично, харесва ми и това на Jasmin_veni. По-скоро както вече сте писали - с една-две капки Себамед, но не генерално с много шампоан и тн. Това до една възраст, разбира се, заради чувствителната кожа.
ada_smiles   bouquet

Според мен третата ФМ е нужна само ако има някакъв проблем. Все пак, ФМ за мен е задължителна в началото, после си е чиста глезотия, ако няма нещо специално да се променя.

Welinity - Този колан е ГЕНИАЛЕН! Даже може да си го направим сами  Peace Мерси! А и да се купи, може да се ползва на няколко чифта, не забравяйте =)

Да се похваля - снощи наистина май усетих по-различно бебето. Появи се едно ново усещане в коремчето ми и тръпна в очакване. А пък след вечеря, както си лежахме с ММ, той реши да положи глава на корема ми и изведнъж като се стресна и подскочи - каза, че чува нещо там вътре =) И си лежахме така няколко минути и го гледах как се диви и радва, направо ме хвана яд, че не мога аз да се сгъна =) Толкова е хубаво =)

# 643
Здравейте, отчетох се в близнашката тема, но за всички мили момичета, които ми стискаха палци и тук - оправиха се нещата, такова щастливо развитие  Heart Eyes Благодаря на всички за стиснатите палчета!
Добре дошла на Рени Simple Smile)
Смених си лекуващия лекар, утре ще сменя и джипката и всичко ще се оправи! Много хубаво ме съветвахте  bouquet Мълча си за къпането, защото нямам пряк опит. Удъжителят е много подходящ за априлки, които трябва да работят навън и няма как да си купят 10 панталона за бременни, а поддържат определен стил, благодаря за предложението и аз  Hug

Рози, ах, че сладко описваш! Още моите се гушат и не ги усещам!

Кой ще прави следващата темичка?
 - аз бих я пуснала, но имах проблеми и не искам да съм карък на всички. Нека някой, който е нямал проблеми, я пусне, да ни върви по хубаво. Рози, Ейми и Мацето ще помагат, сигурна съм  Heart Eyes

# 644
Честно казано, не очаквах такава полемика по темата за къпането, но пък е хубаво че има различни мнения. В крайна сметка, всеки ще реши за себе си. Ada_smiles, много ми харесват мненията ти, защото винаги са обосновани и явно базирани на доста четене и ровене.
Първото си дете къпех всяка вечер, но не съм я мазала. Един лекар, който уважавам, ни посъветва да го правим само при реална нужда. Слава богу, детето си е с хубава кожичка, и вече 4 г. не е имало някакви сериозни проблеми с това. НО...къпането беше мъчение, не й харесваше и я дразнеше, все още мрази да й мием косата. С второто дете не знам как ще бъде, но мисля, че ще се вслушам повече в сигналите от самото дете.

На мен пък от бременните дрехи се оказа, че са ми най-удобни комбинацията клин(чорапогащник) с рокля или туника, и май ще се придържам към нея. Само се опасявам, че към края може да ми се подуят краката, и да не мога да ги напъхам в ботушите  Blush

Общи условия

Активация на акаунт