ПЪРВИ клас - 4 тема

• 55 116
  • 731
  •   1
Отговори
# 705
  • София
О, дано да не се получи така!

# 706
  • София
Благодаря на всички за поздрави за РД на сина ми. Много весело си изкара на боулинга, ние пък луднахме с 20 деца. За догодина ще мисля нещо друго. Как не му е лятото рождения ден, тюх, тюф  Joy

Аз не виждам проблем да се обясни задачата. Има много надарени деца, които нямат практиката да решават подобен тип задачи по математика и това не им дава равен старт с останалите. Никъде в помагалата за първи клас, например, няма да се броят геометрични фигури. Едно незапознато дете има да се чуди какво е това. Не е е честно, спрямо вече "обиграни" на множество състезания деца. По-честно ми се вижда за всички да се обяснява и готово. Съвсем скоро условията ще се изписват и децата ще си ги четат сами. Никой няма да се чувства ощетен.  Peace

Има ли някой, който украсява с външна украса, но кабелът излиза извън пределите на къщата? Защото ние накачихме по терасите и фасадата светещи фонтани и маркучи, но контактът е вътре. Сега искаме да украсим една елхичка в двора, засадена преди няколко години, но кабълет на маркуча (1.5м) не стига до прозореза от гаража и ще трябва да извадим разклонителя за косачката. Това обаче означава, че контактът трябва да е навън, което ме притеснява. Мислехме с някакво фолио да го увием, но пак ще прави влага, според мен. Приемам всякакви съвети   bouquet

# 707
Честито на патерица на рожденника на feel_the_rush, много здраве и късмет, както и на всички именници от Никулден!
Честито и на тези, които днес празнуват защото са студенти реално или по душа!  - специално за Вела се сещам, макар че не се е включвала скоро.
При нас за съжелание нищо, с което да се похвалим. Напротив - болни сме всички вкъщи, начело с първокласничката, която кашля и от днес си е вкъщи. Дано се оправи бързо, че да не изпусне коледни концерти, представления / има от балета/, празненства.
Украса не сме правили вкъщи още, елхата я правим в деня на Бъдни вечер, но на щерката й разпечатах някакви занимавки от Крокотак, та ще помайстори, картички почна да рисува за Коледа.

Последна редакция: пн, 08 дек 2014, 11:41 от Mira_p

# 708
  • Перник
...Аз не виждам проблем да се обясни задачата. Има много надарени деца, които нямат практиката да решават подобен тип задачи по математика и това не им дава равен старт с останалите. Никъде в помагалата за първи клас, например, няма да се броят геометрични фигури. Едно незапознато дете има да се чуди какво е това. Не е е честно, спрямо вече "обиграни" на множество състезания деца. По-честно ми се вижда за всички да се обяснява и готово. Съвсем скоро условията ще се изписват и децата ще си ги четат сами. Никой няма да се чувства ощетен.  Peace
...

Аз точно това имам предвид под "обясняване" - тук трябва да преброите триъгълниците, тук - еди какво си, не да им кажат отговорите  Peace

Mira_p  Hug оздравявайте бързо!

# 709
  • София
Аз не бих рискувала. Честно казано, би ме било шубе. Обаче можеш да вземеш станиоли и орехи - такъв кеф е правенето на собствена украса... а след празниците се изяжда.
Завиждам ти за къщата... ама само малко./color]

# 710
  • София
...Аз не виждам проблем да се обясни задачата. Има много надарени деца, които нямат практиката да решават подобен тип задачи по математика и това не им дава равен старт с останалите. Никъде в помагалата за първи клас, например, няма да се броят геометрични фигури. Едно незапознато дете има да се чуди какво е това. Не е е честно, спрямо вече "обиграни" на множество състезания деца. По-честно ми се вижда за всички да се обяснява и готово. Съвсем скоро условията ще се изписват и децата ще си ги четат сами. Никой няма да се чувства ощетен.  Peace
...

Аз точно това имам предвид под "обясняване" - тук трябва да преброите триъгълниците, тук - еди какво си, не да им кажат отговорите  Peace

Mira_p  Hug оздравявайте бързо!

Проблемът е, че от "колко са триъгълниците? - което децата разбират от т-к=? - до "пребройте триъгълниците, но внимавайте, един в друг са" разликата е недоловима подсказка. и недоказуема... само че едното е огромна подсказка.

# 711
Проблемът е, че от "колко са триъгълниците? - което децата разбират от т-к=? - до "пребройте триъгълниците, но внимавайте, един в друг са" разликата е недоловима подсказка. и недоказуема... само че едното е огромна подсказка.[/color]
Именно Peace Има задачи с уловка и няма как да се знае къде колко е обяснявано.
Четох за обясняването на СМТ в някакво училище. Не е коректно.

# 712
Честито на всички настоящи, бъдещи и бивши студенти!
Честито на празнувалите през изминалите дни.

Вчера украсихме вкъщи, децата са много доволни. Имаме изкуствени две малки елхички и една голяма естествена елха. Меденките също са готови, тях  миналия уикенд ги пекох, и даже вече забравих че съм ги правила, защото съм ги сложила в кутии и съм ги скрила.
Стефи се е захванала да прави коледни картички ето част от тях,.

Жасмин мерси за инфото за Любословието. Вече бях забравила за него. Вчера обсъдих теста със Стефи, наистина е било лесно.

При нас няма да има Коледно състезание по математика, а ми се искаше да отиде. Аз също съм на мнение че трябва да се обясняват задачите.

feel the rush има ПВЦ канали за кабели, да ли няма те да ви помогнат.

# 713
  • София
Мимка, много идейни са картичките. Аз моят не знам дали ще дореди да направи на бабите.

За навън, кабелен канал не върши работа, той е за прибиране на кабели в сграда, няма защита от вода. За външна защита има контакти и щепсели с IP 68 защита, това е защита от прах и влага, точно за градини. Би могло и нещо, като муфа с такава защита да се използва, в която да се сложи сглобката, вероятно ще е по- сложно. Ми могло и с лента тип бишоп влагоустойчива да се увие мястото на сглобката, пак си остава рисково, ако не сте го направили, както трябва. Всичко това може да потърсите в железариите или веригите от типа бриколаж.

# 714
  • София
Честит празник на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти!   bouquet

Аз от грипа се сдобих с бронхит, доказан днес на снимка, с екстри 4-5 херпеса на горната устна.  #Cussing out  Дано само да не заразя детето, че то и без туй още си кашля.  Praynig  От утре или вдругиден ще го пращам уж на училище. Писна ми от болести, а зимата предстои...  Tired

# 715
То част от регламента на състезанието е да се досетят какво се тръси. Ако им го обяснят ще си останат прости сметки тип СБНУ. И Коледното си иска доплнителна подготовка. То е ясно за всички.

# 716
  • София
Не смятам, че трябва да се обясняват задачите на състезанията. Нали затова за 1 кл. са направени така, че детето само да се сети какво да паправи. То по тая логика за по -големите ученици да им се обясни коя теорема да използват. Трябва да се решат задачите и това е.
feel_the_rush,  имат задачки за преброяване на геометрични фигури. Ще те излъжа дали  в учебника или в упражнителната тетрадка на Булвест, но имат такива задачи.

# 717
  • София
Именно фактът, че се налага допълнителна подготовка на мен не ми харесва. Това е целият проблем, който най-чувствително започва да се усеща при кандидатстването след 7ми клас. Децата не са поставени на равен старт. Ще дам пример с компютърна игра - колкото повече играеш, толкова по-добър ставаш. Задачите са еднитопни, децата, които ходят по такива състезания са запознати с тях. Условията са им обяснявани многократно на т.нар. допълнителна подготовка, така че и при тях мноооого рядко се появява моментът, когато трябва да се справят с нещо сами. Когато аз бях ученичка, не си спомням да е имало олимпияди за нечетящи все още деца. А за тези, които ходят допълнително на уроци, не виждам какъв е проблемът, че на някой друг са му обяснили задачата, примерно. В крайна сметка, всеки трябва да го интересува собствения резултат, защото на тази възраст децата все още главно се състезават със себе си  Simple Smile

Home_rider, да дадеш теоремата, означава да им решиш задачата. Съвсем друго е, да им обясниш какво да правят с нарисуваното човече. Съгласна съм да се каже "пребройте фигурите", а не "пребройте фигурите и внимавайте за скритите". Нашите учебници са на Булвест, броене на фигури не съм срещала. Дадох задачата само като пример, има още много подобни  Peace

Благодаря на всички за идеите. Ние имаме държачи за кабели за фасадното осветление, но те са по-скоро от естетическа гледна точка, за да не виси кабелът по стената. Мен лично ме притеснява фактът, че кабелът трябва да мине поне 3 метра по тревата, което означава, че може да го затрупа сняг, нощем е по-студено, денем по-топло... Кондензън ми е най-голям проблем. Да не направим едно хубаво късо съединение и да изкара целият квартал Коледа на свещи  Joy

На всички болни - бързо оздравяване!

# 718
  • София
Аз си мисля, че децата като видят триъгълник и "?" до него се ориентират много добре. Така че, то това е подсказката.
Още повече в първи клас къде да са ходили на състезание - нали това са им първите състезания...Може би са единици тези деца, които ходят на Занимателна математика или нещо подобно и там да са виждали такива задачи, но иначе за състезания няма как да имат опит. Дано не греша само.
Ще видя довечера задачите, конкретно с броене на фигури и ще ти кажа къде са.

# 719
Най-добре да се напишат условя, но там ще дойде другият проблем, че някои не могат да четат още. Относно равния старт нали тези, които са решавали такива задачи, все пак са положили повече усилия. Съответно би трябвало да им се "отплатят" повече.
Примерно моята кифличка съм сигурна, че може повече ако седне да решава, но гледам целенасочено да я щадя и да й оставям време за игра. Просто си познавам психиката на детето и знам, че пресирането ще има обратен ефект.
Сега има състезания по толкова мого неща. Всеки може да избира на кое да ходи, кое му е интересно и в кое се чувства най-добър.
А седми клас, доколкото знам, е истинска истерия. Там без ходене по школи не става, за да се достигнат заветните стотни, които да дадат предимство. Искрено се надявам, докато стане време за кандидатстване, да променят системата към по-добро.

Морена, благодаря за линковете!

Болничките да оздравяват бързо! И аз карах нещо, почти цяла седмица. Мислех, че е настинка, но ми беше отпаднало няколко дена. Вкъщи се подвизавах само с маска.

Последна редакция: пн, 08 дек 2014, 14:01 от Пролетен дъждец

Общи условия

Активация на акаунт