Много мина, мъничко остана, скоро всяко Декемврийче ще се гушка в мама!

• 36 430
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
Аз днес бях на запис на тонове.Един вид кардиограма на беба (поне аз така го разбирам).Сложиха ме да легна, два колана  на корема и едно бутонче ми дадоха да го натискам ако усетя бебето да рита.След 20 минути ми изкара един лист с граници между  и 120 и 160 и между тях криви линии, точно като кардиограма.И ми го разпечата да го дам на моята Аг, защото тя нямаше възможност да ми ги направи.
И също така мисля, че има значение колко нов е апарата( ехографа, ултразвука) с който те преглеждат.Явно на моята й е стар, защото няма такова за слушане на тонове дори, а когато ходих на 4д на морфологията, човека си имаше всичко и ми пусна малко да чуя сърцебиенето.Може би на тези от вас, които не им казват да ходят за тонове, си ги слушат редовно на преглед, знам ли  #Crazy И аз се обърках вече....

# 481
Прави сте, че запис на тонове и прослушване на сърдечната дейност на плода са две различни неща!А аз досега наистина мислих, че е едно и също!...
Записът на тоновете, разбрах, е информативно скринингово изследване, което както и останалите скринингови изследвания през бременността не се заплаща от касата.
В нета пишеше също,че можем да го откажем и вместо него изискаме обикновено преслушване на тоновете със специалния стетоскоп - това всъщност ни се полага безплатно на всеки 2 седмици!

# 482
  • на брега на морето
За БХС не знам, но фетална морфология надали им е безплатна.
Точно този видеозон, за който говорех в 18 г.с е като ФМ, оглеждат 1 по 1 органите на бебето на хубав видеозон(и снимки дават). Но...лично на мен ФМ във 13 г.с. при Давидков(Варна) ми се видя по-обстойна и с повече детайли. Peace
БХС се полага на жени над 35 г. Ако си под 35г, и си поискаш БХС вероятно пак ще ти е безплатно(но ако имаш някакви причини). Иначе не зная. Аз не съм си правила БХС в Норвегия(не съм и искала), т.к. си правих в Бг. Но честно казано, аз не съм държала на БХС(а на ФМ). Peace Hug

# 483
  • София
На мен първата ФМ ми беше в 14 седмица. Гледаха ме на доста по-обикновен апарат в Майчин дом.Платих преди това за ехограф, но лекарката после каза, че е правила морфология и трябва да се доплати. Та изследването също това ми пише, мерила е там и нухална транслуценция. Та просто на тези по-скъпите апарати се вижда по-добре, може да се превключи на 3д да се види физиономията на бебето и да кажем има някакви екстри. Но и на по-стар апарат може да се направи изследването, вече на онези най-старите с миниатюрни екранчета всеки специалист ще е затруднен.

# 484
  • София
Ани, честит ви Калоян! Да е жив и здрав и да расне щастлив! Бързо възстановяване на теб!   bouquet

Момичета да кажа, че в петък във всички магазини Хиполенд ще има 25% намаление на всички стоки!
Ние до сега изчаквахме и нищо не бяхме купили, но сега ще се развихря, че то си дойде време!
В петък ще вземем кошара, матрак, корито, чаршафи- всичко съм си харесала от Хиполенд-а! Жалко, че и количката не ми е там...  Mr. Green
За съжаление не съм се спряла на шишета, помпа и стерилизатор... ама до петък може и да съм избрала...  Whistling

# 485
  • София
Не е ли само з аонлайн магазина, аз така разбрах  newsm78

# 486
  • София
Не, за всички магазини, включително и онлайн магазина!

# 487
  • София
Реших да ви изчета и тогава да пиша Simple Smile) Първо, честито на ani2 - да е много здрав и щастлив Калоян. На Мимченце количката много ми хареса  Heart Eyes и да спират земетресенията, а усмивката да е повечко на личицето ти Simple Smile

Аз ходех на ЖК горе долу 1 път в месеца (на 3-4 седмици, както дойдат свободните й часове). Всеки път освен приказките и въпросите ми, мерим кръвно и се мерим. Гледа ме и на ехограф като измерва данните на бебочко - глава, оглежда тяло, органи, пулс. Каза ми, че след 36 седмицае препоръчително всяка седмица да се следят тоновете и да имам минимум 2 прегледа при този, който ще ме изражда (за сега са двама и не съм избрала, в петък ще знам със сигурност кой ще е). По-спокойно ми е всеки път като я гледаме, а тъй като се познава доки с таткото, всеки път му записва дискове, ако не е дошъл  Joy
Моята шушулка, както не рита много и е спокойна, ако не я виждам ще се побъркам Simple Smile А и нямаше как да знам, че в 90% от случаите все се срамува и се крие  Flutter

Не знам дали е възможно, но както беше главично, от 2 дена се върти адски много и мисля, че е застанала напречно, нооо в петък ще разберем. Каквото такова Simple Smile

# 488
Ани-честит Калоян!    bouquet да ти е жив и здрав и все така лесно да преминава през трудностите в живота  Hug

Мимченце - честити покупки. Дано да не ви разтриса скоро пак!  Hug  Че сега само такива емоции ти липсват.... Аз живях 2 години в Еквадор - та много добре знам как тресе по тези дължини - бая по - силно от в БГ..  

Иначе за прегледите - тук е точно както го е описала Мелина - 2 ехографа,  3 пълни кръвни картини( в началото, в 4тия и в 7мия месец),  никакво записване на тонове (освен ако не влезеш в спешното), прегледите са на по 5 седмици,  през последните 2 месеца на 3 седмици: кантар,  кръвно, урина и в последното тримесечие - опипване на корема и 1 минутно слушане на сърцето.

Момичета, стискайте палци да не родя през следващите 3 дена,  че съм сам самичка  Praynig

# 489
Здравейте, мили мами. Отдавна не съм писала, но си ви чета дума по дума Simple Smile . Честито на всички мами, желая ви бързо възстановяване. Hug
Мимченце, благодаря за хубавите теми и пуу - страхотна кошара и количка, а Йойо е прекраснаа  Heart Eyes.
Аз си имам течение пре цялата бременност - точно такова воднисто и доста. Док каза, че е нормалноо. Микробиологията ми е чиста и не са води.
Мен на ЖК ме мерят, теглят, кръвно, последните 2 месеца слуша тоновете на бебо и ми опипва корема, до сега ме е гледал поне 7-8 пъти на ехограф и не съм плащала нищо, също така ме е гледал 2-3 пъти с вагинален ехограф и преглед отдолу, заради шийката, тогава ми е пускал и микробиология. Гледа си всеки път бебоо, плацента, води. Прати ме веднъж в Аго и ми направиха и запис на тоновете. Общо за бременността ми е пускана кръв и урина 4-5 пъти, антитела 2пъти и сега още веднъж ще ми пуска. Платих си само веднъж за антителата защото си беше превишил лимита по здравна каса, а каза че е важно да ги направим тази седмица. Аз ще си раждам в държавна болница ☺
Аз точно днес си взех матраче и ми беше голяма чуденка, дали с кокос или с елда. Разликата в цената беше малка и свдях побв 30 мин да ги пипам, та накрая с кокос взехме. Двулицев с мемори пяна и кокос.
Пожелавам леко раждане на всички и бързо възстановяване от сега, че не пила често и знам ли кога пак.. Laughing

# 490
И аз се включвам малко късно, но все пак.  Grinning Термина ми е на 12ти и все по-сложно ми става, общо взето само лежа, спя, ям и от време на време да свърша нещо, чувствам се като кит.  Laughing Чакаме уж момченце, но все още си стои с въпросителната до пола и така и не разбрах на 100%.  Малко по малко, иначе, почвам и аз да се притеснявам, ще разбера ли кога трябва да се тръгва, да не стане късно, да не е фалшива тревога и т.н., но се придържам към спокойствието и ще гледам да края да е така, би било много полезно да ми се получи.  Laughing
Иначе за прегледите мен още никой нищо не ми е мерил.  newsm78 На 17ти бях на преглед, имах консултация с анестезиолог, тъй като ще раждам с епидурална упойка, та разпитваха ме колко кг съм тежала, колко съм сега и бяха особено очудени, че не знам колко съм висока с точност, сякаш се предполага всеки ден да се меря. Сега на 24ти пак ще ходя, ако и този път мине само в приказки, ще питам дали не е нужно да се мери тегло, кръвно, НЕЩО въобще, че почва да ми се вижда претупана малко тази работа и да се притеснявам, че ще пропуснат нещо важно, хич им нямам доверие на докторите, а и не само на тях, де, като цяло съм си недоверчива. След 24ти най-много още един преглед да може да се уреди преди раждането, аз не съм много запозната на какво трябва да се обърне внимание, така че ако може по-опитните да споделят, за да не ми претупват прегледите.  Sad

На Ани ЧЕСТИТО! Живо и здраво да ти е и бързо възстановяване на теб!  smile3501

# 491
Честито и от мен на новата мама!

Сега да ви кажа как протича една консултация в Троян. Провежда се само от акушерка, която се занимава само с това. Тегли ме, мери ми кръвното, големината на корема, слуша тоновете на бебето, и ми обяснява всичко, което следва да ми се случи през този месец от бременността, пита ме за въпроси. А, вече, ако си взимате болнични, вас ви хоспитализират. Тогава ми взимат кръв, урина, запис на тонове (около 10мин.) и снимка с размери на бебето от ехограф. При изписване от болницата пак взимат кръв, но само това. При нас, ако не съм в болнични, ехограф безплатен има 3бр. за целия период на бременността, иначе - 30лв. Но, ако излизам в болнични има при всяко постъпване в болницата.

# 492
Добро утро, момичета! Желая ви хубав и успешен ден!  Hug и по- малко болежки, защото сме към края си Simple Smile
Gallaa , ти беше от Хасково, нали? В нашето АГо ли ще раждаш и при кого?

# 493
Ани, честито бебе! Да е жив и здрав!  Hug
И аз се притеснявам малко да не би да не разпозная контракциите и да се наложи да раждам нормално седалищно, но каквото стане, дано да дочака прегледа следващия петък, когато ще решавам окончателно за секциото.
Има един сайт -  spinning babies (пусни го в гугъл), на който има упражнения за обръщане на бебето. На мен очевидно не ми се получи, но при някои работи. Освен това там пише, че най-важното за леко раждане е симетрията на корема. Моят преди беше наостина ужасно крив, а след упражненията - две седмици по два пъти на ден се обръщах с главата надолу, както е показано - стана много симетричен! Кой знае, може и заради това да родих толкова лесно и безпроблемно. Не вреди да се пробва Simple Smile

# 494
Дакота, не с епритеснявай. За да стане нещо на бебето от ехограф, нещо като облъчване, трябва сигурно денонощно да стоиш до него и пак няма да ти стигнат 9 месеца да ти причини вреда. Виж рентгена е друго нещо.

Цвети, и аз съм с  такива притеснения.Нямам против да си раждам нормално, но седалищно ме е страх. Имам познати, които са раждани така и са с луксация, седяли са с месеци в гипс, правени са им операции.
А и предполагам ако е първо е доста по-мъчително и накрая пак може да се наложи да те срежат.

И мен много ме беше страх. Бях се подготвила, че ще се мре - сериозно! Даже затова така цъфтя и сияя сега. Пробвай сайта, който съм цитирала по-рано и дано бебче се обърне! По-големият ми син се обърна последната седмица, а го преносих 4 дни.

Общи условия

Активация на акаунт