Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 17-та тема

  • 205 946
  • 530
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 249
Разкошни неща показвате, момичета! Поздравления!
И аз правя питки, бухват и са вкусни, но конци посмъртно не мога да докарам...
Каква е тайната да се получат конци.
Тестото ми е 50/50 вода и прясно мляко, 1 яйце и 1 белтък, мая, сол, малко захар, няколко с.л. олио, брашно до меко тесто.
Чакам маята да втаса в началото, като я разтворя в течността с малко брашно, захар и сол и после втасва втори път в тавата.
 newsm78  newsm78

Когато я оформям се стремя винаги да има елемент на усукване, или навивам на руло с мазнина и режа на кръгчета и все се надявам да станат конци, ама не...

# 301
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Bengie, солта и мазнината не се смесват никога директно с маята. Аз винаги ги поставям някъде по средата и после останалите продукти отгоре. Или малко брашно, сол, мазнина, брашно и тогава останалите продукти отгоре и меся с миксера, с бъркалките за тесто.
Иначе за конците бях писала някъде в темите  за Великден, за козунаците. Мисля че беше в темата от 2012 година.

Huliganka, за да не спамя, редактирам. Разкошна питка!  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 19:34 от Venetta

# 302
  • Мнения: 1 276
Момичета, страхотни питки както винаги!  Heart Eyes

Ето и от мен една Simple Smile

# 303
  • Мнения: 249
Venetta, много ти благодаря за отговора. Това за солта не го знаех. Иначе олиото не го слагам в началото така или иначе.
Наистина, в 2012 са ти коментарите за конците. Ще ги имам предвид следващия път.
 Peace

# 304
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Venetta, много ти благодаря за отговора. Това за солта не го знаех. Иначе олиото не го слагам в началото така или иначе.
Наистина, в 2012 са ти коментарите за конците. Ще ги имам предвид следващия път.
 Peace

Моля, Bengie!

Мазнината можеш да я сложиш в началото, само да не е в директен контакт с маята. Аз никога не слагам който и да е продукт  по-късно. Винаги сипвам всичко заедно. Единственото за което внимавам, е, да не сипя мазнината и солта, и отгоре маята. Също най-добри конци се получават от брашно тип 480 за Австрия, за България сигурно ще е около 500 някъде или 550 може би, не знам. Тук има и брашно тип 700, но от него не се получават конците, които съм свикнала да виждам в моите козунаци. В BG може би такова брашно ще е тип 1000 или 1050, нещо около тези цифри трябва да е.
Просто опитай. Все ще се получат. Също тестото не трябва да е твърдо. Или избираш стегнати и красиви форми или малко разлети, или да кажем по-свободни, но пък пухкаво и с нежна структура печиво.
Пожелавам ти успех!  thumbsup

# 305
  • Мнения: 378
Питка за кръщене

Питка за сватба

# 306
  • Мнения: 378
Питка за дете

# 307
# 308
  • Мнения: 378
Питка за Кръщене

# 309
  • Мнения: 1 907
Гледах в началото на темата, но не открих или поне не разпознах рецепта за "вечно тесто". Майка ми го правеше и питките ставаха разкошни, а аз най-много го харесвах на мекици  Rolling Eyes .
Някой има ли рецептата?  Praynig

# 310
  • Мнения: 22 867
Гледах в началото на темата, но не открих или поне не разпознах рецепта за "вечно тесто". Майка ми го правеше и питките ставаха разкошни, а аз най-много го харесвах на мекици  Rolling Eyes .
Някой има ли рецептата?  Praynig

Incognito,погледни рецептата в темата. Peace

# 311
  • Мнения: 378
Питка за бебе

# 312
  • Мнения: 378
Питка за бебе

# 313
# 314
  • Мнения: 378
Питка за сватба



Общи условия

Активация на акаунт