За заплатите, домашните помощници и персийските килими!

• 84 977
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 1 680
  • София
Не мога да повярвам, но съм съгласна с Герри.
Wild Rabbit  bouquet

# 1 681

Именно затова винаги съм била привърженик на времево-обусловеното планирано забременяване когато имаш някакъв финансов ресурс за да можеш безпроблемно да се откъснеш за 3-4 години ,в които не само да отделиш внимание на най-ценнияят си ресурс ,но и да се преквалифицираш и опресниш /обогатиш резюмето си и по друг начин .

И аз съм привърженик на планирането на бременността и майчинството (когато това е възможно естествено), но не и на 3-4 г откъсване от работа. И това далеч не е обусловено само от наличието или липсата на финансов ресурс.
Има професии, които не предполагат преквалификация,  и дори допълнителната квалификация е свързана с обучение извън дома. Има жени, които са инвестирали толкова в себе си като обучение, придобиване на умения, квалификация, достигане на позиции, че откъсването за 3-4 г. не само, че ги връща кариерно назад, но и понякога съвсем ги изхвърля от играта. Има и жени, които не се чувстват удовлетворени, когато не се развиват професионално, и не, това не ги прави егоистки. И тогава идва времето на личните избори, които никой страничен няма право да осъжда като правилни или грешни  Peace.

Последна редакция: сб, 07 фев 2015, 13:11 от Andji_B

# 1 682
В тази тема предимно такива се изказаха. И нямам против техния избор, имам против това да е преобладаващото мнение. Сега остава онези, които са решили да се посветят на децата си за известно време, да се почувстват виновни, че не се развиват и че се занимават с такова елементарно и  безполезно дело като отглеждането на нов човек.

# 1 683
Сега остава онези, които са решили да се посветят на децата си за известно време, да се почувстват виновни, че не се развиват и че се занимават с такова елементарно и  безполезно дело като отглеждането на нов човек.

Т.е. тези, които са се върнали рано на работа не са били посветени на децата си и не са ги отглеждали.  Tired

# 1 684
Естествено, че не сме били посветени в същата степен и че някой друг ги е отглеждал, докато сме работели. Не виждам защо това трябва да се отрича.
Аз също съм от тези, които се върнаха на работа след първата година (първият път след 10 месеца). Но отношението към майчинството в темата намирам за едностранчиво и неточно.

# 1 685
Естествено, че не сме били посветени в същата степен и че някой друг ги е отглеждал, докато сме работели. Не виждам защо това трябва да се отрича.

Можеш да твърдиш каквото си искаш, но това не прави твърденията ти всеобщо валидни.

# 1 686
В тази тема предимно такива се изказаха. И нямам против техния избор, имам против това да е преобладаващото мнение. Сега остава онези, които са решили да се посветят на децата си за известно време, да се почувстват виновни, че не се развиват и че се занимават с такова елементарно и  безполезно дело като отглеждането на нов човек.

Какви по-точно се изказаха? Мненията са на двата полюса: едните - за по-дълго отглежане на децата вкъщи от майката, другите - за по-ранно връщане на майката на работа. Аз не можех да си позволя да си гледам детето вкъщи до 3-4 г., съответно не съм го направила.
Нямам проблем с преобладаващото мнение, стига да не се правят опити да ми бъде налагано като единствено правилно и меродавно.
Аз не съм коментирала избора на някоя друга жена кога да се върне на работа, но и не мога да се съглася с това, че жените, които се връщат по-рано от 3-4  г. на работа са егоистки, че децата "са метнати" нанякъде и т.н., защото ако се върнеш назад в темата и това е писано  Peace.

# 1 687
  • София
Естествено, че не сме били посветени в същата степен и че някой друг ги е отглеждал, докато сме работели.
Може да не се посвещавам по същия начин , но на никой в къщи не му пука дали и докога съм му бърсала дупето лично и на всяко изхождане.

Бас, че не искат друга майка и съпруга, ако можеха да върнат времето назад. Бас, че ме смятат за много посветена майка.

Майчината грижа отдавна не е само физическа и емоционална грижа, 2015 година сме.

# 1 688
  • София
В тази връзка,  забелязала съм,  че за мнозинството майчинството е свързано основно със задоволяване на физиологичните нужди.  В моята отчетна почти не става дума за възпитание, обучение. Темите са ограничени до хранене, болежки и изхождане. Предполагам, че и в другите е така.

# 1 689
В общи линии масовата майка на масовото бебе гледа да е нахранено, да се изсрало, да не е болно, да не киселее излишно и да спи що-годе поносимо като време. И това е вид възпитание- да ядеш в рамките на някакви часове, да се научиш, че след тва следва измиване, облекчаване на физиологични нужди, сън, игра .... Класическа музикална школа за тримесечни е само пожелателно възпитание.

# 1 690
Напротив, с изключение на едно-две, останалите мнения категорично подценяват плюсовете на отглеждането на детето от майка му. И то именно от онази майка, която е достатъчно образована, достатъчно интелигентна, та да е способна да даде на това дете достатъчно добър старт.
Разбира се, ако жената се чувства некомфортно само да отглежда дете и има нужда да се върне на работа, за да се чувства пълноценен човек, тя трябва да има избор да го направи (в България между другото това се приема за добър избор). Но ако тя намира, че майчинството е не само досадно задължение, но и вдъхновяващо занимание, също трябва да има обществено одобрение за този си избор.
П.П. Вие наистина ли смятате, че докато децата ни са на ясли и с гледачки, имат нужда само да бъдат подсушени и нахранени?

# 1 691
Напротив, с изключение на едно-две, останалите мнения категорично подценяват плюсовете на отглеждането на детето от майка му. И то именно от онази майка, която е достатъчно образована, достатъчно интелигентна, та да е способна да даде на това дете достатъчно добър старт.
Разбира се, ако жената се чувства некомфортно само да отглежда дете и има нужда да се върне на работа, за да се чувства пълноценен човек, тя трябва да има избор да го направи (в България между другото това се приема за добър избор). Но ако тя намира, че майчинството е не само досадно задължение, но и вдъхновяващо занимание, също трябва да има обществено одобрение за този си избор.
П.П. Вие наистина ли смятате, че докато децата ни са на ясли и с гледачки, имат нужда само да бъдат подсушени и нахранени?

Напротив, далеч повече от един-двама потребителя са: Татко Мецан, Nenna, the wishmaster, Barefoot Kontesa, L'Agent, ти самата, не ми се връща повече назад, сигурно има и други в подкрепа на по-продължителното домашно отглеждане на децата. Аз приемам тяхното мнение и избор, въпреки че са коренно различни от моите.
Това, че върналите се по-рано на работа смятат майчинството за "досадно задължение" е личното ти мнение и е доста далече от моята реалност.
А какво е добър старт ми е интересно да чуя.

# 1 692
  • София
Всъщност аз не съм нито на единия, нито на другия полюс.
Не намирам майчинството за досадно задължение, но в същото време знам, че съм егоист и не съм педагог, така че на децата в някои случаи им е по-добре в градината.

# 1 693
Всъщност аз не съм нито на единия, нито на другия полюс.

Явно аз съм интерпретирала погрешно мненията ти, извинявам се за което.

# 1 694
или пък не му стига...сивото....поне деца да гледа. Перфектното оправдание.

Не ти е логично изказването. Простите хора често са и бедни, а, като нямаш пари да изгледаш децата, ще бързаш да се върнеш на работа.

Въпрос на приоритети и възможност за избор. Един трябва да бърза (по професионални причини, финансови, физически), друг не. Съвсем обикновено обяснение си има Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт