За заплатите, домашните помощници и персийските килими!

• 84 977
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 1 725
Именно, 'амнайсет страници с вменяване на вина за чуждия избор. И от двете страни.

# 1 726

И какво пречи това да е преобладаващото мнение  newsm78 ? Засяга ли избора на тези, които са решили да останат по-дълго в майчинство ?
Ако се чувстват виновни, то определено това не е по вина на останалите.

Не, не се чувстват виновни. Дразнят ги опитите да им се вменява вина.

А тези, които са се върнали по-рано на работа, направо с перце ги галят в тази тема  Mr. Green.
То не бяха "егоистки", "метнали" "най-ценния си ресурс" на отглеждане някъде, "отдадени в различна степен" на децата си и т.н., и т.н. (простете неточността на цитатите). Кал се хвърля и от двете страни  Peace.

# 1 727
Добре, че още темата не е стигнала до тези, които нямат желание за деца  Mr. Green

# 1 728

И какво пречи това да е преобладаващото мнение  newsm78 ? Засяга ли избора на тези, които са решили да останат по-дълго в майчинство ?

А тези, които са се върнали по-рано на работа, направо с перце ги галят в тази тема  Mr. Green.
То не бяха "егоистки", "метнали" "най-ценния си ресурс" на отглеждане някъде, "отдадени в различна степен" на децата си и т.н., и т.н. (простете неточността на цитатите). Кал се хвърля и от двете страни  Peace.
Съжалявам ,че се припознавате и от двете страни.

Аз не съжалявам ,че съм отделила времето за детето ни и пиша кое и как е за мен по-доброто и планирано случилото се . А ,че за други важното е друго ми е интересно да прочета и да видя и други  гледни точки ,но дотам. Нито аз ще стана като тях ,нито пък очаквам те да са като мен . Различни планети сме просто .

Убедена съм ,че за нас съм направила най-добрият избор спрямо живота и разбиранията ни като семейство ,а другите са ми непознат вид и истински любознателно и интересно ми е кое би ги накарало до си дадат бебето на година на ясла примерно.

И не ме припознавайте, не съм 'привързана майка' със слинг , кърмене до 3 години и със спящо дете до 1ви клас тип 'цялото семейство на една спалня' . Peace

# 1 729
Скрит текст:

И какво пречи това да е преобладаващото мнение  newsm78 ? Засяга ли избора на тези, които са решили да останат по-дълго в майчинство ?

А тези, които са се върнали по-рано на работа, направо с перце ги галят в тази тема  Mr. Green.
То не бяха "егоистки", "метнали" "най-ценния си ресурс" на отглеждане някъде, "отдадени в различна степен" на децата си и т.н., и т.н. (простете неточността на цитатите). Кал се хвърля и от двете страни  Peace.
Съжалявам ,че се припознавате и от двете страни.

Аз не съжалявам ,че съм отделила времето за детето ни и пиша кое и как е за мен по-доброто и планирано случилото се . А ,че за други важното е друго ми е интересно да прочета и да видя и други  гледни точки ,но дотам. Нито аз ще стана като тях ,нито пък очаквам те да са като мен . Различни планети сме просто .

Убедена съм ,че за нас съм направила най-добрият избор спрямо живота и разбиранията ни като семейство ,а другите са ми непознат вид и истински любознателно и интересно ми е кое би ги накарало до си дадат бебето на година на ясла примерно.

И не ме припознавайте, не съм 'привързана майка' със слинг , кърмене до 3 години и със спящо дете до 1ви клас тип 'цялото семейство на една спалня' . Peace

Никога не съм страдала от чувство на вина по отношение житейските си избори. В поста си апелирах за повече толерантност към избора на другите, дори и той да е коренно противоположен на нашия собствен.
Аз пък съм от тези майки с изключително кърмено на поискване бебе, късно захранване, спане на едно легло, виж със слинг не успях да се уредя  Mr. Green, и тръгване на работа, когато детето е на година и месеци. Търсиш закономерност там, където няма такава  Peace. И ако не беше проработил вариантът с помощ от баби и детегледачка, и ние щяхме да опрем до яслата. Направих го, защото ако се бях отказала, щях да си загубя мястото за специализация и не се знаеше кога пак ще бъдат отпуснати места, дали ще има  за специалността, която аз искам, и дали изобщо ще се класирам. От позицията на времето, правилно решение.

# 1 730
Ама, Анджи, аз съм от твоя клуб. Просто не приемам ролята на майчинството да се неглижира, а ми се струва, че напоследък има такава тенденция. Ако живеехме в общество, което смята, че мястото на жената е до печката, простора и с децата цял живот , щях да съм първата, която да скочи срещу подобна перспектива на всяка цена.
Цитат
Добре, че още темата не е стигнала до тези, които нямат желание за деца  Mr. Green
Ами то ако нямах деца и четях форума, сигурно щеше да ми се отще да раждам Simple Smile

# 1 731
Анджи ,нали съзнаваш ,че си малцинство и че тези твоите причини не са валидни за масата майки навън .  bouquet

Много ясно си спомням първите 3 години на детето в България колко майки от форума и извън него си бяха у дома ,а децата на ясли на по година и половина деца..Там  щели да ги научат там на гърне ,да се хранели ,защото иначе били злояди , да се 'социализирали'  ,а те по кафета , Мола и на клюки в градинката на яслата ...

Затова и казвам ,че изборът който всеки прави е такъв какъвто е и дано всеки си изнамери измежду многото гледни точки онази неговата положителната ,която му импонира и която ще е масово по-добрата .

Последна редакция: сб, 07 фев 2015, 20:57 от Анонимен

# 1 732
Интересно ми е, щом най-ценният ресурс на жената е дeтето....
Хм...ресурс.
Детето си е баш разход, ако питаш мен.
Ресурс може да е след като умреш от старост.

# 1 733
Интересно ми е, щом най-ценният ресурс на жената е дeтето....
Хм...ресурс.
Детето си е баш разход, ако питаш мен.
Ресурс може да е след като умреш от старост.

Герри, според моето дете, което ми обяснява разликата между нея (има добри оценки и работи много усърдно, но има много голямо участие от моя страна) и приятелката и (доста мързелива, но и мързелива майка): Ти инвестираш в мен! Един ден ще се пенсионираш и ще ходиш на спа и концерти, защото аз ще се оправям сама, а на Г майката няма да може, защото ще трябва да издържа дъщеря си". Та определено до един момент са голям разход, а след това са инвестиция, според дъщеря ми. А дано! Не искам да ме издържа, а да съумее да издържа себе си, за да мога аз да ходя по спа и концерти.

# 1 734
Ще ходиш по Спа и концерти, ако Господ реши да ти даде дълъг живот.
Тоест първо се прави разхода, пък прихода е  "ако стане"
Децата не могат да се сравнят с бизнес начинание, а по-скоро са средство да си чешеш егото... Grinning

# 1 735
Ще ходиш по Спа и концерти, ако Господ реши да ти даде дълъг живот.
Тоест първо се прави разхода, пък прихода е  "ако стане"
Децата не могат да се сравнят с бизнес начинание, а по-скоро са средство да си чешеш егото... Grinning

Що бе, още 10 години (да завърши гимназия и университет) и се пенсионирам! Laughing

# 1 736
С 200 лв. пенсия ??? Точно за СПА и концерти???

# 1 737
  • София
... На мен ми беше интересно по-скоро за тези, които са се върнали на работа още след месеци след раждането или година- на каква позиция са били, та се е налагало толкова скоро да заемат поста . За България конкретно. Защото кариера, бебе и дом на мен ми се струва доста, та чак и за форум остава.. Феномен, в положителния смисъл естествено.

Току що говорих с една приятелка, върнала се на работа след втория месец.
Маркетинг мениджър е на компания, която присъства в потребителските кошници на по-голямата част от четящите тук. Грижи се за екип от 20 човека, някои назначени лично от нея и чиято работа/доходи зависят от нея.

Та, понякога изборът се оказва по-сложен и не е въпрос само на лични предпочитания или егоизъм.

# 1 738
С 200 лв. пенсия ??? Точно за СПА и концерти???

Аз живея в Канада и си правя частна пенсионна застраховка. Изобщо няма да е 200....

# 1 739
Току що говорих с една приятелка, върнала се на работа след втория месец.
Маркетинг мениджър е на компания, която присъства в потребителските кошници на по-голямата част от четящите тук. Грижи се за екип от 20 човека, някои назначени лично от нея и чиято работа/доходи зависят от нея.

Та, понякога изборът се оказва по-сложен и не е въпрос само на лични предпочитания или егоизъм.

Именно. В дългосрочен план това е точно мисъл за наследника, не са себе си. Споменатият тип жени обикновено са във фирми не в сивата икономика - заплати на светло, по-висока осигурителна основа. Непряко това са парички и за детето.

Друг аспект - осланяш се няколко години (или десетки) на мъжа да те издържа... чудесен късмет наистина (Дай Боже всекиму). Но какво правим ако изведнъж по някакъв повод (развод или не дай Боже друго) останеш без тази удобна мъжка основа?

Губиш почва под краката. Тръгваш да търсиш работа понеже детето няма вина за това, че ти си останала сама... Това добре, но на интервюто все някой ще се сети да те пита: "Вие с какво се занимавахте в последните 2-3 или 4 години?".

Отговаряш какво...? "Ами аз бях майка". Да, това е прекрасно, но все пак3-4 години...? М? Доколко си запазил трудови навици и си в час с променящите се неща?

Категорично смятам, че стоене вкъщи по майчинство над година ако детенцето е здраво и няма нужда от някакви специализирани грижи... е много. В дългосрочен план се отразява на дохода. Оттам и на детето.
И да подчертая дебело "ако детенцето е здраво и няма нужда от някакви специализирани грижи", за да не се отвличаме в спорове недочели.

Общи условия

Активация на акаунт