За заплатите, домашните помощници и персийските килими!

• 84 977
  • 1 898
  •   1
Отговори
# 1 695
Много са ви грешни схващанията, че върналите се на работа преди и след навършване на първата година, смятат майчинството за досадно задължение. Всяка, която сподели, че го е направила, обясни и защо го е направила, ама кой да чете.
Много от тези - върналите се рано на работа, може би са по-всеотдайни и любящи майка. Всяка майка, всяка жена е отделна личност и няма как да се правят генерални заключения.

# 1 696
В тази връзка,  забелязала съм,  че за мнозинството майчинството е свързано основно със задоволяване на физиологичните нужди.  В моята отчетна почти не става дума за възпитание, обучение. Темите са ограничени до хранене, болежки и изхождане. Предполагам, че и в другите е така.

Е, то до определен момент физическите нужди са основни. До голяма степен те определят и емоциите.Ако малкото бебе е нахранено, спокойно, сменено,и здраво, то ще е щастливо. Първото нещо, което научих като майка е, че бебетата плачат ако са гладни, мокри или недоспали. Ако продължат да плачат, може и да са болни.   

За мен въпросът е сложен. Много коментари се написаха относно това как майчинството би попречило на кариерата. Има и друга гледна точка - след като жената стане майка, плановете и за кариера може да се променят, приоритетите на човек се променят. Мога да кажа, че аз бях абсолютно отдадена на работата си, с огромни амбиции, с много отворени пътища. В един момент "се размножих", както се изрази шефът ми и зведнъж приоритетите ми се промениха. Намерих си работа, която отговаря абсолютно на образованието ми, е добре заплатена, но ми оставя много време за семейството. Предпочитам вместо да ходя по конференции и да престоявам на работа практически непрекъснато, както беше по-рано, имам възможност да работя от-до. Та така, както всяко нещо, има две страни.

# 1 697
Интересно ми е, щом най-ценният ресурс на жената е детето, защо изобщо жените си правят труда да учат след 8ми клас, а не си стоят вкъщи да домакинстват. Плюс ходене по дискотеките 2-3 пъти седмично, докато "заберат" импониращ им партньор, с когото да направят заветното бебе. Дори претендиращите ми за невероятна интелектуалност колежки от голям град в университета си срещнаха съпрузите в барове и клубове, а не на лекции.
Дали майчинството е досадно задължение - не знам. Обаче знам, че преди 5 мин четох поредната тема "изпушвам вече от домакинстване, как да релаксирам".

# 1 698
или пък не му стига...сивото....поне деца да гледа. Перфектното оправдание.
Не ти е логично изказването. Простите хора често са и бедни, а, като нямаш пари да изгледаш децата, ще бързаш да се върнеш на работа.

Съдейки по темата, а и не само, на работа бързат да се върнат високоплатените специалисти. На бедните за какво им е да се върнат рано, вместо да  взимат същите пари, като си седят вкъщи 2 години.

# 1 699
Именно. Аз писах, че имам/ правя кариера, но стимул във финансов аспект да се върна рано на работа, ако съм по майчинство- не! Нито съм по-малко образована, нито по-малко квалифицирана, просто учителите у нас започват с брутна работна заплата от 530 лева.

# 1 700
Интересно ми е, щом най-ценният ресурс на жената е детето,

Кой го е написал някъде?
Хората друго говорят, но само за тези, които не само четат, но и разбират... Че е важно в началните години да си до детето си- дали, защото много боледуват и не можеш всяка седмица да отсъстваш от работа; дали, защото не си доспиваш и не си пълноценен работник; или пък, защото на цял работен ден няма да получаваш от ролята си и на майка достатъчно, а може и да не се доверяваш на чужд човек, да нямаш обаче и баби.. Милион причини има майката да иска да си е вкъщи с децата и не е задължително да е богата, бедна, умна, тъпа, красива или грозна. Simple Smile

Нина, темата не е живият живот. На майка, която има дете за отглеждане, но е с ниски доходи и трябва да работи, едва ли и остава време за бг-мамма. Виж, висококвалифицираните специалисти явно и в работно време намират. Simple Smile

ПП. Сега съвсем сериозно, много се радвам, че майките в България имат възможност за кариера. Бях останала с впечатление, че само някои страни на Запад и отвъд океана дават такъв шанс. Та, ако някой иска, може да разкаже за успехите на професионалната си стълбичка. Ще е интересно не само за мен предполагам.

Последна редакция: сб, 07 фев 2015, 15:23 от Ли Лу

# 1 701
Интересно ми е, щом най-ценният ресурс на жената е детето,

Кой го е написал някъде?
Хората друго говорят, но само за тези, които не само четат, но и разбират...

Именно затова винаги съм била привърженик на времево-обусловеното планирано забременяване когато имаш някакъв финансов ресурс за да можеш безпроблемно да се откъснеш за 3-4 години ,в които не само да отделиш внимание на най-ценнияят си ресурс ,но и да се преквалифицираш и опресниш /обогатиш резюмето си и по друг начин .

Whistling

# 1 702
  • София
Какъв ресурс? То си е разход! Mr. Green

# 1 703
В тази тема предимно такива се изказаха. И нямам против техния избор, имам против това да е преобладаващото мнение. Сега остава онези, които са решили да се посветят на децата си за известно време, да се почувстват виновни, че не се развиват и че се занимават с такова елементарно и  безполезно дело като отглеждането на нов човек.

И какво пречи това да е преобладаващото мнение  newsm78 ? Засяга ли избора на тези, които са решили да останат по-дълго в майчинство ?
Ако се чувстват виновни, то определено това не е по вина на останалите.

# 1 704
Какъв ресурс? То си е разход! Mr. Green

Naughty Тцъ, не е! Туй си е инвестиция..... Вадиш едни суми и се надяваш на нещо в бъдеще..... Grinning

# 1 705
ПП. Сега съвсем сериозно, много се радвам, че майките в България имат възможност за кариера. Бях останала с впечатление, че само някои страни на Запад и отвъд океана дават такъв шанс. Та, ако някой иска, може да разкаже за успехите на професионалната си стълбичка. Ще е интересно не само за мен предполагам.

Има много жени с прекрасна кариера и много добри доходи, не са единици Peace

# 1 706

Именно затова винаги съм била привърженик на времево-обусловеното планирано забременяване когато имаш някакъв финансов ресурс за да можеш безпроблемно да се откъснеш за 3-4 години ,в които не само да отделиш внимание на най-ценнияят си ресурс ,но и да се преквалифицираш и опресниш /обогатиш резюмето си и по друг начин .

Whistling

Извинявам се. Наистина съм го пропуснала.. Да му мисля, като не съм родила нито ресурси, нито инвестиции. Като че ли при мен се върти около любов, радост, но и грижи и разход Crossing Arms

Иначе по време на майчинството прибавих още две квалификации към професионалния профил. Ето начин да се използва времето вкъщи не само за бърсане на дупета. Но ми се получи чак след второто дете, защото при първото едва си държах очите отворени. А бях чела, че бебетата спят по шестнайсет часа и малко прецакана се почувствах, но това е друга тема..

# 1 707
Интересно ми е, щом най-ценният ресурс на жената е детето, защо изобщо жените си правят труда да учат след 8ми клас, а не си стоят вкъщи да домакинстват. Плюс ходене по дискотеките 2-3 пъти седмично, докато "заберат" импониращ им партньор, с когото да направят заветното бебе.

В държавата, в която живея много малка част от жените работят и от малки се подготвят да са съпруги и майки. Голяма част от момичетата правят точно това, което казваш. Ходят на училище до 16 години и разбиват дискотеките колкото се може по-често. Въпреки че като гледам най-младото поколение поразчупва това статукво (продължавата образованието си, работят), най-посещаваният subject в училище си остава готварството.

# 1 708
В тази тема предимно такива се изказаха. И нямам против техния избор, имам против това да е преобладаващото мнение. Сега остава онези, които са решили да се посветят на децата си за известно време, да се почувстват виновни, че не се развиват и че се занимават с такова елементарно и  безполезно дело като отглеждането на нов човек.

И какво пречи това да е преобладаващото мнение  newsm78 ? Засяга ли избора на тези, които са решили да останат по-дълго в майчинство ?
Ако се чувстват виновни, то определено това не е по вина на останалите.
Напротив, има голямо значение кое едно общество приема за ценно. Но е странно, че дори в майчински форум децата се определят като спирачка за развитието, а периодът на отглеждането им се смята за "черна дупка". Нищо, че става въпрос за две-три години, а ще работим има-няма 30-40.
Струва ми се, че тези, които са си останали вкъщи, няма как да се чувстват виновни. Но ако изборът им се приема като неприемлив от обществото, ако според шефове, колеги, близки, те отдават време на една неважна цел, то може те да бъдат принудени да се върнат на работа по-рано.
Софи, много ми хареса мнението ти.

# 1 709
Има много жени с прекрасна кариера и много добри доходи, не са единици Peace

Има, разбира се, аз също познавам десетици. Повечето всъщност са със собствен бизнес и не мога да кажа точно кариера (изкачване на професионална стълбичка), а другите, за които се сещам, са се реализирали максимално след четирсет. На мен ми беше интересно по-скоро за тези, които са се върнали на работа още след месеци след раждането или година- на каква позиция са били, та се е налагало толкова скоро да заемат поста . За България конкретно. Защото кариера, бебе и дом на мен ми се струва доста, та чак и за форум остава.. Феномен, в положителния смисъл естествено.

Общи условия

Активация на акаунт