Отговори
# 1 185
Аз общо взето се контролирам в колата, проявявам разбиране, освен когато бързам. Или поне така си мислех.
Онзи ден да светофара, нещо се замотаха традиционно, аз понечих да изкоментирам, ама се сетих, че не съм сама и си затворих устата, но зад мен се чу едно мощно, възмутено. хорово:
ОХЛЮЮЮЮВ!

# 1 186
  • София
И аз се заключвам.

Но веднъж ходих до Люлин и ми направи впечатление, че в момента, в който се пресече тънката червена линия, която разделя зоните, стана изключително наситено на пернишки маневри и речник, усещах го дори през затворените прозорци и заключената врата.

# 1 187
Ох, аз не мога да се контролирам, докато шофирам. Та моята, ако не е чула "тъпако" и "овца" като обръщение от ДГ, от мен със сигурност ги чува в колата и много се забавлява.... Rolling Eyes. После обяснявам, ама... Embarassed
Мноо ти е беден речника. Аз имам дълъг стаж по строежи и като седна в колата и като почна .... няма да повторя нито една псувня докато стигна до там, за където съм тръгнала.
Направо си е станало като част от мен. Пада ми пердето и почвам... Blush Даже циганите на пазара не могат да ме надпсуват.
Въпроса е какви титанични усилия полагам да не е пред девойките ми, но все нещичко се отлюспва и после малкото като ме засрами някъде пред хора и направо...ужасссс.

В ДГ моето гардже беше попаднало на деца с емоционални родители като тебе.  Wink
Връщаше се вкъщи и с най-кротък глас питаше "Мамо, какво значи .... (поредната солена псувня)." Естествено реших, че таткото на Х е завършен простак. Усетих се, че става дума за шофиране, когато трябваше да отговоря на въпроса, какво лошо има някой да ти даде книжка.  Joy (Тогава нямахме кола и затова и нашето гардже ги учеше през приятели. Мене псувните не ме притесняват принципно, когато са метод за бързо освобождаване от стреса. От известно време шофирам и признавам си, в кризисни ситуации си го ползвам този метод, след което се извинявам на пътниците).

# 1 188
Аз само в задръствания и ако ме спре светофар натискам копчето. Извън града не се заключвам, защото ме е страх, че ако стане нещо времето за реакция за бързо излизане/вадене от колата намалява.

# 1 189
Стар аристократичен квартал е Изток

5-то поколение живущ в Изток

такива изказвания са смешни и се дължат на непознаване на историята на София от соц.време.

ж.к. Изток не е стар квартал, освен ако "стар" за вас е нещо на 20-30 години. за никакви 5 поколения, отраснали там, не може да става и дума.

общо взето, след печатницата нагоре по Цариградско шосе е било пустош. първият жилищен комплекс, построен нагоре, е ж.к. Ленин в края на 1950-те години, сега на това му викат Яворов. майка ми разказваше, че нямало много желаещи да купуват апартаменти там - струвало им се извън града.

ето тук има малко за историята на жилищните комплекси в София:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.453772231353942.109949 … 579461&type=3
Как квартал изток ще е само на 20-30 години, като в преход сме 25 години. Имам приятели, които имаха къщи в Изток и там са родени родителите им, а къщите са построени от бабите и дядовците им. Да квартала е бил с къщи и градини, но винаги е бил престижен!

# 1 190
Преди някой да обръща нещата на "лоши комунисти" темата... За Изток:
Не, никой не ме е избутал. Детето ми си посещаваше докрай градината.
Второ - Кварталът, В ТОЗИ СИ ВИД,  не е много стар, разбира се. Още има останали плодни дръвчета от времето с къщите и реално не е от новите квартали.
Трето - ...как да ви кажа, коренът ми е в София, когато е била още до Паметника Левски.
И НАЙ-ВАЖНОТО - изтъкнах, че нямам предвид "лошите богаташи" - а АРОГАНТНИТЕ И ДЕЙСТВАЩИТЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО С РУШВЕТ.
Кварталът е хубав и хората се познават, което се среща сравнително рядко.
Хубаво е да не се изкривяват думите Wink
JAM е написала точно за Изток.
Съжалявам, ако някой от провинцията се е чувствал нападнат. Но ако бях сноб, едва ли бих отишла да живея една година във Варна. Предполагам съм много неуспяла, с 3 езика и архитект. Хора, стегнете се.

Последна редакция: пн, 24 ное 2014, 13:30 от vasilenae

# 1 191
Освен въздуха, и водата ни беше много хубава в Люлин. Филтърна кана си купихме като се преместихме в Младост.

водата идва от едно и също място
Не зная за тези квартали, но водата около "Гурко,"  "Венелин," Паренсов" Евл. Георгиев", т.н. е от Рилски водопровод и е изключително добра, за разлика например от кв. Лозенец.  Има огромна разлика.

Ето схема на водопроводите, а също и история на водоснабдяването на София.

http://www.viksofia.com/main.php?action=about

Рилският водопровод е първият мащабен водоснабдителен проект за града, открит е през 1933 на стадион Юнак - сега станцията на метрото Васил Левски е там. Това е и началото на Долен Лозенец, а самото водохранилище се нарича "Лозенец". Така че тази част на Лозенец е водоснабдена заедно с централната от Рилския водопровод. Там са къщите на Елин Пелин, Кръстю Сарафов, Сава Огнянов, Адриана Будевска и много други, все водоснабдени още по проекта на инж. Иванов. Който, впрочем, е автор и на другия мащабен проект за водоснабдяването на София след 1944 - язовир Искър, който снабдява всички нови квартали - Младост, Люлин, Надежда и т.н.

Отосно разликата във водата - не съм забелязала Simple Smile Свекърва ми живее на Каравелов, а ние - до Журналист. Водата и на двете места спокойно се пие от чешмата - студена и вкусна.

# 1 192
Да, водата в София идва от три места.

# 1 193
И вижте, ако "То се захласнаха някои хора. Ясно, че Изток е нелош квартал, ама да се поогледаме колко пък да е хубав и каква тъжна гледка е през деня с всички зле облечени и тътрещи чантета по тротоара пенсионери."

то центърът също е такъв.
Да вземем да ги изхвърлим тия пенсионери, а? Wink Гадни номенклатурчици?

# 1 194
Да, водата в София идва от три места.

Да, Джерман и езерата, Бели Искър с язовира и Искър с язовира. Но като се има предвид, че и Искър също извира от Рила, излиза, че цялото водоснбдяване на София е от Рила. Така че из целия град водата си е планинска.

А, има и една част от Боянския водопровод (от Витоша), но мисля, че е малка. И пак е планинска. Всъщност, този водопровод бил част от Рилския и покрай него инж. Иванов се влюбил във Витоша.

http://vestnikstroitel.bg/stroitel/45831_rilskiyat-vodoprovod-v- … en-za-vremeto-si/

Последна редакция: пн, 24 ное 2014, 13:17 от Анонимен

# 1 195
С какво право някой, роден в село до Горна Оряховица, гони хора, поколения живели там? Освен с това на парите.

Не само с това, а най-вече с друго. С простият факт, че като си роден в "Изток", това не те прави автоматично нито умен, нито способен. Въпросните хора, родени в село до Горна Оряховица, са очевидно много по-способни и кадърни, успяли са, спечелили са и затова могат да се заселят и в Изток, и в Запад, и на Шан-з-Елизе, ако искат. И имат не по-малко право да живеят в Изток от родените там.
Никой не отрича права. А за способни и кадърни - едва ли. Поне тези, които познавам. Всичко става с парите на тати - зърнен бизнесмен. Това, което дразни както в село, така и в град от всякакъв тип е наглата им увереност, че като дадат рушвет или подарят техника, всеки им е длъжен. ТОВА имам предвид.
Разбира се, че когато си роден в центъра или изток, това не ти дава автоматично нищо. Но разликата в "напористостта" се вижда.
Най-добрата ми приятелка е от малко село до Русе. Е, има тактичност. Не знам как по-добре да го обясня. Става дума за съобразяване с хората, с които живееш - в кооперация, блок, къща. До манталитет. Това, че имаш повече пари, не ти дава право да третираш останалите като част от пейзажа. Същото са писали доста хора, но с разделение "софиянци/провинциалисти". И никой не отрича, че има свестни хора с пари Grinning

Последна редакция: пн, 24 ное 2014, 13:27 от vasilenae

# 1 196
И си става за пиене спокойно или с кана, кой както прецени, и в зависимост от тръбите.

# 1 197
jam, беше примерно определението, защото по-горе се сравняваха хората, които живеят вече в кварталите и новодошлите. Не е толкова важно дали е 5-то или 1-во поколение и дали е от Добруджа или от Горно Нанадолнище.
Не, не е. Важно е как се държи.

# 1 198
И си става за пиене спокойно или с кана, кой както прецени, и в зависимост от тръбите.

Водата си е хубава, а тръбите са въпрос на поддръжка. Мисля, че наскоро рехабилитираха Рилския водопровод, за искърския не знам, той е по-нов.

# 1 199
За мен има значение кварталът, доколкото той ти определя непосредствената среда от хора като съученици, съседи, ако щеш и продавачите в магазинчетата.

Изпитала съм го на гърба си и сега и детето ми също. По тоталитрно време, когато всички бяха малко или много подравнени, се наложи в пети клас да се преместя от улица "Оборище" в "Толстой". Еми, издържах точно три дни в новото училище, два от тях избягах,докато не ме преместиха пак в старото училище, и живях при баба и дядо до осми клас. Съучениците ми бяха деца на работниците от квартала с фабриките. Като хора всички сме равни, да, но аз бях дотогава отраснала в театрите и операта поради това, че родителите, леля, чичо и дядо работеха там, за мен шопският диалект и коренно различната атмосфера в класа с децта от "Толстой" бяха ужасен културен шок. При това поонова време изобщо не ставаше въпрос за аристкратични квартали,снобизъм и пр. Но и като дете усетих много ясно разликата.

След години, когато вече следвах, после и работех,свикнах малко с квартала, понеже животът ми протичаше повечето време на друго място. Като се изнесох оттам към Южния парк,  все едно смених планетата. То даже и въздухът беше по-различен. Не че и в сегашния ми блок няма простаци, но процентно са много по-малко отколкото в "Толстой", където съседствах с Митра от Петърч (ходеше до супера по нощница и палто отгоре), Боко пезевенка (имаше нелегален публичен дом в Банишора), Кънчо клошаря (бяха му спрели тока и водата и пикаеше по стълбището) и цяла плеяда подобни образи.

Съветвам авторката на темата да се ориентира докато е време към друг квартал, за предпочитане  по вертикала от север на юг. Ще усети разликата веднага.

Общи условия

Активация на акаунт