Отговори
# 1 920
@ sophiemmaspencer,
Не съм сигурна, че ще бъдеш разбрана. Мисля, че в България, в повечето случаи, богатството се свързва с показност и изтъкване.
Моля, обърнете внимание, казвам "в повечето случаи", винаги има изключения.

По света, човек често среща много заможни хора, без да си даде сметка, че въпросните са такива.

Не знам защо, но мисля, че в България има хора/среди, които се опитват  да изтъкнат  и акцентират на неща, които практически за тях не съществуват.

Не мисля, че е точно така. И в България има много богати, които не парадират (дали заради възпитание, дали от страх, отделен въпрос). Но богатството, независимо дали е показно или не е, за мен не може да бъде критерий за харесване или не, и съответно, за желание за съседство. Това исках да кажа.

Колкото до министър-председатели и губернатори, или местен еквивалент, за мен те са хора като всички други - и сред тях им,а и свестни, и боклуци, лошото е, че политиката е занятие, свързано с много компромиси. и от там, хората често престъпват моралните закони. Но това си е обща черта на политиците навсякъде. Обсъждали сме с колеги и съм се смяла на реакцията на хора от Унгария, Италия, Германия на техни "звезди" в политиката. Нищо по-различно от нашия "клюкарник" Simple Smile

Poppeа, аз много ясно написах, че става въпрос за официалните резиденции, а не къщите, на въпросните политици. Явно не правите разлика между двете. Ваш проблем.

По повод на другото, което се опитах да кажа, явно не ме разбирате, затова повече няма да коментирам.

# 1 921

Абсолютно ми извадихте думите от контекста! Казах, че човекът е много богат, но по нищо няма да разбереш, ако не знаеш. Нито той, нито децата му парадират по някакъв начин с богатството си. И не го казах случайно, а защото коментирах нечий друг пост.

А хората, които аз конкретно визирах са високо образовани, много интелигентни и много земни и възпитани. Предпочитам ги за съседи пред простаците, които си изхвърлят боклука през терасата или правят барбекю на терасата.

Изобщо, от коментарите останах с впечатлие, че "гроздето е кисело".

Ли Лу,  Peace

Не зная, аз не живея в Канада и затова тамошното грозде не ме вълнува Simple Smile Иначе в България живея на място, където на всяка крачка има паметни табели с имена на писатели, учени и художници. В този смисъл не смятам, че за мен гроздето е кисело.

Продължавам да смятам, че богатството, само по себе си, не е критерий за избор на съседи.

Колкото до Канада, предполагам, че всеки риелтор първо с това рекламира дом в Ню Единбърг Simple Smile Сигурно е хубаво място.

# 1 922

Poppeа, аз много ясно написах, че става въпрос за официалните резиденции, а не къщите, на въпросните политици. Явно не правите разлика между двете. Ваш проблем.

По повод на другото, което се опитах да кажа, явно не ме разбирате, затова повече няма да коментирам.

Това какво трябва да означава, ако са резиденциите? Че държавата Канада като институция смята за най-хубав точно този квартал и затова там строи резиденции? С това съм съгласна, сигурно е така. Другите богати и МНОГО богати  (не в държавните резиденции) може би  заради това там си купуват къщи, да са по-близо до властта. Simple Smile

А иначе, пак казвам, сигурно е хубав район.  Peace Само за богатите и/или политиците не съм съгласна и това коментирах. По-скоро, ако бях в Канада, бих искала да живея до Алис Мънро, отколкото до Стивън Харпър Simple Smile

# 1 923
  • София - Рим и обратно
Poppea, няма да те разберат, зарежи. Завиждаме и толкова Simple Smile. Така да е, нека са доволни Simple Smile.

# 1 924
Здравейте. Моето мнение е, че кварталът е определящ единствено и само когато родителите са абдикирали от възпитанието на детето.

# 1 925
Здравейте. Моето мнение е, че кварталът е определящ единствено и само когато родителите са абдикирали от възпитанието на детето.

Дойдохме си на думата.

# 1 926

Аз си мисля, че разликата между тук и там е огромна, затова стават такива недоразумения в темите. В Европа или по-скоро страните са една шепа в сравнение с Канада и Щатите. А и средната класа (в западните страни) е преобладаваща и трудно могат да се образуват такива специални островчета на привилегировани граждани.

На точно 400 метра от нас живее Президентът (за Виена става дума), съвсем без майтап, това е официалното му жилище. Но ние и семействата около нас сме съвсем нормални граждани. Има възпитани, има по-малко възпитани.. Но не отричам, че останах много впечатлена от Лос Анджелис примерно, където една единствена улица разделя квартал със страхотни вили и много западнал такъв. Разликата бече фрапираща и при нас май такова нещо не можеш да видиш. Затова и отвъд океана е възможно такива специални зони да са по-често.

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 10:54 от Ли Лу

# 1 927
  • София
Mем мисълта ми е,че не можем да наричаме квартал с панелки по макс 80 квадрата елитен....хайде моля Ви се. И изобщо не можем да сравняваме София и други държави. Или да твърдим,че София е България.

всичко зависи с кого се сравняваш Simple Smile в тая тема, гледам, все ви влече да се сравнявате с милионери от 5-те най-развити страни в света, нищо, че от друга страна сте много демократични в оценката си за способностите на безработните и продавачките от ж.к. Люлин...  Laughing

сравнете се с Бангладеш, с Пакистан, с Кот д`Ивуар - може да се окажем не елит, а два залепени.

видях, че бегло сте коментирали тая новина:
http://www.blitz.bg/news/article/308159

пък после отдолу някой отново се опита да прокара тезата, че между Люлин и Младост разлика нямало.... дали се усещате?

# 1 928
Ако имам скъпа кола (и просто хората ме виждат какво паркирам), живея в скъп район (все пак не го пазя в тайна, някой ако те пита къде живееш.... не лъжеш, а си казваш истината), нося скъпи дрехи (не се виждат етикетите, но качествената дреха се познава), сядам в скъпи ресторанти (виждам се през витрината докато хапвам, не се дегизирам специално, за да не бъда разпознат), във ФБ-ука албумите ми са от скъпи и екзотични дестинации.....

това парадирдане ли е?

# 1 929
  • София
това парадирдане ли е?
Разбира се, че не. Всеки според чергата си.
Въпреки че аз казах, че предпочитам голям апартамент в работнически квартал, отколкото боксониера в центъра например. Просто за голямо жилище на хубаво място не ни стигат парите, а ипотека не искам.

# 1 930
Направи ми впечатление, че и в тази тема се прокрадна понятието "софиянец" и поредната доза подозрения и иронични намеци относно това що е софиянец и кой е софиянец.

В тесния смисъл на думата - софиянец е всеки, който живее в София.
Първо поколение софиянец - пришълец, израсъл в друг град/село.
Второ поколение софиянец - баща ти/майка ти са първите от рода ти, заселили се в София.
Трето поколение софиянец - дядо/баба ти са първите от рода ти, заселили се в София.
Четвърто поколение софиянец - прадядо/прабаба ти са първите от рода ти, заселили се в София.
Пето поколение...... и т.н.

В широкия смисъл на думата обаче.....   От гледна точка на култура, бит, социално положение, манталитет и въобще..... исторически генетични наслагвания в рода - аз си имам своя лична моя си дефиниция за т.нар. "кореняк софиянец", като за обяснението е нужна горната схема. Ето го:

кореняк софиянец - минимум трето поколение софиянец, чиито предци са имали поземлен имот или апартамент в поземлен имот в административните граници на град София преди 9 септ. 1944 г.*

*т.е. имоти в Бояна, Княжево, Панчарево, Суходол, Подгумер, Люлин, Младост, Изток, Гео Милев, Долни Пасарел, Горни Лозен, Елин Пелин, Божурище, Мировяне и Требич и др. не влизат.

Простичко казано - трябва някой някога от рода ти да е израсъл в София преди 1944 г. Да е ходил по улиците й, да е дишал въздуха й, да е спял на шума й, да е учил в училищата й, да е ринал снега пред блоковете й, да се е крил от бомбардировките над нея, да е пил по кръчмите й, да е живял в нея в свое собствено или на родителите си или на прародители си жилище. И да е правил всичко това преди 9 септ. 1944 г.

# 1 931
Изпуснала съм съвсем темата,но като стана дума по-горе за имоти около премиери и президенти,бивши такива броят ли се?Красна поляна достатъчно добър квартал ли е? JoyМоже като поотраснат децата да ги запишеш в лицея в Г.Баня или първа немска гимназия.Ако станеш президент,разбира се.Може и тв водещ/та. Laughing

# 1 932
В една съседна тема се срещнахме с дама, живееща в елитен квартал. Отстоява правото си да плесне скара на балкона и да не й пука, че осмърдява елитния квартал. 

# 1 933
Ако имам скъпа кола (и просто хората ме виждат какво паркирам), живея в скъп район (все пак не го пазя в тайна, някой ако те пита къде живееш.... не лъжеш, а си казваш истината), нося скъпи дрехи (не се виждат етикетите, но качествената дреха се познава), сядам в скъпи ресторанти (виждам се през витрината докато хапвам, не се дегизирам специално, за да не бъда разпознат), във ФБ-ука албумите ми са от скъпи и екзотични дестинации.....

това парадирдане ли е?

Само частта със Фейсбука.  Wink

# 1 934
Предлагам живеещите в Младост да не се дистанцират от милата родна картинка в цялата ни столица. И ДА, няма никаква разлика между Младост и Люлин поне по тази тема:

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mladezh-e-s-opasnost-za-z … v-mladost-6010488

Може би инфраструктурата на Люлин е по добра..., а в Младост имат претенции да живеят по "интелигентни".  Боже опази!
Като цяло е все тая. Еднакви са.

Цигански катуни има и съвсем близо до централни уж престижни квартали, а и Христо Ботев (махалата) е на един хвърлей все пак от Младостите, Гео Милев , Слатина....

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 10:22 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт