Отговори
# 2 190
Всяко правило си има изключения.

# 2 191

Аз примерно съм роден, израсъл, възпитан и образован в един бг град - ще го нарека Там. Не живея в Там над 20 г. И продължавам да смятам себе си за тамовец. И твое абсолютно неотменимо право е да ми кажеш, че аз всъщност не съм тамовец. Аз пък си се смятам за Тамовец.

Т.е. дискусията ни няма особен смисъл.

Така е, ти как се определяш, си е твоя работа. Но ти даде една структура на поколенията, а сега си противоречиш. 1-во поколение лондончанин спред твоята дефиниция е човек, израсъл в друг град (аналогично на твоето Там), а живеещ в Лондон. Но пак според теб, ако си израсъл не в Лондон, а Там, ти си Тамовец, а не лондончанин. И цялата дадена от теб структура се размества.

Нищо лично, само уточнявам. Все пак, за да се разбираме, трябва да имаме уеднаквени понятия.

# 2 192
Според мен за тези неща не може да има някакви... "нормативно" определени дефиниции. За теб е важно човек да живее в Лондон, за да може да се нарича лондончанин. Това си е твое право - можеш да го наричаш както искаш. Той пък може да нарича себе си лондончанин. И пак си е негово право.

Аз примерно съм роден, израсъл, възпитан и образован в един бг град - ще го нарека Там. Не живея в Там над 20 г. И продължавам да смятам себе си за тамовец. И твое абсолютно неотменимо право е да ми кажеш, че аз всъщност не съм тамовец. Аз пък си се смятам за Тамовец.

Т.е. дискусията ни няма особен смисъл. Някакъв детайл е това.

Въпросът бе в поколенията и в това, че между 1-во и 4-то поколение лондончанин, софиянец, мадридчанин или нюйоркчанин, разликата винаги е огромна. Битието определя съзнанието, а на 4-тото поколение граждани най-често битието им е доста по-различно от това на 1-вото поколение.

Глупости на търкалета. Искаш да кажеш, че аз, понеже съм първо поколение "отавчанка", имам по-лошо битие на някой, който от години живее тук? По-голяма глупост не бях чувала отдавна.

Според литературни източници (ползвай Гугъл), четвърто поколение лондончанин е оксиморон. Става дума за Викторианска Англия, но е интересно четиво.

Попея, ти явно нямаш усет към иронията. Съжалявам. Оттам идва неразбирането на постовете ми.

# 2 193
Няма такова нещо. Аз съм 1-во поколение софиянец и тамовец.

Лондончанинът може да е отавчанин. Това са си субективни възприятия отворени за тълкувание.

Софиянецът може да е тамовец.
Затова горе казах - тесен и широк смисъл.

В тесния смисъл на думата, ние сме такива, каквито пише на личните ни документи на ред "адрес".
В широкия смисъл на думата, всеки може да има 20 адреса и да е софиянец, лондончанин, тамовец и търновец едновременно.

# 2 194
Няма такова нещо. Аз съм 1-во поколение софиянец и тамовец.

Лондончанинът може да е отавчанин. Това са си субективни възприятия отворени за тълкувание.

Софиянецът може да е тамовец.
Затова горе казах - тесен и широк смисъл.

В тесния смисъл на думата, ние сме такива, каквито пише на личните ни документи на ред "адрес".
В широкия смисъл на думата, всеки може да има 20 адреса и да е софиянец, лондончанин, тамовец и търновец едновременно.

Аха, разбрах - един човек, според теб, може да има повече от една идентификация по град. Тогава, обаче, разговорът за поколенията ще стане твърде многовариантен, защото ще трябва да вземаме предвид хем идентификацията по адрес, хем личната, която пък, за разлика от адреса, може да е и повече от една. И тогава целият разговор за поколенията ще стане толкова размит и нееднозначен, че губи смисъл наистина.

Защо тогава повдигна изобщо този въпрос - за кой кое поколение е? Или пък за целите на разговора ще се ползва идентификация по адрес само? Но  тогава твоята самоидентификация няма значение за разговора.  

Всъщност ми се струва, че твоята поколенческа теория има повече общо с притежаването на имоти, отколкото с идентификация или самоидентификация по град.

Последна редакция: пн, 22 дек 2014, 15:46 от Анонимен

# 2 195
Въпросът бе в поколенията и в това, че между 1-во и 4-то поколение лондончанин, софиянец, мадридчанин или нюйоркчанин, разликата винаги е огромна. Битието определя съзнанието, а на 4-тото поколение граждани най-често битието им е доста по-различно от това на 1-вото поколение.
Съвсем не е задължително. Понякога се случва четвъртото поколение да деградира сериозно, а първото поколение да се приспособи бързо към ритъма на града и да се припознаят един-друг.

Съгласна съм с Жаве.

# 2 196
Всъщност ми се струва, че твоята поколенческа теория има повече общо с притежаването на имоти, отколкото с идентификация или самоидентификация по град.
Да, за смисъла на този разговор още преди 40 стр. описах какво е за мен "софиянец"

- човек, който живее в София и чийто дядо е притежавал урегулиран поземлен имот или част от имот, или апартамент/и в административните граници на град София към 9 септ. 1944 г.

За Лондон, Париж, Берн, Мюнхен, Ню Йорк и т.н. последното може да се замени с ... "преди повече от 3 поколения". Поради липсата на такъв ключов преломен момент в техните съвременни истории.

Последна редакция: пн, 22 дек 2014, 16:12 от nofelet

# 2 197
Искаш да кажеш, че аз, понеже съм първо поколение "отавчанка", имам по-лошо битие на някой, който от години живее тук?
Не. Искам да кажа, че имаш по-лошо битие от някой, чийто род от поколения живее тук.

Или... поне от 90% от тях.

# 2 198
Да, за смисъла на този разговор още преди 40 стр. описах какво е за мен "софиянец"

- човек, който живее в София и чийто дядо е притежавал урегулиран поземлен имот или част от имот, или апартамент/и в административните граници на град София към 9 септ. 1944 г.
И какво стана сега... аз дето съм родена в София и цял живот съм живяла тук, а също и родителите ми, не съм оттук? И според теб откъде съм, че ми стана интересно?  Mr. Green
Щото по родните места на дядовци и баби я съм прекарала общо два месеца през цялото ми детство, я не ...  Grinning

# 2 199

И какво стана сега... аз дето съм родена в София и цял живот съм живяла тук, а също и родителите ми, не съм оттук? И според теб откъде съм, че ми стана интересно?  Mr. Green
Щото по родните места на дядовци и баби я съм прекарала общо два месеца през цялото ми детство, я не ...  Grinning
Горе съм пропуснал "потомствен". Това е моята лична дефиниция за "потомствен софиянец". Тя е лично моя и не задължава никого с нищо.

Имал ли е някой твой роднина по права линия урегулиран поземлен имот или част от имот, или апартамент/и в административните граници на град София към 9 септ. 1944 г.?

Ако да, ти си потомствена софиянка. Ако не, ти си само софиянка.

# 2 200
Ако да, ти си потомствена софиянка. Ако не, ти си само софиянка.
bowuu
Сърдечно благодаря, че ме определи! За момент се почувствах като македонец...

# 2 201
Искаш да кажеш, че аз, понеже съм първо поколение "отавчанка", имам по-лошо битие на някой, който от години живее тук?
Не. Искам да кажа, че имаш по-лошо битие от някой, чийто род от поколения живее тук.

Или... поне от 90% от тях.

Пълен бул. От мен да го знаеш.
Повече няма да пиша, защото Попея ще ме обвини в изхвърляне.

# 2 202
Не е бул. Просто си изключение. За което мога да те поздравя. Аз ти вярвам, че си по-заможна от 4 поколение отавчани. Нямам доказателства за обратното. Следователно ти вярвам.

Но не е булшит.

Булшит ли е, че ромите са бедни? Не е. Това, че има тук-там някой богат ром, не значи, че ромите са богати?

Та точно така и с потомствените граждани. Тук-там някой пришълец може и да ги е надвил по материален и социален статус... Това не променя общата картинка.

Въобще... изключеният само потвърджават правилото. Ако те бяха правило, нямаше да са изключения.

# 2 203
Пълен бул. От мен да го знаеш.
Повече няма да пиша, защото Попея ще ме обвини в изхвърляне.

Няма Simple Smile Защото тук съм съгласна повече с теб, отколкото с Нофелет. Не че е пълен бул-ш....-а, но и еднозначното обобщение е погрешно. И не става въпрос за изключенията, които потвърждават правилото, както обича да се измъква Нофелет Wink

Имам лични наблюдения над семейство 4-то поколение канадци, което има бит, по-лош от на много българи в Канада. Не че им е лош бита, а е по-лош. И съвсем не са изключение. В тяхната среда, абсолютно несъпоставима с ромската у нас, бай дъ уей, това не е изключение. Хората са интелигентни, банков чиновник и инженер, не става въпрос за социаладжии, а и в Торонто такива не виреят много Simple Smile Разбира се, има и такива с наследени имоти в центъра на Торонто с по-добър бит. Просто обобщаването по този начин, според мен, е подвеждащо.

# 2 204
И не става въпрос за изключенията, които потвърждават правилото, както обича да се измъква Нофелет Wink
Аз не се измъквам.

Позоваването на изключения е изключително често срещан и енциклопедичен пример за логическа грешка.

Това, че познаваш 4-то поколение граждани, които не са особено успели в трупането на социален и материален статус за толкова време, не значи, че повечето 4-то поколение граждани са така.

Значи само, че даваш за пример изключение.
И че... познаваш кофти тип 4-то поколение граждани. Иначе казано - от торбата с .... си извадила баш ....

Общи условия

Активация на акаунт