Отговори
# 2 205
И не става въпрос за изключенията, които потвърждават правилото, както обича да се измъква Нофелет Wink
Аз не се измъквам.

Позоваването на изключения е изключително често срещан и енциклопедичен пример за логическа грешка.

Това, че познаваш 4-то поколение граждани, които не са особено успели в трупането на социален и материален статус за толкова време, не значи, че повечето 4-то поколение граждани са така.

Значи само, че даваш за пример изключение.
И че... познаваш кофти тип 4-то поколение граждани. Иначе казано - от торбата с .... си извадила баш ....

Познавам не само тях, а и приятелскат аим среда.

Но аз мога да те обвиня в съшото - откъде си сигурен и как можеш с обективни данни да докажеш, че всъщност твоята теза не е в изключенията, а моята не е всъщност в правилото? Правил ли си такова проучване по правилата на статистическата извадка и ако да, дай методологията и получените данни, където се вижда, че да речем, над 70 на сто от кореняците лондончани са по-имотни от имигрантите - при това трябва да има ясни критерии за имотност. И при това варианти според това кое поколение са кореняците и кое, лондончаните. Дотогава е само моята дума срещу твоята. А това няма как да е обективно.

Измъкваш се, защото претендираш за "истина от последна инстанция" (доколкото правилото може да бъде смятано за таква истина). А досега не си го доказал. Аз не претендирам за такава, защото не съм правила проучване и нямам такива данни. Затова и на двамата мнението е в оравилото, докато не бъде доказано обратното.

Да не говирим за кашата в определенията на корекябци лондончани и на имотни лондончани. Съответно отавци, торонточани и други.

# 2 206
Това е форум. Казвам си каквото мисля и ми дреме на... Нямам за цел, нито имам облага да убеждавам когото и да било в каквото и да било.

# 2 207
Това е форум. Казвам си каквото мисля и ми дреме на... Нямам за цел, нито имам облага да убеждавам когото и да било в каквото и да било.

Да, но претендираш да изнасяш "правилото", а другите - изключението. Това е разликата - аз не претендирам да знам правилото, а само своя опит. И мисля, че абсолютно съшото важи за теб. Говорим за форумната дискусия.

Това с дременето е селф евидънт Simple Smile Говорим за дискусията като такава, а не за емоциите на дискутиращите.

# 2 208
Да, но претендираш да изнасяш "правилото", а другите - изключението. Това е разликата - аз не претендирам да знам правилото, а само своя опит. И мисля, че абсолютно съшото важи за теб. Говорим за форумната дискусия.
Не знам какво да ти кажа. Нивото ми на незаинтересованост към подобни формални и казуистични детайли е изключително високо. Дори не запомням какво си написала докато ти отговарям. Дай нещо по същество и веднага се включвам. Това сега ми е скучно Simple Smile

# 2 209
Не знам какво да ти кажа. Нивото ми на незаинтересованост към подобни формални и казуистични детайли е изключително високо. Дори не запомням какво си написала докато ти отговарям. Дай нещо по същество и веднага се включвам. Това сега ми е скучно Simple Smile

По същество - това, което казваш за имотните лондончани може да е така, а може и да не е. Нищо че го представяш за "правило". Същото се отнася за кварталите с метро и тези без метро, и връзката им със социалния статус на обитателите. Quod erat demonstrandum Simple Smile

Лека вечер!

# 2 210

И да искаш, трудно би убедил някого. Създал си си някакви измислени критерии, които са неиздържани, откъдето и да ги погледнеш. Разделението не е толкова по потомствено местоживеене, а по принадлежност към определена класа. Ако аз съм, да речем, четвърто поколение интелектуалец, където и да живея, ще имам интересите на четвърто поколение интелектуалец. Вероятно и местоживеенето ми ще е съобразено с интересите ми. Ако професията ми, експертизата ми и финансовото ми положение го позволяват, мога да се преместя да живея където поискам и много бързо да настигна и надмина потомствените жители на въпросния град.
Канада и САЩ и Австралия са прекрасен пример затова, как имигранти с висок (и реализиран) потенциал могат да "напреднат" доста в сравнение с местното население.

А това, че някой бил "потомствен" софианец или "четвърто поколение" лондончанин е абсолютно без значение, ако пра-баба ти и съответните поколения след това са били "сини якички". Как това, че си потомствен жител на даден град пък може и бездомник да си, те прави по-заможен, буквално ми е невъзможно да асимилирам.

# 2 211
Как това, че си потомствен жител на даден град пък може и бездомник да си, те прави по-заможен, буквално ми е невъзможно да асимилирам.
Колко от "онези 5%" канадци и американци са първо поколение?

По силата на вече установената логика, веднага ще ми кажеш - Арнолд Шварценегер.

А по силата на установената логика аз ще ти кажа - всяко правило си има изключения.

Кво се пениш за очевидни неща Simple Smile

# 2 212
Как това, че си потомствен жител на даден град пък може и бездомник да си, те прави по-заможен, буквално ми е невъзможно да асимилирам.
Колко от "онези 5%" канадци и американци са първо поколение?

По силата на вече установената логика, веднага ще ми кажеш - Арнолд Шварценегер.

А по силата на установената логика аз ще ти кажа - всяко правило си има изключения.

Кво се пениш за очевидни неща Simple Smile

Очевидни са само за теб, защото си си затворил прозореца и "виждаш" само това, което ти допада. Реалността не е точно такава. Естествено, че първо поколение имигрант ще има по-малко възможности от родените и израстнали на дадено място, но това не важи за следващите поколения.

# 2 213
Зависи за кои класи говорим в САЩ, защото тук класите са базирани на годишни доходи. По спомени 3% от населението имат доходи над 200К...масово хората са с мн ниски доходи. ( това от 300 милиона си е много малък %). Има доста от тези хора, които са първо поколение емигранти.
Според изследвания с най-ниски доходи са 3-то поколение емигранти
Ако те интересува как точно са разпределени
1 поколение емигранти - среден доход 45800
второ поколение емигранти -среден доход 58100  
всички американци - среден доход 58200

университетско образование:
1 поколение емигранти - 29
второ поколение емигранти -36
всички американци - ср31

Притежание на имот
1 поколение емигранти - 51
второ поколение емигранти -64
всички американци - 65

И относителен дял на населението
1 поколение емигранти - 37.4 мил
второ поколение емигранти -19.7 мил

# 2 214
  • България-Швейцария
Ами мерси и от 'американската мечта' значи Wink

# 2 215
Американската мечта, все още сществува...за разлика от българската.
Едно подредено общество, и ако наистина си способен, няма начин да не успееш.
И във връзка с училището и квартала. Да едно е да завършиш университет, които и да е, друго е да е от Айви лигата.

# 2 216
Поздрав с американската мечта:

https://m.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q

# 2 217
...
Канада и САЩ и Австралия са прекрасен пример затова, как имигранти с висок (и реализиран) потенциал могат да "напреднат" доста в сравнение с местното население.
...

И аз имам подобни наблюдения. Те си знаят какво им струва Simple Smile

Имигрантите идват само или почти само (има и изключения, рабира се) с багажа в главата си и са изключително мотивирани да се образоват на място (независимо от това с какво образование идват), да напредват, да успеят. И темпът на живот при тях е нечовешки, понякога. Местните, колкото по-кореняци са, толкова са по-склонни да "забавят темпото" и да си лежат на това, че са местни - което дава известно предимство, няма спор. От там, по-ниски амбиции в образованието, после в кариерата и така се получава накрая, че имигрантът изпреварил местния. Но пак казвам, само те, имигрантите, си знаят какво им е струвало това.  

П.С Да уточня - имигрант е определение за чужденец, заселил се в дадена държава и дошъл от чужда, емигрант - за национал, изселил се от своята държава да живее в чужда. В статистиката има ясна разлика в тези две понятия според точката на излизане и посоката. Тоест, българите в Канада от гледна точка на България са емигранти, но от гледна точка на Канада са имигранти.

Последна редакция: вт, 23 дек 2014, 09:52 от Анонимен

# 2 218
Зависи за кои класи говорим в САЩ, защото тук класите са базирани на годишни доходи. По спомени 3% от населението имат доходи над 200К...масово хората са с мн ниски доходи. ( това от 300 милиона си е много малък %). Има доста от тези хора, които са първо поколение емигранти.
Според изследвания с най-ниски доходи са 3-то поколение емигранти
Ако те интересува как точно са разпределени
....

Интересна статистика. Защо точно трето поколение са с най-ниски, някой правил ли е анализ за това?

Първо поколение може да идват с много пари като инвеститори, така че не се учудвам. Малко ли китайци и изобщо азиатци с пари имигрират в Канада и САЩ - макар че за тях имигрират едва ли е точната дума.

# 2 219

А така, и аз отдавна му го казах същото, ама той си упорства:) Демонстрира разбирания от средата на миналия век, но лошото е, че не е само той. Както и ти много правилно си казала, в съвременния отворен глобализиран свят изобщо не е важно кой от къде е, къде е живял прадядо му и в кой квартал живее човек сега, а много по-важно е какво представлява човекът като лични и професионални качества. Сега вече не е трудно да се премести човек в друга държава и град, а камо ли пък да дойде в София и изобщо не е интересно къде е живял дядо му, а какво представлява човекът и какво може да прави. Нека си пише човекът и вероятно дори си вярва... забавно е:)

Общи условия

Активация на акаунт