Отговори
# 2 220
  • България-Швейцария
Хохо, опитай се да влезеш в политиката, да достигнеш ключови позиции в науката, съдебната система, както и коя да е друга важна сфера, да развиеш бизнес над средните мащаби или дори да надскочиш определена сума годишен доход и пак ще си говорим имат ли значение произходът и/ или топлите връзки със силните на деня Simple Smile

# 2 221
Хохо, опитай се да влезеш в политиката, да достигнеш ключови позиции в науката, съдебната система, както и коя да е друга важна сфера, да развиеш бизнес над средните мащаби или дори да надскочиш определена сума годишен доход и пак ще си говорим имат ли значение произходът и/ или топлите връзки със силните на деня Simple Smile

Отново да кажа, че това не е невъзможно и трудно постижимо за имигрантите в т. Нар. Имигрантски държави, като Канада.  Примерно, Генерал-Губернатора на Канада до миналата година бе жена, имигрант от Хаити.

# 2 222
То щото фактът, че си потомствен софиянец в момента е определящ...  Grinning

# 2 223
То щото фактът, че си потомствен софиянец в момента е определящ...  Grinning

И не би трябвало! От значение са способностите и морала. Не че и те имат значение де в реалния живот.   Heart Eyes

# 2 224
  • София
Някак неусетно в последните страници мигриращите работещи са обрисувани като спретнати чеда на образовани семейства, за чиито размах ограничение е само хоризонта.

Истината е, че в огромната си част тези хора не са като нас, списващите в темата и подмятащи за авторитет Айви лигата и доходи от 200К. В огромната си част това са хората, наричани по немски обичай гастербайтери, демек гост-работещи. Те ходят в скъпите квартали, за да обгрижват семействата, живеещи там. И в преобладаващата си част си остават гости в държавата, в която работят.

Относно образованите хора, отдавна няма разлика дали ще живеят в държава с много имигранти или друга. Техният избор е базиран на съвсем други критерии и невинаги типичните и изброени по-горе държави са обичаен избор поне в моя социален кръг&децата му.

# 2 225
Някак неусетно в последните страници мигриращите работещи са обрисувани като спретнати чеда на образовани семейства, за чиито размах ограничение е само хоризонта.

Истината е, че в огромната си част тези хора не са като нас, списващите в темата и подмятащи за авторитет Айви лигата и доходи от 200К. В огромната си част това са хората, наричани по немски обичай гастербайтери, демек гост-работещи. Те ходят в скъпите квартали, за да обгрижват семействата, живеещи там. И в преобладаващата си част си остават гости в държавата, в която работят.

Относно образованите хора, отдавна няма разлика дали ще живеят в държава с много имигранти или друга. Техният избор е базиран на съвсем други критерии и невинаги типичните и изброени по-горе държави са обичаен избор поне в моя социален кръг&децата му.

И в това има истина Simple Smile Просто всеки пишещ пише от своята камбанария.

А, все пак има разлика дали си в Европа или отвъд океана. Говоря за образованите - в общия случай Европа е все едно у дома, можеш да работиш няколко години някъде там и да се преместиш другаде. Докато за отвъд океана това е много по-сложно поарди разстоянията и разликите с Европа - от всякакъв характер. Там отиваш завинаги или поне за много дълго - иначе не си струва вложенията.  

Последна редакция: вт, 23 дек 2014, 12:21 от Анонимен

# 2 226

Отново да кажа, че това не е невъзможно и трудно постижимо за имигрантите в т. Нар. Имигрантски държави, като Канада.  Примерно, Генерал-Губернатора на Канада до миналата година бе жена, имигрант от Хаити.

Да, но има особености - дошла е малка и като бежанец от диктаторски режим в Хаити. Има едно нещо, наречено affirmative action. Не се прилага към бели и образовани имигранти от пост-ком страни Wink

Мисля, че е крайно време Ванкувър да има за кмет азиатец Simple Smile

А иначе - кметът на Калгари е мюсюлманин, например. Макар и роден в Канада.

Като цяло всяко нещо си има обяснение, само трябва да го намери човек.

# 2 227
Чери пикинг. Cherry picking Wink - вземане на изолирани примери и представянето им като общи.

Имигрантите в Канада постигат ужасно много и пред тях няма пречки..... Ето - имало генерал губернатор на не знам си какво и той бил от Хаити...

Ау? А я да видим сега всички останали имигранти от Хаити в Канада с какво ли се занимават Simple Smile Примерно се оказва, че от 100% имигранти от Хаити, 93% са камериерки, шофьори и градинари. Но.... ген-губернатор имали....  Joy

А, ами Америка имала черен президент. Simple Smile Браво! Това какво значи - черните имат прекрасни и страхотни възможности и могат да стигнат докъдето си искат в социалната йерархия на САЩ. Прекрасно. Има афърматив екшън. Супер. Прокопсали са с него и гетата не съществуват. И Бруклин вече е едно прекрасно място без разхождащи се по цял ден бездействащи чернокожи. Мда....

О, ами Арнолд. Първо поколение имигрант стана губернатор на Калифорния. Брех.

А всъщност като се разхождаш в САЩ, виждаш много имигранти. Хиляди. И ти прави впечатление, че те не са губернатори, президенти и собственици на юридически кантори, рекламни агенции или нобелови лауреати. Ами... напротив, сменят гуми, боядисват стени, чистят басейни, подрязват храсти, асфалтират улици, оправят легла.

Но за нуждите на тезите на канадките в темата....  разбира се, че една хаитянка губернатор, е.... представителен пример Simple Smile

Непрекъснато давате изключенията като общи примери. Това е детинско.

Между другото аз познавам един образован и успял ром в София - юрист, адвокат, сериозни доходи, научна кариера. Ром, т.е. циганин.

Той е точно толкова добър пример за положението на ромите в БГ, колкото онази хаитянка генерал-губернаторка е за положението на хаитяните в Канада...

Мецане, дали си съгласен с мен или не, няма особено значение. Няма никакъв проблем с това да живееш в своите си заблуди и комплекси. Само като чуеш за качеството на хората в Надежда, и се възпаляваш на мига. Познавал качествени хора от там. Ми супер, радвай се, че не познаваш некачествените Simple Smile

Прекалено наивен си за възрастта си. Да казваш, че предците, поколенията и семейния вековен пример в човешкия живот нямат значение е като да кажеш, че корените нямат значение за плода. E, ходи да береш авокадо от мушмулата. Никой няма право да ти пречи да си живееш в собствените заблуди.

Питай някое ченге колко от крим. регистрираните дилъри в София имат адрес на север от Дондуков в личната си карта. Питай въобще някое ченге в София да ти каже мнозинството от криминалния контингент къде живее. В кои квартали, в кои части... А ти после пак ми говори за качествените хора от Надежда. Има ги, спор няма. То и в Швеция има чернокоси жени.

Последна редакция: вт, 23 дек 2014, 13:17 от nofelet

# 2 228

Ау? А я да видим сега всички останали имигранти от Хаити в Канада с какво ли се занимават Simple Smile Примерно се оказва, че от 100% имигранти от Хаити, 93% са камериерки, шофьори и градинари. Но.... ген-губернатор имали....  Joy

А всъщност като се разхождаш в САЩ, виждаш много имигранти. Хиляди. И ти прави впечатление, че те не са губернатори, президенти и собственици на юридически кантори, рекламни агенции или нобелови лауреати. Ами... напротив, сменят гуми, боядисват стени, чистят басейни, подрязват храсти, асфалтират улици, оправят легла.

Тук пък ще се съглася повече с теб Simple Smile Афърматив екшън е за етикет, за емблема. За да покажем колко сме толерантни и мултикултурни Wink   Макар че в Канада наистина са се отвили по повод техите нейтивс.

За съжаление, ние дори в афърматив екшън няма да попаднем - и за етикет не ставаме - прекалено сме бели и образовани за това  Joy Joy Joy

А иначе, за това има проучвания и съм чела такива (не е мое или твое субективно мнение) - наистина масово "черната работа" в "белите страни" се върши от имигранти. Те висят на уелфеър и са вечен повод за недоволство заради това. Престъпността по статистика сред тях е по-висока. И не само отвъд океана.

Обаче, да го свържа с обекта на спора - това не се отнася само за първото поколение имигранти.  В този смисъл, общностите от имигранти обикновено са устойчиви. Образуват си общности и си живеят според своите обичаи там. Децата им в общия случай следват стъпките на родителите. Разбира се, за децата е по-лесно, но все пак тенденцията се запазва, макар и отслабена. Затова и районът на живеене е важен Wink Обаче, когато станат мнозинство, нищо не пречи имигрантите да дискриминират местните - дотам, че да ти искат пунджаби за започване на работа (разбира се, в никакъв случай указано или документирано по някакъв начин Wink

Само китайчетата не се вписват в тази тенденция. Учат и се бутат напред здраво.

Последна редакция: вт, 23 дек 2014, 13:35 от Анонимен

# 2 229
Не знам колко наркодилъри има в Надежда, чувал съм, че в Хаджи Димитър били повече, ама знам, че доста от най-големите бандити и мутри живеят в Стрелбище, дето е даван от теб за пример, че хората там не били еднакви с тези в Надежда. Че и доста бомби в жилища май бяха взривени там, та взе точно да си отговаря на името. То хората не са еднакви и в един и същ жилищен блок, просто навсякъде има всякакви. После аз не говоря само за Надежда, а същото може да се каже и за Люлин, и за други западни и северни квартали - че не са с нищо по-лоши, а в някои отношения са и по-добри от източните и южните. Да се твърди, че криминалната престъпност в северните и западни райони на София е повече, отколкото в източните, е нелепо, каквито са и останалите ти твърдения. То се вижда, че обичаш да правиш категорични заключения за неща, които не познаваш, и на мен ми правиш оценки, без да ме познаваш, и не знам дали се усещаш, че четящите темата се забавляваме с нелепиците ти и едва ли някой ги взема насериозно. Няма проблем, пиши си, а поне аз повече не смятам да влизам в диалог с теб.

# 2 230
Не знам колко наркодилъри има в Надежда, чувал съм, че в Хаджи Димитър били повече
И Надежда, и Хаджи Димитър са на север от Дондуков. А що се отнася до дилъри, шанаджии и тем подобни рибки, които не са добър съседски избор, Надежда и Люлин са на първо място.

Просто е. Има си криминална регистрация по ЗМВР от години. Има си и статистика. Зад всяка регистрация си има и адрес... постоянен. Ами.... ти може и да знаеш за мутри в Стрелбище, аз знам за мутри в Бояна, сигурно има мутри и в Борово и Емил Марков. Сигурно има и в Долни Лозен. Ама крим. регистрации сочат, че масата не е в тия квартали, а е в бетонните спални по края на града.

Цените на имотите в целия свят свидетелстват за "престижността" на даден квартал. И за това ли има спор? Продължава ли да има спор защо един апартамент в Люлин струва почти два пъти по-малко от същия такъв в Иван Вазов? Да не говорим за Докторската градинка... Или те тези цени ей така произволно си се нагласят и някак си случайно едни квартали са два пъти по-скъпи от други.

Няма нищо срамно да живееш в Люлин или Младост, или Надежда. Срамно и смешно е да се гордееш с това и да обясняваш как това са едни прекрасни квартали....

# 2 231
Цените на имотите в целия свят свидетелстват за "престижността" на даден квартал. И за това ли има спор? Продължава ли да има спор защо един апартамент в Люлин струва почти два пъти по-малко от същия такъв в Иван Вазов? Да не говорим за Докторската градинка... Или те тези цени ей така произволно си се нагласят и някак си случайно едни квартали са два пъти по-скъпи от други.

Че то затова е най-големият спор!  Joy Joy Joy Било гъзария и снобизъм, не си струвало разликата, било едно и също, и т.н., и т.н......

# 2 232
Ама това са пълни глупости. Живял съм и в Люлин и в Младост (в годините, когато метрото бе привилегия само за Люлин, определено там беше по-добре поне от тази гл. точка). И не се срамувам от това. Ама да кажа, че са прекрасни квартали, това вече е несериозно. Напротив, грозни, мръсни, претъпкани, допотопни и отчайващи са. И готините хора в тях са като кюфтета от първокачествено телешко, плуващи в развален доматен сос от консерва. Всички мои познати по крайните бетонни спални на София са там поради финансови причини и всички признават, че биха се махнали при по-добри финансови хоризонти в 1. посока юг под Витоша 2. посока център 3. посока селските предградия извън града.

# 2 233
Едно и също е. Почти. Между Люлин и Младост е напълно едно и също. Между Света Троица и Стрелбище е едно и също, между Борово и Надежда е едно и също. Между Бъкстон и Надежда, дори в Надежда е по-хубаво.

Не говорим за Докторската градина или Иван Вазов, но дори и там има негативи.

Не че ми пука за глупостите ви, нито пък че съм длъжен да ви давам отчет, но не живея нито в Надежда, нито в Люлин и е тъпо да си вадите такива заключения. Колкото до това дали си струва разликата, специално с Иван Вазов и Оборище е въпрос на виждане. Струва ли си да си купиш Мерцедес за 200 бона или инфинити, когато например и един Пасат за 60 бона ще има почти същите екстри и ще ти върши същата работа? Въпрос на виждане, за някои си струва, за други - не. По същия начин е въпрос на виждане дали си струва двойна цена за Иван Вазов или Оборище.

Не стои обаче въпросът дали си струва по-високата цена за Стрелбище или Бъкстон по сравнение с Надежда или Люлин. Тук отговорът е напълно еднозначен - не, не си струва.
Има много балъци, които не го осъзнават, и това си е изцяло техен проблем - именно затова при семейства с горе-долу еднакви доходи има такива, които имат доста заделени пари и такива, които имат доста дългове. Толкоз от мен по въпроса за кварталите. Изключителна смешка е за град като София да се говори за аристократични и работнически квартали. Откъде тези аристократи се навъдиха в България, да се чуди човек, като първо османското робство, а после комунизма достатъчно се погрижиха истински аристократи отдавна да няма.

Има само псевдо такива, които си въобразяват, че като живеят в Изток или Стрелбище, и с нещо са повече от другите хора. Ми то такива възгледи не си струват изобщо да ги коментира човек.

# 2 234

Интересна статистика. Защо точно трето поколение са с най-ниски, някой правил ли е анализ за това?

Първо поколение може да идват с много пари като инвеститори, така че не се учудвам. Малко ли китайци и изобщо азиатци с пари имигрират в Канада и САЩ - макар че за тях имигрират едва ли е точната дума.
На първия въпрос - нямам идея, а точно днес и време да се ровя в изследвания.
За второто твърдение, не правиш разлика между китаици и такива от Хонконг....какво наблюдавМ при емигрантите, ако си с добро образование и достатъчно напорист, по-високи от средните за страната доходи еъобще не са химера.

Общи условия

Активация на акаунт