Отговори
# 465
  • София
Мой колега живее в Надежда и много си обича квартала. В огромен апартамент е, малък блок - само един вход, и казва, че не би се помръднал от там за нищо на света. И за справка - това е един от най-възпитаните и културни мъже, които познавам.  Grinning
Не знам, ама темата ми е леко тъпа. За училището на децата разбирам, че е важно да е добро, но да се етикираме заради кварталите ми идва прекалено.

Аз повече се притеснявам, когато прескачаме за по 2 седмици лятото в провинцията. Сори, но там, където ние ходим, хората (около 95 %) говорят на повече от ужасен диалект. И треперя детето ми да не прихване някоя хубава местна дума или ударение.

# 466
tonkabonka моите деца на село си седят самички в къщата...позапознаха се с няколко деца и сами се отказаха...снобарчета са ми явно  Mr. Green , но така е по-добре. Явно сме им формирали някакви критерии все пак

# 467
  • София
А мойто дете направо си е прихванало някои грешни окончания, и то май не само от престоя на село, ами и от баща си.  Rolling Eyes Сега правя забележки и на двамата как да говорят.

# 468

Аз повече се притеснявам, когато прескачаме за по 2 седмици лятото в провинцията. Сори, но там, където ние ходим, хората (около 95 %) говорят на повече от ужасен диалект. И треперя детето ми да не прихване някоя хубава местна дума или ударение.

Laughing
И без да се обижда никой, но точно това имах предвид - значи много е притеснено в София като дойдат да живеят в кой ли квартал ще отседнат и дали няма да му навреди средата на детето, а че идват от "льеко и дальеко" не се притесняват - много е престижно, да знаеш  Stop То, точно тези + малкото местни формират вече спукващата се по шевове столица. Та, аз по-скоро се притеснявам от къде ли ще са поредните наематели и те да повлияят на средата  Wink .  newsm78

Тонка, нямам предвид теб  Hug

За съжаление или не, никога не съм имала село  Rolling Eyes
Но децата имат - мъжът ми е от град на 300км от София Wink
Та, ето ви пример, че не винаги е задължително местен да се залюбва с местен.  Laughing

# 469
  • София
За кварталите да, наистина предпочитам да живея на по-добро място.

Ама да тръгна да ограничавам децата си с кого да общуват и то в ранна детска възраст (освен ако не става дума за нещо наистина крайно, криминално и опасно, а не за лошо възпитание) - твърдо нЬе. Нека видят всичко и да могат да си изградят своя преценка. Аз деца под похлупак не отглеждам. И двамата са прекарвали летата си на село. Да там не се говори хох български, но те са достатъчно умни, за да имат усет кой изговор и къде е адекватен. Езикът е многопластов организъм и аз и децата ми не обожествяваме само краснописа от Буквара и изговора на методистите по БЕЛ.

# 470
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Цитат
"Една от тенденциите е наличието на една много силно изявена езикова агресия и използването на много обидни думи”, каза в „Здравей, България” лингвистът Надежда Сталянова относно начина на говорена не политиците.

„В скоро време няма да можем чрез речта да разбираме политиците. Не знаем докъде ще стигнат, но са толкова изгубени в своето слово, че посланията им не достигат до хората”, допълни от своя страна лингвистът Владислав Миланов.

Изследването на двамата експерти показва, че в миналото депутатите са се обиждали на наличието или отсъствието на интелектуален потенциал. Докато в сегашния парламент обидите са в много широк спектър – как изглежда даденият опонент, на сексуална ориентация и много крайни нецензурни обиди.

„Политиците се обиждат, защото не разполагат със словесно богатство, а което да изразят мисълта си. Бедната мисъл е равна на беден език”, заяви Миланов. Според него обидното говорене излиза извън границите на доброто общуване.

От тук ... Та, вие за диалекти и наематели ще се разправяте ... Страшно е положението ... Страшно ...

# 471
  • София
Но да го оставим него, за Надежда ставаше дума. Прави ми впечатление, че наистина пишещите не познават квартала, защото никой не спомнена за един от основните му проблеми. Умишлено не го споменах, за да видя колко са наясно, това ми е достатъчно да си направя извод, че говорят наизуст   Simple Smile

Да не са гробищата?
Навремето в Надежда е имало сериозни екологични проблеми заради заводите наоколо, но откакто в София няма никаква индустрия, положението не е по-различно от другите квартали.
А при положение, че няма индустрия, не би трябвало да има и работници на поточни линии, т. че пишещите в темата, наистина си говорят наизуст.

# 472
Не бе, момичета, не за диалектите, поне аз не говорех за това.. а за това, че както вие се притеснявате в кой квартал е добра средата за едно дете, така ние се притесняваме от пришълците, които неминуемо ще повлияят на тази среда.
Та, всъщност вие се притеснявате от това, което вие причинявате, щото ние си се знаем и не се местим така, както вас.
А и досега не съм чула от селата примерно да се местят в друго село ей така заради средата на детето, е освен ако не е някое циганско село примерно Rolling Eyes
Или пък от града, от който сте, да се преместите в някоя друга негова част... пък може и да има такива случаи, знам ли  newsm78

# 473
  • София
Та, всъщност вие се притеснявате от това, което вие причинявате, щото ние си се знаем и не се местим така, както вас.
Не знам къде минава границата между тези, които наричаш 'нас' и тези които наричаш 'вас'. Аз винаги имам едно наум за възможностите на хора, които не са напускали апартамента на мама и тате. Независимо в кой град и квартал живеят  Simple Smile

Особено пък след като животът ме е срещал и с хора, родени в панел, но горди, че се е случило У София. Не познавам успял човек, който да обижда останалите на тема кой и къде е роден. Но съм наясно коя е почвата, на която вирее локален шовинизъм, национализъм, расизъм, стеснен мироглед и прехвърляне на отговорността за личното смачкано битие все към някой друг - държава, мъж, комшия, световното положение, великата конспирация...

# 474
Скрит текст:
Не знам къде минава границата между тези, които наричаш 'нас' и тези които наричаш 'вас'. Аз винаги имам едно наум за възможностите на хора, които не са напускали апартамента на мама и тате. Независимо в кой град и квартал живеят  Simple Smile

Особено пък след като животът ме е срещал и с хора, родени в панел, но горди, че се е случило У София. Не познавам успял човек, който да обижда останалите на тема кой и къде е роден. Но съм наясно коя е почвата, на която вирее локален шовинизъм, национализъм, расизъм, стеснен мироглед и прехвърляне на отговорността за личното смачкано битие все към някой друг - държава, мъж, комшия, световното положение, великата конспирация...

Не живея с мама и тате.  Wink
Къде видя да обиждам на градове и села?
Предвид, че в София сами казахте по-назад 90% вече не са софиянци, значи че средата в кварталите я формират придошлите + 10% местни.

Вие ме обиждате на роден град - мръсна, престъпна, лоши квартали и т.н. Обаче всеки иска да е тук и да си купи апартамент. Ей това не го разбирам  newsm78
Затова казах, че монетата си има две страни и както едните искат да дойдат на приятно място, така и другите искат да дойдат приятни хора, които да обогатят средата  Wink

# 475
  • София
Охооо, колко софиянци говорят на диалект, с това гнусно ударение на последната сричка.  ooooh!
Няма смисъл да се делим на софиянци и провинциалисти.

# 476
   Изненадана съм, че тая тема продължава да прелива от пусто в празно. Авторката се е преместила от Младост в Надежда, където и се вижда кофти, аз пък съм си в Младост, а там налазиха всякакви. На всякаквите сигурно пък им се вижда, че туземците са маргинали и простаци.
 Приятелката ми живее на паметника Руски и наскоро ми се оплакваше, че в училището на детето и всички били ужасни, а децата им нахални  келемета, които са водени с джипове на работа от мутрестите си родители.

Очевидно няма угодия, така че не можете да и посочите квартал,  в който да се каже - иди там и  и всички- или поне повечето -  ще бъдат интелигентни, работещи нормална работа и възпитани.

Ако все пак  стигнете  до единно мнение кой е този  добър квартал, ще мина и аз да се поуча.

# 477
  • София - Рим и обратно
Аз мога да твърдя с чиста съвест все още, че в моя квартал процентното съотношение между природно интелигентни (нарочно пояснявам, че да не скочи пак някоя маникюристка) и маргинали е 9:1 в полза на първите. Живея в Изток. И колкото да ми се обяснявате как нямало, ама никакво значение дали детето ти расте в Толстой или Изток, не бих си пратила детето да учи там (примерно). Чакам да видя как някой от Докторски паметник ще предпочете училище в Надежда (да речем) Mr. Green. И така нататък.
Странно ми е друго - в темата за соц-а всички подскачат как уеднаквяването било гнусно и долно, а тук същите скачат на другата крайност, с много убедителни аргументи тип "алоооооооу...".

# 478
  • София
а там налазиха всякакви

с риск да отклоним темата в позната посока, но това е истината...

# 479
Не бе, момичета, не за диалектите, поне аз не говорех за това.. а за това, че както вие се притеснявате в кой квартал е добра средата за едно дете, така ние се притесняваме от пришълците, които неминуемо ще повлияят на тази среда.

Ми да върнат жителството тогава, а Западна Европа да пуска кепенците, че смятай ние как им влияем на средата.  Sunglasses

Странно ми е друго - в темата за соц-а всички подскачат как уеднаквяването било гнусно и долно, а тук същите скачат на другата крайност, с много убедителни аргументи тип "алоооооооу...".

Те там същите възмутени от уеднаквяването се възмущават, че имало жителство. Всъщност жителството в София и по време на соца беше силно разтегливо понятие, така че не ми се правете на големи софиянки.  Mr. Green Hug

Общи условия

Активация на акаунт