Отговори
# 480
Какви са налазили и за какви пришълци говорите?

До голяма степен София се състои от бивши села и ниви; паметникът "Левски" според поета е бил "там близо край град София". Така че поснижете малко гражданеенето.

# 481
  • София
Е, Чек, ти как го каза, все едно в Западна Европа са диви и щастливи от прииждащите. Sunglasses

# 482
така че не ми се правете на големи софиянки.  Mr. Green Hug

Laughing Laughing Laughing
да, дайте да докажем, че няма никакви софиянци... изчезнал вид, а живеещите в София са хора само от провинцията  hahaha

А другите градове са си били все такива - големи и непроменени  Mr. Green

# 483

До голяма степен София се състои от бивши села и ниви; паметникът "Левски" според поета е бил "там близо край град София". Така че поснижете малко гражданеенето.

Естествено, че нито един град не е това, което е бил преди години  Peace
Не само София, нали така Wink

# 484
  • София
Много чесане на клавиатури за прости истини:
 - всеки град има добри и не толкова добри квартали
 - при свободно движение на хора, всеки, рано или късно, попада на място, подходящо за него
 - когато човек си сменя жилището и квартала, е добре да обмисли всички аспекти.

п.п. Няма идеален квартал и е добре човек да си изясни приоритетите - спокойствие и тишина, близост до центъра, инфраструктура, популация, училища и т.н.

# 485
  • Куциндрел
 newsm78
Четейки темата, в началото си мислих, че квартала, в който живея, е добър.
Но последните страници го споменаха с лошо, най-вече с училищата.
То и моите наблюдения се базират само до градината на детето и детската площадка, на която ходим. Там хората са ми ОК, т.е. не чувствам, че съм по-нисша или по-висша от тях. Но пък и аз не претендирам за аристократичност и ултра-супер възпитание и умея да общувам с какви ли не хора.
Явно образованието ми не е толкова изтънчено като на счетоводителката, та не ми пречат хората занаятчии.

Ох, още ли има желейки по софийското жителство?

# 486
  • София - Рим и обратно
По-назад се даде пример с пропадналото 93 СОУ, което било пред затваряне. Така е, потвърждавам го - ако някой погрешка си запише детето там, още след месец панически го отписва и наистина се надявам да хлопне кепенците или поне да се смени изцяло ръководствто на това "училище".
Но си мисля, ако се намираше, да речем в друга част на София, дали нямаше да си е най-обикновено училище, с пълни паралелки и щастливи простаци? То май просто не си намерило толерантната  "среда", според местоположението си Simple Smile.

# 487
6tastliva, аз нямам намерение да обиждам града, в който съм родена и от който произхожда родът ми. Но не си въобразявам, че София е Париж. И не забравям, че е съставена от бивши софийски села. Също не забравям, че столичният ѝ статус не е нещо изконно, подразбиращо се от само себе си; било е и въпрос на случайност, на политически договорки.

# 488
Много чесане на клавиатури за прости истини:
 - всеки град има добри и не толкова добри квартали
 - при свободно движение на хора, всеки, рано или късно, попада на място, подходящо за него
 - когато човек си сменя жилището и квартала, е добре да обмисли всички аспекти.

п.п. Няма идеален квартал и е добре човек да си изясни приоритетите - спокойствие и тишина, близост до центъра, инфраструктура, популация, училища и т.н.
Peace
И още нещо. Когато човек плаща за нещо повече от друг човек, не купува само купчина тухли/панел. Купува си и разни екстри.
Професиите на родителите със сигурност не са големия проблем. Докато детето посещава детска градина - нещата дори могат да имат позитивен вид малко в периферията. Не са елитни и не са пренатъпкани. Имат добри дворове за игра, ако някой ги ползва. После идват нещата от истинския живот, защото хората се полакомяват по "елитното" на някои училища. Тогава драмата за децата става голяма. Децата вече стават достатъчно осъзнати, за да са поели от снобарията на родителите си и естествената им среда и външните много често биват смазвани емоционално.  

# 489
  • Куциндрел
Друго да попитам - в центъра училищата не стават, по кварталите също. Аджеба, кои точно училища са добри за децата?

# 490
Друго да попитам - в центъра училищата не стават, по кварталите също. Аджеба, кои точно училища са добри за децата?
Нали знаеш колко фешън е домашното образование. Wink

# 491
  • Куциндрел
Нали знаеш колко фешън е домашното образование. Wink
Сериозно питам.

# 492
И друго: аз, да кажем, произхождам от непрестижен квартал, пък преподавам на ученици (при това в горен курс) или на студенти в елитни училища/университети. Какво правим тогава? Ужас! Как да спрем вредното квартално влияние?

# 493
В кой квартал ще живея и отглеждам деца, за мен е важно.
Когато си търсихме жилище, се ограничихме до 3 квартала.
Искахме да е по-далеч от центъра ( на голям град ), защото там обикновено са само стари къщи, апартаменти и живеят предимно емигранти.
Искахме да е спокоен, зелен, със спортни зали, детски площадки и без блокове ( или поне малко на брой ).

Намерихме си такъв - село, на 7 км от центъра.
Предимствата са много, а за деца е просто супер. Малки училища, всеки се познава с всеки.
Родителите си помагат помежду си. Децата играят заедно и извън училище.
Средата е страхотна. Подчертавам обаче, че професии има всякакви, хехе.

В нашето малко кварталче, чисто ново и само къщи, има грубо казано три категории.
Едните живеят в къщи за около 300к и са средна/ над средна класа, добри професии, културни хора.
Другите живеят в доста по-скъпи къщи, те са доста над средното.И третите са хора, които живеят в социални жилища. Тук има общинска програма, когато се прави чисто нов квартал и особено с по-скъпи къщи се настаняват и няколко социално слаби, изкарани от гетото семейства. Техните къщи са под наем. Познавам няколко от тези семейства и смея да твърдя, че именно средата в която се намират им повлиява добре. Има само едни,които, сори, но са си абсолютен траш и едва ли нещо ще им повлияе, надявам се поне децата им да са по-добре от тях.

# 494
  • София
Доброто училище също е относително понятие и зависи от критериите. Училището може да е с добра слава, ама ако попаднеш на зла учителка или на клас с някакви кретенчета, които тормозят детето ти, келфайда от добрата слава. И обратното - може в скромно у-ще да се попадне на добър клас и преподаватели.

Общи условия

Активация на акаунт