Отговори
# 495
  • София
Друго да попитам - в центъра училищата не стават, по кварталите също. Аджеба, кои точно училища са добри за децата?
Има списък с рейтинга на училищата в София на сайта на МОН.  Peace

# 496
Сериозното при избор на училище е, че хората гледат резултатите на училищата от матурите в 4-ти и 7-ми клас. Ако обаче човек не гледа детето му какво би понесло, ще направи грешка. На мен много силно ми се ще групата от детската градина да продължи и в училище заедно. От кварталната градина - в кварталното училище.

# 497
Друго да попитам - в центъра училищата не стават, по кварталите също. Аджеба, кои точно училища са добри за децата?

Има със сигурност поне добро училище за всяко конкретно дете. Така, както има добри квартали за живеене, добри работни места, добър градски транспорт, добра правоохранителна система... Тоест - всичко зависи от личните критерии, очаквания и опит (положителен или съответно отрицателен).

Конкретно тук във форума има огромен обем информация.
В подфорум  "Училища" има теми за почти всички училища, сблъскват се различни тези, изказват се мнения от първо лице.
Също така във всяка тема в подфорум "Набори" има изчерпателна и сравнима в реално време информация за много училища.
Който търси - намира. И информация, и училище  Simple Smile

# 498
  • София
Има списък с рейтинга на училищата в София на сайта на МОН.  Peace

Може ли линк, че нещо не го намирам.

# 499
Има списък с рейтинга на училищата в София на сайта на МОН.  Peace

Има класация по бал за средните училища за цяла България по градове. Това ли имаш предвид? Силно ме съмнява да има списък с рейтинг.

# 500
  • София - Рим и обратно

Който търси - намира. И информация, и училище  Simple Smile

Абсолютно си права. Благодарение на този форум, а и с много ровене и четене, мога да съм относително спокойна за голямата си дъщеря (резултатите и изборът й на училище след 7 клас). Надявам се и с малката да се случат така нещата. Поне човек може да се информира адекватно, ако има желание и да се подготви за всякакви изненади.

# 501
  • Blondeville
И друго: аз, да кажем, произхождам от непрестижен квартал, пък преподавам на ученици (при това в горен курс) или на студенти в елитни училища/университети. Какво правим тогава? Ужас! Как да спрем вредното квартално влияние?

Кой е казал, че всички  жители на даден квартал са кофти, или обратното? Просто, спрямо моя опит на люлинчанка, концентрацията на нелицеприятни индивиди беше по-голяма там, отколкото на Докторски паметник. Защо изобщо някой трябва да се засяга и да скача, когато човек изрази подобно мнение. Никога не съм се обиждала на тема район, докато съм живяла в Люлин, но съвсем обективно погледнато не го харесвах.

Не коментирам други квартали, за които нямам поглед над нещата. И пак повтарям аз лично не говоря за професии изобщо. Под нелицеприятни индивиди имам предвид нацепени батки, които жулят карти и бира от сутринта, храчат се и псуват, докато жените им люпят смеки на пейката и на свой ред псуват, обикновено собсвтените си деца. Идиличният ден на подобни образи най-често завършваше с бой между другарите по чашка. Нагледала съм се на подобни гледки там, където съм израснала и не съм ги срещала в такава концентрация другаде.

# 502
 На Докторски паметник, специално, освен с живеещите, ще трябва да се съобразяваш и с това, че като център, е целодневно пълно и с всякаква временно пребиваваща паплач, част от нея дрогирана.

Нещата у нас са много разбъркани откъм качество на кварталите още от преди години. Аз съм израсла в Лозенец, където, обаче, заедно с тук там някоя реликва- издънка на Роберт колеж излязла от нафталина, съжителстваха семейства на другари, дето довчера са доили кози.
 После пък се преместихме в Младост, който и до днес се счита за сравнителна добър кквартал, където блок до блок се настаняваха "писателски", на ЦК, на военните, на Кремисковци - пълна еклектика.

Сега с миграцията пък съвсем нещата се омешаха - до нас се построи блок с много скъпи жилища и вече се населва - наистина с мекащи индивиди, но предполагам, че работят някакви печеливши и нормални професии, които да им позволят закупуване на жилище от 100 хил. евро нагоре. Да, ама блока до тях е пълен с квартируващи работници в Кауфланд, сезонни рабитници от Розино, студенти и пр.
  Детските градини, които не са лоши,  са микс, училищата също.
  Да кажем, че разчитайки на бал, препоръки и пр. ще кандидатстваме в центъра съобразявайки се  с тоя бал, където наплива е огромен, а като те приемат, се оказва, че директорката е луда, училищното настоятелство те сурвака за добър ден, а детето ти седи до детето на третата жена на Тодор Славков - примерно -, на всичкото отгоре го пазят с пет бодигарда да не го отвлекат, което изключва възможността да се сприятелите, щото нали. И при това положение не знам дали не е по.добре да си седим при детето на фризьорката.

Не, много са объркани у нас нещата и то много отдавна в това отношение.

А селата в покрайнините ако захванем, така желаните от всякакви мутроиди Бистрица, Драгалевци, Симеоново...

# 503
  • София - Рим и обратно
Ирис, затова номерът е да не гледаш къде балът е най-висок, а да се ориентираш И по други критерии. Казвам го, като прясно прясно излязла от седмокласната одисея Mr. Green.

# 504
  • София
Последните класове в гимназията и като студентка се запознах с много хора от Люлин (различни микро-райони). С някои от тях все още сме много близки приятели - прекрасни хора, интелигентни, амбициозни, културни, не на последно място добри човеци. Общото м/у всички беше, че или учеха в училища в центъра, или компаниите, в които се движеха бяха смесени компании от центъра.

Покрай тези мои приятели се запознах и с други хора от Люлин. Те обаче бяха от тези дето веднъж месечно отиват до града и все още са такива. Доста от тях са семейни и с деца (от типа бракове гаджето от съседния вход) - като знам какви им бяха интересите и начина на общуване преди и като им гледам чат-пат ФБ профилите, мисля че не са се променили особено и сега, т.е. щом са свикнали да приемат за нормална репликата "Ела тук, ла*но малко" преди 15 год., едва ли сега я намират за неприемлива - по-скоро се обръщат така и към своите деца. Не бих искала детето ми да попива подобен род взаимоотношения.

И както много пъти други съфорумки казаха - простаци и маргинали има навсякъде. В определени райони обаче концентрацията им е по-голяма. Peace

# 505
  • Куциндрел
Ох, сложно ми се струва с тези училище, явно ще се чете с разбиране когато му дойде времето.

# 506
  • София
Ох, сложно ми се струва с тези училище, явно ще се чете с разбиране когато му дойде времето.
Наистина е много сложно. Още по-сложно е ако си в непрестижен квартал, а нямаш необходимите връзки да бутнеш детето си в прилично училище.    Crazy

# 507
аз от темата разбрах, че Люлин е някакво място от филм на ужасите, изцяло населено с мъже, които по потници лочат бира и жулят карти от сутринта на изпочупени пейки в кварталните градинки, където пък жените им, някакви размъкнати тьотки, люпят семки и псуват по децата си и че там всички хора се обръщат към децата си с най-цинични обръщения и закани, и че е абсурд читав човек да излезе от там. Мъжете пък като излочат бирата, непременно се сбиват помежду си после.
Надежда, също както и северните квартали, също е населена от дебили и автоджамбази, почти както и Люлин, и там децата виждат само грозни картини и псувни.
Също така, че фризьорките и продавачките живеят предимно в тези и в северните квартали, и че счетоводителките били много скучни и ограничени. За сметка на това обаче, в Младост и в Изток изобщо няма фризьорки и продавачки, а и счетоводителки няма, защото там живеят само аристократи, директори на крупни международни фирми и финансови светила.
Също така, че в Изток скапани училища не могат да виреят, поради което отмират от самосебе си, някак си кварталът сам ги изхвърля, и некадърни учители също не може да има там. /93 СОУ/
От огромна важност за бъдещия успех в живота са горните фундаментални истини, поради което живеещите в Изток и в по-малка степен в Младост могат да са сигурни, че от техните деца ще излязат хора с високопрестижни и добре платени професии, а живеещите в Люлин и Надежда, ако не избягат бързо от там, не могат да очакват друго, освен децата им да станат фризьорки, чистачки, продавачки и в най-добрия случай автоджамбази. И естествено, непрекъснато ще псуват и ще употребяват само цинизми, докато израслите в Изток ще говорят само най-чист български, на който дори и Местан да завиди по сложност на изказа и никога няма да употребяват псувни - те няма да знаят дори, че съществуват такива думи. В Младост живеят интелигентни хора и писатели, но новите блокове се пълнят с "мьекащи", които все пак явно работели добри професии, за да плащат над 100К за жилище, много учудващ факт, понеже, както е известно, мьекащите са много непълноценна категория хора и по дефиниция са ужасно тъпи, нищо, че това е почти цялата Източна България.

"Криворазбраната цивилизация" ряпа да яде пред този форум. Никога и никъде не съм виждал толкова снобария, събрана на едно място и толкова много глупости изписани.

# 508
...И както много пъти други съфорумки казаха - простаци и маргинали има навсякъде. В определени райони обаче концентрацията им е по-голяма. Peace

За да критикуваш "простаците и маргиналите" обаче, следва рязко да се отличаваш от въпросната прослойка. В изказванията на авторката на темата (дето посещавала Цонки, Пенки и други подобни врачки и гадателки) аз подобно разграничаване не видях. И не само в нейните изказвания; не виждам фрапираща разлика между "люлинския" и "младосткия" дискурс.

# 509
  • Куциндрел
Наистина е много сложно. Още по-сложно е ако си в непрестижен квартал, а нямаш необходимите връзки да бутнеш детето си в прилично училище.    Crazy
Де да знам колко престижен се води квартала ми?!?
Остава да разчитам, че детето ми е гений и няма нужда от връзки, за да влезе в прилично училище.  Crazy Crazy Crazy

/ох, наскоро разбрах, че в 4-ти клас се учило по рисуване "История на изкуството", та в едно квартално училище даскалката по рисуване плющяла 2-ки на децата, щото не знаели за изкуството в Древна Гърция, Месопотамия и т.н.../

Каква е тази "мода" да се рови в по-старите публикации и после да се обсъжда един и същ рефрен като подигравка към някого?

Последна редакция: пн, 17 ное 2014, 14:25 от Ceca

Общи условия

Активация на акаунт