Ще имам близнаци! Тема с продължение 33

• 46 733
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
Благодаря за отговорите ви! Днес бях наа лекар, 32 г.с. - мъжът е 2200, а момата 2100. Болките продължават, шийката е доста мека, но разкритие няма. Ще правим още един курс дексаметазон около 6май и се надявам всичко да е наред и скоро и аз да си ги гушкам. Честито на всички, които вече се радват на този дар - малките дечица.

# 556
Елена, пожелавам ти след четири седмици да гушнеш малките слънчица , само си почивай и ще успееш!!!

# 557
Здравейте,

Аз вече съм 25та седмица с еднояйчни близначки. Засега всичко е наред, освен че имам разни контракции - неболезнени, но шийката ми е добре. Лежа и си почивам максимално, което не е много лесно, защото имам дете на 4 години Simple Smile.

Искам да ви питам, в коя седмица правихте терапия за дробчетата? И само един път ли, или след време повторихте? В болнични условия ли я правихте, или у дома? Ако в болница - колко дни лежахте?

Питам, защото ми предлагат към 29та седмица и да постъпя в болница за такава терапия. Имам вяра на моята докторка, но винаги е по-добре като знам как е било от минали по този път мами Simple Smile

Хубав ден и весели празници!

# 558
aissa80, на мен докторката ми каза в 32 г.с. да ги сложа. Мъжа ми ми ги сложи, една сутрин, една вечер и на другия ден пак по същия начин, сутрин и вечер. И това беше, след като постъпих в болницата за раждане, направиха ми отново, но само 3 пъти ги сложиха, защото дойде време за секциото. Щом нямаш проблеми, по - добре не постъпвай в болница, но ако имаш съмнения послушай лекарката си.

# 559
 Кажете моля Ви, малко по-вече за тази терапия. Аз ходя при двама лекари и трети за ФМ и никой до сега не ми е казвал за такава терапия.

# 560
Инжекциите са Дексаметазон, ето тук е коментирано
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=408503.0

# 561
  • София
Аз ги слагах към 28-ма седмица в болница, но бях лежаща в патологията. След 3 седмици я повторих.
Ако нямаш други показания е безсмислено специално за това да влизаш в болница, като може да си ги биеш вкъщи. Те струват по няколко лева. Иначе за мен е изключително важна тази терапия.

# 562
Терапията може да е с дексаметазон, може и с флостерон, аз ги направих 32 седмица. Нямах показания, но за всеки случаи. И при мен док искаше да влизам в болницата, но аз отказах. Флостерона мисля беша около 2,5 едната инжекция, дексаметазона около 04.ст. т.е не си заслужава, ако някои ти обяснява, че да не ги плащаш. Аз си ги купих и ми ги сложиха амбулаторно, те са мускулни, нищо особено. Това е превенция за разгръщане на белите дробчета, при многоплодна бременност се прави по- често, защото е по- вероятно да се родят преди 34 седмица. Кортикостероиди са и помагат за започване секретиране на серфактант в бебешкия организъм. Той започва да се произвежда след 28 седмица, но в недостатъчни количества. Ако не се сложат и бебето има проблем с дишането, ако се роди по- рано се слага директно на него серфактант. Но той е около 2000 лв. НЗК го поема, но все пак е по- добре на майката от колкото на бебетата да се слага. Работи се за превенция. А и все пак всяка секунда е важна в такава ситуация, липсата на кислород за дълго време и нуждата от поставяне на апаратно дишане на бебето може да доведе до други усложнения, но няма да мислим за тях. Аз правих един курс - 4 инжекции флостерон през 12 часа. После не съм имала, но и аз родих 37 + седмица, преди 36 е наложително и се стараят да ги сложат. Има вариант и за съкратен курс мисля, че беше в рамките на 24 часа, т.е ако имаш контракции, а в някои случаи и на изтекли води, пак има време да се реагира. Важното е да си спокойна.Има решение за всяка ситуация.

# 563
Вторият ми близнак, въпреки втората терапия непосредствено преди секциото, раждането в 36 г.с. и 6 дена, на 9 час след раждането получи усложнения. Преместиха го в Клиниката по неонатология и му поставяха сърфактант. Оцеля човека и сега дивее  Laughing

# 564
  • София
Сърфактантът е доста повече от 2000 лева.

# 565
И аз лежах 27 г.с. в болницата. Тогава ми поставиха 1я курс.  Сегаа съм в 33 г.с. и доктора ми изписа (заради доста омекнала шийка) да ги сложа след 6ти май, но вкъщи (ще ги постави майка ми).

# 566
Благодаря ви за отговорите.  Hug

Към края на месеца явно ще се лежи в болница за тази терапия, но всичко бих направила за да имам юли месец здрави и доносени бебчета Simple Smile. Засега нямам симптоми на преждевременно раждане и се надявам така да си остане до 1ви юли, но съм ЗА превантивните мерки!

Хубав и слънчев ден!  bouquet

# 567
Аз пък си направих сама устата за тази терапия,но док ми каза,че за сега няма индикации за преждевременно раждане и не виждала смисъл да се прави.А на мен сякаш ще ми е по-спокойно,ако знам,че е направено.Тя твърди,че ефективността им е около 10-тина дни след поставенянето.

# 568
ВиЛиЛи, така е. Ефектът е около 14 дни, за това се правят, ако има индикации, а после може и да се повтори. Но все пак не е добре да се прекалява.

# 569
да, и аз исках към 27ма седмица, но незнаех, че има смисъл от нея само 14 дена, и затова я отложихме към 29та седмица.

Общи условия

Активация на акаунт