Брекети - къде, какви, за колко? - тема 5

• 139 095
  • 811
  •   1
Отговори
# 315
  • София
При моя син нещата бяха по-различни, защото брекетите  бяха предшествани от повече от година с обикновени ортодонтски апаратчета.
Отидохме за преглед (случаят бе особен, защото синът ми имаше свръхбройни зъби), пратиха ни на панорамна и профилна снимка. След това докторът прави изчисления дали ще може да се запазят свръхбройните зъби. Оказа се, че няма да могат да се срещат правилно горната и долната челюст, ако се запазят. И водих дзвера на хирург за вадене. След това направиха отливката, по която бяха направени първите апаратчета, после имаше и втори. С тях двете челюсти бяха разширени с близо 1 см. Чак след това дойде времето на брекетите. Не помня дали/кога са правени нови отпечатъци.

# 316
Защото отгоре антагониста му го няма, изобщо липсва зародиш на постоянния зъб. Ако го изтеглим на повърхността, ще се наруши симетрията. А ако остане във венеца, има вероятност да пречи на другите зъби да се наместят. Ще ми правят 3Д скенер, за да видят къде точно е разположен.
При мен е пети или четвърти зъб, не съм сигурна.
Щом няма зародиш какво ще вадят от венеца? Аз останах с впечатление, че има постоянен зъб, но той е в небцето и ще трябва операция за да се извади.

Долу вдясно има постоянен зъб, който е във венеца, него ще вадим. А горе вдясно срещуположният му липсва изобщо.

# 317
  • София
Поставих си брекети, лингвални, преди три дни. Много се колебаех, но не съжалявам. Ще ги нося 12м, като в момента са ми поставени само тези на долната челюст, а на горната някъде по Великден ще се случат нещата. Изобщо не съжалявам, нямам проблем с говора (само първия ден фъфлех леко) и най-големият кеф е, че ИЗОБЩО не се виждат  Mr. Green А да като сума ми излязоха 6000лв - по 3000 за всяка челюст

# 318
  • София
Честита придобивка, Beba_bg  Simple Smile

Аз съм с кристални естетични, защото когато преди няколко месеца, когато избирах какви да сложа и четях мнения във форумите, навсякъде се цитираха суми от порядъка на 10 хил. лв за лингвални. Коментираха се и затруднения в говора.

Тази сума дотолкова ме отказа, че даже и не си направих труда да питам ортодонтката си за тях. Сега разбирам че са далеч по-евтини, а и говорните проблеми са бързопреходни.

Както и да е, няма смисъл да се кахъря. Сега вече чакаме да мине времето, че да постигнем желаните резултати.

# 319
  • София
Момичета, реших се. Във вторник ще ми слагат брекети. Нямам търпение, но и малко ме е страх от неизвестното.

# 320
  • София
къде реши да го правиш?

# 321
  • София
В Ортоестет.Замислих се колко различни бяха методите там и при другата ОД, като вторият вариант не ми се нрави изобщо. И реших, че няма смисъл да чакам за трета консултация, тъй като или пак няма да ми хареса метода, или ще е подобен и ще се двоумя. Спечелиха ме там, обясниха всичко, а и доста се доближаваше до това, което си представях аз от четене по форумите, така че те са хората.

# 322
  • София
Благодаря, Medy
И аз четох доста по темата и имах хиляди резврви за лингвалните, но когато отидох на консултация ми казаха, че няма да имам никакви проблеми с тях. За щастие така се и оказа. Те са едни съвсем мънички, ню-ню, метални джвъчки, много по-малки като размер от другите, които се поставят отпред. Обаче оралната хигиена трябва да е НА ШЕСТ, до тук съм оборудвана с 5 вида четки + вода за уста и си ги ползвам всичките при всяко миене! Simple Smile
 Доколкото разбрах, не всички ортодонти работят и могат да поставят такива.

# 323
  • София
Сега разбрах. При мен зъбът, който е в костта е горе. Операцията беше около половин час, но тъй като ние го теглим за да дойде на мястото на млечния, разреза ми не беше много голям. Трябваше да се закачи един брекет и още една метална кукичка, на които се закрепва тел, с която зъба се тегли. При теб разреза ще бъде по-голям за да се извади целият зъб, но може би няма да бъде както при мен оголен и след като те зашият няма да имаш дупка в небцето, което ми създаваше много проблеми с храна, почистване, че дори и говор. Все пак това си е операция и няма как да бъде безболезнена. Кога ще те режат?

# 324
О, твоето звучи по-кофти. При мен само трябва да се извади зъбът, после венецът се зашива. Болката не ме притеснява, обаче четох за възможните усложнения по време на операцията и след това (за какво ли ми трябваше). Най-рано март ще е вероятно, защото към края на февруари ще ми сложат брекети първо на горната челюст.

# 325
  • София
Има време. Не се притеснявай и недей да мислиш за усложнения. Смятам, че положителната мисъл влияе положително. Неприятно е, но знаеш, че те шият и трябва само да мине раната, а в устата минават като, че ли по-бързо. Моята мъка продължава вече 14-ти месец и не знам кога ще излезе този зъб... Млечният се клати, но е така от лятото, а другия не се показва. На всичкото отгоре щял да излезе някъде от небцето и после пак ще има придвижване, но този път външно. От силата на теглене са влезли всички ми околни зъби толкова навътре, че вече ме убиват брекетите. Но като съм се хванала... Та от всичко, което написах исках да ти кажа, че май варианта с вадене е по-лесния. Ще се опитам тези дни да кача снимка (имам предвид рентгенова) за да видиш къде се беше настанил "хубавеца".

# 326
  • Бургас
Здравейте,на някой ваден ли му е ретиниран горен  мъдрец с брекети?На мен ми предстои и търся хирург.Вече 5 месеца съм с брекети има голяма разлика.

# 327
  • Пловдив
На мен ми вадиха 2 долни изцяло ретинирани мъдреца докато все още бях с брекети.
Няма страшно, нищо няма да усещаш по време на операцията, а за след това само се запаси с повечко лед  Peace

# 328
Има време. Не се притеснявай и недей да мислиш за усложнения.

Благодаря, определено ме окуражи твоят разказ. Simple Smile

# 329
  • София
Здравейте,на някой ваден ли му е ретиниран горен  мъдрец с брекети?На мен ми предстои и търся хирург.Вече 5 месеца съм с брекети има голяма разлика.
Бих си позволила да ти препоръчам хирург, при който аз вадих ретиниран мъдрец преди 2,5 години и останах много доволна - за 10-15 минути упойка, рязане, къртене и шиене, а моя позната ме беше наплашила с нейно преживяване от над два часа. Докторът се казва Младен Илиев и работи в клиника на Аксаков, мисля, че се казваше Финес. Гуугъл ще ти изплюе точен адрес, ако му напишеш името. За удоволствието ми взе 80 лева, което е тъкмо 3 пъти по-малко от сумата, която ми искаше един доцент. Добре че се държа супер грубо и надменно господин доцентът, за да не му ги дам на него, а да си търся алтернатива.

Общи условия

Активация на акаунт