Богатир се роди, дами, нова радост се роди! 155 Американска тема!

• 56 453
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
Тиквичката е много сладка! И на селфито сте супер!

Мишки, аз чак на третия РД правих подаръчета за гостите, преди това не знаех, че трябва. А и на първия РД на Мишо бяхме повече възрастни, не беше типичното детско парти.

Мишока пее ABC песничката и накрая има едно "Now I know my ABC, next time want you sing with me", а той е пее "No my, no my ABC...." и баща му приглася "така е тате, не е твоята тази азбука"

# 121
По повод на скорошната дискусия - проведохме първия рзговор за наркотиците, на 7г почти, повода беше Master of Puppets. Не ме питайте защо слушат металика, поне е само в колата.

За подаръците на гостенчетата - забелязвам много хубава тенденция да се подаряват неща, различни от сладки и боклучки, например копия от любимата книжка на рожденника, или ако се прави някакъв крафт по време на РД, това, което се направи, напр издълбана тиква. Има и много изключения, разбира се. Ние преди подарявахме лего мини фигурки, но от няколко години не сме правили стандартен РД, та не е имало и подаръци за гостенчета.

За намиране на бавачка - Roverandom, сега докато си още вкъщи обикаляй където се събират майки с малки деца - напр. библиотеката и разпитвай за препоръки. Някои от жените ще са самите те бавачки и със сигурност ще познават и други. Аз с изненада установих, че има доста опеърс, които остават след първоначалния си престой и поради една или друга причина си търсят пак да са гледачки, но без да трябва да ти спят в къщата. Те обикновено си се познават една друга. Най-трудното е когато си търсиш работа и ти трябва някой да гледа детето само докато търсиш или ако намериш. За голямата дъщеря, спешно се запознай с майките от класа и започенете да каните на плейдейтс. Отделно трябва да има информация за афтър-кеър, но реално с две деца е по-ефтино да вземеш гледачка за целия ден.

Ох, ама много сладка тази лисичка, бе Хиър!

# 122
Благодаря на всички за отговорите. Детските ясли към църквите тук са най-хубави и най-скъпи (над 1000 д. на месец). Направо се учудих, че някъде са на символични цени. Най евтина е in home care, но там въпроса е да попаднеш на подходящото място. Темата за работата ме навежда на друг въпрос. Има ли някой, който си е намерил работа с диплома от БГ? Аз имам около 12 г. стаж, доста добра автобиография, два пъти ходих на интервю по специалността, но не ме взеха. Отчитам и факта, че английският ми не е добър, но се чудя кое от двете е по-съществената причина да не ме взимат - слабия английски или българската диплома (геодезист). По въпроса за английския - преди години взех 2 пъти TOEFL, с добри точки, исках да уча в чужбина. Но се оказва, че все пак съм зле с английския - нямам практика с говоренето. Следващия месец ще запиша ESOL към колежа тук и обмислям да изкарам и едногодишен сертификат Civil Engineering Technology. Мислите ли, че с това ще си повиша шансовете за геодезическа работа?

# 123
Щом стигаш до интервю не е  в дипломата или опита проблема. Мисля, че си на прав път с решението да учиш, а и връзки ще завържеш така. Успех!

# 124
Roverandom, аз съм с българска диплома. Проблемът с намирането на работа може да има много повече измерения, освен езика и прозихода на дипломатата?

Знаеш ли, че тук не се ползва автобиография, а резюме? Кой ти го е писал?

Липсата на тукашен опит също е пречка.

Предполагам разбираш, че ходенето на интервю не е равносилно на наемане на раборта.

Хубаво е, че не си се отказала.

# 125
  • WA, USA
Аз също работя с българската диплома, но първо кандидатствах за абсолютно ентри позиции, за които не се изисква магистратура за да натрупам местен опит в сферата. После се лицензирах и тогава нещата станаха още по-лесни, но аз работя в социалната сфера.

# 126
При мен проблема беше, че нямах тукашен опит и не искаха и не искаха да ме наемат дори на най-обикновената работа. В първата фирма, където ме наеха ми искаха 6 човека референции, отделно, че имах сертификати няколко и това за супер елементарна работа за много малко пари. В следващата фирма (същата сфера) беше буквално само интервю, нито ми проверяваха референциите, нито нищо.

Та първият път е най-трудно. Наиситна резюмето трябва да е на ниво. В кавър летъра трябва да има същите думи като в обявата, защото често първото пресяване се прави от комп. програми, които търсят съответствия. На интервюто е като на театър, те задават определени въпроси, ти знаеш какво ще питат и трябва да си подготвена много добре. Но дори перфектно да се преставиш на интервюто, просто първият път е трудно.

Езика също е важен, трябва да се чувстваш ТИ добре, говорейки го, не гледай ESL нивата. Мъжът ми завърши 6 нива (толкова са безплатните) и пак срича доста. Е, все пак винаги ще ни е е чужд език, но поне да умеем да изразим това, което искаме правилно и добре звучащо.

За грижата за децата съвети не мога да дам, аз си стоя у дома и го гледам и ходя на училище (което много ми харесва, чак започвам да се плаша), тогава баща му го гледа. Мишо ходи и на един безплатен при-скул, но той е от 3 години.

И ако започнеш училище имай предвид, че тука в колежа е все едно в гимназията в БГ - много задачи, много домашни, много учене, непрекъснато срокове се гонят. Различно е от университет в БГ, където сме учили за някое и друго контролно и най-вече по време на сесията.

# 127
Местният опит е от ключово значение, а всичко непознато е съмнително. Първите ми три години тук не можех да дръпна напред от минимална заплата за временни позиции въпреки доста добър английски (бях и на студентска виза де, което допълнително те поставя в неизгодна позиция), а опитите да си намеря работа по специалноста не водеха дори до обаждане (сферата ми е такава, че дори американци трудно наемат, а акцент като се чуе те отписват много бързо). След стотици кандидатствания по обяви и писма до кандидат-работодатели, успях да си намеря работа, чак като се хванах за няколко месеца на парт-тайм неплатен стаж, където цедката не беше толкова жестока, да не кажа че редовно присъстващ и старателен стажант беше манна небесна в очите на персонала. Оттам ме препоръчаха на свързана фирма, където вече заплащането и отношението беше като за професионален кадър, а след 2 години смених работодателя за доста по-добра позиция, вече започват и да ми се обаждат за интервюта без да кандидатствам (вече акцента се превърна в плюс, защото някой ако каже "that Bulgarian girl did a good job for XYZ", се знае веднага за кой говорят на местно ниво). Така че стаж и доброволческа работа може да доведат до създаване на добри връзки и препоръки докато чакаш да стане с кандидатстване, само трябва внимателно да се подбира къде - престижна институция или такава, в която лесно може да ти помогнат в намирането на нормална работа. Моят стаж беше в общинска структура с нисък бюджет, но пък работеха с всички в сферата на специалността ми в щата.

# 128
На всеки опитът е много специфичен, зависи от специалността и персоналитито на човекът. Аз например съм започнала работа когато си ъплоудвах резюмето. С първата компания бяхме на ниво преговори и чаках откриване на позиция, по същото време една от топ ойл къмпани ме издириха и след има-няма 10 дни (условието беше да ме изчакат до определена дата) започнах работа. Дори бекграунд чек ми правеха след като бях наета. После вече е много лесно, да е жив и здрав Линкин.....
Всичко е въпрос на късмет.

# 129
Титина, ти си явно от незаменимите! Simple Smile
В наше село за някои позиции ти правят бекграуд чек още преди/ако да те извикат на интервю. За големите форми пък да не говорим! Така, че твоят късмет не е общия случай изобщо.

# 130
  • The QC to be!!!
Флуент говорене на езика който ще се ползва за работа всеки ден е важно. Ако не сте флуент, даже и да изглеждате супер на пейпър, ако се запъвате на интервюто и не можете устно да се "продадете", нормално е да има хард таим гетинг а джоб за 1ви път. Това, че некой може да вземе тестове и да ги ейсва, не е критерия. Повечето работодатели очакват като ви видят ф2ф да ги убедите, че сте дъ пърфект фит за работата, а това само може да стане ако флуентли можете да се представите. Та това е нормата за повечето работи, но далеч не всички. Ако цял ден пушвате пейпърс и си знаете работата, няма нужда да говорите, и това е което работодателя търси, уел - няма да има нужда от перфектен говорим англ.

# 131
Корал, не съм от незаменимите, просто специалността и опита, които имам преди САЩ е много специфичен+ владеенето на руски език.

# 132
Честит пуйкин ден!

Ние снощи ходихме да гледаме балоните за парада. Замръзнаха ни трътките, но беше забавно.

# 133
Благодаря на всички за отговорите. Беше полезно и интересно да ги прочета.
Честит "пуйкин" ден, на нас ни е първия Simple Smile.

# 134
Честит ви Ден на Благодарността.

Мишки, на наборите дадох по един балон за пъврия рожден ден. Голямата - празнувахме в един парк, малката у дома - 3 бебета + нашето.

Хиър, жалко (за мен), че не сте наблизо. Малък, сладък  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт