Книги, свързани с ислямския /или мюсюлманския/ свят - 2

• 171 390
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
Много кратки разкази, прескачане насам- натам, няма дълбочина и увлекателност за мен. С такова желание я купих.

# 556
Е да, трябва да се приема, че книгата не е роман, а е разкази. Няма нишка между тях. И все пак, Г.Милков е добър разказвач.

# 557

В средата на май очаквайте знаковата книга 📚„Пътищата на коприната. Нова история на света“ от изключителния Питър Франкопан, която отново излиза у нас в ново издание в превод на Павлин Атанасов и с прекрасната корица на Zhivko P. Petrov. 🐪🐫
🛞 Последните векове колелото на историята се върти в полза на 🌎 Европа и Америка, като нерядко за жителите на тази част на света издигането на Запада се смята за естествено и дори неизбежно – а това със замах заличава огромна част от миналото. 🔙
👓 Питър Франкопан разширява историята до същинския ѝ мащаб, като📌 в центъра поставя различните измерения на пътищата на коприната, които свързват континенти и океани далеч преди съвременността – и по които текат 💡
 идеи, стоки, зарази и ⚔армии, които сеят разруха и носят промяна.
📙 „Пътищата на коприната. Нова история на света“ не разказва някаква непозната версия на световните събития – но разширява европоцентричния разказ и 🫵 показва как далеч преди нашето време случващото се в единия край на света влияе на държави и народи на хиляди километри оттам.
🤩  Достъпна и четивна, книгата на Франкопан ще ви покаже колко по-разнообразен и взаимосвързан е бил древният свят и колко от предизвикателствата на съвременността се коренят далеч назад в миналото.

За автора: Peter Frankopan is a British historian, writer, and hotelier. He is a professor of global history at Worcester College, Oxford and the Director of the Oxford Centre for Byzantine Research. He is a fellow of the Royal Asiatic Society. He is best known for his 2015 book The Silk Roads.

# 558
Нови книги от Сиела. А да видим на кои дати ще е и пролетния панаир на книгата, предполага се около 24 май, тогава ще има намаления на всички издателства.

# 559
Започнах да чета Последното Момиче, книга с нобелова награда. Но нещо много трудно върви в началото. Дали и после е толкова скучна?
Ако ще прилича на документален разказ, предпочитам да я зарязвам още от сега, вместо да продължавам дасе тормозя да чета без интерес

# 560
Последното момиче ми беше много скучна. Причината е в погрешните очаквания, от анонса й: а именно живота й в плен на ИДИЛ. А книгата не е за това.
Първите 100 страници въвеждат в бита и обичаите на язидите. Последните ХХ страници също са пропаганда за това малцинство - колко са достойни и неоправдани. В останалата част от книгата ни занимава подробно колко късчета хляб е хапнала и колко лъжици ориз, какво е повърнала и как всичко това е отговорът на нейния организъм към душевната драма и чувствата й към тормоза на който е подложена.
Точно обратното на документален разказ бих казала - само разсъждения, повторения, чувства, мисли, терзания, закани на някаква сбъркана инфантилка...
Ама тя е била колко? Месец-два в плен, разказът и покрива десетина дни от тях. Нормално няма как да запълни цяла книга с десет сексуални акта, трябва да натрупа сантиментални семейни истории около насилието.  
Не омаловажавам ни най-малко престъпленията на ИДИЛ - и съм чела и гледала истории, от които да изтръпна. Тази не е от тях и не ми въздейства. Гордата язидка, тя, охх... Да беше на 13 години разбирам, а тя на цели 21 години с интелектуално и поведенческо развитие на дете. Ама така е, под похлупака на многолюдните и изостанали семейни общости, в които е израснала, как да стане адекватен индивид на 21...

# 561
  • Пловдив
Това съм писала, след прочита на "Последното момиче":
Една жестока история за унижение и посегателство над човешки същества. Брутална и тъжна. Изпълнена с болка...и физическа, и психическа.
Случваща се днес, във време, когато всички говорим за права и свобода, наблизо хиляди жени са по-нищожни от цигарена угарка, хиляди мъже са избити като вредители. Хиляди се мислят за богоизбрани и създават свои правила.
И все пак виждаме и човешката сила, как въпреки всичко преживяно и опита да сломиш духа се бориш да промениш нещо, било то и прашинка в мащабността.
Сблъскваш се с общност живееща в бедност и нищета, сплотена и щастлива по своему. Опит да бъде затрита легално, без някой да се противопостави.
След прочита осъзнаваш какво имаш и как не благодариш за това.

# 562
"щастлива по своему йезидска общост" - убиват с камъни дъщеря си, която по любов е приела исляма, и го правят докато живеят като малцинство насред огромна мюсюлманска държава и разчитат тези мюсюлмани да ги пазят от ИДИЛ!
та освен фанатизъм и изостаналост, които са ясни, зад подобно действие стои солидна доза глупост. За унижение и посегателство вече сте писали - насилниците стават жертви и когато си от другата страна е кофти, да!

За вонливостта им няма да коментирам, да не е расистко или там квато друга дискриминация.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 17:53 от Doro

# 563
"10 минути и 38 секунди в този странен свят" на Елиф Шафак се чете на един дъх, но остави буца в гърлото ми.
Вярвам, че хората се раждат с предопределена карма/съдба. Но момиче и жена да не си в някои части на земното кълбо.
Религията в този свят е параван, оправдание, власт и слабост за действията или бездействията на всеки човек. Какъв баща ще допуснe собственият му дърт (43 годишен с 6 годишно), вмирисан брат да осакати детето му, но най-недопустимото за мен липсата на каквато и да е бащинска подкрепа в тази мерзост. И от там кво? Поредният разбит живот и тяхна "семейна чест". Плюя на това!

# 564
Не се вълнувай, това е просто роман. Чак пък буца...

# 565
Конкретната книга може да е в голямата си част фикция, но тези неща наистина се случват.

# 566
  • София /Абсурдистан
Всякакви примитиви има.

# 567
Тази седмица има намаления на Панаира на книгата. Много шатри са пред НДК, взех няколко книги, та да видим. Тази на Милков ще я почвам през юни, в момента съм на Принц Хари Grinning

# 568
Днес на панаира на книгата си взех книга скоро излязла на издателство Вакон -
" Остани , дъще " резюмето ме грабна дано е хубава.

# 569
Нови заглавия. Първата книга е над 700 стр.

Общи условия

Активация на акаунт