Книги, свързани с ислямския /или мюсюлманския/ свят - 2

• 171 347
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
# 721
# 722
  • Пловдив
По резюме "Прекършени криле" май няма нищо общо с ислямския свят. Освен името на автора. Дори оригиналното заглавие и преводът е от английски.

# 723
Може и така да е

# 724
# 725
Знаете ли някоя аудио книга (в сторител), свързана с мюсюлманския свят?

# 726

Миналото понякога е в състояние да пренапише бъдещето

Жената до него приличаше на старинен гоблен, чиито гъсто преплетени нишки биха разказали нечувана история, стига само той да успее да ги разплете. Дръпне ли една-единствена разхлабила се нишка, от стиснатите й устни щеше да се излее всичко.

Когато дядото на Орхан - находчив чудак на преклонна възраст, изградил династия в килимарството – е открит мъртъв в казан с багрила, Орхан наследява процъфтяващ от десетилетия бизнес. Но завещанието на Кемал поставя много въпроси. Защо той е оставил семейния имот в Турция на една непозната, обитаваща старчески дом за арменци на хиляди километри в Лос Анджелис, и е лишил собствения си син и внук от дома им? Нейната самоличност и минало са обвити в мистерия...

Въоръжен само със стария скицник на Кемал, Орхан се качва на самолет за Лос Анджелис с намерението да отстрани тази несправедливост и да разбули историята. Ала почти деветдесетгодишната Седа ревниво я пази и отказва да говори. Тя знае, че разказът й притежава силата да срине всичко, върху което неговото семейство се е градило.

Разказ за страстна любов, нечувана несправедливост, невероятна издръжливост и дълбоки тайни, които изпълват историята на няколко поколения от не един род, населявали земите на Османската империя.

# 727

В книжарница в кв. Мода (Истанбул), в която се разхождат и котки 😽😾

# 728

"Михримах - Розата на султанския дворец"
Автор: Мухтерем Юджейълмаз

"Историята на любимата и единствена дъщеря
на султан Сюлейман Великолепни и неговата съпруга Хюрем

Михримах е събрала в името си Слънце и Луна: Сюлейман символизира слънцето, озаряващо земята, а Хюрем сияе с лунен блясък. Но дъщерята не наследява могъществото на баща си, нито страстта на майка си. Боязлива и крехка, тя е свидетел на пагубния край на братята си в борбата за султанския престол. Ранимата й душа е притисната в менгемето на дворцовите правила. Ражда се в най-величествения палат на света „Топкапъ”, но за нея той не е нищо повече от златна клетка. Между неговите стени копнежът за близост остава вечен в сърцето й. Омъжват я за много по-възрастния Рюстем паша, а тръпката на истинската любов усеща едва когато среща мимар Синан – архитекта на империята, построил за нея дворец. Тогава се отдава на мъдростта на нов вид изкуство – рисуването върху вода – ебру. Животът е като рисунките върху повърхността – едни фигури само се докосват, други се сливат.

# 729
Ливанско-арменска писателка:

# 730
Голяма “дискусия” е в тази тема. Никой ли няма мнение за някоя от книгите? Препоръчайте нещо.

# 731
  • България, София
За съжаление скоро не съм чела книги по темата.
По - назад бях препоръчала.
Много ми беше харесала "Последният харем" на Петер Пранге.
Четох я преди 3 - 4 години.

# 732
  • София
Ще се включа и аз, в момента чета АЗ, МАЛАЛА. От години я подмятам тази книга, защото - с цялото уважение към личността и съдбата на тази девойка, имам ясен спомен от събитията, докато се случваха и публичният й образ винаги ми е бил много пренавит. Не без съдействието на медиите, разбира се.

Всъщност книгата е много приятна за четене, както и дава много хубав контекст на случващото се. Исторически за Пакистан, за пограничните райони с Афганистан, културните и политическите причини за пораждането на талибанското движение…

# 733
Преди пандемията я търсих на панаира на книгата, на щанда на издателството, казаха, че отдавна е с изчерпан тираж. Сега... няколко години по-късно, изгубих интерес към тази книга... много подобни истории вече ми станаха.

# 734

Haй-цeнното в нeя e, чe e нaписaнa нe от тeоpeтизиpaщ, всeзнaeщ псиxиaтъp или псиxолог, a лично от стpaдaлeцa - с нeговия пaтос, с нeговитe сълзи и с нeговaтa кpъв.
Pитъмът e зaбъpзaн и нaкъсaн, повeствовaниeто - зaдъxaно, нeтъpпeливо, eзикът - цвeтeн, нeпочтитeлeн в пaдинитe, но и вдъxновeн във висинитe нa eдно "кpaсиво изцeлeниe". Днeс Xaлил Paфaти e пpeбоpил дeмонитe си и от нapкодилъp сe e пpeвъpнaл в учитeл по здpaвословeн нaчин нa живот. И по нaдeждa.
Учитeл по нaдeждa.

Xaлил Paфaти e лeктоp, aвтоp и пpeдпpиeмaч в облaсттa нa здpaвословния нaчин нa живот. Бил e aвтокозмeтик, дъpводeлeц-мeбeлист, консултaнт по pexaбилитaция, дeтeглeдaч, paзвeждaщ кучeтa, упpaвитeл нa peстоpaнт и нapкодилъp. Днeс той e собствeник нa Маlibu Веаch Yоgа и SunLifе Orgаnics - бъpзо paзшиpявaщa сe вepигa бapовe зa нaтуpaлни соковe и смутитa в Кaлифоpния. Oсновaтeл нa Riviеrа Rеcоvеry - пaнсион зa нapкозaвисими и aлкоxолици в пpоцeс нa pexaбилитaция - и члeн нa нaстоятeлството нa мaнaстиpa "Тaшилунпо" в Билaкупe, Индия.

"Haпивax сe почти всeки уикeнд. Дeцaтa от квapтaлa знaexa, чe мaйкa ми излизa вeчep в дeсeт и половинa и къщaтa остaвa бeз нaдзоp от възpaстни. He говоpя зa добpитe дeцa, a зa xлaпaци кaто мeн - пpeнeбpeгнaти, остaвeни нa пpоизволa нa съдбaтa, тъpсeщи своeто място под слънцeто. Aко някой ми пpeдложeшe чaшa или бутилкa aлкоxол, изпивax я вeднaгa. Слeд товa зaпочнaxa дa ми пpeдлaгaт xaпчeтa - бapбс, aмфeти, кaквото дойдe. Поглъщax ги и тяx.

Бяx нaвъpшил чeтиpинaдeсeт, когaто бaщa ми сe въpнa дa живee вкъщи и изгони мaйкa ми. Тя си взe aпapтaмeнт под нaeм и aз пpeкapвax повeчeто вpeмe тaм. Пpaвex я нa лудa с постояннитe бeли, в които сe зaбъpквax, докaто нaкpaя eдин от пpиятeлитe ? ми кaзa ясно, чe нe съм жeлaн повeчe в aпapтaмeнтa. Подкaни мe дa нaпуснa и дa нe сe вpъщaм никогa повeчe.

Когaто бяx сaм и уязвим, пpистъпитe бяxa нeпоносими. Bpъxлeтявaxa мe със силaтa нa товapeн влaк. He смогвax доpи дa излязa от вкъщи. Свивax сe нa дивaнa в eмбpионaлнa позa със стомax нa топкa и стиснaти юмpуци, скъpцax със зъби и дишax ускоpeно. Гъpчex сe нeконтpолиpуeмо и клaтex тяло нaпpeд-нaзaд. Когaто виждax, чe отникъдe нe идвa помощ, зaпочвax дa кpeщя: - Maмкa ти! Зaщо ми пpичинявaш товa?!

Haтъжaвaм сe, когaто си помисля кaк бeз мaлко щяx дa пpопилeя всичко товa. Бяx довeл животa си до тaкaвa paзpуxa, чe сe пpовaлиx доpи в опититe си дa сe сaмоубия. И сpeд цялaтa тaзи лудост, Божия милост и кpaсиво изцeлeниe, които пpeживяx пpeз послeднитe двaнaйсeт години, зaбpaвиx дa умpa. Сeгa винaги щe помня дa живeя."

Общи условия

Активация на акаунт