Книги, свързани с ислямския /или мюсюлманския/ свят - 2

 • 162 367
 • 718
 •   2
Отговори
# 690
 • село в ямболско
 • Мнения: 7 233
Аз ми се стори интересна..
Съдържание

Последна редакция: вт, 04 юни 2024, 22:28 от nasito8988

# 691
 • Мнения: 10 630
Може и да е интересна, просто не беше книгата, която търся, а достатъчно под очакванията ми бяха немалко от придобивките на някои книги през изминалите една-две години и преди да реша да я взема попрегледах за нея и реших, че просто не е “моето”.
Корицата обаче наистина е великолепна, Сиела имат една много талантлива художничка.

# 692
 • Мнения: 11 992
Кюрдска писателка от Иран, живее в Швеция.Тази книга има 20% намаление в онлайн промоцията на Хеликон.

Опция: прелисти

В неназован крайбрежен град майка на семейство, избягало от война в неназована страна, търси изчезналата си дъщеря, търси я, докато, изгубила надежда и обезумяла от скръб, не се хвърля в океана. Свидетел на самоубийството й става друга жена, която малко по-късно научава, че бебето, което очаква, е мъртво. Докато лежи в болницата, отказвайки да бъде подложена на принудително раждане, жената си спомня живота си, своя и на семейството си, избягало от война в неназована страна.

„Сингулярност“ е книга за загубата – на родина, на език, на идентичност. Книга, в която съдбата е запратила две жени в символична черна дупка, в онази точка, която физиците наричат „сингулярност“, мястото, където непрекъснатостта на пространство- времето на живота е нарушена и страданието клони към безкрайност. Написана по своеобразен, привидно хаотичен и в същото време напълно последователен начин, романът на Балсам Карам е вълнуващо и стилистично новаторско изследване на така актуалната тема за съвременното „преселение на народите“.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 21:50 от diziler

# 693
# 694
 • България, София
 • Мнения: 1 778
Любим, любим Халил Джубран.
Открих го още в гимназията благодарение на учителката ни по философия.
Който до момента не се е срещал с него, е повод да научи какви съкровища съдържат книгите му.
Мъдрост, прозрения и топлина, поднесени изкусно.
Наслада за душата е четенето на неговите творби.

# 695
 • Мнения: 5
Наскоро прочетох „Хиляда сияйни слънца" на  ХАЛЕД ХОСЕЙНИ. Разказва се за съдбата на две жени, израснали в коренно различни семейства, но пътищата им се пресичат, защото по стечение на обстоятелствата,  стават съпруги на един и същ  жесток мъж. Препоръчвам!

Инъче ми е любима и поредицата „Една арабска принцеса" и най - вече втората част „Животът продължава"

# 696
 • България, София
 • Мнения: 1 778
На Халед Хосейни препоръчвам и "Ловецът на хвърчила" и "А планините ехтяха".

# 697
 • Мнения: 11 992
Наскоро прочетох „Хиляда сияйни слънца" на  ХАЛЕД ХОСЕЙНИ. Разказва се за съдбата на две жени, израснали в коренно различни семейства, но пътищата им се пресичат, защото по стечение на обстоятелствата,  стават съпруги на един и същ  жесток мъж. Препоръчвам!
Четох "Ловецът на хвърчила" през 2005-2006, ще станат 20 години скоро Wink  
Малко след това и "Хиляди сияйни слънца".  А третата и четвъртата книга на Халед Хосейни не ме впечатлиха особено. Може би заради твърде високо вдигнатата летва от първите две и свръх очакванията.

# 698
 • Мнения: 11 992


Книжка на Нагиб Махфуз на андорската автогара. Е, на каталунски, но нищо Wink

Скрит текст:

# 699
 • Мнения: 11 992


Книгата излиза през 2006 г. като критика на променящата се политическа конюнктура. В нейния скрит смисъл бушуват закономерностите при движението на епохата и горчивината от индивидуалната същност. Нещо като творчески ехограф, който регистрира пораженията и победите на социума през призмата на личното време. Желание за отмъщение води Арсен Саманчин, известен журналист, в родното му село, където се ловят снежни леопарди за саудитски петролни магнати… Изконна хранителна йерархия, ненарушена до днес, преустроила съдбите на милиони хора като инструмент за задоволяване на амбициите и прищевките на шепа привилегировани повелители. Арсен пристига в планината, все още не знаейки, че ще срещне последната си любов и вероятно смъртта. Срещат се снежен леопард и човек, еднакво силни, но еднакво губещи, превзети от горчивината и настоятелни в съвместното търсене на индивидуален смисъл в живота. Цялата история е проникната от легендата за Вечната годеница, която се появява в прекрасната визия на снежен планински проход… В този епос притча е жива вечната болка, породена от раздялата и от жертвената разплата заради неизменната агресивност в човешкия свят. Доброто неизбежно плаща заради злото

Последна редакция: нд, 16 юни 2024, 22:29 от diziler

# 700
 • Мнения: 2 666
Ако не сте чели поредицата Бялата Масайка, горещо препоръчвам.
По действителен случай

# 701
 • село в ямболско
 • Мнения: 7 233
Ако не сте чели поредицата Бялата Масайка, горещо препоръчвам.
По действителен случай
няма я!

# 702
 • Мнения: 1 705
"Когато планините падат" е забележителна творба, всъщност е последният роман на автора, в който неговият герой с горчивина се прощава с променящия се свят, доминиран от парите и интересите на силните на деня, в който изкуството отстъпва пред шоуто, a идеалите, както и любовта остават забравени в други времена. Съдбата го среща с друг изгнаник, отхвърлен от общността, един снежен леопард, с който са споделят последните си мигове. Много философска и смислена книга, преппръчвам.
В момента чета "Дъщеря на Смирна" от Дафне Суман и имам най-добри впечатления - историята е многопластова, разказана разчупено, с вметки от бъдещи моменти, които се споменават преди да се стигне до същинското събитие. Историческият епизод, отразен в книгата, е краят на Османската империя, когато се прекрояват новите граници и от това зависи съдбата на общността, с случая става дума за Смирна(Измир), град, населен с мнообразни етнически групи - турци, гърци, левантинци, арменци, френки. И нея препоръчвам. Някой чел ли е "Истанбулска рапсодия"? Бих се радвала на кратък коментар.
Споделям още една книга, която още не съм чела, но чакам да ми доставят - любовна история е.

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 11:18 от Rayna13

# 703
 • Мнения: 223
Ако не сте чели поредицата Бялата Масайка, горещо препоръчвам.
По действителен случай
няма я!
Има я електронна. И трите.

# 704
 • Мнения: 4
А къде ги има. Аз не намирам нищо. Ще бъда благодарна ако ми помогнете

Общи условия

Активация на акаунт