Книги, свързани с ислямския /или мюсюлманския/ свят - 2

• 171 461
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Аз днес се сдобих с дълго търсеното Щастие на Зюлфю Ливанели. Не знам кога ще я почна, но важното е, че вече е в ръцете ми. Филмът ми е много, много любим!

# 106
  • София
Ливанели ми е много любим автор.
"Серенада" ми е едно от топ откритята на 2014-та. " Историята на моя брат" също ми хареса, но не  чак толкова. "Щастието"  навсякъде изчерпано. Късметлийка си, аз не мога още да я намеря. Но не съм и търсила сериозно.
Започнах " Аз съм Малала". Първите 50 страници ги изчетох на един дъх. Засега ми харесва.
Бях останала с впечатление, че в Пакистан положението не е чак толкова страшно, защото там заминават много от афганските бежанци. Оказа се, че съм грешала.

# 107
  • Пловдив
Успях да приключа книгата "Любов и брак в Косово"...на предната страница се вижда част от коментара ми...финалът е щастлив, но истината е, че просто жената е била родена под щастлива звезда...винаги в моментите на обрат тя успява...има жестокости наистина в книгата, но някак си усещането на края е нереално, все едно си чел приказка/измислена история/...Мисля, че по тази книга би излязъл страхотен филм.

# 108
Днес приключих с "Испанска балада". Книгата е историческа, писана преди доста години и не съм много убедена, че е за тази тема. По същество разказва за любовта между краля на Кастилия Алфонсо VIII и еврейката Рахел ибн Езра, като действието се развива в началото на Реконкистата. Самата Рахел, както и нейния баща са живели дълги години, в мюсюлманската Севиля, като са изповядвали исляма, за да се предпазят от местното мюсюлманско население.
Въпреки, че главните герои са християнин и еврейка, целия роман проследява сблъсъка на християнство, юдаизъм и ислям. Хареса ми различния поглед, който имат героите. Опозицията между изтънченото желание за хармония и красота на душевния и материален свят на мюсюлманите и строгия аскетизъм, уповаващ се на Бога, на християните. Цялата книга ми беше особено близка, може би заради сблъсъка на трите религии в мен. Както и да е, за пореден път се убеждавам, че Бог е един независимо от името, с което го наричаш.
Ако някой е чел книги на подобна тематика, ще се радвам да ми препоръча. Въобще е добре да си припомним, че ислямския свят не се е препокривал само със сегашните територии, а е бил значителна част от Европа.

# 109
Здравейте! Включвам се и аз в тази теми.Тъй като съм новобранец бих помолила,ако някой има  книги в ел.вариант да сподели,аз също бих дала каквото имам (а то не е много,но все пак) Simple Smile  Wink

# 110
Здравейте! Включвам се и аз в тази теми.Тъй като съм новобранец бих помолила,ако някой има  книги в ел.вариант да сподели,аз също бих дала каквото имам (а то не е много,но все пак) Simple Smile  Wink
По-нагоре в темата се дадоха много линкове на електронни книги- ако не в тая тема, в края на предишната със сигурност.

# 111
Здравейте, да ви се оплача, мъча "Джевдет бей и неговите синове" вече втора седмица и никак не ми върви. Чете се лесно, но няма никакво действие. Не обичам да оставям книги по средата, още повече, че е препоръчана книга, а не съм я взела на посоки. Gundie, така ли е до края(преполовила съм книгата)?
Тук имаше добри отзиви и за "Къщата на джамията" и се чудя дали да не я почвам днес.

# 112
  • София
Здравейте, да ви се оплача, мъча "Джевдет бей и неговите синове" вече втора седмица и никак не ми върви.
Тук имаше добри отзиви и за "Къщата на джамията" и се чудя дали да не я почвам днес.

Аз така четох " Музей на невинността"- едвам, едвам.  Преди това  четох "Сняг", "Истанбул", която просто не можах да дочета и " Бялата къща".  Единствено "Сняг" ми допадна. И така приключвам с Орхан Памук като автор. Повече шанс не мисля да му давам.
"Къщата на джамията" много ми хареса. Бих я препоръчала. Интересен и завладяващ  сюжет, действието върви сравнително бързо. Контрастът между обикновените хора и фанатизираните талибани е показан изключително добре. Имам много любима част от книгата, за птиците и килимите.  Wink. Определено тази книга ме докосна много повече от всичко, което съм чела на Памук.

# 113
Здравейте, да ви се оплача, мъча "Джевдет бей и неговите синове" вече втора седмица и никак не ми върви. Чете се лесно, но няма никакво действие. Не обичам да оставям книги по средата, още повече, че е препоръчана книга, а не съм я взела на посоки. Gundie, така ли е до края(преполовила съм книгата)?

Ами всъщност е долу горе така и до края, но на мен края не ми допадна много, което вероятно може малко да те отчая. Иначе "Къщата на джамията" за мен лично е много хубава книга, но аз и "Джевдет бей....."харесвам. В автори като О. Памук за мен много често интересното е да чета за бита, за това как живеят в традиционните общества, аз не гледам много действието затова и повечето му книги ми харесват.

# 114
Вчера прочетох "Къщата на джамията". Хареса ми, да си призная за Иран нищо не бях чела, само искам да ви постна една снимка по темата.
Мисля все пак да се върна на "Джевдет бей", рядко оставям непрочетена книга.

# 115
Да, това е абсурдното и странното, че колкото повече се развива света толкова повече тия общества/държави се връщат назад. Някак няма логика, нали ?

# 116
Чучулигата на Решат Нури е хубава, макар и стара. Препочитала  съм я няколко пъти.  В книгите на Халед Хосейни пък съм влюбена, имам ги и трите и  са страхотни.

# 117
Да, това е абсурдното и странното, че колкото повече се развива света толкова повече тия общества/държави се връщат назад. Някак няма логика, нали ?

Специално за Афганистан т.нар. модернизация е свързана със съветското влияние и проруските кръгове. В Иран идва както от шахското семейство, така и от американското влияние. За такива общества явно модернизацията се тълкува като отдалечаване от националното. Когато едно такова мислене е обвързано с идеята за религиозно различие и превъзходство(дори вътре в самата религия) става страшно. За мен Хосейни описва най- правилно религиозните фанатици и начина по който се произвеждат. Мъчно ми е, че и в Турция се случва същото. Определено тълкуване на религията се използва като инструмент за контрол, а сляпата вяра и подчинение води до трагедии. 

# 118

Специално за Афганистан т.нар. модернизация е свързана със съветското влияние и проруските кръгове. В Иран идва както от шахското семейство, така и от американското влияние. За такива общества явно модернизацията се тълкува като отдалечаване от националното. Когато едно такова мислене е обвързано с идеята за религиозно различие и превъзходство(дори вътре в самата религия) става страшно. За мен Хосейни описва най- правилно религиозните фанатици и начина по който се произвеждат. Мъчно ми е, че и в Турция се случва същото. Определено тълкуване на религията се използва като инструмент за контрол, а сляпата вяра и подчинение води до трагедии. 
Peace Точно докато си пишех поста се чудех защо пък модернизацията и развитото общество трябва да се приемат както ние го приемаме и тълкуваме, защо да не е техния вариант. Но просто логика няма. Сякаш правят напук. Но реално фанатизма има много по- голяма сила сега с развитието на технологиите, ФБ напр. и други подобни колко много им помагат да разпространяват идеите си....

# 119
  • Пловдив
И в книги "Преживяно" си го пише...модернизацията е с цел икономика и туризъм...отнася се за неверниците, за тамошните всичко си е постарому...особено пък за жените...

Общи условия

Активация на акаунт