Книги, свързани с ислямския /или мюсюлманския/ свят - 2

• 171 418
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
Снимката не е моя, но и тези книги ги виждам за първи път. Някой има ли впечатления от тях?

Мернах и тази:

# 571
Леле тази на Тахир Шах 1001 нощ ми я бяха подарили, когато бях ученичка хаха , но не мога да си спомня в момента каква точно беше и дали ми беше харесала...
Тази Харем на този Колин съм я чела и не ми допада, няма ли да спрат разни англоговорящи да се правят на интересни с филми и книги за култура, която не е тяхна и не я разбират, нито я усещат..

# 572
  • Пловдив
Харем много ми хареса, Колин Фалконър пише страхотно - увлекателно, живописно. Неговата книга ме накара да се разровя за Роксолана и да прочета романа на Загребелни.

# 573
Аз по принцип не се захласвам по теми около турски хареми. Не съм гледал и сериала Великолепния век, просто тематиката не ме влече.  Но това за Казабланка... очевидно книгата е за Мароко.

# 574
Роксолана макар на поляк е класика, стилът не може да се сравни ... за мен Роксолана има художествена стойност, авторът пише добре, а другото ми е малко бутафория.
Великолепият век никога не бих го гледала. Нямах идея за какво е точно Харем , просто ми беше попаднала и я прочетох, но темата не е моята също.
Но Роксолана си струва, дори само като любовен роман, заради умението на автора да пише добре и дълбоко.

# 575
  • България, София
"Последният харем" на Петер Пранге много ми хареса.
Разказва се за последните години на последния османски султан, а също и за периода след свалянето му от престола.
Книгата е тежка. Не е само история за харема.
Преплетени са много исторически събития.
Може би не е изцяло по темата, защото се засяга и арменския геноцид.
Но все пак и животът в османския двор обхваща.

# 576
  • Свети Влас
Подариха ми Лавандуловото момче. А мама поръча тази поредица на Тахир Шах, но още не съм ги прочела.

# 577
Снимката не е моя, но и тези книги ги виждам за първи път. Някой има ли впечатления от тях?

Мернах и тази:

И двете на Тахир Шах ми бяха допаднали, но имаше много дразнещи правописни грешки.. След това издадоха и трета негова книга, която не ми хареса.

# 578
Интересно дали тази книга я има и на български. Сега съм в Полша и я видях в една книжарница. (Ама този език не е от моите) Grinning

# 579
Няма я на български.

# 580
Новите книжки в моята библиотека. Не знам кога ще стигна до тях, сигурно чак август през отпуската.

# 581
О, този Франкейнщайн от Багдад ми напомни за подарък, който получих, като са го правили с най-добри чувства мислейки, че съчетава перфектно интересите ми, обаче хаха няма нищо общо нито с едното, нито с другото... не ми хареса книгата. Кажи после за твоите.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 18:00 от T.Valcheva

# 582
"Франкенщайн от Багдад" съм я купувал миналата година, даже днес я видях на рафта, като преподреждах, ама... има дълъг списък преди нея. Та.. ще чака. И "Усмивката на ягуара" на Салман Рушди купих, но сигурно ще ми скъса нервите. Чел съм "Срам" пак от Рушди и не я довърших дори. А "Сатанински строфи" я зарязах още в началото. Не е моето.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 21:09 от diziler

# 583
Мнения, впечатления?

Красивата и забравена история на книжарницата „Истински богатства“

На малка, стръмна уличка в омайния и едновременно зловещ Алжир, на тесни стълби седи Албер Камю с молив в ръка и поправя ръкопис. Зад него на витрината виси табела: „Човек, който чете, струва колкото двама“. Вътре в тясна стая приятелят му, негов пръв редактор и издател, Едмон Шарло събира стари и нови книги с амбицията да създаде не просто книжарница, а място, обединяващо Средиземноморието. Той е на двайсет и няколко, няма пари, но има смелост и енергия.

Шарло издава първите творби на Камю, Фуше, Роблес, Жид, Гарсия Лорка и други велики писатели. Авантюристът, тръгнал от нищото, с когото най-големите парижки издателства започват да си съперничат, преживява безброй нещастия в името на своята мисия – литература, която лекува и обединява.

Пътешествието, на което ни повежда писателката Каутер Адими, започва през 30-те години на миналия век и стига до наши дни, когато млад мъж на име Рияд трябва да опразни „Истински богатства“. Но старият книжар Абдала, пазител на „храма“, бди над паметта на мястото.

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА, 2021
Номинация за „Букър“, 2001

Абдулразак Гурна е роден на 20 декември 1948 г. в Танзания, в султаната Занзибар, и през 60-те години на ХХ в., по време на революцията там, търси политическо убежище във Великобритания.
Баща му и дядо му са предприемачи, преселили се в Занзибар от Йемен.
Гурна е професор емеритус по английска и постколониална литература в Университета на Кент. Автор е на 10 романа и на няколко сборника с разкази. На два пъти: през 1994 и 2001 г., е бил номиниран за „Букър“, а през 2021 г. получава Нобелова награда за литература.
Днес живее в Кентърбъри, Великобритания, но поддържа тесни връзки с Танзания и Занзибар, където още има роднини и където пътува често. „Аз съм родом оттам. В мислите си живея там“, споделя именитият писател.

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 14:14 от diziler

# 584
Някой знае ли дали са издадени у нас книги на египетските автори Нагиб Махфуз, Мухаммад Раби, Юсеф Ракха, Мансура Ез-Елдин, Ахмед Мурйд, Юсеф Зидан, Езедин Шукри Фишер?
Автори от Палестина: Сюзан Абулхауа и Ибрахим Насралла
От Ливан: Етел Аднан и Хода Баракат
От Сирия: Али Бадер
От Кувейт: Сауд Алсануси

У нас 90% от книгите на арабските и персийските автори са за насилието над жени и за войните.

Общи условия

Активация на акаунт