За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 106 520
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
дайте идеи за зелени домати  Blush

ще сложим в сурова туршия с камби, зеле, карфиол и моркови;
върти ми се някакъв спомен за нещо с чесънче и солено-сладка марина  Blush

# 646
дайте идеи за зелени домати  Blush

ще сложим в сурова туршия с камби, зеле, карфиол и моркови;
върти ми се някакъв спомен за нещо с чесънче и солено-сладка марина  Blush
Предлагам една интересна, изпробвана от мен, рецепта. Peace

Зелена лютеница

Продуктите за нея са:

- зелени домати - 3 кг
   - зелени пиперки - 3 кг
   - олио - 400 мл
   - магданоз - 1 връзка
   - сол - на вкус

Доматите се измиват, подсушават се и се изпичат на порции във фурната. Задушават се в полиетиленов плик и след като изстинат, се обелват и нарязват на едри парчета.
   Чушките също се изпичат и се обелват. Двата вида зеленчуци се смилат с месомелачка. Олиото се загрява в подходящ съд и към него се прибавят смлените чушки и домати. Сместа се подправя със сол и се вари, докато остане на мазнина. Преди да се смъкне от котлона, се добавя нарязаният магданоз.
   Насипва се в бурканчета, които се стерилизират 5 минути. При консумацията може да се подправи с чесън и пресен копър.
   От това количество зеленчуци се пълнят около 10-12 бурканчета (280 - 300 мл).

Лютеницата е нетрадиционна и много вкусна. Освен това, приготвянето й не е толкова трудоемко. Ето и една актуална публикация "по темата"...  Laughing

# 647
 Hug Благодаря  Hug

само стерилизацията малко ще ме затрудни, но все ще се намери начин  Hug

# 648
DObri, вместо да стерилизираш, можеш да сипеш гореща лютеница в топли бурканчета с винт и после да обърнеш бурканчетата с капачката надолу да вакуумират. Аз процедирам така с лютениците и никога не съм имала издънка.

# 649
DObri, вместо да стерилизираш, можеш да сипеш гореща лютеница в топли бурканчета с винт и после да обърнеш бурканчетата с капачката надолу да вакуумират. Аз процедирам така с лютениците и никога не съм имала издънка.

ей тоя съвет чаках  Hug

личи ми, че съм по по-мързеливите начини  Blush

# 650
Оф, Добри, аз съм живото въплъщение на максимата "Накарай мързеливия на работа..." Embarassed Вече дори не правя лютеница по класическия начин, че много е хамалогията, а буркани със заготовки- сгъстени домати, печени чушки, печен патладжан. Като ми притрябва лютеница или някакъв друг сос, изсипвам заготовките от бурканите в блендера в някаква пропорция, която съм си наумила, добавям зехтин, подправки и натискам копчето. Hug

# 651
 Mr. Green заготовки и ние вече си имаме Mr. Green

Скрит текст:
не си сама  Mr. Green преди години, на изпита по микро и макро икономика, обясних цветно и широкоекранно защо и как точно мързелът движи прогреса. 
Blush на второто явяване ме изпитваха трима и много държаха да чуят обосновката от първото ми явяване Blush

# 652
ДОбри,
Скрит текст:
ако съчетаем твоята обосновка с моята концепция, че мързелът е високоинтелектуална и високоорганизирана дейност, пари ще направим

Да не спамя само, за пръв път сложих карфиол и моркови да ферментират в солена вода с малко синап. Дано се получи хрупкава вкусотия като на баба едно време.

# 653
  • ВАРНА
Някой може ли да сподели изпитана рецепта за Дунавска салата/нарязани на дребно зеленчуци предимно зеле/? Намерих различни варианти на маринатата- топла и студена и се чудя.

# 654
  • Русе
Някой може ли да сподели изпитана рецепта за Дунавска салата/нарязани на дребно зеленчуци предимно зеле/? Намерих различни варианти на маринатата- топла и студена и се чудя.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/09/blog-post_4.html

# 655
  • ВАРНА

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/09/blog-post_4.html
Благодаря. А не може ли вместо аспирин да сваря бурканите за да траят повече? Но не знам колко минути?

# 656
Правих мариновани зрели домати. Избрах чери и Сан Марцано (дълги и сравнително кухи). Сигурно са минали поне 10 дни и сега виждам, че водата/маринатата не е бистра, а мътна. На вкус пробвах едно чери, добре е. Не са с аспирин, не е варена. Има хрян и хрянови листа. Доматите залях с вряла марината. Бурканите са трилитрови - единият е с хлътнала капачка, другият - не. Изглеждат еднакво. Въпросът ми е дали да преваря маринатата и както е кипнала, да залея доматите в бурканите и да ги обърна. Да сложа консервант? newsm78

Последна редакция: пн, 17 окт 2016, 21:30 от Анонимен

# 657
Недей, ще се избистри

# 658
  • Русе
Парени чушки

# 659
  • София

Може ли рецептата?

Общи условия

Активация на акаунт