Киста на пинеална жлеза (епифиза)

• 13 767
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
Папцунева , при твоята киста има динамика ли? Или е нещо друго, заради което ти предлагат операция?

Хубав въпрос, разбрах че обикновено били безсимптомни кистите и не изисквали лечение.

# 16
  • до морето
Здравейте! Темата е стара, но ако някой се включи ще бъда благодарна! Особено тези, които са писали преди.
Вчера на ЯМР на сина ми му откриха киста на епифизата 10х11 мм.
Има симптоми - понякога главоболие, а напоследък и светещи точки пред очите. Мина офталмолог и очите са ОК. На 18г. е.
Доста съм притеснена като чета как всички имат симптоми и същевременно лекарите им казват, че не е от кистата. В същото време абсолютно никъде не откривам информация за операция на такива кисти, нито някой да е опериран.

# 17
Здравейте! Темата е стара, но ако някой се включи ще бъда благодарна! Особено тези, които са писали преди.
Вчера на ЯМР на сина ми му откриха киста на епифизата 10х11 мм.
Има симптоми - понякога главоболие, а напоследък и светещи точки пред очите. Мина офталмолог и очите са ОК. На 18г. е.
Доста съм притеснена като чета как всички имат симптоми и същевременно лекарите им казват, че не е от кистата. В същото време абсолютно никъде не откривам информация за операция на такива кисти, нито някой да е опериран.

Здравейте, и на мен преди две седмици ми откриха киста на епифизата с размери 9х7 мм. Направих ЯМР във връзка с главоболие в челото и леки изтръпвания в лявата половина на лицето. Докторът, който разчете  резонанса,  каза че главоболието е от кистата, която притиска криниалните куликули. А
Изтръпванията се дължат на съдово-нервен конфликт - лява артерия докосва нерва тригеминус в средния му дял/част. Последните дни усещам като токови импулси в лявата част на лицето, които са секундни. Главоболието започва от лявото слепоочие и се разпростира по цялото чело,  било е и по два дни. Провокира се от висок шум понякога. Днес бях на невролог, препоръча да направя и консултация с неврохирург, но мисля да се наблюдавам и ще
преценя. Ще следим дали има развитие на кистата всяка година. Препоръча, ако се засилят усещанията в лявата част на лицето или се появи нетърпима болка -тригеминалма невралгия да започна прием на антипилвптик. Аз имам световъртеж,но ме предупреди, че ще се засили допълнително от антипилептикът. Съветвам Ви да приемете ситуацията и да наблюдавате има ли динамика във времето на кистата. За главоболието -аналгин, НСПВС, аз мажа и с етерично масло мента, имам и стик, съдържащ комбинация от масла за мигрена. При недоспиване при мен главоболието в доста по -осезаемо.

Общи условия

Активация на акаунт