Киста на пинеална жлеза (епифиза)

• 13 459
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте,
Повечето тук сте от женски пол и ми е малко неудобно да пиша, но ви пиша в труден момент. Аз съм млад на 20 години и преди 1 седмица ми откриха киста на епифизата (пинеална жлеза) с диаметър 9мм. Неврологът(виден доцент в неврологията) , при когото отидох каза, че това не е нищо страшно и едва ли ще причини симптоми, най-мн главоболие. Причината да отида на ЯМР беше виене на свят , чувство на напрежение в главата и очите и ушите. Симптомите ми минааваха на няколко път иза по 4-5 дни и псоле пак се появиха (най-вече виенето на свят и напрежението в очите). От ЕМГ ми бяха установили проблем с нервите на врата и кръста но не знам дали има общо това.
Знам, че кистата на това място не е толкова често срещана, но не  е и рядка и обикновено е безобидна. Чудя се обаче дали тя не е повода за моите симптоми и дали има някой друг с подобна диагноза ?
Чувствам се ужасно а мисълта че симптомите може да са от кистата ме ужасява още повече. Толкова съм млад, а животът ми се превърна в кошмар последния 1 месец Sad  cry cry cry cry

# 1
Според мен засега може да бъдеш спокоен от гледна точка на това, че поставената диагноза не е страшна и не изисква друга интервенция освен наблюдение. Има голям шанс симптомите ти да нямат нищо общо с кистата и съм почти сигурна, че дефинитивно обяснение за тях няма да ти дадат и най-добрите невролози. Ако не си, можеш да си провериш зрителната острота при офталмолог и състоянието на вестибуларния апарат при УНГ, но както казах, по-вероятно нищо няма да намерят. И аз съм била в това състояние, мъжът ми също и напусна работа заради тези постоянни гадене, световъртеж и напрежение. След 2 месеца почивка и смяна на работната среда с по-малко стресираща, на него му мина. При мен също мина за 2-3 месеца, в онзи период ми пречеше много, защото бях в сесия, но никой не можа да ми помогне.
Както и да е, опитай се да намалиш стреса. Звучи като много глупав и банален съвет, но е най-добрия, който мога да ти дам. Стискам палци скоро да се почувстваш по-добре!

# 2
Според мен засега може да бъдеш спокоен от гледна точка на това, че поставената диагноза не е страшна и не изисква друга интервенция освен наблюдение. Има голям шанс симптомите ти да нямат нищо общо с кистата и съм почти сигурна, че дефинитивно обяснение за тях няма да ти дадат и най-добрите невролози. Ако не си, можеш да си провериш зрителната острота при офталмолог и състоянието на вестибуларния апарат при УНГ, но както казах, по-вероятно нищо няма да намерят. И аз съм била в това състояние, мъжът ми също и напусна работа заради тези постоянни гадене, световъртеж и напрежение. След 2 месеца почивка и смяна на работната среда с по-малко стресираща, на него му мина. При мен също мина за 2-3 месеца, в онзи период ми пречеше много, защото бях в сесия, но никой не можа да ми помогне.
Както и да е, опитай се да намалиш стреса. Звучи като много глупав и банален съвет, но е най-добрия, който мога да ти дам. Стискам палци скоро да се почувстваш по-добре!

Безкрайно благодарен съм ти за отговора! ! ! Аз съм студент и ме притеснява малко как ще уча за сесията в това състояние иначе да до преди 2-3 седмици имах и доста стресови моменти... Ще мина през УНГ и съответните специалисти които ми каза. Относно кистата ми казаха че ако имам симптом то ще е на първо място главоболие и затова помислих че не е от нея защото не ме боли глава. Виенето на свят иначе е гадно и като че ли вечерно време намалява... Тези симптоми ми докарват още повече стрес ....

Между другото мъчи ме и слабост в кракта и ръцете и треперене на едната ръка затова бях ходил на ЕМГ и ми установиха коренчово дразнене в гръбначни стълб и лека денервация на един мускул. Имам проблеми и с варата и кръста а гърба ми е схванат от месец и нещо. Свалил съм и 3 кг без видима причина.. А кръвните ми картини са нормални

# 3
И аз имах отклонения на ЕМГ и на някои изследвания на зрителните нерви, затова ме подозираха за някаква форма на множествена склероза и от страха да не се окаже такава диагнозата още повече се влоших, залитах и някак трудно си управлявах левите крайници. Тогава бях на 22 и си мислех, че животът ми свършва, затова откакто мина, съм много благодарна за всеки ден оттогава насам. Казвам ти го с оглед на това, че някои симптоми са страшни, но после изчезват без обяснение, както са се появили.

# 4
И аз имах отклонения на ЕМГ и на някои изследвания на зрителните нерви, затова ме подозираха за някаква форма на множествена склероза и от страха да не се окаже такава диагнозата още повече се влоших, залитах и някак трудно си управлявах левите крайници. Тогава бях на 22 и си мислех, че животът ми свършва, затова откакто мина, съм много благодарна за всеки ден оттогава насам. Казвам ти го с оглед на това, че някои симптоми са страшни, но после изчезват без обяснение, както са се появили.
БЛагодаря ти отново. Аз имам виене на свят и прилошаване от вид че се чувствам не на себе си даже и аз залитам, не си усещам краката а ЕКГ кръвно , картиан всичко е наред...

# 5
малко се притеснявам, че ми стана много зле днес като се изправя имам чувството че ще припадна....

# 6
между другото някой случайно да има възможност да преведе? :

И има ли шанс радиолога да е пропуснал нещо?

# 7
Дъщеря ми /15 г./ наскоро също я водихме на ЯМР заради пристъпи на мигрена - нарушено зрение, прилошаване и главоболие. При нея също откриха такава киста. Докторът ни обясни, че се среща при много хора и не представлява проблем. Принципно не свързаха симптомите й с тази киста.

Аз също те съветвам да провериш зрението си при очен лекар, защото съм чувала, че при нуджа от някакъв диоптър се получават подобни на твоите симптоми.

И най-вече - не се притеснявай толкова щом докторите ти казват, че няма нищо страшно. Притеснението не ти помага, а напротив.

# 8
Дъщеря ми /15 г./ наскоро също я водихме на ЯМР заради пристъпи на мигрена - нарушено зрение, прилошаване и главоболие. При нея също откриха такава киста. Докторът ни обясни, че се среща при много хора и не представлява проблем. Принципно не свързаха симптомите й с тази киста.

Аз също те съветвам да провериш зрението си при очен лекар, защото съм чувала, че при нуджа от някакъв диоптър се получават подобни на твоите симптоми.

И най-вече - не се притеснявай толкова щом докторите ти казват, че няма нищо страшно. Притеснението не ти помага, а напротив.

Зрението ми е нарушено от малък за диоптър съм това не е лъжа и тайна... Не е силно нарушено , но все пак е нарушено. На мен пък ми обясниха че е от нерви ( а аз имах стрес и нерви)... Не знам на кой да вярвам...Иначе диоптри мн хора имат без да носят още коригиращи очила или лещи. Не знаех че могат да причинят такива симптоми :О

# 9
Причините за симптомите ти може да са много - нерви, стрес, нарушено зрение /вече казах/, преумора, недоспиване - зная, че много от хората на твоята възраст си лягат прекалено късно.

# 10
някой друг да има киста на епифизата (пинеалната жлеза ) да сподели историята си ? Ще се налага ли да ми режат мозъка или не че съм доста притеснен Sad

# 11
  • гр. София
здравей, чак сега попадам на темата, за това чак сега пиша. Дано вече си се успокоил, ако не си да ти кажа че преди време / около четири години / получих много остра криза на вестибуларния апарат - виеше ми се свят, даже припадах два пъти, та от там на ЯМР и ми откриха киста на пинеалната  жлеза - около 10 мм. И аз като теб се шашнах много, ходих на консултации при няколко лекари в Исул и Иван Рилски, така или иначе връзка не откриха, само трябваше да направим контрола след три месеца да видим има ли динамика, т.е. дали расте или се смалява. Така се случи че контролата я направихме чак след повече от шест месеца. До тогава отдавна ми беше преминала кризата с вестибуларния апарат. Динамика нямаше.Преди около месец пак се наложи да правя ЯМР, заради друго, но пуснахме отново и контрола на пинеалната жлеза - просто си стои там. Та искам да ти кажа, че пинеалната жлеза е така нареченото "трето око" - просто приемай че ти са дадени заложби които още не си открил  Simple Smile Така правя аз и отдавна съм спряла да я мисля

# 12
здравей, чак сега попадам на темата, за това чак сега пиша. Дано вече си се успокоил, ако не си да ти кажа че преди време / около четири години / получих много остра криза на вестибуларния апарат - виеше ми се свят, даже припадах два пъти, та от там на ЯМР и ми откриха киста на пинеалната  жлеза - около 10 мм. И аз като теб се шашнах много, ходих на консултации при няколко лекари в Исул и Иван Рилски, така или иначе връзка не откриха, само трябваше да направим контрола след три месеца да видим има ли динамика, т.е. дали расте или се смалява. Така се случи че контролата я направихме чак след повече от шест месеца. До тогава отдавна ми беше преминала кризата с вестибуларния апарат. Динамика нямаше.Преди около месец пак се наложи да правя ЯМР, заради друго, но пуснахме отново и контрола на пинеалната жлеза - просто си стои там. Та искам да ти кажа, че пинеалната жлеза е така нареченото "трето око" - просто приемай че ти са дадени заложби които още не си открил  Simple Smile Така правя аз и отдавна съм спряла да я мисля

благодаря ти за отговора Simple SmileHug

# 13
Здравейте,
Заболяването ми е на епифизата (пинеална жлеза - киста). След консултация от лекари, всички те ми предлагат операция. Имам ли друга алтернатива.
Моля посъветвайте ме.
Мариана

# 14
  • гр. София
Папцунева , при твоята киста има динамика ли? Или е нещо друго, заради което ти предлагат операция?

Общи условия

Активация на акаунт