Децата и ските - сезон 2014/2015

• 20 506
  • 240
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Лекси, имам приятели с дете скиорче, те не карат, и съответно проблема е същия. Много е трудно, когато не карат родителите според мен - и когато са малки децата, и когато са големи - когато са малки особено, защото децата могат да карат само при провеждане на ски-училища. При толкова голямо дете единствения вариант май е да се съберат приятелска компания тийнейджъри и да си карат сами.
С мъжа ми караме и двамата, но ако не карахме, а детето ми иска да кара ски, вероятно щях да се запиша и аз да се уча. Simple Smile

# 76
Здравейте,
Някой да е пращал детето  (от 4-6 год)на ски лагер на Мальовица("планини и хора" ).
Моля за отзиви

# 77
  • София и Морето от време на време
А някой чувал ли е за група за каране за тинейджъри? Проблемът ми е, че не караме, а девойката (14 г.) не смея да пусна сама. Кара с Атмосфераспорт, доволни сме, но винаги е най или една от най-големите. Взела е всичките категории за ски и сноуборд, така че реално кара със ски училище не толкова, за да се учи, колкото, за да не е сама на пистата. С малката положението е аналогично, но поне тя няма проблема, че е все "най-голямата". Има приятели, които карат, но трудно се организират, а аз искам да кара редовно през сезона. И изобщо, тези от вас, които не карате, но пращате децата си на ски училище, как смятате да продължите след като децата ви се 'изучат"?

Вчера на Лелето е било доста гадничко, за цял ден са се спуснали само 2 пъти, следобяда са били най-вече в скиорната - много вятър, мъгла, малката беше много впечетлена как се е клатил лифта Simple Smile ...

Лекси, моите са на почти 14 и почти 10 - и двамата карат с групи на ски-училище и така и ще бъде, щото като се знам аз каква бях луда на техните години - само Господ ме е опазил. А тия и двамата са подобрени издания ... От миналата зима ми е заобяснявал как на лавината щял да ходи ... Обещала съм му като се научи да кара правилно до края на сезона лично да го заведа там когато не е опасно, че да не ни гони лавина по петите. Само трябва да видим как ще се отървем от малкия, че му е ранко още.

Големия особено е вечния "помощник ски-учител", кара последен и събира попилелите се по пистата, кара с най-напредналата група обикновено (ала вашата история сме си). Малкия според зависи, ама и при него така се получава в част от случаите - той е карал само 20 дни, но дръпна доста бързо и вече събира ските успоредни и съответно е с напреднали групи също.

Вчера и двамата бяха на Лалето - големия е направил 3+3 спускания, а малкия 1+2. Караха през целия ден. Само малко бяха понатрупани от снега сутринта, ама ... Ако не искат да ги вали сняг и да ги духа вятъра - да не карат ски, а да свирят на пиано например.  Mr. Green

Съботно-неделните групи, особено напредналите са си като ги гледам на такава възраст доста от децата, така че ако искаш може да присъединиш тийннейджърката към тумбата.

# 78
  • София
TINA.K, Simple Smile а твоите с кое училище карат? Ние имахме уговорка м.г. (и тази) да карат всяка неделя. Предполагам и други са имали подобни уговорки, но общо взето съставът беше променлив. На сноуборд като че ли има по-големи деца, но там пък е драмата, че и малката иска, а няма подходящи за възрастта й сноубордове.
Иначе мен лошото време горе изобщо не ме притеснява Simple Smile. Децата винаги са се връщали здрави, a когато са били с лека кашлица е минавала. Бузите им още са червени от вчера, а малката обикновено е бледа и със сенки под очите.

# 79
Моите ще са горе всяка събота и неделя като цяло, че и с нощни петък и/или събота - това за нощните ще се решава в движение. Тоест, ако пистата е ОК и не е нещо супер студено - ще се кара.
За състава - ще взема да го питам него как се получава, но тия дни ми казваше, че познавал от миналата зима 2-3 деца от групата.
Аз много се надявам, че сега като има вече сняг ще се съберат повече деца.

# 80
Някой има ли информация за Ветровала? Работи ли влекът на Мачирски? Има ли достатъчно сняг на стръмната част, че ми се ще да науча девойката на влек преди ски шулето? Камерите уж работят, но не мога да преценя реално какво се случва.

Току-що във фейса на приятелка видях снимки от вчера от Ветровала - вижда се, че влека на Мачирски работи. Не се вижда обаче стръмната част от пистата и дали големия влек работи. Ще се пробвам утре да погледна камерите и да видя какво става.

# 81
  • София
Лекси, при нас взимаме за борд деца от 7 г. нагоре. Имаме малки екипи Peace

Колкото за общия въпрос - добре си го решила. Винаги има какво още да се научи и усъвършенства, а в напредналите групи децата повече карат и по-малко се учат, но учителят все има какво да поправи. Добра си е схемата всяка неделя с група да кара. След 1-2 години можеш спокойно да я пускаш с приятели. Аз май от 14-15 г. започнах, нямам много ясен спомен, може и по-рано да е било.

# 82
  • София
Привет,
Дъщеря ми (на 6) е страшно нетърпелива да открие сезона на Витоша тази година. Миналата ходи организирано от градината, но курсовете там са предвидени за средата на февруари. Аз, разбира се, се радвам на ентусиазма и имам желание да ходи на ски училище, но ми е малко (по-точно доооста) притеснено да я пусна сама  Crazy  Общо взето голямо чудене пада тези дни, та приемам всякакви съвети, критики, препоръки и т.н.  Grinning

# 83
Големият ми син тръгна на ски на 2г11м. Сам. Тоест - сутрин в 8ч го завеждах на началната спирка на ски-училището и следобеда примерно в 16-16:30 си го вземах обратно.

Много деца на подобна възраст има (има и по-малки), които ходят така на ски, има и такива, които ги придружават баби или дядовци. И двата варианта са ОК - зависи от детето. Има случаи, в които наличието на баба/дядо ги кара да се лигавят и да реват, а има и обратния - когато всичко е ОК и бабата и дядото са само обслужващи детето в почивките или ако иска до тоалетна да иде по време на урока.

Така че, zina_, можеш да я пуснеш спокойно, след като тя иска да кара - тамън ще си припомни и ще дръпне напред преди курса с градината. Ски-учителите горе се грижат за децата - изпишкват ги, помагат им в обличането,

Моя беше от тия дето като ме видеше и ревваше, макар че на 3г беше изключително самостоятелен и се оправяше сам и всички горе бяха впечатлени от това. Ревеше детето щото видите ли карали го да прави рало, пък той искаше са се спуска "шус", та явно се надяваше като реве да го отърва от "гадните" ски-учители, дето го мъчат с това гадно рало  Laughing - ма не би ...

Отвори хубаво рало чак на 3-4 седмица ... обаче пък направо към долна на Романски се спусна с мен на следващия ден. Голям инат - и до ден днешен е такъв инатлив. Тогава, като се опитвах да му поправям някакви грешки ми каза, застанал с ръце на кръста на буквата Ф (само си представете гледката - на 3г и малко дни): "Ти не си ски-учител и на мен за ски не можеш да ми говориш!!!" Като го каза това на пистата ски-учителите изпопадаха от смях. Цял сезон после ме бъзикаха.

Последна редакция: чт, 08 яну 2015, 07:55 от TINA.K

# 84
  • Пловдив
Дъщеря ми е на 6 г. и тази година я пуснах сама на ски училище. И аз се притеснявах дали ще се оправи сама, но явно притесненията са си само в нашите глави. Един път отидохме да я вземем от балкана и като взе да се лигави още повече се убедих, че за нея не е добре да сме около нея когато е на ски.

# 85
  • София
До днес се чудех дали да пусна каката, а сега почти се навих да засиля и дребния (на 3.5) като оздравее  Grinning

# 86
  • София
Не се притеснявайте да пращате децата без градината. Ски учителите ги обгрижват достатъчно добре. И при нас са идвали 3 годишни "сами". Те са с нас, не са сами Simple Smile

п.п. Бабите се са добра опция, както и родители да са наоколо. Обикновено повече пречат, отколкото помагат. Това всеки учител по каквото и да е ще ви каже Wink

# 87
Много важно е родителите да са усвоили добре умението "да се маскират на борче"  Joy, за да не ги виждат децата докато са на урок и да почват да плачат.

# 88
  • София
Луда Мара, добра е схемата, но е малко нерентабилна Simple Smile

За мен единственият проблем е лифта (3-седалковият), който ползват каращите на Лалето. Малката (7 г.), няма проблем когато е с кака си, но тази неделя ще бъде без нея и много се притесни. Обещах й да говоря да се вози с треньора, но сигурно има и други малки деца, които ги е страх.. На мен също ми се вижда страшничко и опасничко, още повече, че тя е шило и не седи мирно. Преди години имаше случай с паднало дете от лифт по време на ски в училището на голямата (слава Богу, нямаше му нищо сериозно). Някой може ли да ме успокои, че не е чак толкова страшно, защото започнах да се замислям дали да не си я оставя у дом щом се страхува  Embarassed

# 89
  • София
Лекси, ако моето дете се страхуваше, нямо начин да го пратя, то цялото удоволствие от ските ще изчезне...Най-добре провери с треньора и ако не може да се вози с него, си я остави вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт